Gânduri bune pentru scriitori

Ciprian Rus
"În România, singura rezidență de creație este puș­că­ria", spunea revoltat, la finele anului trecut, scriitorul Fi­lip Flo­rian, într-un interviu pentru site-ul republica.ro.

Era imediat după drama din "Colectiv", Gu­ver­nul Ponta abia căzuse, iar murmurul de furie al străzii era încă viu. "Sun­­tem singura ța­ră din Eu­ropa în care nu există bur­să de cre­ație. Nu este cazul să dau exemplul Ger­ma­niei, unde sunt mii pe an, dar pot să dau exem­plul Albaniei, Ma­cedoniei, Bos­niei-Herzegovina. Sta­te de nivel, teoretic, ca al nostru sau mai jos decât al nostru, care au înțeles că fără o rezidență de creație nu se poate ca o li­te­ratură să meargă îna­inte", își spunea oful Filip Florian.
Au trecut puține luni de atunci, iar rea­litatea flagrantă din imaginea pro­pusă de prozator este pe cale să devină is­torie. Întâi de toate, pentru că - și aici e prima știre - noul ministru al Justiției, Raluca Pru­nă, pregătește o propunere de hotă­râre, prin care scrierea de lucrări știin­țifice în închisoare să nu mai fie grati­ficată cu scurtarea pedepsei deți­nu­tului-scriitor. "În nicio altă țară din Uni­unea Eu­ropeană nu mai există si­tuația în care sunt acordate be­neficii pentru scrierea de lucrări științifice în închisoare. Este vorba și de o discri­minare aici, deoarece cei care pictează nu beneficiază de nimic. Opera artis­tică în închisoare nu trebuie recom­pensată în niciun fel", susține Raluca Prună. Este de așteptat ca Gu­ver­nul să adopte pro­punerea, care ar intra în vigoare imediat.
A doua știre vine de la ministrul Culturii, Vlad Ale­xandrescu, care pro­mi­te să rezolve problema rezidențelor de creație. "Există o instituție care func­ționează pe proiecte în momentul de față, este Administrația Fondului Cultural Național. Celor de la AFCN vreau să le propun două pro­grame suplimentare. Unul ar fi un program de rezidențe pentru artiștii români, in­diferent dacă sunt scriitori sau artiști plastici, așa cum există peste tot în lume. E relativ prematur, dar ne-am gândit la un buget de circa 1.000 de euro pe lună, în afară de cheltuieli de deplasare, cazare etc, pe o perioadă limitată, prin care am putea să aducem scriitori în țară și să le acordăm reședințe în zone repre­zen­tative pentru spațiul cultural românesc, pentru a con­tri­bui la crearea unor centre de cultură, de dialog și de schimburi de experiență în aceste zone ale țării". "Apoi", afirmă ministrul Culturii, "aș vrea să institui un fel de pa­șaport dat unor artiști care, consacrați prin niște premii eu­­ropene importante, au dovedit că se află la vârful do­meniului în care creează. Și, prin acest pașaport, care ar reprezenta o susținere financiară, să le dăm posi­bi­litatea să creeze în con­tinuare. Suntem conștienți că singura lor grijă este să creeze. Nu mai trebuie să le creăm și alte griji: să raporteze, să completeze formulare, să depună bi­lanțuri. Am vrea să le luăm grija existenței de pe o zi pe alta și să-i lăsăm doar cu grija creației".
Sunt două știri, despre două ini­țiative punctuale. Nu sunt mari refor­me, care să dea peste cap societatea, dar nu­­mai așa, descurajând, fie și punctual, hoția și plagiatul, și investind în talent și în performanță, România poate mer­ge mai departe.