Remedii asiatice pentru întărirea imunității

Iulia Vlad
- Ce fac chinezii și japonezii ca să scape de boli? -

Răceli frecvente, gripe, alergii, infecții și multe alte boli apar, în mare parte, pentru că sistemul nostru imunitar este "jos". Cine-l face să "cadă"? Răspunsul oficial este stresul, și fiindcă el este destul de confuz și greu de tratat, ma­jo­ri­tatea noastră apelăm la "lingura cu medicamente". Zeci de medicamente care nu doar că nu-și fac efectul, dar slăbesc organismul, făcându-l vulnerabil la boli. Cu tradiția ei glorioasă de peste 5000 de ani, medicina asiatică oferă o altă perspectivă asupra luptei cu boala. Principala preocupare a medicilor asiatici avea drept scop nu atât vindecarea, cât mai degrabă, prevenția. Un medic era considerat "bun" doar dacă majoritatea "pa­cienților" lui erau sănătoși. Transmise fără întreru­pere până în ziua de azi, principiile și tehnicile orien­tale pot fi ușor aplicate, mai ales că baza lor este strict naturală, în totală armonie cu organismul. Sfaturile către care vă îndemnăm sunt sigure, eficiente și ușor de aplicat.

* Alimentația, cheia sănătății. Asigurați-vă că mâncați sănătos și digestia este bună, pentru că aici este "cheia" unui sistem imunitar puternic. Insistați pe alimente amare. "Amar" este una dintre cele 5 arome în medicina asiatică, alături de picant, dulce, sărat, acru (astringent). Aromele amare cresc secreția anu­mi­tor enzime digestive, ceea ce îmbunătățește diges­tia și metabolismul, astfel se deblochează energiile și se susțin sănătatea și rezistența organismului. Câteva exemple de alimente amare: anghinare, sparanghel, unele specii de salată verde, castraveți, pepene.
* Deblocați energia Qi. În medicina asiatică, Qi este energia vitală, care sus­ține viața. Dar ea poate stagna sau poate fi blocată, ceea ce duce la "Qi rece sau umed" - un "rău" aducă­tor de boli. De aceea e im­portant să fie deblocată și lă­sată "să curgă" liberă, cu ajutorul acupuncturii, al exer­cițiilor fizice și de res­pirație, precum și cu ajutorul pla­nificării activității și odihnei de zi cu zi, care trebuie să fie în echilibru, fără excese, al dietei sănă­toase și al unor alimente și plante medicinale.
* Somnul bun "rupe" oboseala și restabilește ener­­giile. Niciun medicament sau aliment nu poate înlocui orele de somn. Mergeți la culcare la apus de soare și treziți-vă "la răsărit". Patul nu trebuie să fie prea moale și perna prea mare. Poziția cea mai bună pentru dormit e pe partea dreaptă. Evitați să dormiți pe burtă.
* Faceți zilnic două reprize de respirații totale, incluzând și abdomenul.
* Beți ceaiuri de plante. Infuziile din plante medicinale au fost folosite de milenii de asiatici, pen­tru a preveni acumularea în organism a toxinelor, gră­similor și a susține o stare bună de sănătate.
* Beți multă apă. Este un sfat al medicilor din ziua de azi, dar el aparține medicinei asiatice stră­vechi. Tradițional, sfatul este de a bea apă caldă (nu fierbinte) dimineața, pe stomacul gol, deoarece ajută la "spălarea și primenirea" întregului sistem digestiv și la revitalizarea proceselor metabolice. Medicina asiatică avertizează împotriva apei băute în timpul mesei, care perturbă digestia și, în felul acesta, funcționarea întregului organism.
* Baia este foarte importantă pentru sănătate. Ea curăță, stimulează circulația sângelui, elimină obo­seala și previne bolile. Apa nu trebuie să depășească 37 de grade, iar baia nu trebuie să depășească 10 minute. Este mai bine să faci o baie dimineața sau la prânz, decât seara. De asemenea, evitați să faceți baie "pe nemâncate", cu "stomacul plin", sau după efort fizic intens, sau dacă aveți febră.

Plantele imunității

Ginseng
Cultivat mai ales în Asia, în special în China și Coreea, Ginsengul este un remediu de bază pentru multe afecțiuni, folosit de secole în medicina tradițio­nală asiatică. Este și un ingredient popular în bucătăria asiatică, precum și în băuturile energi­zante din Europa și America de Nord. Principalele lui însușiri sunt acelea de a crește rezistența organismului în fața bolilor, inclusiv în fața efectelor stre­sului, și de a întârzia îmbătrânirea. Asia­ticii îl iau ca tonic pentru întărirea și re­vitalizarea organismului și consideră că ține departe gripa, răceala, dar și alte boli, cum ar fi cancerul, diabetul.
De la Ginseng se folosește rizomul, rădăcina, sub formă de pulbere, capsule, pastile și tinctură. Toate se găsesc în comerț, însoțite de modul de administrare.

Maitake
Este o ciupercă care crește în re­giunile muntoase din nord-estul Ja­poniei, dar și în America de Nord. În vremuri străvechi, era considerată prețioasă, datorită efectelor sale tera­peutice foarte puternice și utilizată drept monedă, echivalentă ca valoare cu cea de argint. Ciuperca Maitake este cunos­cută de mult timp ca un stimulent puter­nic al imunității și un protector al fica­tului. În studiile clinice recent efectuate s-a demonstrat că protejează împotriva apariției cance­rului, iar în cazul celor care au deja cancer, ajută orga­nismul să lupte împotriva formării de noi celule can­ce­roase. De asemenea, crește imuni­tatea - foarte scă­zută - a celor infectați cu HIV. Anumite boli care afectează de multe ori acești pacienți pot fi atenuate sau vindecate cu doze regulate de Mai­take. De ase­menea, este un sprijin de nădejde pentru cei care fac chimioterapie, îi ajută să treacă mai ușor peste efectele ei secundare. În ultimul timp, datorită potențialului enorm al ciupercii Maitake în domeniul sănătății, agricultorii japonezi au început să o cultive pe plantații, pentru prepararea remediilor naturiste care ajung în toate colțurile lumii.
Maitake este și un ingredient apre­ciat al prepa­ratelor culinare japoneze. Se găsește sub formă de pul­bere, capsule și pastile, atât în farmacii, cât și în ma­gazinele naturiste.

Astragalus
Originar din China, Mongolia și Coreea, Astraga­lus a fost utilizat de mii de ani în medicina tradițională asiatică, pentru a întări organismul împotriva bolilor. El se regăsește alături de numeroase plante, în compo­ziția multor leacuri tradiționale. În prezent, cercetările au arătat că Astragalus protejează și susține sistemul imunitar, previne răcelile și bolile sistemului respira­tor, protejează organismul împotriva diferitelor solicitări, a urmărilor neplă­cute cauzate de stres, are efect antiin­fla­mator, antibacterian și antiviral. Stu­dii recente au arătat că Astragalus este un ajutor și pentru persoanele al căror sistem imunitar a fost slăbit de chi­mioterapie sau de radiații, și că ajută acești pacienți să se recupereze mai re­pede și să trăiască mai mult. De ase­menea, are efecte benefice, în tratarea bolilor de inimă, a anemiilor, alergiilor sezoniere, alături de tratamentul obișnuit.
Se folosește rădăcina de Astragalus, sub formă de capsule, tablete, tinctură și ceai.

Ganoderma
Este o ciupercă mare, lemnoa­să, cunoscută și sub denumirile de Reishi sau Ling Zhi. Este folosită ca medicament de peste 2000 de ani în medicina tradițională asiatică, unde se bucură de o mare apreciere, fiind denu­mită și "ciuperca nemuririi", "ciuperca miraculoasă" sau "ciuperca regilor".
Cercetările recente i-au confirmat potențialul uriaș, efectele benefice asupra sănătății, între care se află pro­prietatea de a echilibra sistemul imu­nitar, efectul antitumoral; stopează apariția și înmulțirea celulelor cance­roase. Îmbunătățește circulația cere­bra­lă și periferică, funcțiile hepatice și respiratorii, reduce infecțiile bacte­rie­ne, virale și fungice, efectele negative ale chimioterapiei și radioterapiei. Este un tonic ge­neral al organismului, pe care îl energizează.
În Japonia, China și Vietnam, reishi se prepara sub formă de decoct. Peste ciuperca tăiată felii subțiri sau transformată în pulbere (proaspătă sau uscată) se adăuga apă clocotită, apoi se fierbea la foc mic timp de 2 ore. Lichidul rezultat era închis la culoare și amă­rui la gust.
Se poate găsi sub formă de pastile, capsule, pul­bere, tinctură.