CALENDAR ZODIACAL - PEȘTII (19 februarie - 20 martie)

Tana Rosca
Prezentare generală

În momentul în care Soarele pornește pe drumul său simbolic prin cercul zodiacal, se spune că are toată energia călătorului entuziast. Această energie o re­gă­sim în modul în care Soarele se manifestă în Berbec. Dar energia îi scade succesiv, pe măsură ce înain­tează prin celelalte semne zodiacale. În schimb, pe măsură ce energia îi scade, îi crește gradul de ex­periență. În mo­mentul în care ajunge în zodia Peștilor, Soarele este obosit și ușor blazat (pentru că le-a văzut pe toate). Acesta este motivul pentru care nu există o ti­pologie propriu-zisă a nativilor din Pești. În astro­logia esoterică se spune că, ajuns în acest punct, su­fletul obosit are ocazia de a transcende roata zo­dia­cului și de a intra într-o nouă realitate, mai înaltă, mai subtilă, mai pură. Și pentru că doar sufletul nativilor din Pești știe (la nivel inconștient, desigur) ce ex­perien­țe a adu­nat și care l-au marcat în mod deosebit, fiecare dintre ei este ca un creuzet în care se distilează aceste com­po­nente. Deși este aproape im­posibil de făcut un por­tret specific, ne putem totuși orienta după cele două planete guvernatoare ale zo­diei: Jupiter și Neptun.
Peștii în a căror astrogramă planeta Jupiter este mai puternică decât Neptun se caracterizează printr-o atitudine față de viață demnă de invidiat. Ei nu încearcă să se revolte împotriva destinului sau să îl controleze cu tot dinadinsul. Forța lor vine din faptul că au o acceptare senină a realității exterioare, accep­tare care îi ajută să rămână în armonie cu existența. Din acest punct, însă, încep să acționeze. Acționează subtil, în acord cu curentul vieții, și astfel reușesc să-și atragă multă simpatie și admirație. Peștii jupiterieni îmbrățișează întotdeauna câte o cauză și o fac cu o dedicație și un altruism demne de respect. Cauzele pe care le susțin le dau o forță extraordinară. În mo­men­tul în care întâlnesc obstacole devin de nerecunoscut. Tocmai pentru că nu este vorba despre ei, luptă pentru alții în mod complet dezinteresat.
Stilul de viață al Peștilor jupiterieni este unul dinamic, activ, iar atitudinea lor de fond este una de optimism și încredere că totul va fi bine. Asta nu înseamnă că nu au momentele lor de descurajare, însă au întotdeauna la îndemână câte un remediu: muzică relaxantă sau inspirațională, o carte bună sau ceva rafinat de mâncare.
Lucrurile stau cu totul altfel în cazul Peștilor la care planeta Neptun este mai puternică în astrogramă. Aceștia sunt firi predominant artistice, înzestrați cu o sensibilitate ieșită din comun. Un manual de astro­logie spune că dacă închizi un nativ din Pești câteva ore într-o cameră în care există un singur obiect urât, la ieșire va fi într-o stare de depresie acută. Și chiar dacă depresia va da naștere unei compoziții melo­dra­matice care să facă să plângă mii de oameni, Peștii neptunieni vor rămâne marcați multă vreme de dizarmonia căreia i-au fost supuși. Peștilor neptunieni le vine mult mai greu să accepte fațetele brutale ale vieții de zi cu zi, decât Peștilor jupiterieni. Din acest motiv, ei caută să se refugieze, într-un fel sau altul, din fața acestei agresiuni a coti­dia­nu­lui. Și aici e problema. Mulți dintre nep­tu­nieni sunt înclinați să plece în alte realități. Pen­tru a crea o altă realitate, se pot minți pe sine sau pot minți pe alții. Pot să își găsească su­papa de siguranță prin trăire religioasă sau mistică. Pot re­curge la sedative, tranchilizante, alcool etc. numai pentru a lăsa în urmă un pre­zent in­su­portabil. Pot inspira mii de oameni prin finețea cu care se transpun într-un per­so­naj fic­tiv, pe scenă sau pe ecran. Cert este că realitatea tridi­mensională nu este croită pentru ei, că le vine foarte greu să se bucure cu adevărat de ceea ce pe toți ceilalți oameni îi încântă: bani, distracție, mașini, bijuterii etc. Într-o oarecare măsură, pot să fie motivați de faimă și într-o măsură și mai mare de postura de sal­vator. Acest rol însă nu trebuie confundat cu ati­tu­dinea Peștilor jupiterieni, care întreprind acțiuni con­crete ca să îi ajute pe cei a căror cauză o apără. Peștii neptunieni pot lua asupra lor suferința întregii lumi, prin in­ten­sitatea sentimentului de compasiune care îi animă. Nu este necesar să facă ceva concret ca să aline victima, ci vor participa la trăirea ei, făcând-o să se sim­tă înțe­leasă și acceptată în profunzime.

Bărbatul Pești

Evident că, din moment ce putem împărți, cât de cât, zodia Peștilor, în jupiterieni și neptunieni, putem și chiar trebuie să facem aceeași distincție între băr­bații Pești. Jupite­ria­nul se ca­racterizează prin po­zi­tivitate și umor. Este o pre­­zență plăcută, de mul­­te ori entuziastă, și nu în­cearcă să iasă în evi­dență prin atributele cla­sice ale speciei macho, cum ar fi: voce ridicată, flectarea muș­chilor și atitudinea de mascul alfa. La nivel de suflet, jupiterianul știe că masculul alfa uman este cel care știe să ob­ser­ve cu finețe și să aibă răbdare până când apare mo­mentul potrivit ca să acționeze. Să presupunem că se află la un bar în care s-au adunat o mulțime de bărbați, ca să urmărească împreună un meci de importanță națională, prin clasicele ritualuri masculine de băut bere și făcut comentarii zgomo­toase. Dacă în bar ar intra vreun hoț de buzunare însoțit de vreun complice care să distragă atenția de la intențiile sale, jupite­rianul ar fi cel care ar detecta imediat că ceva nu este în ordine și ar interveni în maniera cea mai eficientă. Nu luându-se la bătaie cu cei doi, nici instigându-și gașca de prieteni la o vânătoare de infractori, ci, ca un gentleman ce se află, atenționându-l discret pe bar­man, să ia măsurile de cuviință.
Dacă dorește să cucerească pe cineva, va aborda persoana respectivă direct, dar cu un anumit aer de ne­utralitate, lăsând-o să aleagă dacă vrea să intre în jocul flirtului sau nu, fără să o facă să se simtă nelalocul ei. Va spune, de exemplu, "Se vede că faci sport, după ținută, ce anume practici?", în loc de "Vai, ce corp lucrat ai, dragă, se vede că mergi la sală!"
Abordarea neptunianului e cu totul aparte. Cu toate că, de cele mai multe ori, este perfect conștient de farmecul său personal, joacă pe cartea timidității. Ti­miditatea este reală, sigur că da, la fel și sensibilitatea, dar felul în care o folosește este fascinant. Dă toate semnele care spun "mor după tine, dar nu îndrăznesc să mă apropii". Această tactică face fetele vizate să se simtă și măgulite, și în siguranță, dacă nu chiar într-o poziție de forță. Așa că vor face ele primul pas. Este singurul caz în care am putea vorbi despre o schim­bare de roluri în jocul dragostei, în care bărbatul e cel care seduce și femeia cea care cucerește. În aparență, desigur. Neptunianul își dorește cu adevărat o femeie puternică, pe cineva capabil să ia decizii dificile și să acționeze în forță, în momente de criză. El îi va oferi în schimb tandrețe și acele mici atenții care fac ca viața de zi cu zi să fie mai frumoasă, cum ar fi micul dejun la pat, un masaj la picioare (nimeni nu știe să-l facă mai bine ca el), bilete la concertul la care tu știai că s-au epuizat... Viața în doi cu un neptunian poate fi anti­dotul perfect pentru stresul de la serviciu, mai ales că el creează tot ambientul acela relaxant, cu discreție și, aparent, fără efort. Din când în când, are nevoie să se izoleze, căci poate fi cuprins de stări grele, pe care nici el nu le înțelege prea bine și pe care nu le poate birui decât singur. Aceste retrageri nu reprezintă o izolare de parteneră, care n-ar trebui să se teamă de nevoia oca­zională de solitudine a neptunianului ei. Va ieși din vizuină luminat la față, puțin obosit, dar gata să reintre în rolul iubitului romantic.
În rolul de tați, Peștii, indiferent de tipologie, au ten­dința de-a se cantona în extreme. Mulți dintre ei nu se simt echipați să întruchipeze un personaj autoritar, dar reușesc să interpreteze cu succes acest rol, pentru a evita ca odraslele să le detecteze vulnerabilitatea. Alții consideră că le sunt mai de folos copiilor dacă încearcă să le fie aproape sufletește, situându-se undeva între postura de prieten și cea de sfătuitor.

Femeia Pești

În cazul femeilor din zodia Peștilor, energiile jupi­te­riene și cele neptuniene se amestecă de-a valma, așa încât nu prea putem vorbi despre două tipuri distincte. Și poate tocmai pentru că aceste femei cu totul deosebite nu încap în niciun calapod, sunt parcă alcă­tuite anume să stârnească idealurile oricărui bărbat.
Femeia din Pești este în stare să intuiască întocmai ce-și dorește un anumit bărbat de la ea și să îi ofere ima­ginea exactă a proiecțiilor lui. Nu o face inten­ționat, nu o face ca să manipuleze, ci este construită astfel încât să oglindească, prin comportamentul ei, femeia ascunsă în psihicul oricărui bărbat. Un singur rol îi este cu desăvârșire străin, cel al femeii dure, emancipate, care se poate dispensa cu ușurință de prezența unui bărbat în viața ei. Ea este femeia clasică, care are nevoie să fie curtată, răsfățată, admirată. Va ști să îl răsplătească pe măsură pe partener, privindu-l printre gene cu o privire voalat-seducătoare, ca pe un erou. Într-adevăr, pentru 99% dintre reprezentantele acestei zodii, bărbatul lor este eroul lor. Femeia din Pești nu-și dorește să intre în competiție cu bărbatul ei, nici să i se dea mai mul­tă atenție decât lui, ci gra­vi­­tea­ză cu o delicatețe și gin­gășie parcă din alte vre­muri în jurul său. Nu e deci, de mirare, de ce fe­meia din Pești are o atât de mare cău­tare. Ea îi prezintă băr­batului pe care îl iubește o oglindă, în care reflexia pe care el o vede îi place și se va stră­dui să corespundă acestei frumoase imagini. El va crede în el, pentru că ea crede în el.
Până acum, am zugră­vit imaginea unei femei ide­ale, a unei muze, care își inspiră bărbatul să-și de­pă­șească mereu limitele, dar dincolo de ea trăiește o altă femeie. Ea poate fi des­tul de deconectată de realitatea de zi cu zi, mai ales dacă îi lipsește un bărbat pe care să-l inspire. Când se simte a nimănui, această femeie născută cu o aură de vedetă poate să zacă zile în șir în pat, în capot și cu părul ciufulit. Dar când va fi silită să coboare din apar­tament pentru că i s-a ter­minat ca­feaua și se va de­ghiza cât de cât într-o făptură pre­zen­tabilă, dacă se ni­me­rește în lift cu un bărbat atrăgător, își poate regăsi instantaneu tonusul. Cu condiția ca el să o privească. Și știți ce nu e exclus? Ca necunos­cutul din lift să se fi îndrăgostit de ea tocmai pentru că acea tristețe și neglijență a femeii din Pești, sin­gură și debusolată, emană o vulnerabilitate și o fe­minitate după care tân­jea de mult. Surpriza și mai mare o va avea la prima în­tâlnire, când va descoperi că vulnerabila Cenu­șă­reasă din lift este de fapt totuna cu fermecătoarea domniță cu pantofi de lux care i se po­tri­vesc doar ei. În paranteză fie spus, nimeni nu are mai mulți pantofi (și mai scumpi) decât femeia din Pești și nimeni nu știe să-i poarte cu mai multă grație decât ea.
Statutul de mamă nu o schimbă cu adevărat pe femeia din Pești, care își va păstra dulceața femi­ni­nă și în ochii copiilor, care, ade­sea, o tratează ca pe un bibelou prețios și fragil. Sunt însă și excepții, de exemplu, acel tip de mamă din Pești care consideră că viața a taxat-o prea sever și face militărie cu copiii, ca aceștia să nu pățească ce a pățit ea.

Copilul Pești

Părinții micuțului născut în zodia Peștilor ar tre­bui să fie atenți ca tot ceea ce îl înconjoară să fie fru­mos și vesel. Jucăriile butu­cănoase, cele cu un aer războinic sau strident colorate îi pot crea junelui Peștișor o reală stare de disconfort, la fel și culorile în­tunecate. El aparține lumii vi­selor și a poveștilor, de care nu se poate sătura, pentru că îi po­vestesc despre lumea de care simte că aparține, de fapt. Lu­mea reală îi agresează adesea sim­țurile delicate. Muzica (gu­vernată de zodia Peștilor) le poate schimba starea de spirit. De fapt, talentul lor muzical poate fi depistat de părinții atenți, la o vârstă foarte fra­gedă. Dacă acordă pu­țină atenție felu­lui în care cel mic se mișcă sau îngână melodiile, își pot da seama dacă în acel corp mic nu se as­cun­de cumva un mare talent muzical. La fetițe, se poate observa adesea o grație și o coordonare a miș­că­rilor care anunță o viitoare balerină. Provocarea ma­joră pentru părinții copilului Pești este de a-i învăța să fie suficient de disciplinați pentru a face față luptei cu viața, și suficient de îndrăzneți pentru a-și urma visurile, care uneori pot părea nerealiste pentru firile mai practice.
Peștii reacționează mult mai bine la încurajări decât la critică. Până și critica cea mai constructivă îi poate demotiva, de aceea trebuie îndulcită mereu cu câte o apreciere.
În ciuda ultrasensibilității copiilor din Pești, aceștia sunt înzestrați cu mecanisme de supraviețuire subtile, dar puternice, cum ar fi arta de-a asculta, de-a fal­sa dar, din păcate, și de a merge la minima re­zistență, făcând altora pe plac. De aceea e bine să fie învățați de mici să spună clar și ferm "Nu", atunci când e cazul, pentru a-și păstra integritatea.

Profesii și vocații

Fără doar și poate, marea majoritate a Peștilor intră la categoria vocații, căci se exprimă cel mai bine prin intermediul artelor și al profesiilor liberale. Progra­mul de la 9 la 17 nu este propice culti­vă­rii talen­tu­lui. Nativul din Pești poate sta și zece ore la pian exersând sau frământat de procesul cre­ației muzicale, dar se va ofili într-un bi­rou. Actorii, regizorii sau producătorii Pești pot sta zile în șir în rulotă filmând la ore imposibile, mânați de pasiune, dar dacă nu au în spate pe cineva care să-i degreveze de coșmarul administrativ, vor capota după doar o oră petrecută în fața documentelor.
Sigur că da, există și alte categorii de Pești, unii dintre ei chiar jucători la bursa de valori, dar aceștia sunt tot niște creatori sau, mai de­gra­bă, niște amatori dornici să-și exer­seze flerul.
Pot excela în profesiile medi­cale sau în cele care necesită o răb­dare și o migală de chinez, cum ar fi munca de restaurare. În calitatea lor de mari visători, pot inventa reclame ins­pi­rate sau pot să-și folosească ima­gi­nația pentru a-i tenta pe oameni să că­lă­to­rească - au mari șanse de reu­șită în domeniul turismului, dar și în comerțul cu artă, băuturi fine sau mâncăruri destinate gurmanzilor.

Șeful Pești

Fotoliul de șef sau funcțiile răsunătoare, mai ales în mediul corporatist, nu sunt un obiectiv frecvent pe care și-l propun Peștii. A fi șef înseamnă pentru na­ti­vul tipic al zodiei a fi singur și a fi ținta multor ne­mulțumiri, ceea ce nici nu-l atrage, și nici nu-l mul­țu­mește. Cei mai mulți dintre Pești preferă să fie agreați, nu invidiați, și nici nu au plăcerea de-a se angaja în lupta pentru putere. Puținele funcții de conducere pe care le agreează sunt cele pe care le pot deține într-un mediu artistic, de exemplu director ar­tistic, pentru că e o funcție în care lucrează în echipă cu ceilalți, nu tronează undeva deasupra lor. În me­diul spitalicesc se descurcă, iarăși, cu funcțiile de răs­pun­dere, pentru că aici sunt mânați de compasiune, care-i face să se ocupe, e drept, oftând, și de latura ad­ministrativă pe care o implică o asemenea poziție. Dacă li se va oferi ocazia de-a conduce un muzeu ori o galerie de artă, de exemplu, s-ar putea să o facă cu plă­cere, pentru că asta le permite să trăiască într-o lume aparte, înconjurați de frumos și izolați de tri­vialitatea lumii cotidiene. Pentru Peștii cu aplecări re­li­gioase, intră în discuție și stăreția unei mânăstiri sau un rang bisericesc înalt, dar numai dacă sunt îm­pinși de la spate de alții, în numele binelui celorlalți.

Angajatul Pești

Evident, cei mai mulți dintre nativii marcați de energiile lui Jupiter și Neptun nu se vor simți bine înrolați într-o slujbă care nu-i motivează și unde nu se simt decât o rotiță într-un mecanism impersonal. Din această cauză, o groază de Pești au un CV lung cât o zi de post, pentru că nu-și găsesc cu ușurință locul. În schimb dacă dau peste un loc de muncă unde au un birou - sau măcar un colțișor al lor aranjat cu gust, în dreptul unei ferestre generoase și colegi amabili - Peștii pot să lucreze cu dedicație și inspirație. Faptul că nu sunt mânați de ambiție îi face să fie plăcuți de colegi, atenția la detaliile semnificative și ocazio­na­lele idei inspirate le pot atrage simpatia șefilor. Unul dintre marile atuuri ale angajaților Pești este umorul fin, arareori agresiv.