Modesta păpădie este, probabil, cea mai răspândită plantă medicinală de la noi. Cel mai des sunt folosite frunzele și tulpinile, deși calitățile vindecătoare cele mai puternice le are rădăcina. Cu un gust amar extrem de puternic, care trezește la viață funcțiile digestive, de asimilare și de excreție, ea este folosită mai ales la sfârșit de iarnă și început de primăvară, ca detoxifiant. La sate, în Moldova și nordul Transilvaniei, rădăcina de păpădie e folosită și pentru bolile de piele rezistente, în timp ce în Muntenia se fierbe în lapte, contra fierii leneșe și a gălbinării (hepatită). Zeama de rădăcină de păpădie era administrată pe tot cuprinsul țării pentru durerile de rărunchi (crize renale), în timp ce sucul proaspăt era folosit pentru descuierea pântecelui (efect laxativ). Studiile medicale din zilele noastre atestă efectul detoxifiant al păpădiei, catalizând, practic, toate procesele de eliminare a toxinelor și a reziduurilor de metabolism din organism. Mai mult, rădăcina de păpădie este considerată una din cele mai bune plante pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Înainte de a afla, însă, care sunt întrebuințările sale medicale, să vedem cum recoltăm și cum uscăm această plantă, așa încât să obținem din ea medicamente de cea mai bună calitate.
Recoltarea păpădiei
De la păpădie se recoltează acum, la sfârșit de iarnă și început de primăvară, rădăcinile, împreună cu acea tulpină subterană care depozitează substanțele nutritive, numită rizom. Recoltarea se face prin dezgropare cu cazmaua. După culegere, rădăcinile se spală în curent de apă repede, după care se despică (dacă sunt mai groase) pe lungime și se pun la uscat în strat subțire, într-un loc fără umezeală și călduros. După încheierea procesului de uscare (când rădăcinile devin rigide și se rup cu un pocnet sec), se depozitează în pungi de hârtie, în locuri curate și uscate, fiind gata pentru a fi preparate.
Tratamente cu rădăcină de păpădie
Boli de ficat
Afecțiunile hepatice se tratează cu pulbere obținută din rădăcinile de păpădie, care se macină fin, cu râșnița de cafea, după care se cern prin sita pentru făină. Se administrează o jumătate de linguriță rasă (cca 2 grame) de pulbere, de 2-3 ori pe zi, pe nemâncate. Planta se ține sub limbă vreme de câteva secunde, după care se înghite cu apă. Cura durează 90 de zile și are efecte puternice contra hepatitei virale și alcoolice, unde face adevărate minuni. Tratamentul cu pulbere de rădăcină de păpădie ajută la restabilirea funcțiilor ficatului, previne procesul de fibrozare (adică evoluția spre ciroză) provocat de atacul virușilor sau al substanțelor toxice. De asemenea, această plantă combate senzația de oboseală, precum și colorarea în galben a tegumentelor (icterul), specifică suferinzilor de hepatită. În cazul steatozei hepatice, cunoscută și ca ficat gras, administrarea de pulbere se face vreme de 30-60 de zile, timp necesar pentru detoxifierea și tonifierea ficatului.
Boli de piele
Se va administra infuzia combinată, obținută astfel: se pun două lingurițe de pulbere de rădăcină într-un pahar de apă și se lasă la macerat vreme de 6-8 ore, la temperatura camerei, după care se strecoară. Extractul obținut se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe vreme de cinci minute, într-un pahar (200 ml) de apă, după care se lasă să se răcească. În final, se combină cele două extracte, iar preparatul obținut se va administra pe parcursul unei zile. Lichidul are un gust extrem de amar, dar are un efect extraodinar asupra pielii, ajutând efectiv la curățarea sa de acnee, de iritații produse de alergie, de dermatoze. După cura cu această infuzie combinată, epiderma devine mai luminoasă, pigmentația se reface și tegumentele capătă, pe ansamblu, un aspect mai tânăr. Efectul păpădiei asupra afecțiunilor dermatologice se explică prin acțiunea sa detoxifiantă asupra ficatului, rinichilor și a tubului digestiv, pielea fiind o adevărată oglindă a sănătății acestor organe. Contra tulburărilor de pigmentație, se aplică pe zonele afectate sucul de rădăcină proaspăt culeasă. Acesta are un efect puternic antialergic și antiinflamator, atunci când este folosit extern.
Boli cardiovasculare
Se administrează pulberea de păpădie, câte o jumătate de linguriță, luată de 3-4 ori pe zi. Cura durează 90 de zile și are un efect foarte rapid asupra tensiunii arteriale, pe care o va scădea treptat și, cel mai important, o va stabiliza după doar 1-2 săptămâni de administrare. Efectele asupra nivelului colesterolului din sânge apar abia după 30-40 de zile de administrare, după această perioadă de timp colesterolul rău (LDL) începând să scadă, în timp ce proporția de colesterol bun (HDL) crește. În fine, după 60 de zile de administrare, analizele vor arăta și scăderea nivelului grăsimilor din sânge (trigliceridele), ceea ce va avea ca efect oprirea depunerii plăcilor de aterom pe artere, precum și prevenirea accidentului vascular și a infarctului miocardic.
Boli renale
Se administrează tinctura de păpădie, care se obține astfel: se pun într-un borcan cu filet douăzeci de linguri de pulbere de rădăcini de păpădie, peste care se adaugă două căni (în total 500 ml) de alcool alimentar de 40 de grade. Se închide borcanul ermetic și se lasă la macerat vreme de două săptămâni, într-un loc călduros, după care se filtrează. Tinctura rezultată se pune în sticluțe mici, închise la culoare. Se administrează de patru-șase ori pe zi, câte o linguriță diluată în jumătate de pahar de apă. Este un leac excelent contra retenției de apă în țesuturi, manifestată prin pleoape, mâini sau picioare umflate ori prin creșterea tensiunii arteriale. Tinctura de păpădie ajută și la eliminarea nisipului la rinichi (microlitiază renală), prevenind recidiva calculilor renali deja operați, fie că este vorba de urați, oxalați sau fosfați.
Vezica biliară și digestia
Se folosește maceratul la rece, care se obține astfel: se pune o linguriță de pulbere de rădăcini, obținută prin măcinarea cu râșnița electrică de cafea, într-un pahar (200 ml) de apă și se lasă vreme de 8-10 ore la temperatura camerei, după care se strecoară. Se consumă 1-3 pahare pe zi, pe stomacul gol, cu minimum 15 minute înainte de masă. Este un tratament simplu, dar cu efecte extraordinare în cazul crizelor biliare (fiere leneșă), întrucât stimulează evacuarea imediată a colecistului, calmând astfel disconfortul abdominal, eliminând senzația de vomă și chinuitoarele dureri de cap asociate diskineziei biliare. Administrarea maceratului de rădăcină de păpădie are efect rapid și în caz de dispepsie. De la primele administrări ale acestui remediu, digestia se îmbunătățește considerabil, balonarea se atenuează, iar alimentele sunt procesate mai rapid și complet de către tubul digestiv.
Colonul
Seva stocată în rădăcinile de păpădie este printre cele mai bune laxative din lume. Substanțele amare pe care le conțin stimulează peristaltismul intestinal, cu efect contra constipației atone, ce apare extrem de frecvent la persoanele sedentare. Apoi, anumite zaharuri complexe, conținute în această sevă, stimulează proliferarea așa-numitelor bacterii prietenoase în colon, ajutând la eliminarea candidozelor digestive, precum și a balonării și crampelor abdominale. Nu în ultimul rând, rădăcina de păpădie regularizează activitatea intestinului gros, ajutând la eliminarea sindromului colonului iritabil. Pentru a avea maximum de eficiență, se folosește zilnic o băutură de păpădie, care se prepară astfel: se spală bine (cu periuța) de pământ o rădăcină proaspătă de păpădie, care apoi se taie mărunt și se pune într-un mixer electric, împreună cu un pahar de apă. Se mixează rădăcina de păpădie împreună cu apa vreme de două minute, amestecul rezultat consumându-se pe stomacul gol, dimineața. Pentru a putea păstra continuitatea tratamentului, trebuie știut că rădăcinile de păpădie proaspete se pot păstra la frigider, într-o pungă de plastic, până la 10 zile.
Curățarea sângelui
În timpul iernii, rădăcinile de păpădie dormitează în pământ, dar la suprafață se menține o așa-numită rozetă bazală de frunze, care rămân verzi, chiar și sub zăpadă sau în timpul gerurilor. Aceste frunze, împreună cu rădăcina, mixate cu apă, constituie cel mai bun remediu pentru curățarea sângelui, primăvara. O cură de 10-20 de zile ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism, reduce nivelul de acid uric și creatinină din sânge. Nu în ultimul rând, clorofila din frunzele de păpădie ajută la eliminarea, din sânge și din organism, a unor metale grele, cum ar fi mercurul, plumbul, cadmiul.