Cu ATV-urile, în ariile protejate!

Ciprian Rus
Globul întreg e pe un butoi de pul­be­re de vreo doi ani, bursele au început să se clatine, terorismul e-n floare, Papa Francisc și Patriarhul Rusiei, Kiril, s-au întâlnit și ei, într-un mo­ment istoric, să pună lu­mea la cale, numai Ro­mânia pare a se pre­gă­ti pentru pacea ce va să vină.

Cel puțin asta de­duci din inițiativele le­gislative girate, în ulti­ma vreme, de PSD și de acoliții săi din Parlament. S-au terminat toate pro­ble­mele României, de la sărăcie la in­fra­structură și de la corupție la locuri de muncă, așa că suntem asaltați de legi care mai de care mai bizare! Partea proas­­tă e că, având guvern tehnocrat, pre­mierul nu are niciun ascendent asu­pra Parlamentului (pe președinte nu-l mai punem la socoteală, că e într-o vacanță fără sfârșit), în vreme ce PSD-ul are prea puțin de pierdut politic, după ce a cedat deja guvernarea...
Mai întâi a fost "Legea anti-fumat” în locurile publice, care chiar nu era ultima prioritate a României și care mai mult i-a întărâtat pe fumători îm­potriva nefumătorilor, decât să regle­men­teze pragmatic problema. Dar aici avem măcar argumentul că ne aliniem și noi cu "lumea bună” europeană și că avem niște beneficii de sănătate în con­tra­par­tidă cu scăderile, la fel de certe, ale în­ca­­sărilor de pe urma tutunului la bu­get. Apoi, proiectul "Legii antidefăimare”, pro­movat de liderul PSD Liviu Drag­nea, era cât pe ce să instaureze o nouă cenzură în țara noastră, mai ceva decât cea comunistă, un paradis unde nimeni nu mai critică pe nimeni. În acest climat sănătos și armonios, total lip­sit de ură și griji, ce ți-ai putea dori mai mult, ca ro­mân verde sau ca turist, dacă nu o tu­ră prin parcurile naturale ale Româ­niei, ca să te poți bucura pe deplin de liniștea purtării de grijă a parlamen­ta­rilor de la București?
Numai că mare grijă cum calci prin Paradis, să nu dea vreun ATV nervos peste tine! Recent, printr-o propunere legislativă făcută de senatori PSD și UNPR, s-a inițiat un proiect de lege în baza căruia să se permită accesul în ariile naturale protejate al autove­hi­cu­le­lor, motocicletelor, ATV-urilor sau mo­pedelor, pentru recreere, sport sau tu­rism, cu acordul structurii de ad­mi­nis­trare sau al custodelui ariei. Practic, da­că trece propunerea, baronii locali nu vor mai fi blocați de legea precisă, afla­tă în funcție în prezent, iar decizia va fi la mâna unor administratori locali care vor putea fi lesne intimidați sau mituiți de mai-marii momentului! Mai multe organizații de mediu protestează față de noul proiect de lege, explicând că parla­men­tarii nu pot veni cu o supra-re­gle­mentare peste Planul de management al unei arii protejate: "Chiar legea spune că toate autoritățile se supun Planului de Management și Planul de Ma­na­ge­ment este adoptat inclusiv de către do­cu­mentațiile urbanistice de pe raza lo­calităților respective. Planul de Ma­nagement este Biblia unei suprafețe pro­te­jate”. Dar ce sens are să le vorbești des­pre lege unor inși care, după ce au asistat pasiv la defrișarea pădurilor Ro­mâniei, vor acum să se distreze prin oa­zele de verdeață care au scăpat de druj­bele capitalismului nostru original? Ța­ra arde, la propriu, ca în "Colectiv”, iar po­li­ticienilor le arde să se dea cu ATV-ul!