Descriere
Ștevia și Măcrișul fac parte din aceeași familie, având asemănări evidente atât din punct de vedere al înfățișării lor, cât și al proprietăților farmacologice.
Ștevia (Rumex patientia) este o plantă perenă foarte răspândită în țara noastră. Crește spontan, primăvara, pe pășunile de deal și de munte, pe lângă garduri și răzoare, în locuri necultivate. Are rădăcina groasă, de culoare portocaliu aprins, cu tulpina dreaptă, purtând pe ea frunze mari cu pețiolul puternic. La început de vegetație, frunzele se dezvoltă sub formă de rozetă, la baza pământului. Acestea sunt cele mai indicate a se consuma în stare proaspătă, fiind lipsite de ațe.
Măcrișul (Rumex acetosa) se aseamănă mult cu Ștevia. Există un Măcriș care crește în flora spontană, dar și un Măcriș cultivat. Acesta se înmulțește foarte ușor, prin semințe. Față de Ștevie, Măcrișul are un gust acrișor mai pronunțat datorită conținutului mai mare de acid oxalic. Nu trebuie să fie folosit pe perioade lungi, de cei suferinzi de gută.
Recoltare și uscare
De la Ștevie și Măcriș se pot folosi în scopuri terapeutice frunzele, rădăcinile și semințele. Frunzele se recoltează primăvara, rădăcinile și semințele, toamna.
Frunzele de Ștevie se recoltează în perioada martie-aprilie-mai. Frunzele de Măcriș au perioadă mai lungă de recoltare, până-n vară. Dacă dorim să obținem diferite forme farmaceutice, este nevoie să uscăm frunzele.
Uscarea frunzelor se face după metoda clasică: la umbră, în strat subțire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite și bine ventilate (poduri, verande, balcoane), răscolindu-se zilnic pentru a evita brunificarea. După uscare, se ambalează în săculeți de tifon, pungi de hârtie, cutii de carton sau saci de rafie. Se păstrează până la momentul folosirii, ca plantă întreagă, o mărunțire groscioară realizându-se înaintea utilizării.
Preparate din Ștevie și Măcriș
Infuzia
Mod de preparare: 2 linguri de frunze de Ștevie (Măcriș) uscate și mărunțite groscior se opăresc cu 250 ml apă fiartă. Se dau într-un clocot și se lasă la infuzat timp de 30 de minute, după care se filtrează. Se îndulcește după gust, cu miere.
Decoctul
Mod de preparare: 4 linguri de rădăcină sau semințe de Ștevie sau Măcriș mărunțite se fierb la foc mic, timp de 5 minute, în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se completeze la final apa evaporată. Se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală. Se îndulcește ca și infuzia.
Tinctura
Mod de preparare: 2 linguri de frunze, rădăcină sau semințe de Ștevie sau Măcriș, uscate și mărunțite groscior, se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar, sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul terapeutic
Mod de preparare: 4 linguri de frunze, rădăcină sau semințe de Ștevie sau Măcriș se lasă la macerat într-un litru de vin alb sau roșu, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului și apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de un an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Datorită conținutului în alcool al tincturii și al vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.
Recomandări
În cura de primăvară, Ștevia și Măcrișul sunt plante de top alături de urzică, leurdă și păpădie. Se prepară în diferite rețete culinare. Infuzia, decoctul, tinctura sau vinul completează cura de primăvară, în tot restul anului, după cum urmează:
* Detoxifiant
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
* Hepatoprotector
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
* Laxativ - se folosesc preparatele din frunze
Decoct: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
* Antidiareic - se folosesc preparatele din semințe și rădăcină de Ștevie sau Măcriș
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
* Diuretic
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
Pentru informații despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.