China, care este un mamut cu impact planetar, frânează brusc, iar bursele ei sângerează, încă din 2015. Prețul petrolului se prăbușește până la valori ridicole, de 1,5 dolari barilul, pentru sortimentele inferioare, bogate în sulf. Materiile prime îl urmează. În plus, FED-ul s-a decis să stopeze era banilor gratuiți, oprindu-și tiparnița și ridicând dobânda de referință.
Toate aceste evenimente ar putea provoca o criză mondială, la fel de severă, spun unii, cu cea declanșată în anul 2008. Bursele din întreaga lume au reacționat deja, scăzând puternic. Rămâne de văzut dacă această tendință se va permanentiza sau nu. Un lucru este însă mai mult decât limpede: economia globală a intrat, la fel ca și iarna, pe cod galben, dacă nu chiar portocaliu.
Cum stăm noi, românii? În general, mai bine decât în 2008. Cu o economie mai așezată, cu un curs mai stabil. Păcătuim, însă, ca întotdeauna, cu un dezmăț bugetar de proporții, petrecut, culmea!, chiar înainte de viforniță.
În 2007, când economia duduia, iar premierul Tăriceanu se bucura de criza din SUA, pentru că ne permitea tuturor să ne luăm case în New York, a fost deschis larg buzunarul bugetar. Ne-am înfruptat din el cu toții și am fost, poate, o clipă - poate două, fericiți. Simțeam și noi ce înseamnă bunăstarea, huzurul, chiar.
Apoi a venit dezastrul. Bursa, prețurile la case, cursul valutar și, în final, salariile crescute aiurea, s-au prăbușit. Am tras în criza aceasta ca nicio altă nație din Uniunea Europeană, corecțiile suferite de economia noastră fiind printre cele mai severe, depășite doar de Grecia. Și am plătit, la propriu, anul sau anii de nesăbuință. Dacă acum România e mai așezată macroeconomic e meritul nostru, al tuturor.
Din păcate, guvernanții nu au învățat nimic. Anul trecut guvernul Ponta a împărțit daruri mai ceva ca Moș Crăciun, pe care, ce-i drept, nu l-a mai apucat la Palatul Victoria. Consecința este că anul acesta ne vom apropia de 3% deficit bugetar. Va trebui să împrumutăm acești bani, pentru că nu avem încotro. Și ar fi fost bine, că tot se apropie iarna economică, să nu avem găuri în buget, ci puțin surplus, bani albi pentru zile negre. Dar ce să te faci cu guvernanții noștri, care sunt obișnuiți cu banii negri pentru zilele albe?