"Eurovision România" a decis: OVIDIU ANTON

Dana Ene
"Este important să lupți pentru visul tău"

- Săptămâna trecută a avut loc selecția finală a reprezentan­tu­lui țării noastre, pentru Festivalul internațional "Eurovision 2016". Câștigătorul este Ovidiu Anton, un bucureștean în vârstă de 33 de ani, care a avut, cu adevărat, cea mai bună prestație din con­curs. Compoziție proprie, piesa "Moment of silence" (O clipă de tăcere), dedicată evenimentelor ce au urmat tragediei din Clubul Colectiv, are nu doar mesaj social, ci și o calitate muzicală cu șanse mari la trofeul Eurovision din Suedia -

Spectacolul

Anul aceasta, competiția "Eurovision România" s-a desfășurat la Sala Polivalentă din Baia Mare, iar spec­tacolul a fost prezentat în direct și în exclusivitate la Televiziunea Națională. Amfitrionii au fost Cornel Ilie, solistul trupei Vunk, și frumoasa prezentatoare TV, Ioana Voicu. Cei doi s-au descurcat onorabil, fiind ajutați, în culise, de Jo (Ioana Anuța), solista care a reprezentat România la "Eurovision Junior", la Kiev, în 2009. Cei trei prezentatori ai spectacolului și-au arătat și talentele muzicale. Vineri, pe 4 martie, în seara semifinalei, trupa Vunk a urcat pe scena băi­măreană, unde și-a început recitalul cu celebra sa piesă "Pleacă", al cărei intro a fost interpretat la vioară de Ioana Voicu. Nu a fost însă singura surpriză a pro­gramului. La final, atât Ioana Voicu, cât și Jo, s-au alăturat trupei Vunk pentru a cânta alături de Cornel Ilie melodia "Așa, și?".
Juriul, compus din Horia Moculescu, Zoli Toth, Cezar Ouatu, Randi și Alexandra Ce­praga, a oferit, și el, un spec­ta­col de bună ținută inte­lec­tua­lă, care a impresionat plă­cut pu­blicul, aprecierile ce­lor cinci ju­rați fiind nuanțate și per­ti­nente.

Finala

Cum era de așteptat, sur­prizele cele mari au fost păs­trate pentru seara finalei, când câțiva artiști celebri, cu origini în Maramureș, au încins atmo­sfera la "roșu" cu melodiile și vocile lor: Paula Seling, Du­mitru Făr­caș, Corul bărbătesc din Finteușul Mare, familia Petreuș, Cornelia și Lupu Red­nic. "Am intrat cu drag în proiectul Eurovision de anul acesta, la propunerea echipei TVR. Ideea era să punem în valoare temele specifice Maramureșului, prin îmbinarea lor cu pie­sele pop pe care le cânt, într-un mix dinamic, plin de culoare", declara îndră­gita băimăreancă Paula Seling.
Chiar și patru dintre cei cinci membri ai juriului au făcut demonstrații vocale pe scenă, deoarece hotărârea asupra câștigătorului a fost lăsată la prețuirea tele­spec­tatorilor. Zoli Toth Project s-a prezentat pe scenă împreună cu invitatul lor special, Grigore Leșe, și Ansamblul Național de Dansuri Transilvania, Clubul Galactic Dance și Feeling Groove Dance Studio, izbutind să ridice sala în picioare. Maestrul Ho­ria Moculescu a prezen­tat o nouă versiune a melodiei "Vagabondul vieții mele", împreună cu Randi și Uddi, iar Cezar Ouatu a cântat "Rise Like a Phoenix", hitul ce i-a adus Conchitei Wurst trofeul Eurovision în 2014.
O altă artistă aplaudată pu­ternic a fost și Lidia Isac, reprezentanta Republicii Mol­­­dova la Eurovision-ul din acest an, care a inter­pre­tat la Baia Mare chiar melodia pe care o va pre­zen­ta și la Stockholm - "Falling Stars" (Stele căză­toare).

Câștigător și învinși

Noutatea cea mare de anul acesta a sistemului de preselecție pentru Eurovision a fost aceea că publicul, și nu juriul, a decis melodia câștigătoare. Nu este un lucru rău, având în vedere că la fel se va proceda și la Stockholm, în finala cea mare din luna mai. Iar clasamentul se pare că a și coincis, în mare măsură, cu preferințele juriului. Pe locul 1 în topul preferin­țelor telespectatorilor TVR 1, TVR HD, TVR Inter­național și TVR Moldova s-a clasat Ovidiu Anton - "Moment of silence" cu 6.585 voturi; pe locul 2 Vanotek feat. The Code & Georgian - "I'm Coming Home" cu 4.702 voturi; pe locul 3 tânăra de 16 ani Florena - "Behind the Shadows" cu 3.491 voturi; locul 4 le-a aparținut celor de la Dream Walkers - "Let It Shine" cu 2.332 voturi, locul 5 a fost ocupat de MIHAI (Mihai Trăistariu) - "Para­disio" cu 2.142 voturi, iar pe locul 6 s-au clasat Doru Todoruț feat. Irina Baianț - "The Voice" cu 1.235 voturi.
Ovidiu Anton, câștigă­torul concursului, nu se află la prima lui participare la pre­selecția pentru Euro­vi­sion și nici nu este vreun debutant al scenelor muzi­ca­le. Rodat la Festivalul de la Ma­maia, la Cerbul de Aur, produs de vârf al "Școlii Vedetelor", el se află la cea de-a cincea încer­care de-a ajunge pe scena mare a Euro­vi­sion-ului, și de data aceasta a reu­­­șit, ajutat și de voce, și de fru­musețea tul­burătoare a compoziției lui, "Mo­ment of silence". "Vă mul­țumesc tu­tu­ror: pu­­bli­cului care a votat, co­mu­nității rock din Ro­­mâ­nia, artiștilor care m-au susți­nut, familiei mele, so­ției mele, echi­pei mele extraordi­na­re... Îmi pare rău că nu mai e Titus Mun­teanu, să mă sune și să-mi spu­nă: «Pitbull, ai fost tare!»... El m-a învățat că cel mai mare semn de su­pe­rio­ritate e bu­nă­ta­tea. El m-a schim­bat foarte mult... Aș vrea să dedic această vic­torie celor ca­re au pus lațul pe cul­tura din Româ­nia și au distrus o gră­dină frumoasă cu pomi fruc­ti­feri, plan­tând în locul ei o singu­ră iarbă, o iarbă seacă, o iarbă pa­lidă, încer­când să ne facă tur­mă. Noi nu sun­tem turmă, noi sun­­tem lupi, noi sun­tem daci! Sun­tem tari ca mun­ții! Și le dedic lor vic­to­ria mea, ca să știe că noi nu dor­mim, suntem aici, sun­tem puternici", a declarat artis­tul, imediat după ce a fost anunțat drept câștigător. "Sunt fericit pentru că s-a întâmplat să câștig această ediție, la care doar publicul a votat. Nu vreau să fiu modest, specialiștii mă apreciază, știu asta, dar în seara aceas­­­ta, este prima dată când am cucerit, în­tr-ade­văr, inimile celor pentru care cânt. Este impor­tant să lupți pentru visul tău. Nu e ușor să pierzi (iar această vic­torie vine după multe încercări ale mele), dar seara aceasta demonstrează că trebuie să conti­nuăm să în­cercăm, să nu renunțăm", a mai spus el.

Date despre câștigător

Ovidiu Anton e bucureștean, s-a năs­cut pe 24 fe­bruarie 1983, în zodia Peștilor, și cântă din copilărie. A debutat pe scenă la 6 ani și a studiat chitara și pianul la școala de muzică. În 1998, a înființat trupa Carpe Diem, alături de care a con­certat timp de 4 ani, atât în țară, cât și în străinătate. În 2003, a obținut locul al doi­­­lea, la Festivalul Mamaia, cu un cântec compus chiar de el - "Vreau". Între anii 2004-2006, a fost elev la "Școala Vedetelor" (cea de-a doua ediție, realizată de TVR) unde a terminat studiile ca șef de promoție, câștigând trofeul emisiunii. Realizatorul aces­teia, re­gre­tatul Titus Muntea­nu, l-a poreclit, cu drag, "Pit­bull", datorită tenacității lui. În 2005, a reprezentat Româ­nia la Cerbul de Aur, apoi, între anii 2008-2012, a fost solistul trupei Pasager. În 2011, a câștigat locul al doilea la Secțiunea Rock a Festi­valului Mamaia. Este căsă­torit și are o fetiță de 5 ani, pe nume Adela. Mai este și un mare iubitor și crescător de câini.