Specialiștii consideră că micile feline au ca principal mijloc de auto-terapie torsul: sunetele joase, ritmate și extrem de vibrante pe care le scot în timpul acestei activități le relaxează sistemul muscular, le calmează durerile și le ajută la regenerarea psihică. Interesant este că acest tratament are efect atât asupra pisicii, cât și a stăpânului care o ține în brațe. Cercetările au arătat că frecvențele folosite pentru tors de către mâțe sunt aceleași cu cele ale curenților interferențiali cu care sunt tratați oamenii. Acești curenți sunt folosiți în secțiile de fizioterapie din spitale pentru tratarea durerilor reumatice și musculare.
Sucul de roșii, mai eficient decât roșia proaspătă
Considerat principiul activ cel mai important din roșie, licopenul este pigmentul care le dă culoarea... roșie, iar în organismul uman este un formidabil agent de vindecare. Acest pigment previne și tratează cancerul, împiedică depunerea colesterolului pe artere, protejează sistemul nervos de acțiunea nocivă a stresului, ajută la echilibrul endocrin. Paradoxal, el este de peste 8 ori mai ușor de extras de organismul uman din sucul natural de roșii decât din legumele proaspete. Așadar, dacă nu v-ați epuizat stocul de bulion preparat acasă, faceți o cură de primăvară cu suc de roșii. Efectele sunt garantate!
Zika sau pesticid?
După o mobilizare exemplară la nivel mondial împotriva virusului Zika, suspectat că ar produce malformații ale creierului la nou-născuți, a apărut o ipoteză surprinzătorare: teribila micro-encefalie ar putea fi cauzată, mai degrabă, de o substanță chimică folosită pentru combaterea țânțarilor, decât de virusul pe care aceștia îl transportă. Este vorba de piriproxifen, un insecticid folosit pe scară largă în America de Sud, care a ajuns în cantități însemnate în apa potabilă din multe zone și care ar putea produce malformațiile incriminate apărute la foetuși. Deocamdată, responsabilii din sănătate brazilieni resping această ipoteză, dar echipe independente nu renunță la idee și continuă cercetările. Așa că viitorul ar putea dezincrimina țânțarii și i-ar putea pune sub acuzare pe poluatorii bipezi.
Cafeaua - o plantă medicinală extrem de complexă
Adesea hulită pentru faptul că produce tulburări nervoase la cei care abuzează și devin dependenți de ea, cafeaua nu încetează să-i uimească pe medici. După ce a fost folosită cu un deosebit succes, în anii '50-'60, sub formă de... clismă detoxifiantă, în cadrul institutului american Gerson, boabelor de cafea li se descoperă în prezent noi virtuți. Extern, cofeina conținută în ele este benefică pentru prevenirea căderii părului, dar și pentru combaterea celulitei sau a tulburărilor de circulație. Intern, este deja de notorietate efectul acidului clorogenic, pe care tot cafeaua îl conține, contra obezității, dar și a cancerului. Ultima găselniță a savanților este aceea că o cafeluță pe zi combate depunerea pe artere a colesterolului și a grăsimilor. Astfel, ea reduce riscul de infarct și de accident vascular.
Râsul - un mecanism de apărare, perfecționat vreme de... 13 milioane de ani
Antropologii și zoologii și-au dat mâna pentru a cerceta una din cele mai misterioase manifestări umane: râsul. Specialiștii au studiat mai multe specii de animale, pentru a vedea când a apărut, pe scara evoluției, această manifestare a veseliei. Ei bine, singurele animale care râd sunt verișorii noștri urangutanii, gorilele și cimpanzeii. Primii, adică urangutanii și gorilele, sunt capabili doar de niște chicoteli scurte, repetate la intervale de timp regulate. În schimb, cimpanzeii sunt capabili de un râs prelungit, atât pe inspirație, cât și pe expirație. Oamenii râd doar atunci când expiră, în schimb, au zeci de tonalități care exprimă nuanțe foarte diferite ale umorului și ale veseliei. Rolul râsului? Eliminarea tensiunilor psihice, apărarea de stres, dar și comunicarea către semenii noștri a unei stări de spirit pozitive. De altfel, la specia umană râsul este cel mai contagios.
Antibiotice pe pâine
Mai țineți minte sloganul din epoca ceaușistă "Nicio masă fără pește!"? Ei bine, în lumea industrializată, lucrurile au "evoluat". Acum, peștele a fost înlocuit de antibiotice. Specialiștii americani avertizează că, efectiv, am ajuns să mâncăm "antibiotice pe pâine", iar aceasta, fără să știm. Cum? Prin consumul de carne, lapte și produse lactate, ouă. Crescătorii intensivi de animale folosesc antibiotice la cote greu de imaginat, adăugând aceste medicamente zi de zi, chiar în nutrețuri. De teamă să nu-și piardă veniturile prin îmbolnăvirea animalelor, ei le tratează pe tot parcursul scurtei lor vieți contra infecțiilor bacteriene, iar excesul de antibiotice trece masiv în carnea și laptele animalelor. Astfel consumăm o cantitate atât de mare de antibiotice, încât acestea ajung să producă tulpini de bacterii extrem de rezistente la medicamente, tulpini care sfârșesc prin a pune ulterior în pericol viața tuturor.
Reputația zahărului - la cele mai joase cote
După ce Organizația Mondială a Sănătății a numit zahărul drept pericol pentru sănătate și a stabilit o doză maximă minusculă, adică de 25 de grame /zi, scandalurile legate de zahăr se țin lanț. Ultima sa ispravă: produce așa-numită boală a ficatului gras. Astfel, marii consumatori de zahăr, înainte să se îngrașe excesiv, ajung să aibă depozite uriașe de grăsime în ficat. Această îngrășare a ficatului conduce - conform cercetătorilor - la scăderea capacității sale de filtrare, la producerea în exces de colesterol, precum și la creșterea rezistenței la insulină a organismului, ceea ce produce diabet.
Soluția: alimentația cu multe salate, administrarea de plante amare (păpădie, gymnema, anghinare, frunze de măslin).