Astenia de primăvară

Rodica Demian
- Vine pe vârfuri, ascunsă printre semnele primăverii. N-o bagi în seamă, și când prinde momentul te face praf. O boală insidioasă, de care nu trebuie să ne lăsăm păcăliți -

Prezentul articol vorbește despre o boală care acum o sută de ani pur și simplu nu exista. Cum s-ar putea atunci trata ea prin mijloace tradițio­nale? Răspunsul e simplu: cu leacuri care, tot acum o sută de ani, erau perfect firești, dar între timp au devenit un adevă­rat lux. Care sunt aceste "leacuri"? Somnul binefă­cător, aerul curat, apa de izvor, lumi­na soarelui, hrana curată, munca și exercițiile în aer li­ber și, bineînțeles, plantele medicinale. Par niște re­me­dii "simpliste" și, poate, prea generale, însă eficien­ța lor este garantată, așa cum vom vedea în cele ce urmează:

Somnul

Este principalul mijloc de rege­nerare psihică, fiind nu doar un mijloc de încăr­care a "bate­riilor" emoțio­nale, ci și un ex­tra­ordinar aju­tor în limpe­zirea gându­rilor și a sentimentelor, în luarea de­ci­ziilor impor­tan­te etc. Aproape că nu există pro­blemă legată de obo­seală care să nu fie corelată cu tulburări de somn. Fie că adormim cu dificultate, că ne trezim ușor în timpul nopții, că dormim agitat sau avem somnul prea greu, rezultatul este același: nu ne trezim odihniți. Este tim­pul să luăm măsuri, iar grupajul de remedii care ur­mea­ză, ce include aerul curat, lumina și plantele me­dicinale, este excelent pentru îm­bu­nătățirea somnului. Acum vom mai face doar câteva precizări: * cel mai bun inter­val pentru somn este între orele 22 și 6, ur­măriți să vă odihniți doar între aceste ore; * persoanele care adorm greu sau care au somnul foarte agitat au nevoie de mult efort fizic corelat apoi cu relaxarea; * persoanele cu somnul greu și neodih­nitor au nevoie de mult aer, de îmbunătățirea alimen­tației și de stimuli armonioși (muzică, dans, artă plas­tică etc.); * persoa­nele care se trezesc foarte ușor în timpul nopții au nevoie de remedii care să calmeze an­xietatea, adică plan­te medicinale, doze mici de efort fizic, cure în locuri cu climat sedativ; * per­soa­nele care se trezesc din cauza coșmarurilor și a viselor agitate au nevoie de rugă­ciune, de relaxare prin activități creatoare (cum ar fi arta, cultivarea grădinii, ac­­țiunile caritabile), plan­te purificatoare psihic (busu­ioc, odolean, sunătoare, obli­geană).

Aerul

Ne referim aici la aerul curat, care lipsește milioa­nelor de persoane obo­site și cu ner­vii întinși la maxi­mum, din aglomerațiile urbane. Mai ales în cazul lor, o cură de aer curat poa­te face ade­vă­rate minuni, pen­tru redo­bân­direa vita­lității și a to­nusului psi­hic. Cura de aer presu­pune două lu­cruri: 1. O respirație corectă, com­pletă, care să folosească întreaga capacitate a plă­mânilor (pe care am descris-o în de­taliu atât în pagi­nile "Formulei AS", cât și ale "Asului Verde"). 2. De­plasarea într-o zonă ne­poluată, pe cât po­sibil bine împădurită și cu o bună circulație a aeru­lui.

Lumina

S-a remarcat, la persoanele care suferă de astenie, o receptivitate deosebită la lu­mină. Pentru a se reface rapid, ele au nevoie în timpul zilei de expunerea directă la lumina soarelui, care are efect antidepresiv, favorizează recăpătarea tonusului fizic, descătușează anumite energii interi­oare blocate de stres. Porția de lumină solară directă de care avem nevoie zilnic este de minimum o oră.
Noaptea, în schimb, în timpul somnului, orga­nis­mul are nevoie de întuneric deplin. Când dormim, lu­mi­na, sau mai bine zis semi-întunericul tulbure, speci­fic orașelor, este cât se poate de dăunător pentru psi­hic. Cer­cetări făcute în anii '90 au demonstrat că numai la întuneric com­plet, orga­nis­mul sinteti­zea­ză pe par­cur­sul nop­ții mari cantități de mela­to­ni­nă, un neuro­trans­miță­tor care induce stări de op­­ti­mism și tonus psi­hic. Așa­dar, în timpul som­nu­lui, stingeți orice sursă de lu­mină, trageți jaluzelele și bu­cura­ți-vă de efectele regeneratoare ale întu­nericului.

Munca

Puțini înțeleg acest lucru, dar pen­tru o persoană care suferă de astenie sau oboseală cronică, un repaus brusc este la fel de dăunător ca și su­pra­soli­citarea. Expe­riența a arătat că persoanele obligate să stea practic de­geaba, "odihnindu-se" după o peri­oadă foar­te activă, tind să se îmbolnă­veas­că, devin de­pre­­sive sau an­­xioase, pre­zintă tulbu­rări de somn. De aceea, este de preferat ca cei care se tratează de astenie să-și ia într-o primă fază ceva ușor de lucru la domiciliu, să-și limiteze la maxi­mum 30 de minute contactele telefo­nice, dar să nu le eli­mine complet, pentru că o rupere prea bruscă de stilul de viață de până atunci este foarte dăunătoare echi­librului emoțio­nal, și așa șubrezit. Mai mult, mun­ca și stresul emoțional de până atunci trebuie înlocuite cu exerciții fizice zil­nice, care sunt un excelent mijloc de defulare a tensiunilor lăun­trice.

Plantele medicinale antidepresive

Sunt foarte utile persoanelor la care astenia și sin­dromul de oboseală aduce stări de tris­tețe, cu sau fără motiv apa­rent, lipsă de orizont, sentimentul acut al pla­fo­nării ori al inutili­tății etc. Cele mai la îndemână și eficiente antidepresive sunt: * Sună­toa­rea, adminis­trată sub formă de pul­bere (obținută prin măcinarea cu râșnița electrică de cafea), din care se ia câte o lingu­riță de patru ori pe zi, în cure de două luni. * Obligeana, care se ia sub formă de tinctură, câte 50 de picături de patru ori pe zi, trata­mentul du­rând trei luni. * Busuiocul - se face un macerat la rece, din 3 lin­guri de pulbere la un litru de apă (timpul de ma­cerare este de 8 ore), care se bea pe parcursul unei zile, în loc de apă.

Plantele medicinale anxiolitice

Au darul de a elimina stările de teamă fără motiv, fobiile, accesele de panică, insomnia produsă de ne­liniști conștiente sau subconștiente, amplifi­ca­te de sta­rea de oboseală. Cele mai bune anxioli­ti­ce sunt: * Ka­va-kava, o plantă din Pacificul de Sud, care se găsește în marile farmacii de la noi sub formă de pastile ce se administrează conform prospectului. * Va­le­riana - se iau una-două lingurițe de tinc­tură înainte de cul­care. * Captalanul - se administrează sub for­mă de pulbere 3-4 lin­gurițe pe zi.