GHIMBIRUL - rădăcina vieții

Natasa Galche
Proprietățile miraculoase ale rădăcinii de ghimbir sunt cunoscute din timpuri ime­moriale.

În China, în urmă cu 2500 de ani, ceaiul de ghimbir era folosit pentru tratarea răcelilor și a durerilor de cap, pentru îmbunătățirea memoriei, pentru ameliorarea stărilor de greață și echilibrarea activității gastro-intestinale. În perioada Evului Mediu, ghimbirul a pătruns și în Europa, devenind "medicamentul miraculos" pentru prevenirea ciu­mei, flagelul teribil al secolului al XV-lea. Astăzi, el este un panaceu aproape universal, fiind una din cele mai utilizate plante din lume, atât drept condiment, adăugat pentru gust în mâncăruri, cât și pentru tratarea și prevenirea mul­tor afecțiuni. Ghimbirul este un combatant de nădejde împotriva colesterolului și a kilogramelor suplimentare, accelerând me­tabolismul și stimulând siste­mul digestiv. De asemenea, este recomandat în procesul renunțării la fumat. Dacă atunci când vă aprindeți o țigară, mestecați o bucățică de ghimbir, pofta de fumat va dis­părea ca prin farmec. Cea­iul din rădăcină de ghimbir ajută la scăderea lipidelor din sânge și prevenirea dezvol­tării principalului dușman al fumătorului - atero­scleroza. Ghimbirul este o adevărată comoară și pen­tru frumusețe și tinerețe! El are un efect antimi­crobian, stimulativ, tonifiant și regenerativ asupra pielii.

Preparate din ghimbir

Uleiul de ghimbir
Preparare la rece: câteva rădăcini de ghimbir se curăță de coajă, se taie mărunt și se așează într-un recipient de sticlă cu gura largă. Se toarnă deasupra ulei de susan, de migdale sau de măsline, cât să aco­pere planta. Se amestecă cu o lingură de lemn, apoi se mai adaugă ulei, cât să acopere bucățelele de rădăcină cu un centimetru. Borcanul se închide ermetic și se așează într-o cutie de carton, într-un loc călduros. Se lasă la macerat timp de 12-14 zile, amestecând pre­paratul zilnic.
Când termenul de preparare expiră, se strecoară uleiul și se lasă la decantat două-trei zile, după care se toarnă într-o sticlă curată, având grijă ca reziduurile să rămână pe fundul borcanului.
Preparare la cald: bucățelele de ghimbir se așează într-un vas emailat, apoi se toarnă ulei cât să le aco­pere. Vasul se pune pe foc mic, în baie de abur, timp de patru-cinci ore. Se strecoară și se conservă în reci­piente de sticlă, într-un loc întunecos și răcoros.
Întrebuințare: uleiul de ghimbir e folosit în tratarea bolilor sistemului nervos. Îmbunătățește memoria, combate stările de apatie, durerile de cap și anxietatea.

Miere cu ghimbir
Două treimi dintr-un borcan de 800 de mili­litri se umplu cu miere. Ghimbirul se curăță de coajă, se taie bucățele mici și se adaugă peste miere, până se umple borcanul. Se amestecă bine, se acoperă și se lasă într-un loc întunecos, timp de două săptămâni. Dacă se constată că mierea începe să fermenteze, borcanul se introduce în frigider.
Întrebuințare: vezi rețetele indicate la "Trata­mente".

Tinctură de ghimbir
200 de grame de ghimbir se curăță, se toacă mă­runt și se pun într-un borcan. Deasupra se toarnă un litru de vodcă, apoi recipientul se închide ermetic. Se lasă la macerat într-un loc ferit de lumina soarelui, timp de două săptămâni. Vasul se agită periodic, apoi tinctura se stre­coară și se trage în sticluțe de culoare închisă.
Întrebuințare: tinctura de ghim­bir este un excelent tonic ce ajută la întărirea imunității. Se admi­nistrează câte o linguriță de extract, de două ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Se poate ad­ministra ca atare sau dizolvat într-o jumătate de pahar cu apă.

Apa de ghimbir
Peste două linguri de ghim­bir ras pe răzătoarea mică se toarnă 1,5 litri de apă fierbinte, dar nu clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat peste noapte. Înainte de utilizare, se stre­coară.

Tratamente cu ghimbir

Împotriva scurgerilor nazale abundente
* Peste 100 de mililitri de suc proaspăt de sfeclă se adaugă o linguriță de miere cu ghimbir. Se ames­tecă bine și se pun câte cinci picături în fiecare nară, de trei ori pe zi. Durata tra­ta­men­tului este de patru-cinci zile.
* Peste o linguriță de mu­șe­țel se toarnă o cană cu apă clo­co­tită. Se adaugă o felie de ghim­bir, vasul se acoperă și se lasă la infuzat 15 minute. Se stre­coară. În infuzia obținută se înmoaie o bucățică de vată, care se introduce apoi în nară, lă­sând-o să acționeze timp de zece minute. Procedeul se repe­tă de trei ori pe zi, timp de două-trei zile.
* 30 mililitri de ulei de ghimbir se pun la foc mic, pe baie de abur. Când uleiul s-a încălzit, se adaugă un cățel de usturoi pisat și se mai lasă pe foc circa 20 de minute. Se acoperă vasul și se lasă la infuzat două ore, apoi se strecoară. Se ung nările cu acest ulei, de două-trei ori pe zi, până ce simptomele dispar.

Împotriva gripei
Două picături de ulei de ghimbir se amestecă cu o lingură de ulei de jojoba. Cu acest preparat se ung de trei ori pe zi tâmplele, baza nasului (la sinusuri, între sprâncene), partea din spatele urechilor, până ce simp­tomele se ameliorează.

Hemoroizi
* Două linguri de suc de scoruș se amestecă cu trei picături de ulei de ghimbir. Se administrează de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tra­ta­mentului este de zece zile.
* Peste o lingură de rostopască se toarnă o cană cu apă clocotită, se acoperă și se lasă la infuzat 20 de minute. Se adaugă o linguriță de miere cu ghimbir. Toată cantitatea se administrează înainte de masă, timp de șapte zile.

Boli femeiești
Ameliorarea simptomelor neplăcute ale menopauzei

* Peste o lingură de păducel se toarnă o cană cu apă fierbinte. Totul se pune pe foc mic, în baie de abur, timp de 15 minute. Se acoperă și se lasă să se ră­cească complet, apoi se strecoară și se adaugă o lingu­riță de miere de ghimbir. Se administrează câte o lin­gură, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea me­selor principale. Durata tratamentului este de opt-zece zile.
* Tot împotriva simptomelor menopauzei se poate utiliza și următoarea infuzie: peste două grame de ghimbir dat pe răzătoare se toarnă 200 de mililitri de apă la temperatura camerei. Se pun la fiert timp de 15 minute, apoi vasul se trage de pe foc, se acoperă și se lasă la infuzat circa 45 de minute. Se administrează câte o lingură, de trei ori pe zi, înaintea meselor prin­cipale. Durata tratamentului este de zece zile.

Mastită
O sfeclă mai micuță se curăță de coajă și se dă pe răzătoarea mică. Se adaugă trei linguri de ulei de ghim­bir și se amestecă până la încorporarea perfectă. Pasta se așează pe un tifon pus în mai multe straturi și se aplică pe zona dureroasă, timp de 40 de minute.

Probleme bărbătești
Creșterea potenței
* Se prepară suc proaspăt de morcovi, amestecat cu miere de ghimbir, în proporție de 1:1. Se admi­nis­trează câte o lingură, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră îna­intea meselor principale. Durata tratamentului este de zece zile. Se face pauză de două săptă­mâni și se poate relua.
* Peste cinci lingurițe de ghimbir dat pe răzătoarea mică se adaugă un litru de apă filtrată. Se pune pe foc și se fierbe timp de 20-30 de minute. Se admi­nistrează câte o cană, de două ori pe zi. Durata tratamentului este de zece zile.

Disfuncții erectile
Băi zilnice cu ghimbir. Într-un lighean se toarnă câte 50 de mililitri din infuzie de mușețel, mentă, podbal, sunătoare (peste două lingurițe cu vârf din plantă se toarnă o cană cu apă cloco­tită). Se adaugă 40 de grame de miere de ghimbir și patru litri de apă călduță. Se scufundă șezutul în această apă și se stă circa 10-15 de minute. Procedeul trebuie repetat zilnic, de 14-15 ori.

Afecțiunile tractului digestiv
Enterite (inflamarea intestinului subțire)
Se administrează următorul decoct. Peste trei lin­guri de frunze de pătlagină uscată se toarnă o jumă­tate de litru de apă de ghimbir. Se pune pe foc și se fierbe timp de zece minute, din momentul în care apa a început să clocotească. Se acoperă și se lasă la in­fuzat timp de 45 de minute. Se administrează câte un sfert de cană, de trei ori pe zi, cu 30 de minute îna­intea meselor princi­pale.

Colită cronică
* Peste 50 de mililitri de apă de ghimbir se adaugă o lingură de suc proaspăt din frunze de pătla­gină. Se admi­nistrează de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea me­selor princi­pale. Durata trata­mentului este de 30 de zile.
* 100 de grame de miere de ghimbir se amestecă într-un litru de suc de mere proas­păt preparat. Se administrează câte un pahar, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de șase săptămâni și este recomandat să se repete de trei-patru ori pe an.

Dureri de spate
Două lingurițe de ghimbir ras, o jumătate de lin­guriță de pastă de ardei roșu și o linguriță de curcuma se amestecă cu puțină apă călduță, până ce se for­mea­ză o pastă. Mixtura se așează pe un tifon pus în câteva straturi și se aplică pe zona dureroasă, fixând tifo­nul cu leucoplast. Metoda se face seara, înainte de cul­care, lăsând cataplasma să acționeze până dimineața.

Rău de mare și de mașină
O jumătate de linguriță de ghimbir ras se amestecă într-un pahar cu apă minerală sau ceai, după prefe­rință. Se bea cu 30 de minute înainte de a porni în călătorie. Dacă starea de greață persistă, se mai poate administra un pahar din aceeași băutură, și în timpul călătoriei.

Furuncule
Câte o jumătate de linguriță de ghimbir și de curcuma se amestecă cu puțină apă, până se obține o mixtură. Se aplică pe zona afectată, lăsând să acțio­neze cel puțin o jumătate de oră.

Dureri de genunchi
200 de grame de ghimbir și un litru de apă se pun pe foc și se fierb circa 15 minute. În apa fierbinte se înmoaie bine două prosopele (cu atenție, să nu vă opă­riți), și se aplică pe zona dureroasă. Se acoperă bine cu prosoape uscate și se lasă să acționeze timp de zece minute. După alte zece minute de pauză, proce­deul se reia. După două săptămâni de aplicare zilnică a acestui tratament, durerile ar trebui să dispară.

Slăbit
Rădăcina de ghimbir este bogată în vitaminele A, B1, B2 și C, în minerale: sodiu, potasiu, mag­neziu, fosfor, calciu, fier, zinc și aminoacizi ca triptofan, metionină sau valină. Cu o asemenea com­poziție, ceaiul de ghimbir este un energizant exce­lent, folosit cu succes pentru a scăpa de kilogramele nedorite. Ceaiul se poate prepara cu ceai verde sau cu apă, după preferință, și în el se poate adăuga lămâie sau miere.
Rețeta: Peste o linguriță și jumătate de ghimbir dat pe răzătoarea mică se toarnă 600 de mililitri de apă clocotită. Opțional, se pot adăuga o linguriță de pulbere de mentă sau două lingurițe de ceai verde. Se acoperă și se lasă zece minute la infuzat. Se amestecă bine, se strecoară și se adaugă trei-patru linguri de suc de lă­mâie și/sau o linguriță de miere.
Pentru un efect maxim, se consumă doi litri de ceai de ghim­bir pe zi. Seara nu este re­comandat, căci ghimbirul revi­gorează organismul.

Ceai cu ghimbir și usturoi
Doi căței de usturoi se curăță și se pisează. O bucată de ghim­bir (cam cât două degete) se curăță și se toacă cubulețe. Peste aceste ingrediente se toar­nă doi litri de apă fierbinte, se acoperă și se lasă la infuzat 15 minute. Se strecoară și se bea pe par­cursul zilei.

Tratamente cosmetice

Pistrui și pete
Se amestecă următoarele uleiuri: 30 mililitri ulei de migdale, patru picături de ulei de ghimbir, trei picături de ulei de trandafir. Cu acest amestec se fac masaje faciale, seara, înainte de culcare. Se clătește tenul cu apă călduță. Se poate utiliza pentru toate tipurile de ten.

Cremă împotriva ridurilor
Ingrediente: o rădăcină de ghimbir de șase-șapte centimetri, două lingurițe de ulei de susan, două lingurițe de ulei din sâmburi de caisă, două lingurițe de vitamina E (soluție uleioasă) și 100 de grame de unt de cacao.
Se încălzește cuptorul la o temperatură de 60-70 de grade Celsius. Ghim­birul se dă pe răzătoarea mi­că, se introduce într-un tifon pus în mai multe straturi și se stoarce foar­te bine. Se amestecă toate ingredientele într-un vas termorezistent și se in­troduc în cuptor. Se țin aproximativ zece minute, până ce untul de cacao se topește. Compoziția se toarnă fierbinte în recipi­ente curate și se păstrează într-un loc uscat și răco­ros.
Se aplică pe față, gât și decolteu, de două ori pe săp­tămână.