Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Energie verde - URZICA VIE

Redactia
Generalități

Curele de primăvară cu primele plante verzi răsă­rite pe pajiști și prin păduri aduc mari beneficii sănă­tății. Pline de clorofilă, de vitamine și minerale, ele primenesc sângele, tonifică și revigorează orga­nis­mul, îndepărtând astenia de primăvară. Campioane ale acestei revigorări sunt: urzica, ștevia, măcrișul, leurda și păpădia. Cura de primăvară se poate pre­lungi pe o perioadă mai lungă de timp, dacă aceste plante sunt trans­formate în pre­parate far­maceutice.
În paginile care urmează, vă întâl­niți cu Urzica, despre care se poate spune, în egală măsură, că este aliment, dar și me­dicament. Eu voi prezenta rețete farma­ceutice ce se pot prepara din urzică, însoțite de indi­cații terapeutice.

Descrierea plantei

Ai zice că vrea să se apere de tot ce o înconjoară, cu țepii ei. Ustură, mi­roase urât, vâră ace în piele când o atingi. De ce o fi pus Creatorul atâta "urgie" în ea? Răspunsul e simplu: fără țepii care o apără, oamenii și animalele ar fi făcut-o să dis­pară demult, aruncân­du-se, primăvara, asupra ei. Disprețuită pentru înfățișa­rea sa extrem de modestă, și fiindcă o calci în picioare pe margini de drum, când e vor­ba de sănă­tate, urzica este o adevărată binecuvân­tare lăsată de Dumnezeu pe pământ.
Numele plantei vine din limba latină: urtica (de la urere) care înseamnă a arde, a ustura. Din aceeași ră­dăcină provine și "urticaria", senzația neplăcută de arsură, usturime, însoțită de apariția de vezicule la nivelul pielii. Este o plantă legată de așezările ome­nești sau de locuri în care a intervenit activitatea uma­nă (pe lângă case, garduri, magazii, în locuri gu­noite, în special pe lângă stâne, mai ales în locuri cu azot în exces). Crește, de asemenea, pe malul apelor și în tăie­turi de pădure. Nu are cerințe deosebite față de lu­mină, fiind răspândită în întreaga țară, din zona de câmpie și până în zona alpină.
Urzica vie e soră cu urzica moartă (Lamium al­bum), care, așa cum spune și numele, nu înțeapă, nea­vând perișorii care provoacă urticaria. Florile ei sunt de culoare albă și este mai puțin folosită în terapia medicală.

Recoltare și uscare

De la urzică se folosesc în scopuri alimentare frun­zele. Pentru uz medicinal se utilizează frunzele (Folium urticae), rădăcinile (Radix urticae) și se­mințele (Semen urticae). Pentru consumul alimentar, frunzele se recoltează primăvara, devreme, când nu au ajuns la maturitatea de­plină. Pentru a obține pre­parate farmaceutice, se recomandă recoltarea frun­zelor ceva mai târziu, începând cu sfârșitul lunii mai. Pentru a avea materie primă de calitate trebuie neapărat să recoltăm urzicile singuri. Ca să preveniți urzicarea, recoltarea frunzelor se va face cu mâna înfășurată într-o cârpă sau mănușă groasă. Uscarea se face la umbră, în strat subțire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite și bine ventilate (poduri, verande, balcoane). După uscare, se ambalează în săculeți de tifon, pungi de hârtie, cutii de carton sau saci de rafie. Se păstrează până la momentul proce­sării, ca plantă întreagă. Se mărunțește doar înaintea utilizării.
Recoltarea rădăcinilor de urzică se face primăvara, devreme, sau toamna, târziu.
Procedura de uscare și de păstrare este asemănătoare cu cea a frunzelor.
Semințele se recoltează toamna, târziu.

Compoziția chimică

Urzica vie este o plantă celebrată pe larg și în Antichitate. Botanistul grec Phanias a scris o carte întreagă în cinstea ei, iar "tatăl" plantelor medicinale, Hieronymus, a pus urzica în fruntea dicționarului său cu leacuri verzi. Cercetări recente au confirmat vir­tuțile vindecătoare ale urzicii, identificând substanțele active: histamine, clorofilă, sub­stan­țe de natură glucidică, steroli, vita­minele C, B2 și K, acid pantotenic, acid folic, săruri de calciu, mag­neziu, fier, siliciu. Substanța care irită pielea este formată din acid formic, o enzimă și o toxină. Prin uscare sau fierbere, aceste substanțe se pierd sau se transformă. Semințele de urzică conțin în plus, față de frunze și rădăcini, vitamina E și fitohormoni.

Preparate din urzică

Infuzia
Mod de preparare: 2 linguri de frunze de urzică uscate și mărunțite groscior se pun în 250 ml de apă fiartă. Se dau într-un clocot, apoi se lasă la infuzat timp de 30 de minute, după care se filtrează. Se în­dulcește după gust cu miere.

Decoctul
Mod de preparare: 4 linguri de rădă­cină de urzică uscată și mărunțită groscior se fierb la foc mic, timp de 30 minute, în 500 ml apă, într-un vas de inox sau emai­lat. Apa evaporată se completează la final. Se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală umectată. Se îndulcește, ca și infuzia, cu miere.

Tinctura
Mod de preparare: 2 linguri de frunze sau rădăcini uscate și mărunțite groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie. Se lasă timp de 10 zile, agitân­du-se de 3-4 ori pe zi. Se fil­trează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de alte 6 zile pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, în­depărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabi­litate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se ob­servă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vinul terapeutic
Se folosesc semințele de urzică. A fost la mare cău­tare în Evul Mediu, folosit ca tonic general.
Mod de preparare: 4 linguri de semințe de urzică se amestecă cu 1 litru de vin roșu, adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. Apoi vinul se filtrează printr-un material textil, fără stoarcerea reziduului. Se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Ter­menul de valabilitate este de 1 an de zile, la tempera­tura camerei, dacă vinul folosit la preparare are con­centrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Datorită conținutului în alcool al tincturii și al vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.

Tratamente interne

* Reînnoirea (reîmprospătarea) sângelui
Se folosește urzica proaspătă, opărită scurt și transformată în salată. Dacă e fiartă, își pierde pro­prietățile. Este ideală această cură, mai ales când coincide cu postul Paștelui. Urzica, fasolea, orezul, ștevia, prazul, varza sunt cele mai între­buințate ve­getale din postul Paștelui.

* Depurativ
Tratamentul pentru curățirea organismului de toxine se poate întinde pe toată perioada anului, folosind următoarele rețete:
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
(Farmacia Faltis are pe stoc ceai de saschiu și ginkgo biloba.)

* Hipertensiune arterială
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau de saschiu.

* Boală hemoroidală
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo bi­loba sau de saschiu.
Vinul: se beau 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
Tratamentul intern al hemoroizilor, cu preparate din urzică, se poate completa cu aplicații locale, cu preparate realizate de Farmacia Faltis.

* Hemostatic nazal. Hemoragii interne
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de pir.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) de 2 ori pe zi, după masă.
(Pentru hemoragiile nazale (epistaxis), se poate folosi local un unguent hemostatic, preparat de Far­macia Faltis.)

* Imunomodulator
Preparatele din urzică cresc imunitatea organis­mului, dacă sunt folosite cu regularitate.
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi.
Vinul: se iau câte 3 linguri (50 ml) de 2 ori pe zi, după masă.

* Reglarea tranzitului intestinal
Infuzia: se beau câte 2 căni de ceai pe zi.
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Vinul: se iau câte 3 linguri (50 ml) de 2 ori pe zi, înainte de masă.

* Anemie
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de pelin.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) de 2 ori pe zi, după masă.

* Diuretic renal
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adaugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.

* Varice
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de salcâm japonez. (Farmacia Faltis are pe stoc acest ceai.)
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml), de 2 ori pe zi, după masă.

* Adjuvant în diabetul zaharat
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
Un ceai antidiabetic mai eficient se obține prin asocierea frunzelor de urzică, cu teci de fasole, frunze de nuc și de dud. Mod de preparare: 2 linguri de teci de fasole se fierb la foc mic, timp de 15 minute, în 250 ml apă. Se adaugă apoi 2 linguri de frunze de ur­zică și o lingură frunze de nuc. Se lasă la infuzat timp de 30 de minute, după care se filtrează. Se îndulcește ceaiul după gust, cu un edulcorant neglucidic.

* Adenom de prostată
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 50 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-frați-pătați.
Vinul: se iau câte 3 linguri (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.
Acțiunea preparatelor din urzică sporește, dacă se asociază cu pufuliță, ghimpe și țelină.

* Tulburări gastrice cauzate de abuzul de tutun
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 50 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-frați-pătați.

* Afecțiuni alergice
Există un paradox al urzicii: ca plantă proaspată, ea produce urticarie, în vreme ce preparatele farma­ceutice obținute din ea combat urticaria.
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-frați-pătați.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.

* Insuficiență hepatică (produsă de consumul mare de medicamente)
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.

* Tonic general pentru omul vârstnic
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.

* Parodontoză
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai, la alegere.
Vinul: se iau câte 3 linguri (50 ml) de 2 ori pe zi, după masă.
(Tratamenul intern poate fi completat benefic prin ba­di­jonări locale cu preparate de la Farmacia Faltis.)

* Remineralizant în bolile oaselor
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adău­gate într-o cană de ceai de troscot.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.

Tratamente externe

* Afecțiuni ale mucoaselor bucale

Se clătește gura cu decoct de urzică, obținut după metoda prezentată mai sus. (Tratamentul poate fi com­pletat cu soluții pentru vindecarea mucoaselor, preparate de Farmacia Faltis.)

* Chelie
Se limpezește părul cu o fiertură din frunze uscate de urzică. Efectul sporește considerabil printr-un tratament cu două loțiuni preparate de Farmacia Faltis.

* Mătreață, dermatită seboreică
Se practică aceeași recomandare ca la chelie.

* Frumusețea și sănătatea tenului
Decoctul de frunze de urzică poate fi folosit ca tratament de întreținere, înainte de aplicarea pro­du­selor cosmetice, cât și înaintea tratamentelor dermatologice pentru afecțiunile epidermei. Pentru un efect și mai bun, se recomandă aplicații cu cre­me cosmetice preparate de Farmacia Faltis. Prin­cipalele creme dermatologice și cosmetice sunt următoarele: cremă contra îmbătrânirii, cremă anti­rid, cremă pentru ten uscat, pentru ten gras, pentru ten normal sau mixt, cremă pentru cuperoză, cremă antiacneică, cremă pentru ten pătat.

* Reumatism, lumbago, sciatică
Empiric, se pot trata prin lovirea locurilor dureroa­se cu un buchet de urzici proaspete. Operația se efectuează timp de 2-3 zile, după care se face o pauză de 2-3 zile. Procedeul este mai puțin chinuitor decât pare, deoarece dezvoltă obișnuință, iar senzația iniția­lă de arsură se transformă într-o senzație de căldură plăcută care învăluie tot corpul. Este interzis, însă, contactul cu apa rece, deoarece senzația plăcută de căl­dură se transformă iarăși în arsură și usturime. Îna­inte de a practica procedura prin urzicare, se reco­man­dă testarea gradului de suportabilitate a acestui tratament.

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Pre­paratele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.