Vești bune din zona substanțelor aromate folosite pentru parfumatul locuinței. Cercetătorii britanici au descoperit că ele ne schimbă atât starea emoțională prin miros, dar sunt chiar asimilate în doze neașteptat de mari de către organism, influențându-ne procesele fiziologice. De exemplu, dacă inhalăm vreme de 30 de minute uleiul volatil de lavandă dispersat în încăpere, acesta va putea fi detectat în sângele nostru, vreme de câteva ore după aceea. Micile particule de ulei, ajunse în contact cu mucoasa nazală, care este foarte puternic vascularizată, sunt imediat absorbite în circulația sanguină.
Aplicațiile acestei descoperiri sunt uimitoare, inhalarea de uleiuri volatile integrale (nediluate și nefracționate) fiind mai eficientă, de multe ori, decât chiar administrarea internă a plantelor sau medicamentelor. Astfel, dacă vrem să adormim mai repede sau să uităm de tensiunile emoționale, este mai eficient să mirosim uleiul de lavandă, decât să bem un ceai din această plantă sau chiar decât să luăm anumite medicamente somnifere. Dacă vrem să ne amplificăm memoria, vom mirosi ulei de rozmarin, iar dacă vrem să devenim mai atenți și concentrați, vom mirosi ulei de mentă sau de lămâie. Uleiul de grepfruit și de coajă de portocală dulce taie aproape instantaneu greața și inapetența, în timp ce portocala amară scade pofta de mâncare și ne îndeamnă la relaxare.
Există însă și reversul medaliei: inhalarea de uleiuri aromatice contrafăcute, adică diluate și amestecate cu substanțe de sinteză, produce la mulți oameni senzații de greață, sufocare, dureri de cap. Același lucru se petrece și cu mulți dintre aromatizanții sintetici, folosiți în spray-urile odorizante, în detergenții parfumați, în produsele cosmetice etc. Atenție, deci: cumpărați uleiuri aromate curate, esențiale, mai scumpe ca cele artificiale, dar cu efect.
Creierul se reconfigurează la 40 de ani
Conform neurologilor, între 40 și 50 de ani, creierul nostru se reconfigurează. În această perioadă trebuie să fim foarte atenți la stilul de viață, la alegerile pe care le facem referitor la dietă, la felul în care ne petrecem timpul, la modul în care relaționăm cu ceilalți. În acest interval de timp, în funcție de alegerile noastre, se hotărăște dacă la vârsta a treia vom suferi sau nu de demență, dacă vom fi comunicativi și iubiți ori, din contra, vom fi închiși în noi, ursuzi și nefericiți. Există, de altfel, terapii pentru minte și emoții pe care trebuie să le începem încă de la această vârstă:
1. Conversația - purtată direct (nu la telefon sau pe Internet), față în față, cu persoane interesante, care ne provoacă să simțim și să gândim, constituie o gimnastică eficientă a psihicului.
2. Exercițiul fizic - cu cât mai variat, cu atât mai bine. Mersul pe jos, bicicleta, înotul, precum și jocurile care ne solicită echilibrul, sincronizarea, sunt recomandate cu precădere.
3. Pictura - nu are importanță dacă avem talent sau nu, simplul efort de a înțelege și de a reda ceea ce ne înconjoară este - se pare - gimnastica supremă a sufletului și creierului.
Copiii le prelungesc mamelor viața
Cu puțin timp în urmă, se credea că aducerea pe lume a mai multor copii epuizează rezervele de vitalitate ale femeii, scurtându-i viața. Ei bine, geneticienii și endocrinologii distrug acest mit cu argumente științifice de ultimă oră. Telomerii (terminațiile cromozomilor din celule) femeilor se alungesc cu fiecare sarcină dusă la termen. Or, conform cercetărilor (care au dus și la acordarea unui premiu Nobel în 2009), lungimea acestor telomeri este indicatorul cel mai fidel al tinereții biologice a unei persoane. Cu cât telomerii sunt mai alungiți, cu atât organismul este mai rezistent la boli, la factorii de stres. Totuși, longevitatea femeilor cu mulți copii nu ține doar de alungirea acestor telomeri. Endocrinologii susțin că sarcinile multiple, mai ales cele la câțiva ani distanță, sunt un excelent reglator hormonal, prevenind menopauza prematură, anumite forme de cancer (la sân, ovare etc.). Și mai există un avantaj. Tinerețea mentală și psihică a mamelor este ajutată mult de prezența copiilor în viața lor, pentru că le dezvoltă și le amplifică în mod constant câteva din calitățile sufletești ce garantează fericirea: altruismul, empatia, devotamentul, tandrețea.
Politici anti-fast-food
Anul 2016 debutează cu o campanie puternică anti-fast-food, și nu oriunde, ci în America cea dependentă de hamburgheri, înghețată, cola și dulciuri. Guvernul Statelor Unite, alertat de faptul că aproape 70% dintre adulți și peste 35% dintre copii suferă de obezitate sau supragreutate, a creat un ghid de alimentație. Departamentul de sănătate american, înfruntând lobby-ul agresiv al concernelor agro-alimentare, vrea să reducă drastic aportul în alimentație de: zahăr, grăsimi rele (margarină, uleiuri modificate) și carne roșie. După ce, vreme de un deceniu, autoritățile medicale s-au limitat în a utiliza sloganul vag și lipsit de consistență: "Evitați excesul de sare, zahăr și grăsimi!" (vă sună cunoscut?), acum, lucrurile sunt mult mai clare. Ghidul guvernamental de nutriție le cere americanilor ca aportul de calorii zilnic din zahăr să fie de maximum 10% și tot 10% să fie și consumul din grăsimi saturate. Se recomandă, de asemenea, limitarea consumului de carne și creșterea cantității de legume, fructe și cereale integrale, în dieta zilnică. Totuși, este pentru prima oară în istoria Americii, când oficialii (susținuți în demersul lor de însuși președintele Obama) recunosc importanța dietoterapiei promovate vreme de decenii de naturiști.