În afară de suferința fizică - prurit, iritații, durere, se dezvoltă și complexul legat de aspectul inestetic. Deși există multe produse cosmetice și farmaceutice care promit minuni, realitatea nu e tocmai trandafirie, mai ales în perioada rece, sau cea incertă, dintre iarnă și primăvară, când problema se agravează din cauza frigului, a vântului umed și a schimbărilor bruște de temperatură. Și mai există o problemă: cunoașterea cauzei. Succesul în lupta cu acneea este posibil numai atunci când se cunoaște dușmanul, care are multe înfățișări: dereglări hormonale, alimentație nesănătoasă, stres, schimbarea condițiilor climatice, afecțiuni ale organelor interne sau ale glandelor sebacee, sarcină, expunere prelungită la soare etc. Oamenii stresați și marii amatori de cafea intră și ei în grupul de risc, deoarece atât stresul, cât și cafeaua favorizează producerea hormonului cortizol, "vinovat" în apariția coșurilor. O cauză mai puțin vizibilă ține, paradoxal, de modul de viață sănătos. Sala de forță a devenit o modă printre adolescenți, și opțiunea este benefică, când nu este dublată de o dietă în care prevalează alimentele bogate în proteine animale, care produc cantități mari de hormoni steroidieni. Ei ajută la creșterea masei musculare, dar, în același timp, distrug sănătatea pielii, provocând tipuri de acnee greu vindecabilă. Pe lângă prezența obligatorie la dermatolog, în toate cazurile de acnee, trebuie instituită o dietă alimentară severă. Obligatoriu, se înlocuiesc alimentele nesănătoase, care favorizează creșterea colesterolului și apariția constipației (carne grasă, prăjită sau afumată, alimente foarte sărate și pipărate, maioneză, alcool, dulciuri cu zahăr rafinat), cu fructe și legume crude, cereale integrale, semințe încolțite. La desert se recomandă salate de fructe, amestecate cu sirop de arțar sau puțină miere de albine și polen crud. Atât la bărbați cât și la femei, se renunță la produse cosmetice ieftine, sintetice, în favoarea preparatelor naturale.
Leacurile care urmează, inspirate din tradiția populară, care s-a interesat totdeauna și de frumusețea obrazului, vă pot fi de un real ajutor.
TRATAMENTE EXTERNE
Remedii cu plante
* Ace de conifere - se toacă mărunt 100 g de ace de pin, brad sau molid sau un amestec din ele, peste care se adaugă următoarele plante uscate: 25 g de mușețel, 25 g frunze de pătlagină, 25 g flori de gălbenele și 3 castraveți, care se rad pe o răzătoare cu orificii mici. Amestecul se macerează în 600 ml de țuică, vreme de 10 zile, la temperatura camerei, apoi se păstrează la rece, într-o sticlă de culoare închisă. Se mai lasă la macerat două luni, apoi se strecoară prin presare. Loțiunea se aplică pe pielea bine spălată cu apă și săpun.
* Pătlagină - pe toată perioada cât planta poate fi culeasă proaspătă se tamponează coșurile cu suc stors din frunzele ei. Sucul se adaugă și în compoziții pentru măști.
* Pelin - două linguri de pelin se pun în 300 ml de apă dată în clocot, se mai lasă un minut pe foc, apoi se trage vasul deoparte și se lasă să se răcească. Infuzia se folosește pentru tamponări și comprese. Vara, se folosește suc de pelin, pe care îl putem adăuga și în măști, în combinație cu alte ingrediente.
* Sunătoare - 1. Trei linguri de flori și frunze uscate de sunătoare se pun pe foc cu 500 ml de apă. Se aduc până la fierbere, apoi se lasă pe foc mic, 10-15 minute, cu vasul acoperit cu capac. Se folosește pentru tamponarea și spălarea feței.
2. Pentru tenul gras și iritat se prepară o loțiune din 100 g de sunătoare și 500 ml de țuică de 40 de grade (se lasă 14 zile la macerat), cu care se tamponează locurile afectate, înainte de culcare.
* Hamei - 1. Dacă porii feței se dilată prea mult, se face o loțiune din conuri de hamei, pelin și sunătoare. Se face un amestec cu câte o linguriță de fiecare plantă, se infuzează în 250 ml de apă clocotită până la răcire, apoi se strecoară prin presare. Infuzia se amestecă cu o cantitate egală de alcool dublu rafinat și o lingură de oțet de mere. Dacă tenul este uscat, se adaugă numai 80 ml de alcool. Un strat subțire de vată sau tifon împăturit se îmbibă cu soluție și se ține pe față sau pe locurile afectate, timp de 15 minute.
2. Seara, înainte de culcare, se fac băi de aburi cu hamei. O cratiță cu un litru de apă și 2 linguri de conuri de hamei se pune pe foc. După primul clocot, se ia de pe foc, se lasă să se răcească puțin, ca să se evite arderile, și se ține fața deasupra aburilor, cu capul acoperit cu un prosop flaușat. Pentru ten normal, procedura durează 5 minute, pentru ten uscat - 3 sau 4 minute, iar pentru tenul gras - 8-10 minute. La sfârșit, fața se clătește cu apă rece. Dacă coșurile sunt purulente, baia de aburi este interzisă, existând riscul să se răspândească infecția.
* Muguri de mesteacăn - o lingură de muguri se fierbe în 250 ml de apă, timp de 15-20 de minute, pe un foc mic, în vas acoperit cu capac. Se lasă să se răcească și se strecoară. Se folosește pentru comprese, tamponări sau spălarea tenului.
Remedii cu alimente
* Comprese cu ceapă - se curăță o ceapă de mărime medie, se ține pe baie de aburi sau într-un cuptor încălzit, vreme de 5-7 minute, apoi se stoarce sucul. Separat se pisează 3 linguri de flori de gălbenele proaspete și se amestecă cu sucul de ceapă. Un tifon împăturit se îmbibă în terciul obținut și se aplică pe locurile afectate 10 minute, de 3 ori pe zi. În 7-10 zile, tenul se curăță.
* Dovleac - se șterg zilnic locurile atinse de acnee cu o feliuță proaspătă de dovleac. Nu se lasă felia tăiată mult timp la lumină, deoarece ingredientele terapeutice se descompun.
* Sare alimentară - ajută la exfolierea tenului. Un tampon de vată se înmoaie în cremă de ras, apoi se presară cu un amestec în părți egale de sare fină de bucătărie și bicarbonat de sodiu. Se masează fața de jos în sus, cu mișcări circulare. Se insistă mai mult pe locurile cu coșuri. Dacă tenul este gras, amestecul se lasă pe față 5-7 minute. Se spală cu ceai călduț de mușețel, după care se aplică o mască de argilă, sau brânză de vaci.
* Spumă de bere naturală -se aplică pe față și se lasă 15-20 de minute, seara, înainte de culcare. După înlăturarea spumei, pielea se tamponează abundent cu infuzie preparată dintr-o lingură de amestec din flori uscate de gălbenele și mușețel, în care se dizolvă, după răcire, 2-3 pastile de furacilină. Se lasă obrazul nespălat, până dimineață.
* Măr cu hrean - se rad sau se mixează cantități egale de hrean și mere acre, se amestecă și se păstrează la frigider, într-un borcan cu filet. Terciul se aplică pe față zilnic, 30 de minute. Se spală cu apă fiartă, călduță.
Măști anti-acneice
* Mască cu colofoniu - se consideră a fi remediul cel mai eficient pentru tratarea coșurilor și a negilor. O bucățică de colofoniu, de aproximativ 5 g, se pisează. Se cerne prin sită, apoi se amestecă cu 2 linguri de pulbere de rostopască uscată. Separat, se taie mărunt 2 linguri de osânză de porc, se adaugă o lingură de ceară de albine și se pun la topit într-un vas, pe baie de aburi. Se amestecă bine, apoi se încorporează pulberea de colofoniu și rostopasca. Se lasă să se răcească. Pasta obținută se întinde pe un șervețel de bumbac sau de in și se aplică pe locurile cu coșuri, 40-50 de minute. Se spală cu apă călduță sau ceai din plante, apoi se unge pielea cu o cremă nutritivă. Aplicați procedeul o dată la șapte zile și veți uita de acnee.
* Argilă și talc - se prepară o pastă din părți egale (câte 1-2 linguri) de argilă albă, pudră de talc și lapte degresat. În caz că tenul este foarte gras, în loc de lapte se adaugă o soluție preparată din 40 ml apă, 15 ml alcool dublu rafinat și 5 ml glicerină. Masca se lasă pe față 20 de minute.
* Argilă cu suc de lămâie - usucă coșurile și curăță porii pielii. Pentru o mască, avem nevoie de 3 linguri de argilă, 15 picături de suc de lămâie și 30 ml tinctură de gălbenele. Amestecul se aplică pe față 15 minute, apoi se spală cu un tampon moale de vată înmuiat în apă caldă.
* Miere de albine cu citrice - se amestecă câte o linguriță de miere de albine cu suc de lămâie sau portocală. Se aplică punctual, pe fiecare coș, cu un bețișor cu vată. După uscarea picăturilor, se aplică al doilea strat. Se repetă de 4-5 ori.
* Mască de cartofi - se rade un cartof curățat, de mărime medie, pe răzătoarea cu orificii mici. Se adaugă un praf de sare, jumătate de albuș bătut și o linguriță de pulbere obținută din fulgi de ovăz râșniți. Se aplică masca pe locurile cu probleme 20 de minute, apoi se spală cu apă la temperatura camerei. Se șterge pielea cu o loțiune pentru ten gras.
* Mască de drojdie - se amestecă drojdie de bere cu apă oxigenată (de 3%) până se obține o cremă. Se aplică pe fiecare coș în parte, cu un bețișor cu vată. Procedeul se face seara. Drojdia se lasă pe față până a doua zi, când se spală cu apă călduță.
TRATAMENTE INTERNE
* Infuzie pentru curățirea sângelui - într-un litru de apă rece se pun câte o lingură de rădăcini de păpădie, de iarbă mare și de cicoare. Se aduce lichidul până la fierbere, se lasă pe foc mic încă 20-30 de minute, apoi se infuzează în termos, 2-3 ore. Se bea câte un pahar îndulcit cu puțină miere de albine, de 4 ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă. Curățirea sângelui este obligatorie în tratamentele anti-acneice.
* Citrat de calciu - dacă coșurile sunt mici, pline cu un lichid transparent și produc senzație de mâncărime, se recomandă consumul zilnic al unei bucățele de cretă școlară, combinată cu 2-3 felii de lămâie.
* Salvie, urzică, mesteacăn - se amestecă cantități egale de frunze de salvie, urzică și mesteacăn. Două linguri pline se opăresc cu 450 ml de apă clocotită, se țin pe foc 15 minute, se infuzează 20 de minute și se strecoară. Se bea câte un pahar, dimineața și seara.
Alimente anti-acneice
* Drojdie de bere - se consumă câte 3-4 lingurițe, dimineața, înainte de a mânca.
* Ghimbir cu miere și lămâie - se stoarce o jumătate de lămâie mare, se amestecă sucul cu 2 linguri de miere de albine și 2-3 rădăcini de ghimbir de mărime medie, rase pe răzătoarea cu orificii mici. Se consumă câte o linguriță de pastă după fiecare masă.