Incapacitatea de a reține urina în vezică până în momentul actului micțional (incontinență urinară) poate avea mai multe cauze. Sistemele muscular și nervos care controlează retenția și eliminarea urinei sunt complexe. Ele pot fi afectate de boli, medicamente, infecții de tract urinar, probleme ale prostatei sau complicații ale unor intervenții chirurgicale, precum în cazul dvs. În același timp, afecțiunile neurologice, cum ar fi boala Alzheimer, boala Parkinson și accidentul vascular cerebral sunt condiții patologice care pot, la rândul lor, produce incontinență urinară.
În cazul dvs., este evident că incontinența are drept cauză intervenția chirurgicală suferită la nivelul prostatei, cât și deteriorarea sfincterului vezical. Trebuie știut că, deși este supărătoare, incontinența urinară nu este în general o problemă medicală serioasă. Există tratamente pentru pierderea involuntară de urină, iar, în multe cazuri, controlul asupra vezicii poate fi redobândit prin tratarea cauzei subiacente sau prin modificarea comportamentului zilnic. Medicul dvs. vă poate recomanda efectuarea de exerciții specifice (exerciții Kegel), care să tonifieze aria pelvină, sau exerciții de antrenare a vezicii, pentru redobândirea controlului asupra micțiunii. Uneori, modificări minime în activitatea zilnică, cum ar fi mersul regulat la toaletă sau scăderea aportului de lichide înainte de culcare, pot ameliora situația. În cazul în care incontinența urinară persistă, problema poate fi controlată prin medicație, măsuri speciale sau chiar intervenție chirurgicală, care poate fi abordată atunci când modificările stilului de viață și medicația (anticolinergică) nu au fost eficiente. Incontinența cauzată de rezecția prostatei, ca tratament pentru cancerul de prostată sau adenomul de prostată, poate, și ea, beneficia de tratamentul chirurgical. În anumite cazuri de incontinență, urologul poate recomanda implantarea chirurgicală a unui sfincter uretral artificial, care să permită controlul deschiderii (eliminare) și închiderii (continență).
Ca tratament naturist al incontinenței urinare, recomand alcoolatura de Tuia (3x1 lingurițe pe zi), diluată în 100 ml apă, timp de 8-12 săptămâni, și uleiul de Șofrănel presat la rece (2x1 lingurițe pe zi), în asociere cu medicamentul alopat Zevesin, sau alt medicament similar, care conține substanța activă solifenacinum succinat.
Să auzim numai de bine!
Dr. ANDREI MANU-MARIN - medic primar urologie, specializare neuro-urologie și urodinamică, EVOMED București, www.evo-med.ro, tel. 0740/07.73.37, e-mail: andrei.manumarin@yahoo.com
"După operația de prostată, mă chinuie incontinența urinară"
(Răspuns pentru COSTEL P. - Alba, F. AS nr. 1201)
În urma operației de prostată poate apărea incontinența urinară, ca o manifestare temporară, în primele 1-3 luni. Prostata a crescut în volum timp de ani de zile, iar vezica s-a îngroșat, ca să poată împinge cu mai multă putere urina afară. Ca urmare, după operație, îi trebuie mult timp pentru a se readapta la canalul urinar mai larg și fără obstacolul prostatei.
În timpul operației, nu a fost afectată vezica, ea era afectată mai de mult, numai că nu era evident pentru dumneavoastră acest fapt. Există medicamente care calmează vezica și tratamente de stimulare electrică, care ajută la rărirea urinărilor și la stăpânirea senzației de urgență care însoțește pierderea de urină.
Dacă pierderea este dată de slăbiciunea sfincterului și nu de o vezică nervoasă, atunci trebuie să învățați să exersați perineul, ca să ajutați la refacerea sfincterului. Dacă acesta este foarte slab, și în cazul acesta există metode de stimulare electrică pentru recuperarea lui.
Operația de prostată are ca singur beneficiu un jet urinar mai puternic și, astfel, o golire vezicală completă. Operația de prostată NU poate rări urinările și NU tratează urinările de noapte. Un pacient care are DOAR urinare deasă și urinări nocturne, dar cu jet urinar puternic, nu are indicație de a-și opera prostata.
ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com
"Caut un remediu naturist pentru osteoporoză"
(Răspuns pentru IOANA V. - Galați, F. AS nr. 1199)
Osteoporoza este un proces degenerativ, de pierdere a masei osoase, prin pierderea de minerale, în special calciu și siliciu. Afecțiunea este mai răspândită la femei, dar este întâlnită și la bărbați, într-un procent mai mic. Această rarefiere osoasă are cauze ce țin de sistemul endocrin și de capacitatea de asimilare de minerale.
Cauze:
* lipsa sau solicitarea insuficientă a țesutului osos și muscular
* dereglări la nivelul sistemului hormonal (endocrin), respectiv nivel scăzut de estrogeni
* aciditate și acidoza ridicată în organism
* supraponderalitate
* regim alimentar inadecvat, sărăcit în principii active de bază.
Ce puteți face în această problemă de sănătate:
* Să începeți un program de exerciții fizice adecvat vârstei, sub îndrumarea, inițială, unui instructor sportiv, pentru a va însuși modalitatea corectă de efectuare a acestora. Efectuați aceste exerciții de 4-5 ori pe săptămână, pentru a vă întări musculatura, care, fiind atașată de sistemul osos, îl stimulează să rețină mineralele necesare formării matricei osoase.
* Să vă expuneți la soare în sezonul cald, în intervalele orare adecvate (până în 10:30 și după ora 16:00).
* Să pierdeți din surplusul ponderal care suprasolicită articulațiile.
Ca remedii naturiste, vă recomand:
* plante care echilibrează funcția hormonală: lemn-dulce, fenicul, trifoi-roșu, soia, schinduf
* plante cu efect remineralizat: urzică, coada-calului, rădăcinoasele (morcovi, păstârnac, țelină)
* suplimente alimentare care conțin omega 3, 6, 9 într-un raport echilibrat
* suplimente pe bază de calciu organic, magneziu, vitamina K2, bor și vitamina D.
Un rol foarte important pentru tratarea osteoporozei îl are uleiul de mac.
Cele mai importante alimente pentru cei suferinzi de pierderea de masă osoasă sunt: cruciferele (varza, broccoli, conopida, gulia), rădăcinoasele, iaurturile probiotice, sardinele consumate cu tot cu oase, semințele de in, chia și soia fermentată.
Ținând cont de faptul că va trebui să pierdeți și din excesul ponderal, vă sunt necesare, de asemenea:
* plante care stimulează și accelerează metabolismul și arderea grăsimilor: uleiul de șofrănel, cafeaua verde, ceaiul verde, ananasul.
Pentru informații suplimentare, scrieți-mi pe adresa de e-mail.