Sănătate din inima pământului: APELE TERMALE

Florentin Popa
Dr. RUXANDRA ROBCIUC - "Apele termale calmează sistemul nervos și stimulează producerea de endorfine"

Vești bune pentru bucureștenii care doresc să se relaxeze ori să-și amelioreze diverse afecțiuni cu ajutorul băilor termale! Nu veți mai fi nevoiți să călătoriți sute de kilometri până în stațiunile din țară, pentru că zilele trecute s-au deschis porțile primelor terme din țara noas­tră, la doar 10 minute de București. Iar apele de la "Therme București" se bucură de calități unice, diferite de cele ale apelor din stațiunile balneare și de cele din SPA-uri, datorită fap­tului că sunt extrase din adâncul pă­mântului, de la o adâncime de 3.100 de metri, acolo unde poluarea indus­trială nu a reușit să ajungă. Prezenți la inaugurare, am dorit să aflăm ce vir­tuți curative au aceste ape și în ce afec­țiuni pot fi folosite. D-na dr. Ru­xan­dra Robciuc, medic gene­ralist, ne-a răspuns la întrebări.

"Cura cu ape termale crește calitatea vieții bătrânilor și le îmbunătățește starea de sănătate"

- În țara noastră există multe izvoare cu ape termale folosite în scop curativ. Stațiuni ca Băile Fe­lix, Geoagiu Băi, Tășnad sau Băile 1 Mai și-au câș­tigat deja un renume internațional. Ce au în plus ape­le termale descoperite la marginea Bucureștiu­lui?

- Apele de la Therme București sunt declorurate și desulfatate, au pH neutru, sunt bogate în săruri mi­nerale și elemente chimice, cu efecte benefice recu­noscute asupra organismului (Fe, Mg, Mn, Si, Ca, Cu, Zn, Se). În plus, au o temperatură optimă pentru orga­nismul uman: 33°C. Toți cei care s-au scăldat în ape termale știu că acestea induc o stare de bine, fizică și mentală. Însă apele de la "Therme" au, în același timp, acțiune profilactică și curativă pentru multe afecțiuni. Forajul adânc face ca apele care ajung în bazine să-și păstreze intacte calitățile. Mai mult, aces­tea sunt tra­tate prin ozonificare - cea mai modernă metodă de sterilizare a apelor. Cura cu ape termale ne crește calitatea vieții și ne îmbunătățește starea de sănătate.

"Băile termale sunt o metodă de tratament și profilaxie recomandată din ce în ce mai mult de medici"

- Ne puteți da exemple de afecțiuni care ar putea beneficia de calitățile apelor de la "Therme"?

- Compoziția bogată în săruri minerale a apei face din băile termale o metodă de tratament și profilaxie recomandată din ce în ce mai mult de medici, de ge­ria­tri și apreciată de pacienții vârstnici. Sărurile mine­rale au un rol esențial în tratament: fierul din compo­ziție îmbunătățește oxigenarea țesuturilor, magneziul ajută la regenerarea celulară, manganul are efect antioxidant, întârziind astfel îmbătrânirea celu­lară. Tem­peratura apei termale produce vasodila­ta­ție peri­fe­ri­că, ameliorând hipertensiunea arterială, îmbu­nătățește circulația sanguină și scade inflamația la nive­lul articulațiilor. Dintre afecțiunile ameliorate cu succes în urma curelor cu ape termale se numără du­re­rile musculare și articulare, scăderea mobilității arti­culare, discopatiile, osteoporoza, afecțiunile respi­ra­to­rii cronice, constipația, incontinența urinară, migre­nele, pierderile de memorie, insomnia, stările depre­sive și anxioase, pierderea progresivă a încrederii în sine. Compoziția apelor de la Therme București, sta­bilită în urma unor analize minuțioase, le recomandă pentru următoarele probleme de sănătate:
Afecțiuni reumatismale: boli reumatismale in­fla­matorii cronice (poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, artrite psoriazice, reumatism articular, artrite reactive cu dureri musculo-articulare meteode­pendente); afecțiuni reumatice articulare degenera­tive (artroze mono sau poliarticulare) - coxartroze, gon­artroze, spondiloze cervico-dorso-lombare, radi­culopatii, tulburări de statică ale coloanei vertebrale și ale membrelor inferioare; afecțiuni reumatice ale țesuturilor moi (periarticulare și musculare).
Afecțiuni ortopedice traumati­ce: sechele după fracturi ale membrelor (osteoplastii, osteopo­ro­ză) - forme cu deficit de deplasare; se­chele după frac­turi vertebrale fără le­ziuni medulare; le­ziuni post-traumatice ale tendoanelor; se­chele post-traumatice musculare sau cu­tanate. Pun accent pe faptul că apele cal­de din bazine facili­tează hidroki­neto­terapia de recuperare. Corpul este mai ușor în apă, iar vârstnicii se pot mobiliza mai ușor decât în kine­toterapia clasică.
Afecțiuni neurologice: * Perife­rice: nevralgii de diferite tipuri (Arnold, cervico-brahiale, intercostale, lombo­scia­tice); pareze și paralizii de nervi peri­ferici - post-traumatice sau prin com­pre­siune (discopatii, canal îngust); poline­vrite (toxice, metabolice sau infecți­oa­se). * Centrale: sechele după accidente vas­culare cerebrale sau trau­matisme cerebrale, para­pa­reze după traumatisme ver­te­brale. * Funcționale: ne­vroze astenice.
Afecțiuni cardiovasculare: cure de recuperare după infarct miocardic acut, cardiopatii ischemice cronice, hipertensiune arterială, valvulopatii, arterio­patii periferice, boli venoase cronice (insuficiență ve­noasă, varice).
Afecțiuni respiratorii și O.R.L.: cure de recu­pe­­rare pentru boli respiratorii cronice, bronhopneu­mopatii cronice obstructive - traheobronșite, bronșite cronice, emfizem pulmonar, astm bronșic cronic. Cura este deosebit de eficientă pentru fumătorii vechi, cu afecțiuni respiratorii frecvente mai ales în sezonul rece.
Afecțiuni digestive și hepatobiliare cauzate de consumul de alimente sau medicamente iritante sau toxice pentru stomac, intestin, ficat și căi biliare (alcool, fumat, cafea, condimente și sare în exces), gastropatii și duodenite cronice, ulcer gastric sau duo­denal, constipație cronică, enterocolite, afecțiuni ale vezicii și căilor biliare (dispepsii, diskinezii, colecis­tite cronice nelitiazice, litiază biliară, sechele postco­le­cistectomii, hepatite cronice).
Afecțiuni renale și ale căilor urinare: litia­ză renală și urinară, infecții urinare (pielone­frite cro­nice).
Afecțiuni dermato­lo­gice: dermatoze exfo­lia­ti­ve - pso­riazis, kera­to­dermii, ichtioze, algoder­mii (ec­zeme cronice); a­fec­țiuni pru­rigi­noa­se, pio­der­mite cronice, eczeme consti­tuționale (der­ma­tite atro­fice).
Alte afecțiuni: gine­co­lo­gice (anexite cronice, vagini­te); boli metabolice (diabet, obe­zitate, gută).

Imunitatea vârstnicilor câștigă teren

- Puneți accent pe e­fec­tul apelor termale asu­pra pacienților de vârsta a treia. Ei sunt principalii beneficiari ai acestor cure?

- Nicidecum! Curele cu ape termale sunt bene­fice la orice vârstă, dar în cazul seniorilor, aduc mai multe îmbunătățiri. Odată cu trecerea anilor, capacitatea de apărare a organis­mu­lui slăbește la pacienții mai în vârstă, ei fiind vul­ne­rabili la infecțiile respiratorii, cutanate, digestive și urinare, care frecvent le pot pune viața în pericol. Ape­le termale sunt de mare ajutor și pentru sistemul imu­nitar - sărurile minerale pe care le conțin stimulează metabolismul, îmbunătățesc circu­lația periferică, cresc oxigenarea țesuturilor și stimulează eliminarea toxinelor din corp. De unde rezultă că băile cu ape termale îmbunătățesc imunita­tea vârstnicilor și-i ajută să facă față mai bine valului de viroze care însoțește sezonul rece.
Mișcarea în bazinele cu apă termală întârzie in­stalarea osteoporozei prin stimularea activității mus­culo-scheletale, care previne demineralizarea oaselor și protejează împotriva fracturilor. De asemenea, re­glea­­ză disfuncțiile endocrine care ar putea favoriza insta­larea precoce a menopauzei. Cert e faptul că o formă fizică bună îi ajută pe vârstnici să treacă mai ușor peste problemele vârstei a treia. În combinație cu o activitate fizică moderată, băile în ape termale ajută la menținerea tonusului muscular, la ameliorarea con­trac­turilor, relaxează musculatura și au efect energi­zant. Fie că este vorba de masaj sau de hidrote­rapie, nimic nu înlătură mai bine oboseala decât aceste metode.

Bătrânețea, la linia doi

- Se spune că apele termale au și efecte anti-aging. Este adevărat?

- Datorită efectului lor antioxidant, apele termale întârzie îmbătrânirea celulară, ameliorează durerile pro­duse de bolile articulare cronice, cresc tonusul mus­cular și mobilitatea articulară, încetinesc pierde­rile de memorie, au efect sedativ și antidepresiv, spo­rind astfel confortul organismului, rezistența la stres și calitatea vieții. Stresul, asociat ritmului alert în care trăim, conduce deseori la manifestări organice cărora inițial nu le dăm mare importanță, dar care în timp se agravează și se pot transforma în suferințe cronice. Acestea nu fac altceva decât să uzeze în ritm accelerat organismul și să ducă la stări de epuizare. Datorită conținutului optim în săruri minerale și a temperaturii, apele termale au efect antistres, calmea­ză sistemul ner­vos și stimulează producerea de endor­fine (hor­mo­nii fericirii), care ne dau acea inconfun­dabilă stare de bine. Toate aceste efecte cumulate se pot înscrie per­fect în terapia anti-aging. În plus, curele cu apă ter­mală dau ocazia persoanelor vârstnice să creeze noi legături sociale și să-și redescopere vitalita­tea într-o oază de liniște și serenitate. Atmosfera plăcută din interior, foarte apro­pi­a­tă de natură - o ade­vărată gră­dină bota­ni­că, în care se găsesc peste 800.000 de plan­te, fa­ce din terme un loc de relaxare deose­bit. Lo­ca­lizarea terme­lor în apropierea Bu­cu­reș­tiu­lui are marele avan­taj că facilitează ac­ce­sul persoane­lor ca­re lo­cuiesc în Capi­tală și în împrejurimi la trata­men­tul bine­fă­cător cu apă ter­mală, fără a mai fi nevoiți să străbată sute de kilo­me­tri pen­tru acest lu­cru.


Therme București este situat pe DN1, Otopeni - Balotești, vizavi de intrarea spre Corbeanca. Informații despre program și tarife puteți afla pe site-ul www. therme.ro sau la tel. 0215.297.197