CHARLES AZNAVOUR - "Dacă mă opresc din muncă, o să mor"

Dana Ene
- Pe 20 februarie, la ora 19, Complexul Romexpo din Capitală va găzdui - în premieră - concertul artistului francez Charles Aznavour. Este un eveniment unic, căci spectacolul face parte din turneul prin care, la 91 de ani, cântărețul își cam ia adio de la scenă -

Străbunicii scenelor muzicale

Pare aproape incredibil, dar la cei 91 de ani împliniți (cu puțin noroc, va atinge secolul!), Charles Aznavour este încă în voce, cântă cu același succes și umple săli până la refuz. Cine se mai poate lăuda cu o carieră de 83 de ani trăiți pe scenă? A scris peste 1000 de cântece, a scos peste 100 de albume muzicale (care s-au vândut în mai bine de 180 de milioane de exemplare), a jucat în 60 de filme, a scris 15 cărți. Cât despre pre­mii... Are atât de multe, că le-a și uitat nu­mărul!

La bohème

Shahnour Varenagh Aznavourian (cunos­cut sub numele de scenă Charles Aznavour) s-a născut pe 22 mai 1924 la Paris, stricân­du-le planurile părinților lui, care visau să ajun­gă în America. Mischa Aznavourian și Knar Bagh­da­sarian (supraviețuitoare a geno­ci­dului de la Smira) erau doi imigranți armeni, porniți în lume în căutarea unei vieți mai bune. Aveau deja o fiică, pe Aida, născută în Grecia, dar visul lor, ca al multor altor imigranți de atunci, tot America era. Apariția pe lume a lui Shah­nour, cel de-al doilea copil al lor, le-a dat însă planurile peste cap și s-au decis să rămâ­nă în Franța. Tatăl băiatului a cântat o bună bu­cată de vreme prin restaurante, iar mama (școlită, cu diplomă în Literatură), a croit și-a cusut haine, până a reușit să strângă banii suficienți ca să deschidă, alături de soțul ei, un restau­rant: "Le Caucase". "Tata a fost un mu­zician talentat, dar un prost afacerist și un suflet mare: în restaurantul lui mâncau gratis mai toți prietenii pe care îi avea, dar și oame­nii săraci și înfometați care îndrăzneau să îi treacă pragul. Vă dați seama că afacerea nu a durat prea mult, profitul fiind zero", poves­tea artistul în autobiografia sa.
Shahnour (de-acum Charles) a moștenit talentul pentru muzică de la tatăl lui, dar și pasiunea pentru creație și poezie de la mama. Atât el, cât și Aida, și-au început cariera actoricească de la o vârstă fragedă, iar prima scenă le-a fost chiar cea din restaurantul părinților. La 9 ani, Shahnour re­nunță la școală și își ia numele de scenă Aznavour, iar banii pe care îi câștigă sunt un real ajutor pentru fami­lie. "Am abandonat repede școala, dar înainte de-a o lăsa baltă, am primit un «Certificat d'Etudes», de care sunt foarte mândru, deși nu în­seam­nă mare lu­cru. Urmă­toarea diplomă pe care aveam s-o primesc a venit 70 de ani mai târziu și era un titlu de Doctor Honoris Causa," se confesa el. În timpul ocupației naziste, Charles a cântat prin ca­barete, menținând sus spi­ritul patriotismului francez, dar atent la tot ce mișca în jur, căci tatăl lui de­venise membru al rezistenței franceze și a adăpostit ar­meni și evrei ruși, de furia germană.

Charles și Privighetoarea

?n 1944 avea să înceapă o colaborare rodnică, cu ac­torul și pianistul Pierre Roche, alături de care cântă prin cluburi de noapte. Doi ani mai târziu, tânărul Charles va fi remarcat de "privi­ghetoarea" Franței, nimeni alta decât Edith Piaf. Timp de opt ani, tânărul Charles a locuit cu ea în aceeași casă. "Mi-a fost ca o verișoară. Între noi a existat o mare iubire platonică. Nu am avut niciodată o relație amoroasă cu ea și cred că tocmai lucrul acesta ne-a salvat prietenia. Era o persoană fantastică, plină de umor. Nu semăna deloc cu ce am văzut prin filmele ce i-au fost dedicate. Nu am văzut-o niciodată făcând istericale. Nu avea nevoie de așa ceva ca să se exprime", povestea artistul. Piaf l-a împins de la spate, l-a pus să își caute un profesor de canto și să descopere tot ce ar pu­tea să facă cu vocea lui. Cu toate că se afla sub pro­tecția marii artiste, sau poate tocmai de aceea, răută­cioși, criticii francezi ai vre­mii l-au etichetat drept "prea urât, prea scund și cu o voce oribilă." Lucrul ăsta nu l-a descurajat însă, ci l-a ambiționat și mai tare. Primul succes îl obține în 1950, cu melodia proprie "J'ai Bu". "Cred că am de­venit cu adevărat un cântăreț demn de ascultat abia după ce am început să-mi scriu pro­priile cântece", spune el. Tot Edith Piaf a fost cea care l-a convins să-și opereze nasul... "mult prea mare", în ideea că-i va îmbunătăți aspectul fizic. "După ce m-a bătut la cap și m-a convins să mă operez, când totul a fost gata, mi-a trântit-o sec: «Îmi plăceai mai mult înainte»", povestea artistul într-un interviu.

Un Sinatra francez

Dar talentul tânărului interpret avea să șteargă curând orice urmă de "defect", căci Charles prin­de curaj și compune din ce în ce mai mult, iar fiecare melodie devine șlagăr. Primul mare suc­ces este "Sur Ma Vie" (1956) pe care o cântă în premieră pe scena Olympia din Paris. Urmează apoi anul și hitul sau anul și hiturile: "Tu t'laisses aller" (1960), "Il faut savoir" (1961), "Les co­mé­diens" (1962), "Et pourtant" (1963), "Hier encore" (1964), "For Me Formidable" (1964), "Que c'est triste Venise" (1964), "La Bohème" (1965) etc. Franța îi este la picioare. În anii `70 cucerește și piața anglofonă, cu melodii precum "She" sau "The Old Fashioned Way", iar presa americană scrie despre el, în loc de prezentare "un Sinatra francez". De altfel, Charles a fost unul dintre puținii cântăreți euro­peni pe care Frank i-a invitat să cânte în duet cu el.
Nici astăzi, la 83 ani de la debut, nu-i prea vine să agațe microfonul în cui, chiar dacă me­di­cii i-o cam recomandă. "Dacă mă opresc din mun­că, o să mor. Simt nevoia să lucrez!", spunea el într-un interviu re­cent. Așa că pe viitor, va încerca, probabil, un com­pro­mis, și anume, să renunțe la tur­neele lungi și obosi­toa­re, în favoarea unor repre­zen­tații mai rare, pe-acasă.
Dar muzica nu este singurul domeniu în care Charles a reușit cu brio. A jucat cu mare succes și în filme. Printre triumfurile lui actoricești se numără rolul principal în "Tirez sur le pianiste" (Trageți în pianist!) - 1960, al lui François Truffaut, sau rolul secundar din "Die Blechtrommel" (Toba de tini­chea) - 1979, film pre­miat cu Palme d'Or. Ba mai mult, la a treia încer­ca­re, în 1967, și-a găsit și fericirea conjugală alături de suedeza Ulla Thorsell, fericire ce dăinuie și astăzi. Artistul are cinci copii în viață, trei dintre ei - Katia (1969), Misha (1971) și Nicolas (1977) cu Ulla, iar doi - Seda (1947) și Charles (1952) - cu prima soție, Mi­cheline Rugel (căsătoria lor a durat din 1946 până în 1953). Fiul născut din cea de-a doua căsătorie a lui, cea cu Evelyne Plessis (1955-1960), Patrick (1956), a murit la 25 de ani.
Deși extrem de mândru că e francez, Aznavour nu și-a uitat niciodată rădăcinile și a încercat să ajute cât a putut Armenia. Din 2008, are dublă cetățenie, fran­co-armeană, iar în 2009, a fost numit ambasador al Ar­me­niei în Elveția, unde, de altfel, artistul locuiește din 1976. Este reprezentantul permanent al Armeniei la UNESCO.
(Pentru concertul de la noi, biletele au prețuri cu­prinse între 260 și 575 de lei, și mai pot fi găsite în rețeaua Eventim.)