Răceală
China
Iată o băutură chinezească pentru răceală, extrem de eficientă. Ingrediente: o cană de felii subțiri de ghimbir proaspăt, 8 cești de apă, o cană de miere (sau zahăr brun), o jumătate de cană de suc de lămâie.
Mod de preparare: Într-o cratiță fierbeți (parțial acoperit) ghimbirul și 4 cești de apă, timp de 20 de minute. Strecurați, iar la lichidul rezultat adăugați, după ce s-a răcit, mierea, amestecând bine. Adăugați apoi sucul de lămâie și celelalte cești de apă.
Se iau câte două linguri pe oră, la temperatura camerei.
Rusia
În Rusia, cataplasma caldă cu muștar este utilizată de sute de ani pentru ușurarea și lecuirea răcelilor, bronșitelor și pneumoniilor. Cum procedați: amestecați făină de muștar și apă caldă (nu fierbinte) până se face o pastă groasă. Întindeți-o pe o cârpă și puneți-o pe piept. Se ține 15 minute. (Pentru cine nu suportă făina de muștar simplă, aceasta se poate amesteca cu făină de in.)
Norvegia
Mamele norvegiene își "imunizează" copiii împotriva răcelilor cu un ceai aromat. Ingrediente: peste o linguriță de cimbru, măghiran și flori de soc, se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă să stea 10 minute, se strecoară și se adaugă puțină miere. Se bea fierbinte.
Danemarca
În mai toate familiile daneze se găsește un borcănel cu grăsime de gâscă, păstrat la rece. Când o răceală sau o bronșită "își făcea de cap", înainte de culcare se făceau frecții pe piept, cu grăsime încălzită de gâscă. Bolnavul îmbrăca apoi o cămașă strânsă în care se culca.
Ucraina
Când răceala este la început, beți ceai negru cald cu suc de lămâie și mâncați gem de zmeură. De asemenea, faceți gargară - de mai multe ori pe zi - cu infuzie de salvie, la care adăugați puțină sare.
India
Un "medicament" care previne și tratează în același timp răceala este pasta preparată din miere, pudră de ghimbir uscat, piper, curcuma (toate în cantități egale). Luați câte o lingură, de două ori pe zi.
Africa de Sud
Pentru nas înfundat și sinuzite, de mare ajutor sunt inhalațiile de apă fierbinte cu turmeric și nucșoară, precum și usturoiul adăugat la supă caldă. Un "sirop" de efect este preparat din piper negru (pulbere) amestecat cu miere, în cantități egale.
Bronșită
Germania
Cataplasme cu ceară de albine
Are efect antibiotic și expectorant și calmează iritarea și durerile produse de tuse. Se înmoaie un prosop de bumbac în ceară de albine topită și se lasă să se răcească. Se încălzește ușor cu ajutorul unui foehn, se pune pe piept și se acoperă cu o pernă umplută cu sâmburi de cireșe sau cu grăunțe de grâu ecologic.
Cataplasme cu levănțică
Cataplasmele (compresele) cu ulei de levănțică stimulează irigarea sanguină a bronhiilor, ușurează tusea și au efect expectorant. Aplicarea lor li se recomandă inclusiv copiilor (de peste 6 luni), dar în acest caz, se învelește prosopul îmbibat în ulei cu o folie de aluminiu.
Mod de preparare: Uleiul de levănțică se diluează cu ulei de floarea-soarelui în proporție de 1:10. Din acest amestec se picură 5-7 ml (circa 1-2 lingurițe) pe un prosop. Se pune prosopul într-o pungă de plastic, se încălzește între 2 sticle (buiote) cu apă fierbinte, se scoate din pungă și se aplică pe piept, peste noapte.
Reumatism
Inflamația și durerile articulare și musculare sunt accentuate pe vreme de frig și umezeală.
Turcia
Piureul de castane cu puțin zahăr este remediul turcesc împotriva reumatismului. Se mănâncă o porție pe zi, înainte de masă, timp de mai multe săptămâni. De asemenea, se fac băi cu făină de castane (comestibile).
Rusia
Se ia rădăcină din planta untul-pământului, se dă pe răzătoare, apoi se pune într-un borcan. Peste ea se toarnă vodcă din cereale cât să acopere răzătura cu 2-3 cm. Se închide ermetic borcanul și se lasă la macerat 6-7 zile, agitându-se zilnic. Se strecoară apoi, și cu soluția obținută se fricționează zonele dureroase.
Se pot aplica și comprese cu infuzie din untul-pământului: peste 2 linguri de rădăcină rasă se toarnă o cană de apă clocotită, se lasă o jumătate de oră la infuzat. Compresele se aplică seara, 20 de minute.
Siberia
În fiecare seară partea afectată de reumatism se ține timp de 15 minute într-o fiertură de apă cu tărâțe - foarte caldă. Imediat după procedură, pe zonele cu reumatism se aplică felii de ceapă, care se fixează cu fașă. Se țin și peste noapte. Se repetă până ce durerile dispar în totalitate.
Tulburări digestive
"La pachet" cu sărbătorile de iarnă vin și mesele îmbelșugate, întinse de-a lungul mai multor zile. Odată cu ele, nelipsite sunt și tulburările digestive.
Turcia
Împotriva digestiei dificile, pentru a "tăia" greața, turcii prepară un ceai de mentă, lămâie și salvie. Se rade coaja unei lămâi, se amestecă cu frunze de mentă și salvie și se opăresc, toate, cu o cană de apă clocotită, lăsându-se la infuzat 15 minute. Separat, se stoarce jumătate din lămâie, și zeama se pune deoparte. Se strecoară ceaiul, se adaugă zeama lămâii și puțin zahăr sau miere.
Împotriva balonării, se face un amestec din tărâțe și oțet, se încălzește și se aplică pe abdomen, sub formă de cataplasme.
Spania
Pentru stomacul "supărat", spaniolii au următoarea rețetă: se toarnă o cană de apă clocotită peste câteva frunze de țelină bine spălate și mărunțite. Se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară și se bea.
Rusia
Beți trei căni de kefir pe zi, între mese. Kefirul este un tip de lapte fermentat, care dezvoltă o mulțime de substanțe excelente pentru starea de sănătate. De sute de ani, în Rusia se bea mult kefir care, în comparație cu iaurtul, conține de 6 ori mai multe probiotice necesare pentru buna funcționare a intestinelor.
Egipt, Arabia Saudită
Împotriva durerilor de stomac, în țările arabe remediul clasic constă într-o linguriță de ulei de susan, luată dimineața, înainte de prima masă. Constipația este tratată cu ceai din frunze de senna: peste o lingură de frunze se toarnă o cană de apă clocotită, se lasă acoperit 15 minute, se strecoară și se beau 2 căni pe zi, nu mai mult de o săptămână.
Piele uscată, crăpată
Pe timp de iarnă apare sau se accentuează uscăciunea pielii, mai ales în zonele corpului care sunt expuse frigului și vântului.
Olanda
Un leac folosit de secole de către țăranii olandezi: se fierb câțiva cartofi, apoi se face un piure, care se aplică pe zona cu piele uscată sau crăpată. Se poate amesteca cu un gălbenuș sau cu puțin lapte, ori se pot folosi cartofi cruzi, dați pe răzătoare.
Cehia
Vestită în toată lumea, berea cehească e bună și pentru a catifela cea mai solzoasă piele: o mulțime de hoteluri din Cehia oferă "baie cu bere", pentru repararea și regenerarea pielii. În cada cu apă călduță, turnați unul - doi litri de bere.