Stricăciunile provocate de stres

Gilda Fildan
- Viața modernă ne pune puterea de supraviețuire la probe grele. Lipsa de timp, presiunea profesională, problemele familiale și obligațiile pe termen scurt creează o stare constantă de stres, căruia organismul nu îi poate răspunde. Iar urmările sunt fatale: tot mai mulți oameni se îmbolnăvesc la suflet și trup. Țiuit în urechi, crampe gastrice, stări depresive - o mulțime de suferințe pot proveni din una și aceeași cauză: suprasolicitarea nervoasă. Să aruncăm împreună o privire în interiorul bio-mașinii sensibile numită om, ca să vedem cum reacționează la stres -

Urechile

Stresul prelungit determină în creier o creștere a se­creției de neurotransmițători cum este glutamatul, ca­re activează centrul auzului din trunchiul cerebral și lobul temporal. Aceste arii ale creierului dau naștere unor percepții auditive false de sunete și zgomote, pe care persoana respectivă le înregistrează adesea sub forma unui piuit permanent. Acest fenomen patologic, numit tinitus, acționează la rândul său ca un factor de stres, astfel încât suferindul se vede prins într-un cerc vicios.

Creierul

Cineva care trăiește sub o presiune continuă va observa, la un moment dat, o diminuare a capacităților sale cognitive și a memoriei. Este posibil, de aseme­nea, ca pragul durerii să coboare, iar senzațiile dure­roase să crească în intensitate.

Ochii

Pe termen lung, încordarea poate duce la creșterea ten­siunii intraoculare, într-un caz extrem chiar la apa­riția glaucomului, riscând astfel să provoace orbirea.

Afecțiunile dentare

Oamenii stresați au obiceiul de a strânge din dinți atunci când se află în situații tensionate, iar mulți din­tre ei scrâșnesc în somn. Cu timpul, dinții încep să se clatine și crește riscul de apariție a diferitelor afec­țiuni dentare. Se adaugă și un efect colateral: faptul că muș­chii maxilarelor sunt hiperactivi (din pricina încleștării dinților) provoacă în final dureri în zona capului, a cefei și gâtului.

Depresia

Stresul psiho-social modifică balanța hormonală. Dacă el se prelungește, se pot crea dezechilibre afecti­ve. Consecințele posibile sunt depresia, anxietatea și dependențele. La persoanele depresive, nivelul în sân­ge al cortizolului (hormonul stresului, secretat de glan­da suprarenală) și al ACTH (hormonul adenocor­ticotrop din hipofiză) este în permanență mărit. Aceas­ta stimulează și întreține sentimentul de teamă. Toto­dată, stresul cronic poate opera modificări în structura creierului: nucleul amigdalian, care gene­rează emoții de tipul fricii și al mâniei, devine hiperac­tiv, în timp ce alte arii cerebrale importante, ca de exemplu cortexul prefrontal, responsabil pentru senti­mentele pozitive, sunt insuficient solicitate. În plus, se atrofiază hipo­cam­pul, care deține un rol esențial în reglarea compor­tamentului, deci în relațiile inter­umane.

Nivelul ridicat al colesterolului

Unele persoane stresate prezintă valori ridicate ale colesterolului. Cauza nu a fost încă lămurită pe deplin. Cercetătorii pre­su­pun însă că, reacționând la supra­solicitarea la care este supus, orga­nis­mul mobili­zea­ză o cantitate spo­rită de energie, sub formă de acizi grași și glucoză, pe care colesterolul LDL le trans­portă până la vasele de sânge aflate în zona-țintă. Din acest motiv crește simultan și ponderea co­lesterolului în sânge. Și, probabil, tot stresul împiedică organis­mul să reducă ulte­rior surplusul de coles­terol. O altă teorie afirmă că nivelul ridicat al colesterolului ar fi cauzat de procesele infla­ma­torii declanșate de încor­da­rea continuă.

Slăbirea sistemului imunitar

Menținerea cortizolului la un nivel crescut pe o peri­oadă îndelungată slăbește capacitatea naturală de apă­rare a organismului, ușurând astfel pătrunderea ger­me­nilor patogeni. Iar după ce ei au ajuns în corp, cor­ti­zolul împiedică și combaterea lor, blocând reac­țiile firești de apărare ale organismului, cum sunt febra sau inflamațiile. În acest fel, bolile se cronicizează și vor izbucni mai târziu în faze acute, cu atât mai vio­lente. Slăbirea sistemului imunitar determinată de stres se poa­te repercuta cu consecințe negative și asu­pra evo­luției unor afecțiuni severe, ca scleroza multi­plă, for­mațiunile tumorale, poliartrita reumatoidă sau pro­blemele dermatologice.

Infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral

Devenind mai abundente din pricina stre­sului, secrețiile de adrenalină și cor­tizol fac să crească tensiunea arterială. Sporește cantitatea de lipide produse de organism, moleculele de grăsime se depun pe pereții vaselor de sânge și formează acolo plăci de aterom. Astfel vasele se rigidizează și se fra­gilizează treptat, ceea ce îngreunează circulația sângelui. Partea stângă a inimii, care este obligată să pompeze, învingând o rezis­tență mai mare, își mărește volumul. Apar și tulburările de ritm cardiac. Creș­te ris­cul unui infarct miocardic sau al unui ac­cident vascular cerebral.

Diabetul

Cortizolul, prezent într-o cantitate mai mare în sânge în condiții de stres, slăbește acțiunea insulinei, hormonul care sporește gradul de utilizare a glucozei în celule. Pancreasul inter­pretează aceasta ca pe un deficit de insulină și se străduiește să-l compenseze, suplimen­tându-și secreția. Dacă situația durează mai mult timp, pancreasul este suprasolicitat, și capacitatea sa de producție scade. În acest moment, se creează, într-adevăr, un deficit de in­sulină. Glicemia crește și, odată cu ea, sporește riscul de diabet.

Colonul iritabil, ulcerul, constipația

În stările de stres acut, afluxul de sânge la organele digestive este mic­șo­rat, pentru a le reduce activitatea. Stre­sul prelungit menține acest efect. Irigarea insufi­cientă cu sânge favo­ri­zează inflamarea mucoa­selor gastrice și intestinale, creându-se astfel condi­ții pentru apariția ulcerațiilor. În afară de aceasta, se presupune că supraso­lici­tarea nervoasă diminuează produc­ția de serotonină. Acest neuro­trans­mițător, sintetizat la co­man­da creierului, mai ales în intestin, reglează peristaltis­mul, adică mișcările ritmice ale stomacului și intestinelor. Când balanța serotoninei se dezechi­librează pe o perioadă mai îndelungată de timp, a­ceasta poate duce la consti­pație sau diaree - simp­tome tipice ale colonului iritabil.

Impotența, pierderea libidoului, infertilitatea

Stresul trimite în sânge mai multă adrenalină și acționează asupra receptorilor alpha din vasele de sân­ge ale bărbatului. În consecință, se produce o vaso­constricție și, deoarece fluxul sangvin se reduce, cor­pii cavernoși din penis, care participă la erecție, se con­tractă. Pe lângă aceasta, tensiunea psihică face ca în celule să se formeze o cantitate mai mică din me­dia­­torul chimic care joacă un rol foarte im­por­tant în erecție. Astfel, pe termen lung, stresul cro­nic poate du­ce la impotență. Nu este de neglijat nici faptul că, din cauza încordării permanente, se di­minuează la băr­bat secreția de testosteron, un hor­mon care stimu­lea­ză apetitul erotic și participă la matu­ri­zarea sper­ma­­tozoizilor. Drept urmare, va scădea libi­doul și poa­te apărea infertili­tatea. La femei, stresul pre­lungit poa­te cauza dispariția menstruației.

Contracturile, fibromialgia

În momentele de stres, oamenii își încordează in­vo­luntar mușchii. Această reacție instinctivă ser­vește scopului de a permite corpului să lupte ori să se sal­veze prin fugă, în situații de pericol iminent. Dacă ten­siunea psihică persistă, muscu­latura nu mai reușește să se relaxeze suficient și rămâne contractată. Cu urmări destul de neplăcute, cum ar fi durerile con­stan­te în spate sau în ceafă, care pot da naștere și unor pos­turi vicioase. De asemenea, o suprasolicitare nervoasă continuă determină mușchii să ardă proteinele din care sunt construiți și, astfel, să se atrofieze. Totodată, stre­sul este suspectat că ar participa la apariția fibro­mial­giei, un sindrom manifestat prin dureri cronice, difuze, răspândite în tot corpul, dar resimțite mai ales în zona ce­fei, în cea lombară și în articulațiile coatelor.