MARIA RADU - "Să ai încredere oarbă în tine! Acesta este aurul vieții"

Bogdana Tihon Buliga
- O știm din anii 2000, cântând alături de trupa Vank, piesa "Lângă inima ta vine inima mea". O voce puternică, un timbru special, o femeie cu un stil și o personalitate aparte -

"Fac ce-a plănuit Dumnezeu pentru mine"

- Mi-a atras atenția, de curând, o melodie nouă și frumoasă de-a ta, care m-a făcut să mă întreb ce mai faci și cum te descurci în acest "apar-dispar" din lumea muzicii românești. De ce atâtea pauze în cariera vocilor bune, spre deosebire de vedetele de mâ­na a doua, pe care le vedem și le auzim zil­nic, la televizor și la radio...

- În primul rând, mulțumesc pentru aprecieri, Bogdana! Piesa "Stay", despre care vorbești, este com­pusă de mine și Denis Bilanin, un producător ro­mân plecat în Spania. M-a încurajat mult acest om. Datorită lui am îndrăznit să aprofun­dez, și eu, compoziția. Nu știu dacă m-am sub­esti­mat până acum sau dacă m-am concentrat exclusiv pe cântat, cert este că pot să compun, am idei bune de orchestrație, și de aceea con­sider această melodie doar începutul unui lung șir de compoziții. Cât despre întrebarea ta... Acest "apar-dispar" de la televizor nu înseam­nă absolut deloc că nu aș avea activitate. Mă bucur de un public extrem de fidel, de ani și ani de zile, el este numeros, de ordi­nul zecilor de mii. Nu exagerez deloc. Dacă nu apar des la televizor sau dacă radiourile nu mă difuzează (așa cum fac cu atât de mulți cân­tăreți) nu înseamnă că nu exist. Am multe con­certe, în locații extrem de cunoscute din Bucu­rești și din țară, sunt des chemată să cânt la pe­treceri private, la evenimente, la firme impor­tante. Cât despre radio, cum să fiu auzită, atâta timp cât posturile sunt azi conduse de niște oameni pentru care muzica este o simplă afa­cere!? Nu mai sunt aceiași oameni de radio de acum zece, cincisprezece ani. Azi se merge pe sim­patii, pe su­biectivism. Nimeni dintre artiștii care ies din tipa­rele lor muzicale destul de înguste nu este di­fu­zat. Eu sunt sigură că dacă ar fi apărut în Ro­mânia Amy Winehouse sau Adele, nu ar fi fost di­fu­zate nicio­dată la radio. În ceea ce mă privește, în "bătălia" mea cu radiourile mă confrunt cu un ade­vărat paradox: posturile comerciale consideră că eu cânt muzică de nișă, iar cele de nișă mă caracte­ri­zează ca fiind comercială. Așadar, nu am loc nică­ieri, dar nu-i bai.

- Și atunci, cum măsori numărul admiratorilor tăi, cum îți poți cântări succesul?

- Îmi dau seama după plătitorii de bilete de la concerte, după frecvența cu care mă opresc oamenii pe stradă și mă întreabă unde mă mai pot vedea, după numărul de persoane care-mi scriu pe Face­book sau pe site. Din fericire, în cazul meu, apa­rențele chiar înșală: am public, am con­certe cu bilete vândute, am evenimente pri­vate. Toate acestea îmi asigură un trai de­cent. Pot trăi exclusiv din muzică și, mai im­­portant, trăiesc zi de zi cu fericirea că fac ceea ce-mi place, ceea ce a plănuit Dum­ne­zeu pentru mine. Eu nu cânt demonstrativ, ci o fac exclusiv pentru public. Nu cânt din ne­voia de adulație, ci din foamea mea per­manentă de a stârni zâmbete și fericire în oameni. Înapoi primesc o energie po­zitivă, care depășește orice altă bogăție.

"Am știut totdeauna că muzica este drumul meu"

- Când ai realizat că muzica este calea ta în viață, fericirea ta?

- Cântam prin casă de când mă știu, dar am început să iau ore de canto de la treisprezece ani, cu doamna Zina Nichita. Am reîntâlnit-o de curând pe această doamnă minunată - un dascăl desăvârșit - și am întrebat-o cum eram pe atunci, la primele me­le ore de muzică. M-am bucurat că mă ținea minte foarte bine, mi-a spus că eram foarte hotărâtă să cânt, că eram silitoare și disciplinată și că nu a avut foarte mult de lucru cu mine, pentru că emiteam sunetele corect. Revenind, am știut mereu că muzica e drumul meu, dar am avut și căderi. Prima dintre ele a fost la a­ceeași vârstă, de trei­sprezece ani, când am pierdut-o pe ma­ma. Din momen­tul acela, totul s-a schimbat pentru mine. A trebuit să e­vo­luez sin­gură, să mă descurc sin­gură. La acea vârstă am de­venit om mare. Brusc. Pro­babil că așa trebuia să se întâmple. Nu cred în hazard. În viață, ni se întâmplă exact ceea ce trebuie, și când tre­buie. Partea bună a acestor evenimente cutremurătoare din viața unui om este că îl pot schimba în bine. Așa am ajuns eu persoana care sunt azi. Mi-am revenit treptat, dar niciodată de tot, din șo­cul pierderii mamei, iar pe la șaptesprezece ani, cântam cu Direcția 5 și Timpuri Noi. Am luat astfel contact cu scena, cu instrumentiștii, am crescut pe scenă. Scena este momentul adevărului pentru un cântăreț. Nu lecțiile, nu studioul. Pe scenă ești tu, "dezbrăcat" de artificii, sincer, acolo este măsura valorii tale. Ei, în opinia mea, pe scenă nu mai contează atât vocea, ambitusurile și octavele, ci schimbul de energii dintre tine și public. Am auzit voci uriașe, care nu transmit nimic, și firicele de voce, încărcate cu atâta emoție, de te pun în genunchi, pur și simplu. Mu­zica e trăire, e stare, să știi să creezi acea stare este mai important decât numărul notelor atinse. Este atât de frumos să simți oamenii vibrând cu tine, în­cât eu nu am găsit cuvintele care să descrie acest sentiment. Când mii de glasuri se alătură la refrenul unei melodii și cântă cu mine, Doamne, e copleșitor, este un dar atât de frumos, că parcă mă simt prea mică să pot cuprinde în mine atâta bucurie. Sunt foarte norocoasă să știu că asta e menirea mea și să trăiesc clipe în care simt că îmi îndeplinesc această menire.

- Mama ta a apucat să te vadă pe scenă?

- Nu, niciodată.

"Fericirea? Nu te lăsa bătut!"

- Cum reușești să-ți revii din căderile acestea de care vorbeai, de unde îți iei energia?

- De la Dumnezeu. Nu este meritul meu că am harul acesta, el mi-a fost dat. Eu tot ce fac este să mă străduiesc zi de zi, concert de concert, să nu-L de­zamăgesc pe Dumnezeu. De la El îmi iau energia, și de la oameni. Uite un lucru pe care nu-l știe lu­mea: am lucrat și în aeroport, într-o perioadă în care muzica nu prea mergea. Ce să fac, să stau să plâng?! Am ales o meserie prin care să am contact cu oa­menii, așa am ajuns eu la îmbarcări, în aeroport. Am urmat cursuri, am lucrat trei luni, apoi iar au început să se lege lucrurile în muzică, odată cu formarea trupei Van Noizz, care a avut succes. Așadar, energia vine din simplul fapt că nu te lași bătut. Iar eu am mai avut o sursă secretă: copiii. Am predat muzică la grădiniță timp de șapte ani. Și voi repeta ex­pe­riența, pentru că mi-a plăcut foarte mult. Am răb­dare, nu am simțit nicio clipă vreo corvoadă în a lucra cu copii între doi și șase ani. I-am învățat des­pre ritm, despre armonie, am avut spectacole cu cântecele, i-am iubit mult și am simțit iubire din par­tea lor. Un sentiment unic! Am fost, de aseme­nea, impresionată de părinții care și-au adus copiii în vârstă de doi ani la lecțiile de muzică, nu în spe­ranța că vor ajunge mari vedete, nici măcar nu-i interesa cât de talentați sunt, ci, pur și simplu, știau că muzica și armonia ei trebuie să existe în viața unui copil încă dinainte ca acesta să învețe să vor­bească bine. O revelație extraordinară pentru mine, să văd că există părinți atât de deschiși. Ferice de co­piii lor!

- Maria, arăți foarte bine. Ești o apariție ori­ginală, mereu în formă. Cât efort depui în acest sens?

- Echilibrul este primul cuvânt cheie. Apoi, sunt în formă fizică bună, pentru că fac sport de când mă știu. Ai mei m-au dat la înot de la șapte ani, am făcut performanță, am făcut sărituri în apă. Apoi handbal. Nu a existat nicio perioadă în viața mea fără sport, cum nu există nici acum. Că e bicicletă, role, echi­tație, tenis, schi, sporturi extreme, le încerc pe toate. Sunt ovo-lacto-vegetariană de ani buni, ceea ce m-a ajutat enorm să mă mențin, iar "Formula AS", îți spun cu toată sin­ce­ri­tatea, este un ma­re spri­jin și o sursă de ins­pi­rație pentru mi­ne în ceea ce privește o viață și o dietă sănă­toa­se. Cât despre imagine, se­cretul este că nu sunt altfel pe scenă sau în alte apariții decât sunt în viața de toate zilele. Hainele pe care le port sunt cele din dulapul meu, nu mă machiez, iar înainte de apariții publice, mă descurc singură cu rimelul și pudra, îmi ia maximum zece minute. Dar faptul că sunt la fel acum, când vorbesc cu tine, la fel când sunt la tele­vi­zor sau în concerte, fap­tul că mă simt ex­ce­lent în pielea mea, ușu­rează și chiar anihi­lează orice efort de a arăta forțat bine sau "cool". Da, cunosc și oameni din lumea mo­dei, prietenul meu cel mai bun este stilistul Emilian Ciobanu, iar el îmi dă mereu sfaturi, dar face lucrurile acestea în conformitate cu stilul meu, nu forțează să facă din mine un alt personaj.

Scorpionul fără venin

- Ești născută în zodia Scorpionului. Te consi­deri unul veritabil?

- Am auzit despre ei că înțeapă. Dacă e așa, nu sunt unul veritabil. Dimpotrivă, eu am o mare pro­blemă: cred că toți oamenii sunt frumoși și buni. Idea­lul acesta e, câteodată, sursa bătăilor de joc din par­tea prietenilor mei, dar eu tot asta cred. Nu sunt naivă, pur și simplu cred că în fiecare om există ceva bun și, fără excepție, acord oricui acest cre­dit. Cel puțin de două ori. Iar dacă mă înșel, tai răul de la rădăcină și fac pasul înapoi. Așa fac Scor­pio­nii? Poate. Îmi place să ajut oamenii, să fiu prezentă în viețile lor la nevoie. Cu primitul ajutorului, mă descurc mai greu, asta pentru că eu cam toată viața a trebuit să mă descurc singură, așa că nu prea știu ce să fac cu o mână întinsă către mine. Din păcate. Ră­utatea și invidia sunt, de asemenea, două lucruri pe care ființa mea nu le poate înțe­le­ge. Știu că ele tot din nesi­gu­ran­­ța oamenilor vin, dar când a­vem fiecare dru­mul nostru în via­ță, când există atâta loc pentru toți, de ce să fim răi și pizmași? Nu înțeleg. Din fericire, la con­cer­tele mele vin mulți oameni fru­moși, care îmi ali­men­tează opti­mis­­mul. Fru­mu­se­țea nu a dis­pă­rut din oa­meni. Așa cum nu a dis­părut nici din mine, cu tot greul prin care am tre­cut. Eu cred cu con­­vin­ge­re că sun­tem direct res­­pon­­sa­bili de tot ceea ce ni se întâmplă. Atragi ceea ce gân­dești. Am testat pe mine tot ceea ce spun, nu ci­tez din cărți. Mi s-au întâmplat multe lucruri, din­tre cele mai diverse, în viață, și am învățat să-mi creez stări frumoase, să mă bucur de oameni, de tot ce mi s-a dat. Am în­vă­țat că fiecare întâmplare este o lec­ție al cărei tâlc trebuie să-l înțelegi, să-l înveți, pen­tru că altfel lecția se va tot re­pe­ta. Unii spun că nu mai au timp, nu au răgaz să ob­ser­ve fru­mu­sețea vieții. Nu se mai pot detașa de ser­vi­ciu, de griji. Eu cred că îți pierzi mult res­pect de sine dacă nu lupți să-ți gă­sești un timp al tău. Vorbesc despre un timp valo­ros, nu acela în care te fâțâi cu teleco­man­da prin­tre postu­rile TV. Tim­pul în care te plimbi, citești, te întâlnești cu cineva drag, te joci cu câinele, ori stai, pur și simplu, cu ochii în ta­van și te gândești. Dacă acela simți că e timpul tău, numai al tău, starea de bine și respectul de sine vor crește. Să-ți spun ceva: eu am câteodată privilegiul extraordinar să fac parte din acest timp ce pare pierdut pentru ei. Ce vreau să spun? Uite, întâlnesc oameni la concertele mele (mai ales la evenimentele private, de firmă) care sunt blazați. Blazați și co­ple­șiți de ceea ce ei nu­mesc "responsabilități". Așa par la început, apoi îi vezi cum se înmoaie, iar la finalul se­rii, își re­gă­sesc firescul, doar pentru că și-au acordat câteva zeci de minute lor, să asculte muzică, să danseze. Când realizez că am participat la asta, că eu fac parte din timpul lor personal, intim, simt cu ade­vărat că am o menire pe pământ. Atunci sunt eu cea mai fericită.

- Este și iubirea parte din frumusețea aceasta a vieții pe care te lupți să nu o pierzi? Îți faci timp și pentru ea?

- Desigur. Dar momentan sunt singură, dacă asta voiai să știi, ha! ha! Am timp și pen­tru iubire, de­sigur, și sunt sigură că se va găsi ci­ne­va potrivit sufletului meu. Chiar simt că este aproape acel mo­ment. Pro­ble­ma e că sunt cam greu de dus. Băr­ba­tul care ar vrea să fie cu mine va tre­bui să fie cu mine în mai multe "edi­ții": per­soa­na publică, cân­tă­­reața și femeia cu personalitate. Nu e ușor. În­țeleg asta. Cred că intimidez puțin și mai cred că mai nou se caută re­lații mai... ușoare. Nu dau în ni­meni, nu cred că toată lumea este așa, tocmai de aceea spun că sunt deschisă iu­birii, îl aștept pe cel care-mi va fi su­flet pereche și simt cu tărie că e doar după colț, gata să ne întâlnim. Deo­cam­dată, însă, îmi împart iubirea între pri­eteni și pisica mea. De când am pi­sică, mi-am schim­bat părerea despre ele. Paispre­zece ani am avut câine și cre­deam că pi­sicile sunt toate fando­site și in­di­fe­rente. Ei bine, pi­si­ca mea m-a urmat pe scări până la etajul șase, deși avea pneumonie, am adoptat-o, și de atunci nu-și mai ia ochii de pe mine. Este um­bra mea. Îmi vorbește, efectiv, eu îi spun ceva și ea răspunde. O iubesc de nu mai pot, e atât de sensibilă..., foarte spe­cia­lă.

- Planuri, dorințe?

- Îmi doresc să compun cât mai mult de acum înainte. Îmi doresc ca piesa "Stay" să se audă și în afara ță­rii, acesta fiind și principalul motiv pen­tru care am scris-o în engleză. Îmi doresc să am mereu în jur o echipă de pri­e­teni precum cea de acum, for­ma­tă din Costin Moldovan, Claudiu Po­pa, Emilian Ciobanu, Cristina Gra­­ma, Tatiana Ernuțeanu și alții, oa­meni care cred în mine și care îmi dau aripi. Îmi do­resc să fiu me­reu ins­pi­ra­tă. Îmi doresc să am în con­ti­nuare forța de a face to­tul cu propriile mele puteri, for­ța de a refuza com­promisurile. Eu cred că esen­țial în viață este să ai o încredere oarbă în tine și su­fletul deschis de a o urma. Acesta este aurul care za­ce în noi. Îmi doresc să nu pierd nici­când această co­moară.


Pe Maria Radu o puteți vedea în concert la "Hard Rock Café" în București, vinerea aceasta, pe 26 februa­rie.