Au un efect foarte puternic atât profilactic, cât și curativ, în bolile reno-urinare, atunci când sunt preparate sub forma extractelor lichide. Administrate pe stomacul gol, pe lângă faptul că măresc diureza, ajung să-și exercite acțiunea terapeutică la nivelul aparatului urinar la scurt timp după administrare.
* Tinctura de ienupăr - este probabil cel mai puternic antiinfecțios urinar și diuretic dintre remediile vegetale de la noi. O găsim practic în toate farmaciile și magazinele naturiste și este recomandată mai ales în tratarea cistitelor acute și cronice, a nefritelor, a glomerulonefritelor, a pielonefritelor și a uretritelor (inclusiv în cele gonococice, ca adjuvant la tratamentul cu antibiotice). În microlitiază (pietre la rinichi de dimensiuni mici), este recomandată pentru amplificarea diurezei și pentru favorizarea eliminării calculilor. În afecțiunile polichistice renale, întârzie procesul de evoluție a bolii.
Mod de administrare: o linguriță diluată într-o jumătate de pahar cu apă, de 4-6 ori pe zi. Un tratament durează două săptămâni, cu o săptămână de pauză, după care se poate relua.
* Infuzia fierbinte de măghiran - se prepară astfel: se opăresc două linguri de măghiran mărunțit cu o cană de apă clocotită, după care se acoperă și se lasă să stea 15-25 de minute. Se filtrează infuzia astfel obținută, după care se bea cât mai fierbinte, eventual îndulcită cu miere. Se bea, mai ales în zilele friguroase, de către persoanele cu rinichi sensibili, pentru prevenirea îmbolnăvirii.
Mod de administrare: ca tratament, se beau zilnic 3-4 căni, pentru vindecarea rapidă a infecțiilor renale și urinare, care se agravează la frig, sau pentru a favoriza eliminarea rapidă a calculilor blocați pe traiectul urinar.
* Tinctura de rășină de brad - se obține prin dizolvarea a 5-6 lingurițe de rășină curată în jumătate de pahar (100 ml) de alcool alimentar de 90 de grade. Are, la fel ca și tinctura de ienupăr, un efect antimicrobian puternic, dar este ceva mai blândă (uneori ienupărul este iritant), în plus, fiind cicatrizantă și sporind imunitatea nespecifică la nivelul aparatului reno-urinar.
Mod de administrare: câte o linguriță diluată în jumătate de pahar de apă, de trei-patru ori pe zi, pentru tratarea cistitelor și nefritelor (inclusiv în cele însoțite de sângerări) cronice și acute.
* Un ceai complex - se prepară din două lingurițe de iarbă de merișor, 2 lingurițe de iarbă de peliniță maritimă, 2 lingurițe de frunze de mesteacăn, 1 linguriță de mușețel. Acest amestec de plante se lasă să stea în jumătate de litru de apă călduță, de seara până dimineața, când se filtrează; maceratul se lasă deoparte, iar planta rămasă după filtrare se opărește cu încă jumătate de litru de apă clocotită și se lasă să se răcească, până ajunge la temperatura camerei; se filtrează infuzia astfel obținută și se combină cu maceratul pus deoparte anterior, obținându-se cca un litru de preparat.
Mod de administrare: doza zilnică este de trei-patru căni (750 ml - 1000 ml) pe zi, în cure de două-patru săptămâni. Se recomandă mai ales în tratarea litiazei renale (pietre la rinichi), fiind eficient în cazul calculilor formați din urați, fosfați și oxalați. Este recomandat de asemenea în infecțiile renale și în cistitele cronice și ca adjuvant în tratarea cancerului renal. Ameliorări semnificative au fost semnalate și în cazul folosirii acestui amestec pentru tratarea glomerulopatiilor cu mecanism imun.
Băile fierbinți de șezut
Sunt adesea folosite pentru vindecarea bolilor de rinichi și de vezică, având efecte rapide de mărire a imunității locale, de dilatare a căilor urinare - ceea ce favorizează eliminarea fragmentelor de calculi (pietre) blocate. Se folosesc infuzii concentrate din plante, care corelează efectul termic cu cel al plantei din care sunt extrase.
Modul de efectuare a băii este simplu - infuzia respectivă se pune într-un lighean când este încă fierbinte, fiind adusă la o temperatură suportabilă prin adăugarea de apă rece. În ligheanul plin până la jumătate, ne vom așeza astfel încât să ne scufundăm întregul bazin, până în zona rinichilor. Baia durează 15-20 de minute, timp în care, periodic, va trebui să adăugăm în apa din lighean infuzie fierbinte, pentru a păstra o temperatură ridicată, pe întreaga durată a aplicației. După încheierea intervalului menționat nu ne ștergem, ci doar ne tamponăm cu un prosop, după care ne vom îmbrăca și ne vom odihni la căldură, vreme de jumătate de oră.
Modul de preparare al infuziei: într-un vas cu cinci litri de apă clocotită se pun trei-patru mâini din planta aleasă, după care se acoperă și se lasă să infuzeze vreme de 20 de minute; se filtrează și se pune în lighean.
Dintre plantele recomandate în tratarea bolilor reno-urinare vom menționa acum doar trei: coada-calului - recomandată în special pentru tratarea cistitei și nefritei în fază acută. În medicina populară, era recomandată pentru cazurile de blocaj renal. Sulfina - stimulează activitatea rinichilor și favorizează dilatarea traiectelor urinare pentru eliminarea calculilor. Este recomandată în mod special în cazurile de colică renală, în tratarea cistitelor acute, însoțite de o puternică senzație de arsură și usturime. Coada-șoricelului - este un remediu foarte bun în cistitele cu sângerări, în nefritele și glomerulonefritele care se agravează la frig și curent.
Alimentația naturală
Deși a fost lăsată ultima, este cea mai importantă în combaterea și mai ales în prevenirea bolilor renale. Iată care sunt principalele orientări care trebuie respectate în alimentație, pentru a putea lupta eficient contra acestui tip de afecțiuni:
* Evitați alimentele cu aditivi alimentari - celebrele de acum E-uri sunt vinovate în primul rând pentru mărirea incidenței unor boli renale care înainte erau mult mai rare și care acum au cunoscut o adevărată explozie.
* Eliminați sau limitați la maximum consumul de carne.
* Reduceți consumul de alcool - în primul rând tăriile, apoi băuturile cu mulți amelioratori de aromă și gust. Chiar și mult lăudata bere (au fost comandate studii care au dat-o drept un adevărat prieten al rinichilor) este bine să fie consumată cu moderație.
* Beți în locul apei de la robinet apă de izvor și apă minerală - spre deosebire de apele de suprafață, apele extrase de la adâncime au în general efect diuretic puternic, ajutând la buna funcționare a rinichilor. În plus, apa de izvor și cea minerală nu sunt tratate cu clor, element care se pare că dăunează în timp funcției renale. Vă recomandăm dintre apele care se găsesc în comerț: Lithinia, Herculane (varianta plată), Biborțeni, Izvorul Alb.
* Consumați multe fructe crude.
Câteva combinații excepționale de sucuri
Acestea nu au doar rolul de a preveni bolile renale, ci sunt adevărate medicamente, cu efecte puternice în lupta cu aceste afecțiuni. Sucurile se consumă zilnic, în cantitățile prescrise la fiecare combinație în parte, în cure de 14-28 de zile. Întrucât cantitățile din fiecare suc adăugat în combinație trebuie măsurate cu o anumită precizie, vă recomandăm ca în cazul în care vreți să urmați o asemenea cură, să vă cumpărați din comerț un vas gradat, cu ajutorul căruia să puteți măsura numărul de mililitri. Iată în continuare câteva din cele mai puternice combinații:
* Pentru combaterea litiazei: 400 ml morcov + 100 ml castraveți + 100 ml ridichi (negre sau roșii) - rezultă 600 ml care se beau, în câteva reprize, dimineața, pe stomacul gol.
* Pentru tratarea bolilor chistice, glomerulopatiilor cu mecanism imun: 200 ml morcov + 20 ml ceapă + 80 ml țelină - rezultă 300 ml, care se beau, în câteva reprize, pe stomacul gol, pe parcursul zilei (de preferință, înainte de masă).
* Pentru stimularea funcției rinichilor: 400 ml morcov + 50 ml pătrunjel + 50 ml ridichi (negre sau roșii) - rezultă 500 ml, care se beau în mai multe reprize, pe stomacul gol, pe parcursul unei zile.
* Contra cancerului la rinichi și vezică: 400 ml morcov + 50 ml pătrunjel + 100 ml sfeclă roșie + 20 ml ceapă - rezultă 570 ml, care se beau în mai multe reprize, pe stomacul gol, pe parcursul unei zile.