CARDAMOMUL - 15 beneficii pentru sănătate

Redactia
Originar din India și Sri Lanka, cardamomul este considerat unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, prețul lui fiind depășit doar de șofran și vanilie.

Își datorează aroma deosebită, dul­ceag-pi­cantă, unui ulei eteric, compus din peste 120 de sub­stanțe. Cardamomul este foarte folosit în medi­cina ayurve­dică, fiind eficient în tratarea ulcerelor bu­cale, a problemelor digestive, chiar și a depresiei. Merită să aruncați un praf de cardamom în oala cu bucate, nu doar pentru aroma sa, dar și pentru a vă păstra sănătatea. Iată câteva recomandări:
Digestie - Ca și ghimbirul, din a cărui familie face parte, cardamomul combate multe pro­­bleme di­gestive. Folosiți-l pen­tru a combate greața, acidi­ta­tea, ba­lonarea, arsurile de sto­mac, lip­sa apetitului sau consti­pația. Se administrează 3 căni de ceai pe zi.
Detoxifiere - Consumat re­gulat, cardamomul ajută corpul să elimine toxinele prin rinichi.
Diuretic - Motivul pentru care cardamomul este un detoxifiant atât de bun este acțiunea sa diuretică. Curăță tractul urinar, vezica, rinichii, eliminând toxi­nele, apa în exces și combătând infecțiile.
Depresie - Calitățile de antidepresiv ale carda­momului nu au fost încă studiate, dar medicina ayur­ve­dică folosește ceaiul de cardamom pentru comba­te­­­rea depresiilor. Se administrează 3 căni de ceai pe zi.
Halenă - Pentru că are o ac­țiune antibiotică îm­potriva bacteriilor dăunătoare, îndepărtează mirosul gurii (inclusiv pe cel de usturoi) cât ai bate din palme. Se mestecă încet 3-5 capsule de cardamom. Sau se pune un vârf de cuțit de cardamom măcinat în cafea, așa cum se obișnuiește în țările arabe.
Intoxicații - Se recomandă consumul zilnic, pe stomacul gol, a 10 semințe întregi de cardamom.
Răceală - Cardamomul este foarte eficient și în tratarea răcelilor, a tusei și a bronșitei, mai ales când acestea sunt însoțite de frisoane. Se iau 4 g de car­da­mom, 2 g ghimbir și 2 g boia iute (toate măci­nate fin), se amestecă cu 4 lingurițe de miere și se consumă toată cantitatea în cursul unei zile, împăr­țită în 3 porții, cu 15 minute înainte de masă.
Cancer - Studii efectuate pe animale la Institutul Cancerului din India arată că acest condiment inhibă creșterea și chiar distruge celulele canceroase.
Hipertensiune - Administrarea de 3 g de car­damom pe zi, timp de 12 săptămâni, poate reduce sem­nificativ tensiunea arterială.
Previne formarea chea­gu­rilor de sânge - Car­da­mo­mul împiedică agregarea pla­che­tară, prevenind astfel formarea periculoaselor cheaguri de sânge și a blocajelor arteriale.
Antioxidant - Multe dintre vitaminele, fitonu­trienții și ule­iurile esențiale din cardamom acțio­nează ca antioxidanți, elimi­nând radicalii liberi și întârziind îmbătrânirea celulară.
Antibacterian - Uleiul esențial din semințele de cardamom inhibă dezvoltarea virusurilor, bacteriilor și a ciupercilor.
Antiinflamator - La fel ca ghimbirul și curcu­ma, rudele sale, cardamomul are proprietăți antiin­flamatorii prin care reduce durerea și umflăturile, în special la nivelul mucoaselor gurii și ale gâtului.
Sughiț - Cardamomul este un anti-spasmodic care vă ajută să scăpați repede de sughiț. Mestecați 2-3 semințe de cardamom.
Afrodisiac - Medicina populară indiană foloseș­te cardamomul ca un puternic afrodisiac, care ajută în disfuncțiile erectile.
* Doza uzuală de cardamom este de 1,5 g pe zi.
* Ceaiul de cardamom se prepară astfel: o lin­guriță de semințe de cardamom proaspăt zdrobit se infuzează într-o cană de apă clocotită timp de 10-15 minute.