Sănătate cu ALOE VERA (3)

Rodica Demian
- V-am prezentat, în trei numere ale revistei, un mic manual de folosire casnică, a unei plante cu puteri magice. Să vă fie de leac! -

Dureri de cap
* Suc de aloe vera
Dacă suferiți de dureri de cap, puteți aplica - cu folos - o compresă îmbibată în suc de aloe vera, pe frunte și pe tâmple. Lăsați să acționeze zece minute bune, până ce simțiți o ameliorare.
Precizare. Acest tratament este util, mai ales dacă durerile dvs. de cap sunt provocate de schimbările presiunii atmosferice.
Variantă. Dacă nu aveți la îndemână suc de aloe vera, vă puteți răcori fruntea și tâmplele, trecând peste ele cu o bucată de frunză proaspătă de aloe vera, tăiată pe mijloc.
Bine de știut. Trebuie subliniat faptul că migrena nu este o durere de cap. Se vorbește de migrenă atunci când următoarele elemente se regăsesc împreună în mod repetat (de cel puțin 5 sau 6 ori): durata crizei oscilează între 4-72 de ore, localizarea e unilaterală (adică e situată într-o parte a capului), durerea este ca o pulsație (adică parcă "lovește") și este agravată de efortul fizic. În plus, pot apărea și anumite simptome asociate (amețeală, vomă, sensibilitate la zgomot sau la lumină).

Guturai
* Suc de aloe vera
Pentru ca simplul guturai să nu se transforme în răceală sau gripă, este prudent ca el să fie tratat, chiar de la început, în mod natural și eficient. Pentru asta, beți de 3 ori pe zi câte 20 ml de suc de aloe vera, până la dis­pariția simptomelor. Din acel moment, continuați tratamentul, modificând dozele: de două ori pe zi, câte 25 ml de suc. Durata - o lună, fără întrerupere.
Precizare. Continuarea tratamen­tului după dispa­riția simptomelor îi permite sistemului imunitar să se regenereze complet.

Herpes bucal
* Gel de aloe vera
De îndată ce simțiți primele mâncărimi sau iritații caracteristice herpesului bucal, aplicați puțin gel de aloe vera pe zona de tratat.
Precizare. Aloe vera va stopa apariția herpesului.

Micoză bucală
* Suc de aloe vera
În caz de micoză bucală, faceți gargară, de 3 ori pe zi, cu câte 15 ml suc de aloe vera. Până la vindecare.
Variantă. Puteți suge - pe tot parcursul zilei - bu­căți mici de miez proaspăt de aloe vera. Rezultatul va fi identic.

Micoza piciorului
* Suc de aloe vera
Dacă vă numărați printre zecile de mi­lioane de oa­meni care suferă, în fie­care an, de această afecțiune, tra­tamentul cu suc de aloe vera vă va surprinde prin eficiența lui. Tamponați, de câteva ori pe zi, zonele afectate, cu o bu­cată de vată îmbibată cu suc de aloe vera. Continuați tratamentul până ce veți constata o ame­liorare netă a stării dvs.
Variantă. Puteți proceda în același mod, înlocuind, eventual, sucul cu miez proaspăt de aloe vera.
Precizare. În completarea trata­men­tului de mai sus, puteți bea de 3 ori pe zi, câte 20 ml de aloe vera. Acest tratament intern vine în sprijinul celui extern și nu trebuie întrerupt prea repede. Continuați-l vreme de 10-15 zile după dispariția tuturor simpto­me­lor.

Nevralgii
* Suc de aloe vera
Pentru a face să dispară dezagrea­bilele nevralgii, nu există nimic mai bun decât o compresă îmbibată în suc de aloe vera. Aplicați-o circa 10 minute pe zona ce urmează a fi tratată. Este foarte eficientă!
Variantă. Există și un tratament pe cale internă, tot pe bază de aloe vera: beți de 2 ori pe zi, câte 20 ml de suc de plantă, până la vindecare.

Otită
* Suc de aloe vera
Pentru a trata o otită ușor, dar cu maximum de efi­ciență, impregnați un tampon de vată cu suc de aloe și intro­duceți-l în canalul auditiv. Lăsați să acționeze circa 10 minute. Nu ezitați să reluați tratamentul de câteva ori pe zi, până la vindecare.

Probleme gastro-intestinale
* Suc de aloe vera
În caz de probleme digestive - arsuri, dureri, ba­lonări... este extrem de util să beți de 3 ori pe zi câte 20 ml de suc de aloe vera. Până la vindecare.
Precizare. Anumite studii au demonstrat că acest tratament natural este la fel de eficient și în cazul ulcerului gastric.
Variantă. Dacă nu aveți la îndemână suc de aloe vera, există o altă soluție: amestecați bine bucățele de miez proaspăt de plantă, cu iaurtul pe care-l consu­mați.

Prurigo
* 1 frunză proaspătă de aloe vera
* Ulei de susan

Pentru a trata un prurigo, treceți, regulat, o frunză proaspătă de aloe vera, tăiată pe mijloc, peste zonele afectate ale pielii. Dar nu înainte de a picura pe ea câțiva stropi de ulei de susan.
Bine de știut. Prurigo este o boală benignă a pielii, caracterizată printr-o erupție cauzatoare de mân­­cărimi intense, care atrag după ele un scărpinat con­tinuu. Mâncărimea e atât de puternică, încât per­soana care se scarpină înainte de cicatri­zarea totală reac­tivează erup­ția, iar reinfectarea relansează un nou ciclu erup­tiv (un adevărat cerc vicios!). Dacă devine cronic, prurigo poate fi simptomul unei maladii mai ge­ne­rale și trebuie, deci, descoperită o cauză mai pro­fundă: diabetul fiind, inevitabil, prima afecțiune bă­nui­tă. Din păcate, nu există un tratament preventiv veritabil.

Psoriazis
* Suc de aloe vera
* 1 frunză proaspătă de aloe vera
Tratamentul psoriazisului cu aloe vera conține 2 metode complementare. Pe de-o parte, se beau - de 3 ori pe zi - câte 15 ml de aloe vera, urcând, pro­gresiv, la 20 ml, dar tot de 3 ori pe zi. Pe de altă parte, se trece o bucată de frunză proaspătă de aloe vera peste zonele ce urmează a fi tratate.

Reumatism
* Miez proaspăt de aloe vera
Dacă suferiți de reumatism, frec­ționați-vă în mod regulat zonele du­reroase, cu miez proaspăt de aloe vera. Durerile se vor calma natural și efi­cient.
Precizare. Dacă vă supără crizele de reumatism, puteți bea, de 2 ori pe zi, câte 30 ml de suc de aloe. Acest tratament va diminua durerile provocate de criză și va putea chiar preveni eventuala agravare a stării dvs. de sănătate.

Rinită
* 1 frunză proaspătă de aloe vera
Aloe este un remediu util și eficient și în caz de rinită. Tăiați o bucată de frunză proaspătă și atin­geți cu ea nările, de 3 ori pe zi. În felul acesta, aloe vera va calma zonele iritate și va reduce scurgerea mu­cusului.
Precizare. Pentru vindecarea unei răceli, există o mulțime de alte remedii naturale, în afară de aloe vera: oțet de vin (asociat cu zeamă de lămâie, praf de ardei iute și miere), clorură de magneziu, sare (pen­tru rinita alergică), pudră de argilă etc.

Rinită alergică (boala fânului)
* Suc de aloe vera
Dacă sunteți predispuși la rinita alergică, puteți uti­liza aloe vera cu titlu preventiv. Pentru aceasta, înce­peți o cură cu suc - de 3 ori câte 20 ml de suc, cel mai târziu din primele zile ale lui ianuarie.
Precizare. S-ar putea ca doar aceas­tă cură să nu vă pro­tejeze com­plet de rinita aler­gică, dar în orice caz, va atenua în mod vi­zibil efectele deza­grea­bile.

Sângerări
* 1 frunză proaspătă de aloe vera
Dacă v-ați zgâriat sau v-ați tăiat și sân­gerați, opriți imediat sângerarea cu aloe vera. Curățați mai întâi rana cu apă, după care treceți peste ea cu o frunză proas­pătă de plantă.
Precizare. Miezul de aloe vera va forma pe rană un fel de peliculă protec­toare, împiedicând, astfel, sângerarea.

Tendinită
* Gel de aloe vera
* Gheață

În caz de tendinită, aplicați gheață pe locul dure­ros, după care efectuați aplicații repetate cu gel de aloe vera. Acestea vor calma durerea și vor favoriza vin­decarea.
Bine de știut. Tendinita, o inflamație a tendoa­nelor, produce o jenă în timpul mișcărilor, mai ales a celor pe verticală, dar și dureri ce pot iradia spre gât sau spre degete. În acest caz, inflamația este rezultatul unei mici rupturi a tendonului, legată, în mod frecvent, de mișcările repetitive ale celor ce practică un sport la nivel profesionist sau amator. Altfel spus, abuzurile afectează articulația prin uzura pro­dusă de frecare. Inflamația poate fi însoțită de o de­punere de calciu, un fenomen de apă­rare internă.

Ulcer varicos
* 1 frunză proaspătă de aloe vera
* Ulei de susan

Pentru vindecarea unui ulcer vari­cos, nimic nu poate concura cu aloe vera. Treceți de 3 ori pe zi peste zona ce urmează a fi tratată o bucată de frunză proas­pătă, tăiată pe mijloc și îmbibată în puțin ulei de su­san. Procedați astfel până la vindecare.
Precizare. Pentru fiecare apli­care este neapărat nevoie să folosiți o bu­cată nouă de frunză. Și mai trebuie subliniat faptul că în prima etapă, tratamentul acesta natural poate produce o sen­zație puternică de contrac­ție, ceea ce este normal.
Variantă. Puteți înlocui tratamentul de mai sus, bând de 3 ori pe zi, câte 20 ml de suc de aloe vera. Este o terapie de lungă durată, pentru a spera într-o vindecare totală, fiind necesare cel puțin 5-6 luni de tratament susținut.
Bine de știut. Ulcerul varicos reprezintă una din complicațiile varicelor, a flebitelor și a afecțiunilor venoase în general. O asemenea problemă trebuie tra­tată cu seriozitate, pentru că, altfel, ulcerul se agra­vează. Cu cât veți începe mai repede tratamentul, cu atât mai repede vi se va vindeca leziunea. Și imediat ce aceasta se va cicatriza, consultați un medic flebo­log, în vederea sclerozării varicelor. Trebuie mențio­nat faptul că există și alte tratamente naturale pentru rezolvarea acestei probleme de sănătate, și anume tera­pia pe bază de argilă, de miere sau de propolis.

Urticarie
* Miez proaspăt de aloe vera
Pentru a împiedica urticaria să se extindă, dar și pentru a favoriza vindecarea ei, aplicați pe zona res­pectivă miez proaspăt de aloe.
Variantă. Dacă n-aveți la-ndemână miez proas­păt, masați locul respectiv cu suc de aloe vera. Este la fel de eficient.

Varicelă
* Miez proaspăt de aloe vera
Miezul proaspăt de aloe vera este cel mai bun re­mediu pentru calmarea mâncărimilor provocate de va­ricelă. Este suficient să-l aplicați pe zonele afec­tate, repetând operațiunea de câte ori se dovedește că e necesară.

Veruci
* Suc de aloe vera
* Ulei esențial de arbore de ceai (tea tree)

Pentru tratarea unei veruci, asocierea dintre aloe vera și uleiul de arbore de ceai face adevărate minuni. Tamponați veruca, până la vindecare, de 3 ori pe zi, cu o bucată de vată îmbibată în suc de aloe vera, pe care turnați o singură picătură de ulei esențial de ar­bore de ceai. Schimbați tamponul după fiecare utilizare.