Își datorează aroma deosebită, dulceag-picantă, unui ulei eteric, compus din peste 120 de substanțe. Cardamomul este foarte folosit în medicina ayurvedică, fiind eficient în tratarea ulcerelor bucale, a problemelor digestive, chiar și a depresiei. Merită să aruncați un praf de cardamom în oala cu bucate, nu doar pentru aroma sa, dar și pentru a vă păstra sănătatea. Iată câteva recomandări:
Digestie - Ca și ghimbirul, din a cărui familie face parte, cardamomul combate multe probleme digestive. Folosiți-l pentru a combate greața, aciditatea, balonarea, arsurile de stomac, lipsa apetitului sau constipația. Se administrează 3 căni de ceai pe zi.
Detoxifiere - Consumat regulat, cardamomul ajută corpul să elimine toxinele prin rinichi.
Diuretic - Motivul pentru care cardamomul este un detoxifiant atât de bun este acțiunea sa diuretică. Curăță tractul urinar, vezica, rinichii, eliminând toxinele, apa în exces și combătând infecțiile.
Depresie - Calitățile de antidepresiv ale cardamomului nu au fost încă studiate, dar medicina ayurvedică folosește ceaiul de cardamom pentru combaterea depresiilor. Se administrează 3 căni de ceai pe zi.
Halenă - Pentru că are o acțiune antibiotică împotriva bacteriilor dăunătoare, îndepărtează mirosul gurii (inclusiv pe cel de usturoi) cât ai bate din palme. Se mestecă încet 3-5 capsule de cardamom. Sau se pune un vârf de cuțit de cardamom măcinat în cafea, așa cum se obișnuiește în țările arabe.
Intoxicații - Se recomandă consumul zilnic, pe stomacul gol, a 10 semințe întregi de cardamom.
Răceală - Cardamomul este foarte eficient și în tratarea răcelilor, a tusei și a bronșitei, mai ales când acestea sunt însoțite de frisoane. Se iau 4 g de cardamom, 2 g ghimbir și 2 g boia iute (toate măcinate fin), se amestecă cu 4 lingurițe de miere și se consumă toată cantitatea în cursul unei zile, împărțită în 3 porții, cu 15 minute înainte de masă.
Cancer - Studii efectuate pe animale la Institutul Cancerului din India arată că acest condiment inhibă creșterea și chiar distruge celulele canceroase.
Hipertensiune - Administrarea de 3 g de cardamom pe zi, timp de 12 săptămâni, poate reduce semnificativ tensiunea arterială.
Previne formarea cheagurilor de sânge - Cardamomul împiedică agregarea plachetară, prevenind astfel formarea periculoaselor cheaguri de sânge și a blocajelor arteriale.
Antioxidant - Multe dintre vitaminele, fitonutrienții și uleiurile esențiale din cardamom acționează ca antioxidanți, eliminând radicalii liberi și întârziind îmbătrânirea celulară.
Antibacterian - Uleiul esențial din semințele de cardamom inhibă dezvoltarea virusurilor, bacteriilor și a ciupercilor.
Antiinflamator - La fel ca ghimbirul și curcuma, rudele sale, cardamomul are proprietăți antiinflamatorii prin care reduce durerea și umflăturile, în special la nivelul mucoaselor gurii și ale gâtului.
Sughiț - Cardamomul este un anti-spasmodic care vă ajută să scăpați repede de sughiț. Mestecați 2-3 semințe de cardamom.
Afrodisiac - Medicina populară indiană folosește cardamomul ca un puternic afrodisiac, care ajută în disfuncțiile erectile.
* Doza uzuală de cardamom este de 1,5 g pe zi.
* Ceaiul de cardamom se prepară astfel: o linguriță de semințe de cardamom proaspăt zdrobit se infuzează într-o cană de apă clocotită timp de 10-15 minute.