Sănătate cu ALOE VERA (I)

Rodica Demian
- Rețete cu frunze proaspete -

Un concentrat de substanțe active

Deși este compus din 98% apă, miezul frunzelor de Aloe rămâne partea cea mai prețioasă a întregii plante, care conține peste 200 de substanțe active. Plan­ta de Aloe își datorează toate proprietățile sale tera­peutice remarcabile, acestei compoziții chimice unice.

Cum se utilizează o frunză de Aloe vera

* Ideal ar fi să aveți dvs., în casă, o plantă de Aloe vera. Deși magazinele naturiste au o ofertă bogată de preparate cu aloe, ele nu vor concura niciodată planta proaspătă.
* După ce este tăiată, frunza de Aloe se poate păs­tra aproximativ 3 luni, cu condiția să fie ținută la o tem­peratură potrivită, răcoroasă, dar niciodată mai mică de +5 grade, pentru că își pierde o bună parte din cele mai importante principii.
* Se estimează că o frunză întreagă de Aloe vera poate fi utilizată vreme de 10-15 zile, cu 3 aplicații pe zi. Este, însă, esențial, ca de câte ori tăiați o bucată de frunză, să îndepărtați, cu multă grijă, micul strat de aloină care s-a format după folosirea precedentă. Pen­tru aceasta, faceți o incizie pe suprafață, pentru a lăsa să se scurgă aloina.
* Pentru a extrage miezul frunzei, procedați în felul următor:

• Puneți frunza pe un fund de lemn curat, acoperit cu un strat de hârtie absorbantă. Tăiați, apoi, frunza în partea cea mai lată, astfel încât felia să aibă o grosime de 2-3 cm.

• Așteptați 3-4 minute până ce aloina iese din "epi­derma" frunzei (această substanță gălbuie, puter­nic laxativă, poate fi chiar toxică). Tăiați din nou ca­pătul frunzei (cam 1-2 mm), pentru a fi siguri că s-au evacuat toate resturile de aloină.

• Tăiați bucata de care aveți nevoie, îndepărtați spinii și despicați-o, apoi, în două, pe lung.

• Lipiți miezul cărnos al frunzei direct pe locul ce urmează a fi tratat, fără să apăsați.

* Principalele două moduri de utilizare a aloei vera sunt gelul și sucul.

Cele 3 atuuri ale plantei

Printre multiplele sale calități, aloe vera prezintă 3 atuuri majore: nu este deloc toxică, nu are nicio con­traindicație medicală și nu intră în "concurență" sau "conflict" cu alte medicamente.

Tratamente cu aloe vera

Abcese
* 1 frunză proaspătă de aloe vera
* 2-3 picături de ulei vegetal

În caz de abces, combinația aloe vera-ulei vegetal s-a dovedit a fi extrem de eficientă. Tăiați din frunza de aloe vera o bucată groasă de 1-2 cm. Turnați peste miez 2-3 picături de ulei vegetal și treceți apoi, ușor, cu miezul, peste zona afectată. Nu ezitați să repetați tratamentul de 2 ori pe zi, până la ameliorare.
Variantă. Dacă nu aveți frunză de aloe vera la dis­poziție, puteți tampona zona respectivă cu o bucată de vată îmbibată în suc de aloe vera. Rezultatul va fi la fel de satisfăcător. Reluați procedeul de două ori pe zi, până la vindecare. Și nu uitați să aruncați vata după fiecare utilizare!

Alergii
* Suc de aloe vera

Aloe vera este un remediu natural și universal, care are drept efect diminuarea, ba chiar suprimarea sen­sibilității la alergeni (în unele cazuri!). Nu este vorba, firește, de un remediu de șoc, care să facă să dispară alergia cât ați clipi, dar rezultatul merită răbdarea și perseverența dvs. Începeți cu o cură de aloe vera, bând, o dată pe zi, 20 ml de suc de aloe vera. După 8 zile, sporiți doza pro­gre­siv, bând aceeași cantitate, dar de 2 ori pe zi. Conti­nuați tratamentul acesta natural până veți constata o ame­liorare certă (di­minuarea sen­si­bilității la alergeni sau chiar dis­pariția ei totală, în funcție de fiecare indi­vid). Din acel moment, treceți la un tratament mai ușor, bând de două ori, zilnic, câte 15 ml de suc de aloe vera.

Bășici
* Gel de aloe vera

Pentru dezinfectarea naturală a unei bășici sparte, puteți aplica o compresă îmbibată (nu excesiv) în gel de aloe vera.

Anemie
* Suc de aloe vera

O lipsă flagrantă de energie, paloarea feței, o ten­din­ță marcată spre amețeli, cu pete ce apar înaintea ochi­lor. Diagnosticul este clar: anemie! Dacă suferiți și dvs. de această afecțiune, beți de 2 ori în fiecare zi, câte 25 ml de suc de aloe vera. După circa o săptă­mâ­nă, beți de 3 ori pe zi, câte 20 ml de suc de aloe vera.
Bine de știut. Anemia e o problemă de sănăta­te relativ frecventă, care se caracterizează prin lipsa globulelor roșii. Principalele simptome sunt, printre al­tele, scăderea în greutate, lipsa poftei de mâncare, astenia (o oboseală intensă), slăbirea mus­culaturii, tahicardia, palpitațiile și o paloare pronunțată. Dacă se agravează, anemia poate atrage după sine leșinuri ușoare și o accelerare a rit­mului cardiac.

Angoasă
* Miez proaspăt de aloe vera

Dacă suferiți de angoasă, începeți o cură cu aloe vera, încă de la apariția pri­melor simptome. Până la ameliorarea stă­rii dvs., luați zilnic 2 linguri de miez proaspăt de aloe vera, diluat - în prea­la­bil - în puțină apă. Procedați astfel îna­in­tea fiecărei mese (dimineața, la prânz și seara).
Precizare. Această cură își face efec­tul relativ repede, în func­ție de sta­rea personală a fie­căruia.

Afte
* Suc de aloe vera

Beți de două ori, în fiecare zi, câte 15 ml de suc de aloe vera. Nu-l înghițiți imediat, ci clă­tiți-vă gura cu el (ca la spă­lăturile bucale). Pentru o efi­ciență maximă, beți a doua doză de suc seara, înainte de culcare, după ce v-ați spălat pe dinți.
Precizare. Puteți completa acest tratament, ma­sându-vă zonele afectate cu o bucată de aloe vera proas­pătă, tăiată în două pe mijloc.
Variantă. Puteți aplica, de asemenea, gel de aloe vera direct pe afte. Acțiunea lui este, și ea, foarte efi­cientă.
Bine de știut. În principiu, aftele dispar la fel de spontan cum au apărut, după circa 8 sau 10 zile. În principiu, tratamentul cu aloe vera le grăbește dispa­riția. Dacă prezența lor durează mai mult, apelați la medicul de familie.

Astm
* Suc de aloe vera

În cazul unei crize de astm, aplicarea, pe piept, a unor comprese îmbibate în suc de aloe vera are un efect calmant binevenit.
Precizare. Aloe vera are reputația de a limita gra­vitatea crizelor de astm. Pentru aceasta, procedați în felul următor: beți zilnic - o dată pe zi - 10 ml de suc de aloe vera. În continuare, sporiți progresiv doza co­ti­diană până ce ajungeți la 25 ml de suc.

Arsuri ale pielii
* 1 frunză proaspătă de aloe vera

În cazul unei arsuri, tăiați imediat o frunză de aloe vera cât mai aproape de tijă și decupați, apoi, o bucată groasă de circa 2 cm. Tăiați-o și pe ea în două pe mij­loc și treceți cu o felie de plantă peste zona ce trebuie tratată, astfel încât miezul să acopere bine rana.
Precizare. Aloe vera joacă aici un dublu rol. Pe de-o parte, este vorba de un antiinflamator excelent și pe de altă parte, are o acțiune refrigerantă extrem de binevenită. Dar: în funcție de gravitatea arsurii, sfatul unui medic ar putea fi util.
Variantă. Puteți aplica pe arsură și o compresă îmbibată în suc de aloe vera (circa 2-3 lingurițe de suc la o compresă, în funcție de dimensiunea rănii). A­ceastă compresă trebuie ținută (fixată, eventual, de un bandaj) cel puțin o oră pe zona arsă.

Arsuri la stomac
* Miez proaspăt de aloe vera

Dacă aveți arsuri la stomac, nu ezitați să începeți o cură cu aloe vera. Beți de 3 ori pe zi, vreme de 6 săptă­mâni, câte 1 lingură de miez proaspăt de aloe vera, diluat într-un pahar cu apă. Este un re­me­diu ideal pentru reglarea refluxului gastric și pentru calmarea arsurilor la stomac.

Balonări
* Suc de aloe vera

Dacă suferiți de balonări, nimic nu este mai eficient decât o cură cu suc de aloe vera. De trei ori pe zi, câte 25 ml.

Cicatrice
* 1 frunză proaspătă de aloe vera

Dacă masați, de câteva ori pe zi, o cica­trice recentă cu o bucată de frunză de aloe vera, tăiată în două pe mijloc, cicatrizarea se va efectua mult mai repe­de. Și, lucru foarte important, cicatricea va lua culoarea pie­lii dimprejurul ei, dimi­nuând riscul de a rămâne vizibilă.
Variantă. În același scop, puteți apli­ca pe cicatri­cea ce urmează a fi tratată un ames­tec de miez proas­păt de aloe vera cu miez de avoca­do: 75% miez de aloe vera și 25% miez de avocado. Ma­sați zona afec­tată, de câteva ori pe zi, cu acest amestec, până când veți obține un rezultat satisfă­cător. Durata tratamen­tului va varia în funcție de gravi­ta­tea cicatricei.

Conjunctivită
* Miez proaspăt de aloe vera

În caz de conjunctivită, puteți zdrobi, cu grijă, pu­țin miez proaspăt de aloe vera, pe care îl puneți într-un păhărel (există la farmacii recipiente speciale pentru spălături oculare). Țineți păhărelul pe ochiul pe care-l tratați, având grijă să-l acopere complet, și înclinați ușor capul spre spate. Clipiți de câteva ori, după care deschideți ochiul și mișcați globul ocular în toate direcțiile. Nu ezitați să faceți acest tratament de câte două ori pe zi, până la vindecare.
Precizare. Nu refolosiți niciodată același miez zdrobit! La fiecare tratament utilizați miez proaspăt, mărunțit chiar atunci.
Variantă. Dacă nu aveți miez proaspăt de aloe vera la-ndemână, înlocuiți-l cu 5 ml de suc de aloe vera, di­luat în 50 ml de apă călduță (de circa 25°C). Proce­dați, apoi, în același mod.

Cistită
* Miez proaspăt de aloe vera

Dacă suferiți de cistită, nu ezitați să vă tratați cu aloe vera, a cărei acțiune antiinflamatoare garantează rezultate concrete și rapide. Beți de 3 ori pe zi (chiar înaintea meselor de dimineață, prânz și seară) câte 1 pahar de apă, în care ați diluat, în prealabil, 2 linguri de miez proaspăt de aloe vera.
Recomandare. Dacă faceți cistite în mod repetat, ar trebui să efectuați cura cu aloe vera pe tot parcursul anului. La fiecare cură se bea de 3 ori pe zi 1 pahar de apă, în care a fost diluat 1 lingură de miez proaspăt de aloe vera. Pentru a fi eficientă, fiecare cură trebuie să dureze circa 6 săptămâni, fără întrerupere.