Cum să ne transformăm intențiile în fapte

Gilda Fildan
"Încetul cu încetul, se face oțetul"

- De mâine vreau să slăbesc. Trebuie să încap din nou în vechea pereche de blugi! Podul casei nu mai trebuie să semene cu un depozit de vechituri! Nici dulapul cu un talcioc! Și iar n-am fost să-mi văd părinții duminică! Deși planurile pe care le facem nu sunt chiar atât de îndrăznețe, cel mai adesea le realizăm cu mare dificultate, fiindcă ridicăm noi înșine obstacole în calea lor. Și, adunate în timp, ele devin o povară: mustrări de conștiință care rod precum cariul. Dacă vă numărați printre "oropsiții" care suferă fiindcă nu-și duc planurile la îndeplinire, sfaturile care urmează (numite de psihologi "implementarea intențiilor") sunt trepte sigure care să vă ajute să împliniți ce vă puneți în cap -


1. Clarificați-vă motivele
Nu arareori, oamenii își fixează scopuri care nu li se potrivesc. Aceasta generează conflicte psihice, deoarece ei vor fi obligați să acționeze împotriva nevoilor lor reale. Așadar, scrutați-vă la timp pro­fun­zimile sufletului și puneți-vă câteva întrebări esențiale: "Pentru ce vreau să adopt un stil de viață sănătos? Ce doresc să obțin pe această cale?" În cazul cel mai fericit, mintea și corpul, țelurile ex­plicite și motivele implicite coincid, iar în acest caz, nu vă va fi prea greu să vă asumați eforturile nece­sare. Așa cum spun specialiștii, veți avea o moti­vație intrinsecă.

2. De la viziune la un program zilnic
Cu proiectul vag de a face "mai mult sport" nu veți reuși niciodată să vă împliniți un vis, de exem­plu pe acela de a slăbi. O viziune trebuie des­com­pusă în țeluri mai mici, gândite pe un termen mai scurt: alcătuiți-vă un plan de antrenament, stabiliți un program de alergare, procurați-vă încălțămintea adecvată și așa mai departe.

3. Precizați locul și momentul
Dați planurilor dvs. un caracter concret: "În fiecare vineri, la ora 16, voi face o alergare de șase kilometri în parc. "Sâmbăta, după micul dejun, voi face ordine în bufetul din bucătărie." Pe baza experienței acumulate în practică, specialiștii au ajuns la concluzia că pacienții aflați în faza de recuperare își recâștigă mai ușor mobilitatea după externarea din spital, dacă li se cere să aștearnă pe hârtie un plan, fie el și sumar, de activitate fizică.

4. Fiți propriul dvs. șef
Oamenii doresc să-și hotărască singuri soarta. Posibilitatea de a decide liber le sporește motivația. Un studiu a pus în evidență faptul că participanții la un program de slăbire scădeau mai mult în greutate, atunci când li se dădea libertatea de a alege personal pașii pe care trebuiau să-i urmeze. Așadar, un plan flexibil, care permite suficientă libertate de mișcare, promite mai mult succes decât un program rigid.

5. Procurați-vă sprijin
Nu oricine poate fi un luptător pe cont propriu. De aceea, asigurați-vă că veți primi sprijinul de care aveți nevoie: membri ai familiei care să vă în­cu­rajeze și să vă mențină vii în minte scopurile pe care vi le-ați fixat; o vecină, dispusă să facă jogging împreună cu dvs. la sfârșit de săptămână.

6. Exersați conștiincioși și cu sârg
Un mod de viață disciplinat poate fi deprins prin exercițiu: pentru o vreme, impuneți-vă să duceți consecvent la îndeplinire o sumă de mici îndatoriri care vă sunt neplăcute - de pildă, faceți patul în fiecare zi, spălați vasele imediat după ce mâncați și așa mai departe. Astfel vă veți antrena capacitatea de rezistență, necesară unor proiecte mai impor­tante și, totodată, vă veți întări voința și autocon­trolul.
Psihologii compară voința cu un mușchi: ea poate fi epuizată prin suprasolicitare, dar și con­solidată printr-un antrenament asiduu. De exemplu, s-a constatat în urma unor experimente că dreptacii care au fost obligați, timp de trei săptămâni, să-și execute activitățile obișnuite cu mâna stângă, în locul celei drepte, s-au dovedit ulterior net supe­riori participanților neantrenați, în momentul când s-au aflat cu toții în fața unor sarcini care le puneau serios la încercare voința.

7. Concentrați-vă asupra unui singur scop
Ocupați-vă exclusiv de obiectivul cel mai important pentru dvs. în prezent. Dacă vă pregătiți pentru un examen, nu este deloc o idee bună să vă lăsați tocmai acum de fumat - acestea două con­comitent vor constitui o povară prea mare pentru autodisciplina și voința dvs. Căci, autocontrolul vă consumă resursele nervoase, iar ele nu sunt neli­mitate. Testele efectuate de specialiști au arătat cu claritate modul cum se uzează voința. Tuturor su­biecților le-au fost oferite bomboane de ciocolată. Cei ce făcuseră mai înainte un exercițiu de auto­control au reușit în mai mică măsură să-și stăpâ­nească impulsul de a mânca dulciurile, comparativ cu alții, care nu-și diminuaseră puterea voinței.

8. Încărcați-vă bateriile
Odihna redă voinței forța pierdută: trei minute de recreere activă au darul de a vă reîmprospăta resursele coborâte la cota de avarie. Astfel, în perioadele când voința dvs. este supusă la eforturi deosebite, diversele metode de relaxare vă pot ajuta să nu vă abateți de la țelul pe care vi l-ați ales.

9. Mențineți direcția
Concentrați-vă stăruitor asupra țelurilor dvs., astfel încât să nu pierdeți nicio clipă controlul atenției. Această sintagmă utilizată de psihologi semnifică abilitatea de a te raporta în permanență la ținta pe care ți-ai propus-o și de a nu te lăsa deturnat. Controlul atenției reprezintă una din principalele componente ale unei voințe ferme.

10. Aruncați o privire realistă în viitor
Fantezia vă poate fi de folos, pentru a vă stimula motivația. Imaginați-vă, de pildă, cum va fi atunci când vă veți atinge scopul legat de slăbit: starea de bine, asigurată de alimentația sănătoasă și de prac­ticarea sportului; suplețea siluetei; buna dispoziție întreținută de activitățile sportive. Puneți apoi în contrast această imagine, cu realitatea care se opune îndeplinirii dorințelor dvs.: tentația de a mușca din croasantul cu cremă de ciocolată; lupta pe care trebuie s-o duceți cu sine, pentru a renunța la lift și a urca scările pe jos până la etajul patru; oboseala de după orele de program, care vă reține să mergeți la un studio de fitness și vă înduplecă să porniți agale spre casă, unde vă puteți cuibări în fotoliul dvs. comod, cu o ceașcă de cafea sau o bere.
Procedeul descris mai sus poartă numele de "con­trastare mentală". El constă atât în conștien­tizarea viitorului la care aspirăm, cât și a obstaco­lelor ce ne despart de el. Alăturarea lor insuflă o energie nouă și dă naștere dorinței de a elabora un proiect concret. Atitudinea persoanei în cauză se schimbă spontan, fără vreun impuls venit din afară, deoarece ea își dă seama că, pentru a-și realiza scopurile, este necesar să întreprindă ceva.
Potrivit dovezilor furnizate de studii, contras­tarea mentală duce la stabilirea fermă a unor obiec­tive și, în continuare, la acțiuni încununate de suc­ces, în vreme ce rămânerea la stadiul unor repre­zentări vagi ale viitorului, ca și îngrijorarea obse­sivă legată de eventualele piedici, nu permit ieșirea din pasivitate.

11. Folosiți puterea obișnuinței
Când sunteți deprinși deja cu anumite situații și acțiuni, economisiți din eforturile de voință: nu mai stați mult pe gânduri, întrebându-vă cum ar fi mai bine să procedați, ci acționați pur și simplu. Obiș­nuințele se formează prin repetare. Dacă dvs. veți face un lucru benefic pentru sănătate, iar aceasta se va întâmpla de fiecare dată la aceeași oră și în același loc, de exemplu dacă vă veți începe ziua cu 15 minute de gimnastică în camera de zi, înainte de micul dejun, sau veți urca mereu la etaj pe scară, și nu cu liftul, respectivele atitudini și gesturi vor deveni treptat automate, manifestându-se fără niciun fel de strădanii din partea dvs.

12. Luați în calcul și posibilitatea unui eșec
Rateurile sunt absolut normale. Le puteți valo­rifica, învățând din ele care situații sunt deosebit de riscante și în ce împrejurări vă vine mai ușor să rămâneți fideli țelurilor dvs. Important este să limitați daunele: o țigară sau o bucățică de ciocolată se pot accepta, dar nu mai multe; dacă astăzi v-ați neglijat antrenamentul, reluați-l mâine.

13. Bucurați-vă de succese
Rememorați-vă realizările din trecut. Observați chiar și pașii mărunți făcuți pe calea hotărâtă de dvs. și mândriți-vă cu ei. Nimic nu ne motivează mai mult ca sentimentul reușitei.