O prințesă pe o stea: MĂRIUCA

Ciprian Rus
Povești cu regi și regine

- A fost unicul copil al regelui Carol I și al reginei Elisabeta și singura bucurie adevărată a vieții lor. Dar cât de scurtă! La vârsta de patru ani, "Prințesa Soare" a murit, lăsându-și părinții îndoliați, până la sfârșitul vieții -

Răsărit de soare

Au văzut, din prima zi, în ochii ei mari și senini, un semn de la Dumnezeu: lumina ce avea să le în­dru­me pașii în noua lor viață și în noua lor patrie, Ro­mânia. El, Carol, un tânăr principe german, mili­tăros și energic, chemat să apere reputația Hohen­zollernilor într-o țară îndepărtată de la porțile Orien­tului, ea, Elisabeta, o nobilă nibelungă, prinsă între reveriile poetice și înălțătorul sentiment al da­toriei, uniți, amândoi, nu doar de jurământul căsă­toriei, ci și de mica minune, prințesa Maria, care le va însenina zilele unui mariaj încheiat în pripă și îngreunat de primii ani de domnie în Principatele Române.
"Voi merge unde vei merge, voi rămâne unde vei rămâne. Poporul tău este poporul meu, Dumnezeul tău este Dumnezeul meu, voi muri unde vei muri și acolo voiesc să fiu îngropată". Pastorul care înche­iase căsătoria, celebrată în Germania, căutase nopți întregi, între filele gălbejite ale Bibliei, cuvintele cele mai potrivite pentru un astfel de prilej. Cei doi miri erau de religii diferite. Carol - catolic, Elisa­beta - protestantă, abia după lungi insistențe, Papa acceptase să binecuvânteze mai mult de formă căsătoria celor doi tineri. "Voi merge unde vei mer­ge... voi rămâne unde vei rămâne... poporul tău este poporul meu... Dumnezeul tău...", sunau cu­vin­tele pastorului, pe care Elisabeta le repeta, ca pentru ea, cu vocea stinsă de emoție, așezată în genunchi, îi timp ce-l privea pe furiș pe Carol, aflat de-a dreapta. Salve de tunuri trase peste apa Rinului pecetluiesc jurământul, iar tresărirea pe care Elisa­beta o simte atunci când primele focuri o smulg din dulcea melancolie nu e întrecută decât de clipa în care, un an mai târziu, vede pentru întâia oară ochii primei sale născute. I-au spus micuței Maria, iar botezul ortodox, primit de principesă, a însemnat mai mult decât o datorie constituțională: o făgă­duință pe viață, prin taina sfântului botez, față de noua lor patrie.

Bucurie la Palat, chiote în mahalale și tranșee

Pe 25 august 1870, regimul napoleonian se pră­bușește în Franța. Carol e îngrijorat de mersul eve­ni­mentelor din inima bătrânului continent, unde Hohenzollernii săi erau în prima linie a luptelor. Se învârte febril prin biroul de lucru, nu are stare deloc, căci mai e ceva ce-l macină zilele acestea: Elisa­beta, tânăra lui soție, urma să nască! Pe 26 e ziua tatălui său, iar Carol speră să aibă parte de o dublă bucurie. Zbaterea i se prelungește, însă, până pe 27. Miniștrii, mitropolitul, preșe­dinții Camerei și Senatului stau toți ca pe jar, la Cotroceni, în așteptarea marii vești. La 9 dimineața punct, Ca­rol e înștiințat că a devenit tatăl unei fete sănătoase și voi­nice! În calitatea sa de repre­zen­tant al casei de Hohenzollern, consulul general al Germaniei de Nord vine și el să salute venirea pe lume a micii principese. Entuziasmul e general, iar adversarii publici cei mai încrâncenați ai lui Carol sunt primii care se grăbesc să-i trimită buchete alese de flori Elisabetei. Conform legii supreme, micuța Maria nu are drept la tron, dar nimeni nu se îndo­iește că vor urma încă alți copii care să umple de chiote holurile largi ale Palatului dom­nesc. "Tânăra principesă va naște opt-nouă copii", pre­ves­teș­te medicul curții, iar vorba se duce din Cen­tru, până în ma­halalele cele mai îndepărtate, unde norodul în­chi­nă voios în cinstea tinerei mame, ca­re i-ar fi re­plicat "dof­torului" Can­ta­cu­zino, că "Nouă încă nu sunt su­fi­cient de mulți!".
În vreme ce lumea petrece, Prin­cipele Carol se grăbește să îi dea numaidecât vestea cea mare Kron­prinz-ului german, aflat în tranșeele răz­boiu­lui îm­potriva Franței: "În mij­locul acestor eve­nimente gran­­dioase, inima ta caldă va putea, desigur, să se bu­cure, un moment, cu mine, de feri­cita naștere a scumpei mele Elisabeta, care a suportat cu curaj acest botez de foc al vieții conju­gale. Voi crește acest întâi copil, născut în epoca cea mai glorioasă a Germaniei, ca să fie demn de rasa Hohen­zol­lern!".

"Mamă, sorește cerul!"

Imediat după naștere, familia domnitoare se mută la Cotroceni, dar umezeala din zidurile pala­tului îi face pe tine­rii părinți să se refugieze la Mânăstirea Sinaia, unde ocupă două chilii modeste. Atmosfera e austeră, iar Elisabeta încearcă să o mai în­ve­selească, desenându-i pe varul pereților pe mem­brii curții sale și pe vizi­tatorii cei mai statornici. Urmează luni grele pen­tru Carol, forfecat de intrigile politice, care e cât pe ce să abdice, dar surâsul Măriucăi îi a­min­tește, de fiecare da­tă, că miracolul nașterii ei în București îl va ține legat pe veci de patria lui de adopție. "«Marie­chen» e veselă și alear­gă prin toate încăperile. Când am un moment li­ber, mă joc cu ea. Acest copil fermecător este toată bucuria mea", îi scrie Carol tatălui său. Măriuca abia a făcut doi anișori, iar Elisabeta o găsește "încântătoare", când se întoarce în țară, după câteva luni petrecute în Italia, pentru un trata­ment. "Nici nu-ți poți imagina cât de drăguță și de tandră este. Când sărută pe cineva, spune imediat «Vreau ca toată lumea să fie fericită»... și îi sărută pe toți cei prezenți. E ușor de cres­cut, pentru că regretă sin­gură micile ei prosti­oare și chiar trebuie s-o consolăm pentru asta. De îndată ce apelezi la sufletul ei bun, orice mâhnire dis­pare. Este un copil atât de înțe­lept și răbdător! Ochii ei albaștri au o privire profundă și pătrunză­toa­re", îi scrie Elisa­beta, încân­tată, mamei sale. În albumele Casei Regale a României exis­tă o foto­grafie care spu­ne totul despre com­pli­citatea dintre mamă și fiică. E una dintre cele mai tandre imagini din istoria regalității noas­­tre. Îmbrăcate în alb, ca două miresuici, Măriuca și mama sa se joacă și pozează, deopotrivă. Eli­sabeta e senină, mai frumoasă ca oricând, căci maternitatea a îm­pli­nit-o, prințesa face pe serioasa, în cârca ma­mei, privind fix în obiec­tiv, cu privirea aceea albastră și-adân­că, care i-a hipnotizat pe toți cei care au cunoscut-o.
Măriuca își găsește singură numele cu care o vor alinta toți la curte. Își spune "Itty", jucându-se cu englezescul "little", "Micuța", cum o răsfăța bona sa poliglotă. Cei care o cunosc în acei ani vorbesc despre "Itty" ca despre un copil-minune. Principesa moștenește de la viitoarea re­gină Elisabeta nu doar înfățișarea fizică - fruntea înaltă, obrajii purpurii și ochii de un albastru elec­trizant - ci și romantismul ei, ce avea să impre­sioneze o Europă întreagă. Fiece mirare sau excla­mație a Măriucăi se transformă, pe dată, ca în bas­mele pe care i le citea mama sa, în poezie.
"Ce trandafirii îți sunt obrajii, mami! Oare ți i-a sărutat soarele?", îi spunea Elisabetei. "Mamă, sorește cerul!", striga, altă dată, plină de entuziasm, la vederea răsăritului lunii.

"Copilul Soare" vrea acasă

În primăvara lui 1873, pe când Itty abia împli­nise trei ani, cuplul princiar o scoate pe micuță în lume. Din traseul lor european nu puteau lipsi vizi­tele la familiile lor din Neuwied și Krauchenweis. Deși e răsfățată ca o veritabilă prințesă de către bunica sa, la reședința de la Monrepos, numită "Segenhaus" ("Casa bine­cu­vântărilor"), Măriuca se plictisește repede de scor­țo­șenia nobiliară germană. "Sonnenkind", "Copilul Soare", cum o strigă bu­nica din partea mamei, le pune imediat în vedere alor săi că vrea "acasă". "Îi e dor de țară. În fie­care zi spune: «Itty vrea să meagă acasă, la Bucu­resci, unde e casa ei ade­vărată»", se amuză Eli­sabeta.
Pe drumul de întoar­cere, Elisabeta și Carol sunt nevoiți să treacă prin Viena, pentru a vi­zita Expo­ziția univer­sa­lă, unde un portret al prin­cipesei repre­zenta Principatele Române. Acolo, chiar în gară, mi­cuța Maria are parte de o bucurie nemăsurată. Un grup de studenți români întâmpină familia princiară. Itty e fericită să audă vorbindu-se din nou româ­nește. Împarte săruturi în toate părțile, însoțite de tradi­țio­nalul "Vreau ca toată lumea să fie fericită!". I se face și mai dor de prietenele ei de joacă român­ce, de la București. "Să mergem, mămică, să mer­gem la Bucuresci, într-o trăsură cu patru cai!", se entuziasmează Măriuca pe peronul gării vieneze.
În goana cailor struniți cu foc, un poștalion românesc avea să scurteze dorul micii principese, ducând familia princiară până la Sinaia. În vara lui 1873, mânăstirea prinde din nou viață. Principesa Măriuca își smotocește cu sârg câinele drag și își reia jocurile favorite, dintre care cel mai amuzant era cel "de-a surugiul". Itty era fermecată de costu­mația colorată a vizitiilor români pe care îi imita, purtând o veche pălărie a lui Carol, de care legase panglici tricolore. În ținută regulamentară, așa cum îi plăcea tatălui său, bântuia coridoarele mânăstirii, pocnind din bici și imitându-l, cu ton grav, pe sobrul Carol I: "Hai, la drum, Tudorache! Dă-i bice!". Principesa Maria se simte atât de în largul ei la Si­naia, în inima Munților Carpați, lângă pârâul Peleș, încât Carol I hotărăște să ridice chiar acolo reședința sa de vară. Dă imediat dispoziții să se treacă la treabă, apoi o ia în cârcă pe "Mariechen" și începe să-i povestească despre un palat cum nu s-a mai pomenit, un palat pe care ea, Prințesa Mariechen, îl va stăpâni, într-o bună zi...

Bucuria Crăciunului și Săptămâna Patimilor
"Aș vrea să călăresc pe o stea"


Iarna lui 1873 o prinde pe mica prințesă în "Bucuresci, adevărata casă a lui Itty". E un Crăciun de vis, de o fru­musețe strălucitoare, cum aveau să îl creioneze zia­rele timpului și memoriile con­tem­poranilor. 14 brazi fru­moși sunt împodobiți și stră­lucesc în lumină, în mijlocul sălii tronului. Elisabeta se stră­duiește din răsputeri ca totul să fie impecabil. Își do­rește cel mai frumos Crăciun pentru Măriuca! Toată lumea bună a Capitalei Principatelor se înghesuie să ia parte la eve­nimentul în care, nu se pu­tea altfel, Prințesa Itty e în centrul atenției. Împarte ea în­săși cadouri pentru fetițele de la azil și se bucură exuberant la toate surprizele pe care i le pregătiseră cei dragi. Pentru prima oară în România, un mare brad e împodobit la Ate­neu, iar sute de familii ne­voiașe pri­mesc cadouri din partea familiei princiare.
Iarna trece repede, iar Itty în­cepe să viseze la Sinaia și la mi­nu­natele ei locuri de joacă de aco­lo. Dar reveriilor Măriucăi le ia locul, peste noapte, delirul. Pe 24 martie, cu o săptămână înainte de Paștele ortodox, prințesa e cuprinsă de friguri puternice. Toți se gândesc, îngrijorați, la epide­mia de scarlatină care bântuie Ca­pitala. Măriuca obișnuia să se joace mereu cu fetițele de pe la azilele pe care le vizita, în sco­puri caritabile, alături de princi­pesa Elisabeta. Cele mai sumbre temeri se adeveresc. Toate somi­tățile medicale de la București se strâng în camera micuței pa­ciente în vârstă de 3 ani și jumă­tate. Diagnosticul sever nu e as­cuns părinților, care însă nu își pierd niciun moment încrederea în Dumnezeu. Pe 27 martie, pe la ora 11 seara, Elisabeta și Carol sunt chemați la că­pă­tâiul Mariei. Copilei îi e rău, e agi­tată și are crize de înăbușire. În Joia patimilor, în crucea nopții, doctorul curții trimite după ceilalți medici. Ora două o prinde pe prințesă sfârșită de boală în brațele bo­nei sale. "Stați cu mine, nu vreau să dorm. Dacă mă culc, adorm și nu mă mai tre­zesc", bâiguia fetița. Cere să i se dea să bea apă din Peleș, pârâiașul fermecat care îi fusese tovarăș de joacă toată vara trecută. Cu fiecare oră ce trece, puterile o părăsesc, iar zorii îi prind pe cei doi părinți, Elisa­beta și Carol, înge­nuncheați și plânși, la căpătâiul unicei lor fiice trecută în lumea de din­colo. "Mami, aș vrea să călă­resc, odată, pe o stea!", îi spu­sese Itty Elisabetei, în febra zilelor de chin de dinaintea ma­relui zbor spre cer.

"Nu a murit, ci doarme"

Vestea morții principesei Maria îndoliază o țară întreagă și consternează toate marile case regale ale Europei. Micul coșciug, închis chiar a doua zi, e purtat pe brațe de însuși Ca­rol, până la capela de la Cotro­ceni, unde Măriuca își primise botezul, în urmă cu mai puțin de patru ani. Nemângâiata prin­cipesă Elisabeta găsește, în toată durerea, puterea de a nu arunca cu pietre spre Dumne­zeu. "Dumnezeu a luat-o la sine din pură bunătate. Îi voi fi veșnic recunoscătoare pentru fericirea de care am avut parte. Căci mai bine să mă transform în stâncă plângătoare, decât să nu fi fost niciodată mamă!". Zile în șir, Elisabeta și Carol pot fi văzuți jelind la mormân­tul acoperit cu un munte de flori. Așezat pe o încântătoare colină în parcul Cotrocenilor, pe locul mormântului Princi­pesei Maria de România se ri­dică un impresionant mauso­leu. O statuie a principesei, lu­crată în marmură de sculptorul Karl Storck, amintea, pe vre­muri, de luminoasa Itty. "Nu a murit, ci doarme", stătea scris, înaintea Primului Război Mondial, în loc de epitaf. Pe o placă de bronz, prinsă pe piatra de mormânt, era tipărită scrisoarea adresată de Carol I, prin intermediul premierului Lascăr Ca­targiu, po­po­rului român, ca răspuns la miile de mesaje de condoleanțe. "Scumpul meu Președinte al Consiliului de Miniștri, Atotputernicul a mutat din această lume de suferință pe singurul și duios iubitul nostru copil. Dacă ar mai fi fost nevoie a Ne încredința de dragostea țărei către Noi, apoi nimic alt nu Ne-o putea dovedi mai mult ca aceste dure­roa­se zile, în care sentimentele de compătimire sincere ale tuturor au fost ca o mân­gâiere în adânca Noastră jale. În asemenea împre­ju­rări, simt un îndemn puter­nic a spune țărei Mele că, ase­menea precum dânsa M'a sprijinit cu iubirea ei în momentele cele mai grele ale vieței Mele, asemenea și Eu Mă voi sili a-i întoarce cu prisos binele care Mi l'a făcut. Amintirea cea mai dulce, pe care repausata Noas­tră fiică Ne-a lăsat, ca un scump odor, este nemăr­ginitul ei amor către patria în care s'a născut, amor care era atât de viu, încât chiar la frageda-i vârstă, în cea dintâi depărtare în streinătate, Ea se simți cuprinsă de dorul țărei. Legea copilei noastre, limba ce Ea vorbea, a dobândit o nouă sfințenie pentru Noi, căci fiecare cuvânt românesc Ne va fi de aici îna­inte un răsunet al acelui glas pe care nu-l vom mai auzi pe pă­mânt. Dumineca Pascelor, 31 Martie 1874. Carol".

*

"Dacă în aceste dureri exis­tă o mângâiere, aceea este că un popor întreg plânge cu la­crimi, la groapa iubită: cineva își poate cu greu face o idee de așa condoleanțe, de care am fost noi părtași în timpul aces­ta, de nu mai erau partide, nici dușmănii, toate patimile amuți­seră; fiindcă copila noastră, cu ochii ei rupți din soare și vocea ei de sonoritatea clopotului, a încântat pe toți", îi scria, emo­ționat, Carol I, împăratului Germaniei. Poate că, într-un fel, piatra de mormânt a micuței Măriuca a fost, ca-n le­genda Meșterului Mano­le (atât de dragă sufle­tului Reginei Elisabeta), chiar piatra de temelie a României moderne. Pă­mântul în care a fost în­gropată prințesa a deve­nit, sfințit de lacrimile și de rugile tânărului cuplu princiar, adevărata lor țară, căreia aveau să i se dedice cu râvna și cu grija unor părinți. De­venit rege, după Războ­iul de Independență, Ca­rol I nu s-a abătut nicio clipă de la jurământul încrustat pe mormântul micuței sale Mariechen.

Speranțe deșarte

Deși moartea Mariei i-a înstrăinat multă vreme, Regina Elisabeta și Regele Carol I nu au încetat să spere că vor mai avea copii. Însemnările din jur­nalul Regelui lasă să se întrevadă această speranță, deși cei doi nu mai erau chiar tineri. La 29 iulie 1883, regele crede că Elisabeta e însărcinată, fără urmări. Era anul când regina împlinea deja 40 de ani, regele fiind cu patru ani mai în vârstă. În pri­măvara lui 1884, el consemnează, vizibil deza­mă­git, o nouă "sarcină falsă". Câteva luni mai târziu, la fel. Aceeași scenă se repetă în septembrie 1885. În cele din urmă, Elisabeta se dedică cu totul scri­su­lui, devenind o vedetă a epocii sale. Cele mai izbu­tite încercări literare ale lui Carmen Sylva, cum își va spune regina, rămân, susțin criticii, pa­ginile dedicate iubitei sale Itty. La rândul său, fidel dictonului "Nimic pentru mine, totul pentru țară", Carol se îngroapă de viu în proiectul construcției României moderne. În lipsa unui urmaș direct, îl alege pe Ferdinand, nepotul său de frate, pentru a-i succeda la tron.

Mormântul Mariei

La Neuwied, în cimitir,
Zac înșirați copiii
Ca apa curge vremea-ncet -
Melancolie de poet
În prada nostalgiei.
În râul care trece lin
O piatră: mi-e durerea -
Mario, ochi-ți n-am uitat,
Frumoși ca cerul înstelat,
În ei mi-e mângâierea.
Am plâns de dorul lor atât
Și mâna-mi haina rupt-a,
Iar dragostea a viețuit, -
Doar tinerețea mi-a murit;
Amară mi-a fost lupta.
Al vieții farmec mi-ai răpit
În groapa ce te ține
Stingheră sunt, fără noroc;
Ah! Stinge al vieții mele foc
Și cheamă-mă la tine!

De atâtea ori...
De atâtea ori spre odăița
Copilei mă întorc privind -
Tresar și vreau să plec să prind
Că-n fugă iar intră fetița
Pe larga ușă chicotind.
N-aș întreba ce dor te poartă
Și n-aș șopti nici un cuvânt
Spre a nu te risipi în vânt,
Dar aș uita că tu ești moartă
Și moartă aș crede eu că sunt.
Mi-ai face un semn ca din aripă
Și iar ar trebui să pleci -
Eu te-aș privi cu ochii reci,
Dar vai, m-aș sătura pe clipă
De tine cea pierdută-n veci.

(Poezii de Carmen Sylva, pseudonimul literar al Reginei Elisabeta, în traducerea din germană a lui George Coșbuc)



Bibliografie: tex­tul a fost realizat pe baza jur­nalelor, însemnărilor și memoriilor Reginei Eli­sa­beta, ale Regelui Ca­rol, ale istoricului Alexandru Tzigara-Sa­murcaș și a biografiei "Carmen Sylva, uimitoarea regină a României", de Gabriel Badea-Păun.