"Jazz pe românește"

Iulian Ignat
De câțiva ani încoace, opțiunile amatorilor bucureșteni de concerte s-au redus consi­de­rabil.

Concertele mari se desfășoară fie în pră­fuita Sală a Palatului, fie în atât de neospitaliera Pia­ță a Constituției, iar concertele mici, în cluburi. Inaugurată în urmă cu 55 de ani, Sala Radio face o excepție: are o acustică bună, este construită pen­­tru concerte și a devenit un loc prietenos nu doar pentru iubitorii muzicii clasice, ci și pentru cei de jazz. De trei ani, aici se desfășoară seria lu­nară de concerte "Jazz pe românește", pre­zentată de neobositul promotor al acestei muzici, Florian Lungu. Concertele sunt susținute de Big Bandul Radio, condus de Ionel Tudor, ce are, la fiecare ediție, un invitat, o personalitate consacrată sau un tânăr în plină ascensiune din lumea jazz-ului ro­mânesc. Cea mai recentă ediție a avut în prim-plan trio-ul Decebal Bădilă - Petrică Andrei - Vlad Po­­pescu. În afara acestui proiect, Sala Radio va găzdui în primăvară o serie de alte concerte de jazz, având ca protagoniști muzicieni români, dar și nume importante ale jazz-ului mondial. Primul dintre acestea, "Legends of Jazz: CHARLIE PAR­KER & DIZZY GILLESPIE Tribute", se va desfășura în ultima seară a lunii martie. Cinci muzicieni de marcă ai noului val autohton vor aduce un omagiu celor doi monștri sacri ai jazz-ului american, saxofonistul Charlie Parker (1920-1955) și trompetistul Dizzy Gillespie (1917-1993), ambii compozitori de marcă și creatori de sti­luri muzicale. Cei ce le vor interpreta mu­zica vor fi sa­xo­fo­nistul, stabilit în Olan­da, Cătălin Milea, trom­petistul Sebastian Burneci, component al Big Bandului Radio și lider al "Bucharest Jazz Orchestra", pia­nis­tul Sorin Zlat, câș­tigător al ediției de anul trecut al con­cur­sului "Jacksonville Piano Jazz Competition", Adrian Flautistu la bas și Iulian Nicolau la baterie. Concertul va fi or­ganizat de "Jazz Syndicate Live Session", care va prezenta în următoarea perioadă, în aceeași sală, două concerte cu reputați artiști internaționali.
Saxofonistul american Kenny Garrett a mai concertat, anul trecut, în România, la București și la Cluj, el urmând să revină pe scena Sălii Radio pe 21 aprilie. După ce a debutat în "Duke Elling­ton Orchestra", Garrett și-a făcut ucenicia alături de alte legende ale jazz-ului, precum Miles Davis sau Art Blakey. Însă, cu toate turneele și discurile proprii, nu a uitat niciodată lecțiile primite de la marii maeștri. "Seeds from the Underground", albumul său din 2012, dublu nominalizat la pre­miile Grammy, reprezintă un omagiu adus aces­tora. "Fiecare piesă de pe acest disc este dedicată cuiva. Aceste «semințe» muzicale au fost depuse în memoria mea de-a lungul anilor, direct sau indirect, de acești muzicieni pe care vreau să-i oma­giez. Ele m-au făcut ceea ce sunt astăzi". "Pushing the World Away", cel mai nou album al său, pe care îl va prezenta pe 21 aprilie la Bucu­rești, continuă tributul adus mentorilor săi. "Nu am plănuit să duc mai departe ideea prece­den­tului album. Am con­ti­nuat, pur și simplu, să scriu cântece. Asta fac tot timpul, chiar dacă sunt mai mereu pe dru­muri. De pildă, într-o că­lătorie în Guadelupe, am compus un ritm, o piesă veselă despre Caraibe, și am numit-o «J'ouvert», numele creol pentru Carnaval, o trimitere la Sonny Rollins. Sper ca lui Sonny să-i placă."
Următorul concert din această serie se va des­fășura pe 14 aprilie și va propune o colaborare de excepție între doi artiști cu experiență, ce și-au început carierele cu studii de conservator. Italia­nul Paolo Fresu, ce cântă de la 11 ani la trompetă și are la activ 19 albume solo, face echipă cu chi­taristul american Ralph Towner, un inovator, un instrumentist în continuă căutare. El va reveni pe scena Sălii Radio, după ce a strălucit aici, alături de trupa Oregon.