DON LOTHROP - "Tăria dvs., ca români, se află în valoarea oamenilor"

Ion Longin Popescu
- Om de afaceri, finanțist și filantrop din Cincinnati, Ohio, SUA -

Americanul Don Lothrop, om de afaceri din Cincinnati, Ohio, crescut și instruit parțial în Germania, este unul dintre stră­inii care au ajuns să numească România drept "ca­sa" lor, considerându-se "mai români decât ro­mâ­nii". Nu are pașaport românesc, dar a devenit un "român de suflet", adoptat... Locuiește în SUA, dar, începând cu anul 2003, a aterizat la București de 102 ori! Aproape o dată pe lună. A devenit "dependent" de tot ce e românesc, mai ales de oameni și tradiții. A pus bazele fundației "RomaniaOne" (www. romaniaone.org), al cărei scop este "să restaureze demnitatea și încrederea românilor în propriile în­cercări de a schimba realitatea prezentă". Când vorbește sau scrie despre România, Don Lothrop, afacerist, finanțist, filantrop, investitor și ecologist, are calități de poet, de arhitect peisagist, de sociolog și consultant politic. A lansat deja un concept inedit: one square meter at a time, prin care-i îndeamnă pe români să-și aducă con­tribuția la schimbarea Româ­niei cu puținul pe care-l poate înfăptui fiecare. Gân­direa pozitivă este secretul pe care Lothrop îl îm­părtășește tuturor: "Da­că românii", spune, "ar pu­tea să rupă ciclul gândirii negative și s-ar concentra pe lucrurile bune din societate, această țară ar sur­prinde întreaga lume. Oricum, România a făcut pro­grese mai mari în primii săi 25 de ani de demo­cra­ție decât America în primii ei 125 de ani de inde­pendență".

"La Washington se știe bine că România a realizat cele mai spectaculoase succese din lume în lupta împotriva corupției"

- Cartea dvs. de vizită arată că sunteți om de afaceri, interesat, mai degrabă, de bani și profit. Cum de v-au căzut ochii pe România, o țară aflată tot timpul în coada țărilor Comunității Europene?

- Simt ceva provocator în tonul dv., dar este o provocare convenabilă. Desigur, am avut norocul să mă nasc peste Ocean și știu prin ce au trecut românii în ultimul sfert de secol democratic... Știu cum a fost ca mulți dintre ei să-și piardă slujba și să fie nevoiți să dea șpagă în stânga și-n dreapta, ca să-și poată construi o carieră. Știu cum a ajuns România un fel de țară africană, când industria i-a fost distrusă, chiar de unii dintre responsabilii ei, lăsând-o să se bazeze nu­mai pe resursele subsolului, ca o colonie de la tro­pice. Știu cum au ajuns pădurile monumentale pe mâna unor corporații fără scrupule, naționale și internaționale, cu concursul autorităților române corupte. Știu că medicii au plecat din țară, la fel ca mun­citorii și agricultorii, știu că cetățenii români, cu o speranță imensă în anii 90, sunt astăzi dezamă­giți. Cu toate acestea, iubesc această țară, și acest popor!

- Venind și plecând periodic, imaginând pro­iecte în cadrul fundației "RomaniaOne", pe care o con­­duceți, ați avut posibilitatea de a urmări evo­luția României postcomuniste, despre care ați spus că are 90% lucruri bune și 10%, lucruri rele. Ce semne bune ați identificat în această evoluție?

- Fără să mă gândesc prea mult, pot afirma că este vorba de o evoluție extraordinară! Felul în care mun­­cesc românii din mediul privat, interesul de a fonda firme, fundații, ONG-uri, școli și universități private, case moderne, ferme bio, pensiuni turistice, stațiuni de schi etc., ne dezvăluie un popor dinamic, in­ventiv, dedicat propășirii naționale. Este, de ase­me­­nea, extraordinar ceea ce s-a reușit să se înfăp­tu­ias­că în domeniul securității cibernetice, al reducerii traficului de droguri și persoane, al implicării mi­litare alături de SUA, al anti-corupției. Justiția din această țară, cel puțin în ultimii șase-șapte ani, a realizat progrese uimitoare. La Washington se știe bine că România a realizat cele mai spectaculoase succese din lume în lupta împotriva corupției.

"Un general american care a fost în Afganistan, i-a descris pe români ca fiind printre cei mai de încredere și competenți soldați"

- Până mai ieri, imaginea României la Washing­ton era neagră...

- Lucrurile s-au mai schimbat în ultima vreme... România este văzută ca o țară care prețuiește liber­tatea individului și loialitatea față de aliați. Un ge­neral american care a fost în Afganistan i-a descris pe ro­mâni ca fiind printre cei mai de încredere și com­pe­tenți soldați lângă care a luptat vreodată. Iar acest ge­neral a spus adevărul. Am întâlnit corupție în Ro­mânia, de la funcționarii din sate, până în ca­binetul de miniștri, dar n-am întâlnit încă un român care să nu-mi placă. De fapt, cel mai valoros lucru legat de această țară nu sunt pământul, resursele, micii ori sar­malele, cu toate că și acestea sunt foarte bune. Tăria dvs, ca români, se află în valoarea oa­menilor. Sunteți un popor cu frica lui Dumnezeu, care știe diferența dintre bine și rău. Un popor plin de compasiune, care-și ajută vecinii la nevoie; un po­­por ospitalier, care-și tratează musafirii regește. Sunteți inteligenți, creativi și inovatori, și ați adus omenirii multe descoperiri științifice semnificative - cu mult mai multe decât alte țări de aceeași mărime. Sunteți modești, dornici să învățați de la străini, atunci când este ceva bun de învățat. Sunteți re­zistenți, capabili să cădeți în picioare, dacă ați fost lo­viți, fie cu o glumă, fie cu un zâmbet. Mai mult de­­cât orice, sunteți un popor iubitor și, în același timp, demn de a fi iubit. Aș fi fericit să considerați aces­te afirmații ca fiind spuse la persoana întâi, și în numele meu.

- Ați afirmat, într-un interviu, că România este foarte importantă pentru Statele Unite. A fost o de­clarație protocolară?

- A fost o declarație sinceră, știu sigur acest lu­cru. În cercurile înalte de la Washington, acesta este un adevăr stabilit. Sunt domenii în care România stâr­nește o mare admirație, cum ar fi lupta împotriva tra­ficului de droguri, lupta anti-teroristă, lupta pen­tru securi­tate cibernetică, contribuția militară în di­verse col­țuri ale lumii, lupta pentru demo­cra­ti­zarea socie­tă­ților emergente etc. Deși a început în 1990, cu haos și anti-democrație, România este as­tăzi o societate stabilă. Am fost pe străzi după tra­ge­dia de la clubul Colectiv și am văzut cât de schim­bați sunt tinerii... Ei au reușit să aducă la Palatul Victoria un guvern teh­nocrat, pe care-l simpatizez și de la care toată lu­mea are mari așteptări.

- Dacă ați fi întrebat, în America, cum este viața activă în România, cum progresează men­ta­litatea democratică și libertatea individuală, ce ați răspunde?

- Am ce să răspund... Conducându-mi mașina de-a lungul României, am observat cât de mult s-a schimbat țara. Oamenii obișnuiți își folosesc banii și timpul pentru a aduce o calitate mai înaltă în ser­vi­cii, produse și inovații pentru comunitățile lor. Acest aspect este incredibil de încurajator, pentru că democrația începe întotdeauna de jos, din sate și orașe. Democrația definește oamenii obișnuiți care fac schimbări în locurile în care trăiesc. O țară de­mocratică nu este mai mult decât suma tuturor loca­lităților sale democratice, după cum PIB-ul nu este mai mult decât suma fiecărui efort individual. De­mo­crația presupune cultura individualității, deoarece democrația înseamnă puterea indivizilor. Nu func­ționează bine în contextul naționalismului, cum este în Ungaria și, mai nou, în Polonia. În Statele Unite, ADN-ul democrației se definește prin expresia "la­să-mă în pace". Elimină birocrația, ușurează-mi via­ța și lasă-mă să fac ceea ce vreau. Punct. Din această perspectivă, România are același ADN ca SUA, care înseamnă "vreau să fac ceea ce-mi place". Asta este o cultură specifică unor popoare de­­­mo­cratice.

"O casă frumoasă și sigură"

- Ați spus, undeva, pe un site, că "soluția" pen­tru România este mult mai ușor de găsit decât pen­tru oricare altă țară. Ați putea să detaliați?

- Desigur... Dacă am putea (vedeți, folosesc persoana întâi), pur și simplu, să construim niște autostrăzi, măcar pe direcțiile principale; dacă am elimina rapid lipsa de eficiență a funcționarilor și birocrația, n-ar mai fi multe de îndreptat. Avem un popor atât de talentat, avem atât de multe resurse naturale, încât văd indicele de dezvoltare la 7-8% pe an. România are cel mai bun aer, cea mai pură apă și cel mai puțin contaminat sol din Europa. Poate în Scandinavia să mai fie la fel. Pe de altă parte, avem încă două teste de trecut. Unu: când votezi pentru con­siliile locale, votezi pe lista de partid sau pe lista de persoane pe care le cunoști și în care crezi? Doi: cine semnează contractele la primărie? Managerul pro­­fesionist angajat de consiliul local sau primarul? Primarul, în democrație, nu semnează niciodată con­trac­te. În Olanda, Danemarca, Germania și în alte țări, consiliile locale angajează manageri profe­sio­niști, aceia semnează și răspund, nu primarii. În acest fel, este eliminată birocrația și, în special, co­rup­ția. Dar partidele românești nu spun oamenilor ce înseamnă democrația, de aceea organizația noas­tră, RomaniaOne, își propune să informeze publicul asupra acestor detalii.

- Aveți o rețetă prin care România să devină imună la "alunecări", la corupție, să ajungă ceea ce merită?

- Important este să ne concentrăm atenția asupra țării pe care o dorim. Singura limită este reticența noastră în fața speranței, a încrederii și a unirii din spatele viziunii pozitive pentru națiunea română. Trebuie să renunțăm la această reticență și să primim din nou speranța, încrederea și unirea în sufletele noas­tre. Organizația RomaniaOne are un singur in­te­res: să creeze o Românie care oferă mai multă li­ber­tate și oportunități decât oriunde în Europa, în așa fel încât să lăsăm copiilor noștri o casă frumoa­să, curată și sigură, în care să se simtă ocrotiți.