Mintea pusă puțin la contribuție, cam asta e tot ce pretinde noul regim aflat la modă, în momentul de față, venit tocmai din Canada. "Clean eating" înseamnă să mâncăm cât mai curat, mai proaspăt și mai netratat. Inițiatoarea lui, experta canadiană în probleme de nutriție, Tosca Reno, a ajutat - cu rețetele ei - milioane de americani să "obțină" silueta visată. Chiar și manechine sau actrițe celebre, precum Miranda Kerr sau Gwyneth Paltrow, se declară entuziasmate de acest "val" de alimentație sănătoasă, a cărui atractivitate constă într-o formulă cât se poate de simplă: jos mâinile de pe toate produsele cu care încearcă să ne tenteze și să ne vrăjească industria! Gata cu adaosurile sintetice, cu edulcoranții și cu tot ceea ce îngrașă. Și acest pas atât de simplu aduce după sine extrem de mult: 1 kg de grăsime mai puțin, într-o singură săptămână - în funcție de greutatea de pornire și de predispoziție. Este mai puțin, ce-i drept, decât la curele de slăbire "radicale", precum "magica supă de varză", dar kilogramele "dispar" pe durată lungă. Iar mâncărurile recomandate de Clean eating - mâncărică de linte, salată cu piept de pui sau spaghete integrale Carbonara, cu somon, sunt foarte gustoase, satură pe termen lung și ne scutesc de matematicile superioare: număratul caloriilor sau acordarea de puncte. Și dacă un aliment este "îngăduit", se pot mânca și două porții din el, pentru că săturându-ne mai repede, nu creează automat senzația de sațietate. Iar psihicul profită și el, dacă "alungăm" din farfurii suplimentele alimentare încărcate cu chimicale.
Abținerea de la fast-food, mâncărurile congelate sau supele instant, nu reprezintă, însă, decât una dintre condițiile Clean eating-ului. La fel de importantă este combinarea substanțelor nutritive potrivite. "Cei ce vor să slăbească trebuie să combine sursele slabe de proteine, precum carnea de pui, iaurtul natural sau lintea, cu hidrații de carbon, bogați în fibre, din cerealele integrale, legume și fructe", spune Tosca Reno.
Nu există, deci, niciun dezavantaj? Nici măcar o "chichiță"? Ba da, ar fi următorul: cei ce "trec" pentru prima oară la alimente pure, neprelucrate, trebuie să se gândească puțin la propria alimentație, să fie preocupați de ea, să fie atenți la ce cumpără. Și cam asta ar fi tot. Pentru că ceea ce trebuie să mai știți despre Clean eating aflați în cele ce urmează.
Alimentație curată înseamnă mai mult decât regim: este un stil de viață
Ce puteți mânca și ce nu
În principiu, totul e permis, inclusiv hidrații de carbon. Cu condiția ca în farfurii să ajungă, pe cât se poate, ingrediente naturale - mai ales legume, cereale integrale, salate, fructe, pește, uleiuri vegetale superioare, leguminoase, brânză, ouă sau iaurt curat. Tabu sunt pastele de la cutie sau congelate, supele la plic, mâncărurile asiatice de gata sau semipreparate, "îmbogățite" cu tot felul de întăritoare, substanțe colorante și alte adaosuri sintetice.
Regula de bază: dacă pe etichetă sunt menționate mai mult de 5 adaosuri, înseamnă că produsul a fost excesiv "doftoricit". Pe lista cu produsele "mai bine nu" se află și zahărul rafinat sau făina albă. În loc de chifle sau franzelă albă, suporterii Clean eating consumă pâine integrală; în loc de zahăr, se folosesc, ca îndulcitori naturali, mierea sau siropul de agave. Carnea (e o excepție, din când în când) trebuie să provină de la animale care pasc în libertate pe pajiști și cărora nu li s-au administrat hormoni ori antibiotice.
De ce se slăbește, de fapt, cu regimul Clean eating?
Nu tu calorii numărate, nu înfometare, ba chiar 5-6 mese pe zi (mai "mici", ce-i drept) și totuși kilogramele dispar unul câte unul, în mod uimitor. Motivul principal: metoda Clean eating trece fructele, salatele și cerealele integrale în fruntea listei cu priorități. "Alimentele vegetale conțin multe fibre și multă apă. Satură rapid și bine, deși conțin calorii puține", spun experții.
Un alt argument: "Alimentele aromatizate puternic, precum supele la plic, iaurturile cu fructe sau pizze «de gata», ne fac mai degrabă să mâncăm mai mult, să depășim punctul de saturație. Și astfel consumăm mai multe calorii decât am dori, de fapt". Important de știut: substanțe aromatizante există doar în alimentele prelucrate; în legumele, fructele sau carnea neprelucrate, ele sunt interzise.
Un alt avantaj al Clean eating-ului: multe mâncăruri combină hidrații complecși de carbon cu proteine prețioase. Acest "duo" inteligent - de exemplu, din fulgii de ovăz cu lapte, din salata verde cu piept de pui sau din fileul de pește cu orez integral - menține constant nivelul glicemiei și satură continuu. Mai ales proteinele stimulează suplimentar metabolismul. Organismul consumă cam o treime din caloriile pe care le asimilează din proteine, doar pentru valorificarea acestor substanțe nutritive.
Trecerea la regimul Clean eating este un profit pentru sănătate?
Cercetătorii sunt optimiști. Multe femei care renunță la edulcoranți, potențiatori de gust, stabilizatori sau emulgatori, declară că organismul lor profită în mod evident. Starea pielii se ameliorează, somnul devine mai profund, dispar migrenele, crește puterea de concentrare, răcelile se răresc etc. În momentul de față, dovezile științifice pentru promisiunile Clean eating-ului lipsesc, ce-i drept, dar efectele negative ale unor adaosuri sunt deja cunoscute. Se știe, de pildă, că emulgatorii provoacă - pe durată lungă - infecții în organism. Cercetătorii de la Georgia State University (Atlanta) au atras atenția asupra acestui pericol, chiar în 2015, în revista de specialitate "Nature". Și invers, legumele, fructele și cerealele integrale din culturi optime, alimentează organismul cu vitamine și substanțe minerale - adaosurile pentru un metabolism sănătos.
Formula pentru slăbit
Combinația optimă pentru fiecare zi conține:
1. Carbohidrați complecși (mai ales cereale integrale, orez natural, legume, salate, fructe).
2. Proteine slabe (de ex. carne de pui, brânză de vaci slabă, tofu, linte).
3. Grăsimi sănătoase (de ex. pește, nuci, uleiuri presate la rece).
Cele 7 porunci ale Clean eating
1. Oferiți-vă un mic dejun sănătos. Este cea mai importantă masă de peste zi. Pune în mișcare metabolismul energetic.
2. Luați 5-6 mese "mici" pe tot parcursul zilei. Mențin în turație maximă arderea caloriilor și împiedică apariția "atacurilor" de foame.
3. Combinați - la fiecare masă - proteinele cu hidrații complecși de carbon. Este combinația optimă. Satură durabil și stopează stocarea grăsimilor.
4. Consumați doar în mod excepțional produse fast-food, mâncăruri gata preparate și zahăr. Este un trio periculos. Nimic nu duce mai repede la supragreutate.
5. Nu vă zgârciți la legume și fructe. Produsele biologice de sezon, din culturi regionale, oferă cantitatea maximă de substanțe vitale.
6. Evitați produsele alimentare cu peste 5 adaosuri. O regulă simplă, dar eficientă. Alimentele cu mai mult de 5 adaosuri sunt doar în cazuri rarisime "curate". În plus, adaosurile (de ex. substanțele aromatizante, edulcoranții etc.) pot "păcăli" senzația naturală de sațietate.
7. Beți zilnic 2 l de lichide: apă, ceaiuri de plante neîndulcite sau suc de legume diluat cu apă. Stimulează senzația naturală de sațietate.
Cum se pune în mișcare metabolismul
Metabolismul este cel care "decide" cât de repede se pune mâncarea pe șolduri. Cu următoarele 5 alimente puteți programa organismul pe ardere de grăsimi.
1. Apa. Apa este mediul necesar organismului pentru toate procesele de metabolizare. Și ne ajută să slăbim, după cum arată o cercetare efectuată în 2013. Subiecții, care în timpul unui regim au băut zilnic 1 l de apă în plus, au slăbit cu 2 kg mai mult.
2. Proteinele. Ouăle, laptele degresat, peștele, lintea, pâinea integrală sau carnea de pui susțin - cu proteinele lor - musculatura. Și activează metabolismul energetic, prin hormonul glucagon. Această substanță transmițătoare are "grijă" ca grăsimile să fie descompuse și transformate în zahăr.
3. Fibrele. Fulgii de ovăz, muesli, germenii de grâu și semințele de in sunt surse de fibre nemaipomenite. Carbohidrații complecși aprovizionează organismul cu energie, pe durată lungă. Și nu produc oboseală, așa cum o fac carbohidrații din pâinea albă, din produsele de patiserie sau din băuturile carbogazoase.
4. Cafeaua neagră. Studiile arată că o ceașcă de cafea neagră stimulează transformarea caloriilor. Iar ceaiul verde pune chiar și mai intens în mișcare metabolismul, datorită antioxidanților săi.
5. Condimentele iuți. Chili, ardeii iuți, piperul de Cayenne etc., "încing" efectiv organismul, datorită capsaicinei pe care o conțin. Pentru re-răcirea organismului, metabolismul consumă energie - adică mai multe sute de calorii pe zi.