OSTEOPATIA - Dr. DANIELA ENE: "Să facem mișcare până la capătul vieții!"

Delia Hanzelik
- Mișcarea este viață! Această afirmație este stâlpul, principiul osteopatiei, ca știință medicală a viitorului. Ce este ea? Ce tratează? Pe cine și în ce mod? La aceste întrebări veți afla răspunsuri în cele ce urmează -

La doamna dr. Daniela Ene, specialist în kine­toterapie, am ajuns în urma nevoii pro­prii de recuperare fizică, după o operație la un umăr. Modul său de lucru m-a făcut să ciulesc urechile și să pun întrebări, pentru că nu prescrie doar un set de exerciții de kinetoterapie, care să rezolve pe moment durerea ori imobilitatea, ci caută să ajungă la cauzele care au dus la apariția problemei respective. Ascultă corpul, măsoară rezultatele cu centimetrul, lucrează cu mâinile, întinde mușchi ori tendoane, re­pozi­ționează oase în articulații, cu o îndemânare soră cu ma­gia. După o Facultate de Kine­toterapie absol­vi­tă la ANEFS (acum UNEFS), urmată de masterat și un doctorat susținut din finanțe proprii, acum, ca o în­cununare a perfecționării studiilor, doamna doctor urmează șase ani (dar spune că n-ar fi mult nici nouă) de cursuri intensive de osteopatie, în cadrul Societății Române de Osteopatie, înființată în 2011. Cum a ajuns să trateze, cu cel mai mare interes și seriozitate, un domeniu poziționat la granița cu tera­piile com­plementare, învăluit încă în mister, pentru ma­rea ma­jo­ritate a oamenilor, și care-i face pe sceptici să ridice dintr-o sprânceană, e poveste lungă. Dar, ca și mine, a văzut și a simțit efectele pe propria-i piele, iar reve­lația pe care a avut-o a îndemnat-o să-și facă din os­teo­patie "rostul" vieții.

Lecția de anatomie

- Doamnă doctor, ajutați-mă, vă rog, să înțeleg cum lucrează osteopatul. Care sunt instrumentele sale de lucru?

- Mâinile sunt instrumentele de lucru, laolaltă cu mintea, cu raționamentul logic și înțelegerea profundă a anatomiei, fiziologiei și biomecanicii corpului ome­nesc. De bază este anatomia, în cele mai mici detalii. Atunci poți să-ți transformi mâna într-un instrument și de investigare, și de evaluare, și de testare, și de tera­pie. Organismul uman este atât de genial, de divin con­­ceput, încât noi să ne putem bucura de el pe ter­men îndelungat. Dar pentru asta e nevoie să-l utilizăm conștient. Nu putem să ne batem joc de corpul nostru, fără consecințe în privința sănătății. Trebuie să ne tratăm corpul cu cel mai înalt respect. El merge pe un randament extraordinar. Funcționează pe principiul eficienței maxime. Ca într-un stup. Cine nu muncește este dat afară. Adică, un mușchi care stă nu mai este hrănit. Ați văzut la membrele imobilizate, puse în gips, cum se subțiază? Mușchii care stau pe loc se to­pesc cu cinci la sută din volum în 24 de ore. Orice al­terare a mobilității unui segment corporal produce mo­dificări ale circulației arteriale, venoase, limfatice și ale conductivității nervoase, creându-se premizele apariției bolilor. Prin urmare, viața înseamnă mișcare.

- Cine are nevoie de osteopat?

- Suntem predispuși în viața de zi cu zi la o serie de agresiuni care ne perturbă armonia și echilibrul orga­nismului. Începând de la ce și cum mâncăm, la cum ne îmbrăcăm (un pantalon sau o curea prea strân­se), cu ce ne încălțăm (un pantof strâmt sau cu calapod neortopedic), la factori de mediu care ne agresează (fri­gul ori căldura în exces, de exemplu), sedentaris­mul, stresul de la serviciu, timpul petrecut în mașină, telecomanda sau alte obiceiuri nesănătoase, toate acestea au repercusiuni, efecte negative asupra orga­nis­mului. Postura incorectă la birou afectează coloana vertebrală, un pantof inadecvat deformează în timp oasele labei piciorului și implicit mersul, cureaua sau pantalonul strâns modifică funcția și dinamica osului iliac, apoi sugrumă circulația liberă a sângelui și a lim­fei și așa mai departe. Sedentarismul duce la fibroza și atrofia unor întregi grupe musculare, lipsa funcțio­na­lității mușchilor dă implicații la nivelul articulațiilor și, ca orice balama care nu se închide/deschide, rugi­nește. Așa apare artroza. Aceasta, la rândul ei, atrage imobilitate din cauza durerii. Apare un cerc vicios. Da­că mă mișc, mă doare, deci nu mă mișc. Prin ne­miș­care se pierde lichidul sinovial din articulație, apa­re inflamația, osul nu mai e hrănit. Dacă mergi la me­dic, apare indicația de Cortizon, care mănâncă osul. Și uite așa, se ajunge la protezare de șold, de exemplu. Și care a fost prima verigă în lanțul de cau­zalități? Miș­carea. Lipsa ei duce la declanșarea între­gului pro­ces degenerativ. Ăsta e și motivul pentru care oamenii de la țară, care se mișcă mai mult și petrec mai mult timp în aer liber, chiar și în condiții precare, sunt mai sănătoși. Cei care au tot confortul la înde­mână, de la lift, la mașină, la telecomandă, devin co­mozi și uită să-și folosească și să-și prețuiască corpul. Consider, așa­­dar, că toți avem nevoie de osteopat, de viziunea osteopatiei și de îndemnul de a face mișcare cât se poa­te de mult. De când ne naștem și până la capătul vieții.

Efect, dar mai ales cauză

- Osteopatia înlătură doar efectele bolii sau și cau­za ei?

- Osteopatia îndepărtează nu numai manifestările unei boli sau indispoziții, ci descoperă și înlătură efi­cient cauza acestei boli. Aceasta este posibil grație cunoașterii profunde a ana­tomiei, fiziologiei, biome­canicii (mecanica vie) a cor­­pului omenesc.

- Haideți să luăm un exemplu, ca să fie mai ușor de înțeles rostul os­teo­patului.

- Să luăm drept exem­plu constipația. E o pro­ble­mă frecvent întâlnită, cu care se confruntă foarte mul­tă lume, chiar și copiii. Ea e dată și de calitatea ali­men­tației și de stilul de via­ță - ambele inadecvate. Consti­pația cronică e foar­te probabil să schimbe po­ziția osului iliac, pe șoldul stâng. Îl ridică în sus, iar la eva­luarea clinică se obser­vă acest lucru. Această as­cen­sionare de os dă aspect de bazin înclinat, la care co­loana vertebrală se adap­tea­ză ca să-și mențină pos­tura verticală. Ce rezultă de aici? Aspect de scolioză. Ca osteopat, atunci când te apuci să corectezi bazinul (din care face parte osul iliac), pentru corectarea scoliozei, trebuie să ai în ve­dere dinamica oaselor iliace și cauzele care au dus la deformarea acestora. Până nu corectezi funcția intes­tinului, ascensionarea fasciei abdomi­nale și toți muș­chii care trag și deposturează oasele, degeaba. E greu de explicat, pare greu de crezut, dar dacă ai un pic de ima­ginație, devine logic. Intestinele și toată muscula­tura abdomenu­lui sunt învelite într-o fascie, ca o țesă­tură elastică. Dacă trag de ea într-o parte, ea se întinde, dar la un moment dat, jenează alte părți. Încercați să bă­gați pumnul sub bluză și să împingeți puternic îna­in­te. Bluza vă va trage la spate, așa-i? La fel se trage și fas­cia abdominală, când abdomenul e plin de gaze, din cauza constipației. El trage șoldul în față și tensio­nează mușchii care îmbracă oasele bazinului. Apoi, la mers, apare durere. Dor și mușchii de pe coapsă, se con­tractă, se scurtează și irită genunchiul, în partea exte­­rioară. Așa se întâmplă că vin la cabinet persoane cu dureri de genunchi, și ele suferă de constipație cro­nică.

- Și osteopatul ce face?

- Păi, până nu intră să simtă pozițiile mușchilor, ale oaselor, ale organelor interne chiar (există și osteo­patie viscerală), până nu aplică tehnicile manuale spe­ci­fice osteopatiei, să elibereze ușor și cu blândețe toate aceste tensiuni, durerile nu cedează. Un corp armonios permite un examen clinic manual fără poticneli, fără zone de disconfort sau de tensiuni musculare. Și faptul de a sta un pic cu mâna pe corp și pe abdomen. Dacă pun mâna și palpez un pic abdomenul și mă plimb un pic, blând, o să realizez că sunt zone unde nu mă de­ran­jează nimic și mă lasă țesutul, și sunt zone unde doare, unde am senzație de disconfort. Acolo este o disfuncție, e o tensionare fascială. Adică, eu ar trebui să am peste tot senzația de plimbare lejeră cu mâna. Mai ales la intestine, unde fiecare părticică are rolul ei în digestie. Și atunci, obstrucția ei înseamnă că nici funcția endorfinică nu se face bine, nici metabolizarea nu se face cum trebuie. O constipație arată o tulburare de funcție pe un traseu întreg. Faptul că am senzația de acru sau de amar în gură, faptul că îmi vine mâncarea înapoi sau că am diafragma blocată dă disfuncții di­ges­tive și declanșează un întreg lanț de cauzalități. La rândul lui, esofagul face legătura gurii cu stomacul, dar, anatomic vorbind, el se ține într-un ligament de coloana cervicală - vertebrele C5, C6. Și dacă el nu funcționează bine, apar hernia de disc și durerile cer­vicale. Vedeți? Se potrivește perfect zicala "Unde dai și unde crapă". Organismul este un întreg func­țional și trebuie privit ca atare.

Specialiști din Italia

- Ce tipuri de disfuncții poate depista osteopatul, prin simpla palpare a abdomenului?

- Poți evidenția o tensiune de coledoc, o hernie hiatală, o hipertrofie de sfincter piloric și o disfuncție pe duoden. Pe toate cele patru segmente ale duodenu­lui poți percepe palpator o disfuncție la nivelul ovare­lor, o dis­func­ție diafragmatică, respiratorie. Se poate face și corectare, dre­naj hepatic. Asta este și fru­muse­țea. Să vezi pe ecograf că lu­crul mâinii tale și-a făcut da­toria.

- De ce nu se studiază os­teopatia în cadrul facultății de medicină?

- Din punctul meu de ve­dere, lucrurile acestea nu vor mai putea fi neglijate prea mult. Accesul la infor­mație va face tot mai mulți oameni, specialiști sau nespecialiști, să afle și să înțeleagă tot mai mul­te. Sunt lucruri clare, s-au dovedit, și nu mai țin de păreri per­sonale, de sim­pa­tii, de pre­judecăți ș.a.m.d. Sunt lu­cruri măsurabile, concrete, nimic mistic. O mână de oameni muncesc zi și noapte, studiază, descoperă, dar dincolo de moti­vația și satisfacția personală, infor­mația tre­buie dise­minată. Societatea Română de Os­teo­patie, sub coor­donarea prof. italian Gianluca Ceino D.O., în colabo­rare cu OSCE Bologna, orga­nizează prima școa­lă de osteopatie din România, cu scopul de a oferi medicilor și fiziokinetoter­apeuților interesați de aceas­tă ramură a medicinei alternative și comple­men­tare, o pregătire de înaltă calitate.

- În scrisorile adresate revistei, cititorii noștri pun numeroase întrebări legate de sănătate. În mod concret, ce suferințe pot fi rezolvate cu ajutorul os­teo­patului?

- Osteopatia, ca medicină manuală, tratează siste­mul musculo-scheletal, sistemul visceral (de exemplu, organele din cavitatea abdominală). Acti­vând meca­nismele neuromusculare, neuroendocrine și neuro­vasculare, ea ajută și la refacerea fiziologiei normale, la eliberarea restricțiilor din organism și la recăpătarea mobilității normale a corpului. Osteopatia tratează o arie largă de suferințe, cele mai des întâlnite fiind du­rerile coloanei vertebrale, problemele aparatului lo­co­motor, migrenele, tulburările digestive și ale apara­tu­lui urogenital, precum și tulburările sistemului neu­ro­vegetativ (anxietate, depresie, tulburări de somn, stres).

D-na dr. kinetoterapeut Daniela Ene poate fi contactată la Spitalul Clinic "Sf. Maria", B-dul Ion Mihalache 37-39, sector 1, București, tel. 021/222.35.50, int. 215, 0799/661.997.