ACTUALITATEA MEDICALĂ

Ilie Tudor
Torsul mâțelor = tratament medical

Specialiștii consideră că micile feline au ca prin­cipal mijloc de auto-terapie torsul: sunetele joase, ritmate și extrem de vibrante pe care le scot în timpul acestei activități le relaxează sistemul mus­cular, le cal­mează durerile și le ajută la rege­nerarea psihi­că. Intere­sant este că acest tra­tament are efect atât asupra pi­sicii, cât și a stăpânului care o ține în brațe. Cercetările au arătat că frecvențele folosite pen­tru tors de către mâțe sunt aceleași cu cele ale curenților interferențiali cu care sunt tratați oamenii. Acești curenți sunt folosiți în sec­țiile de fizioterapie din spitale pentru tratarea durerilor reumatice și musculare.

Sucul de roșii, mai eficient decât roșia proaspătă

Considerat principiul activ cel mai important din roșie, licopenul este pigmentul care le dă culoa­rea... roșie, iar în organismul uman este un formidabil agent de vindecare. Acest pigment previne și tra­tează cancerul, împiedică depunerea colesterolului pe artere, protejează sistemul nervos de acțiunea nocivă a stresului, ajută la echilibrul endocrin. Pa­radoxal, el este de peste 8 ori mai ușor de extras de organismul uman din sucul natural de roșii decât din legumele proaspete. Așadar, dacă nu v-ați epui­zat stocul de bulion preparat acasă, faceți o cură de primăvară cu suc de roșii. Efectele sunt garantate!

Zika sau pesticid?

După o mobilizare exemplară la nivel mondial împotriva virusului Zika, suspectat că ar produce malformații ale creierului la nou-născuți, a apărut o ipoteză surprinzătorare: teribila micro-encefalie ar putea fi cauzată, mai degrabă, de o substanță chi­mică folosită pentru combaterea țânța­rilor, decât de virusul pe care aceștia îl transportă. Este vorba de piri­pro­xifen, un insecticid folosit pe scară largă în America de Sud, care a ajuns în cantități însemnate în apa potabilă din multe zone și care ar putea produce malformațiile incriminate apărute la foetuși. Deo­cam­dată, responsabilii din sănătate brazilieni res­ping această ipoteză, dar echipe independente nu renunță la idee și continuă cercetările. Așa că viito­rul ar putea dezincrimina țânțarii și i-ar putea pune sub acuzare pe poluatorii bipezi.

Cafeaua - o plantă medicinală extrem de complexă

Adesea hulită pentru faptul că produce tulburări nervoase la cei care abuzează și devin dependenți de ea, cafeaua nu înce­tează să-i uimească pe me­dici. După ce a fost folosită cu un deosebit succes, în anii '50-'60, sub formă de... clismă detoxifiantă, în cadrul institutului american Gerson, boa­belor de cafea li se descoperă în prezent noi virtuți. Extern, co­feina conținută în ele este benefică pentru prevenirea căderii părului, dar și pentru combaterea celulitei sau a tulburărilor de circulație. Intern, este deja de notorietate efectul acidului clorogenic, pe care tot cafeaua îl conține, contra obezității, dar și a can­cerului. Ultima găsel­niță a savanților este aceea că o cafe­luță pe zi com­bate depunerea pe artere a co­lesterolului și a gră­similor. Astfel, ea reduce ris­cul de infarct și de accident vascu­lar.

Râsul - un mecanism de apărare, perfecționat vreme de... 13 milioane de ani

Antropologii și zoologii și-au dat mâna pentru a cerceta una din cele mai misterioase manifestări umane: râsul. Specialiștii au studiat mai multe spe­cii de animale, pentru a vedea când a apărut, pe sca­ra evoluției, această manifestare a veseliei. Ei bine, singurele ani­male care râd sunt ve­rișorii noștri urangutanii, gorilele și cimpanzeii. Primii, adică uran­gutanii și gorilele, sunt capabili doar de niște chicoteli scurte, repetate la intervale de timp regu­late. În schimb, cimpanzeii sunt capabili de un râs prelungit, atât pe inspirație, cât și pe expirație. Oa­menii râd doar atunci când expiră, în schimb, au zeci de tonalități care exprimă nuanțe foarte diferite ale umorului și ale veseliei. Rolul râsului? Elimi­narea tensiunilor psihice, apărarea de stres, dar și comunicarea către semenii noștri a unei stări de spi­rit pozitive. De altfel, la specia umană râsul este cel mai contagios.

Antibiotice pe pâine

Mai țineți minte sloganul din epoca ceaușistă "Nicio masă fără pește!"? Ei bine, în lumea indus­trializată, lucrurile au "evoluat". Acum, peș­tele a fost înlocuit de antibiotice. Specialiștii ame­ricani avertizează că, efectiv, am ajuns să mâncăm "anti­biotice pe pâine", iar aceasta, fără să știm. Cum? Prin consumul de car­ne, lapte și produse lactate, ouă. Cres­cătorii intensivi de ani­male folosesc antibiotice la cote greu de imaginat, adău­gând aceste medi­camente zi de zi, chiar în nu­trețuri. De teamă să nu-și piardă veniturile prin îmbolnăvirea animalelor, ei le tratează pe tot par­cursul scurtei lor vieți contra in­fecțiilor bacteriene, iar excesul de antibiotice trece masiv în carnea și laptele anima­lelor. Astfel consumăm o cantitate atât de mare de antibiotice, încât acestea ajung să producă tulpini de bacterii extrem de rezistente la medi­camente, tulpini care sfârșesc prin a pune ulterior în pericol viața tuturor.

Reputația zahărului - la cele mai joase cote

După ce Organizația Mondială a Sănătății a nu­mit zahărul drept pericol pentru să­nătate și a sta­bilit o doză ma­ximă minusculă, adică de 25 de grame /zi, scan­dalurile legate de zahăr se țin lanț. Ultima sa ispravă: produce așa-numită boală a ficatului gras. Astfel, marii con­sumatori de za­hăr, înainte să se îngrașe excesiv, ajung să aibă depozite uriașe de grăsime în ficat. Această îngrășare a ficatului con­duce - conform cercetătorilor - la scă­derea capa­ci­tății sale de filtrare, la producerea în exces de co­lesterol, pre­cum și la creșterea rezis­tenței la insulină a orga­nismului, ceea ce produce dia­bet.
Soluția: ali­men­tația cu multe salate, admi­nis­trarea de plante amare (păpădie, gymnema, an­ghi­nare, frunze de măslin).