În fiecare om se ascunde un vrăjitor

Redactia
La frontierele cunoașterii

Suntem cu toții niște vindecători. Avem cu toții puteri supranaturale, fără să o știm. Daruri pe care le utilizăm în mod cotidian, fă­ră să ne dăm seama că sunt magice. Harul vin­de­cării. De exem­plu, atunci când suflăm peste buba unui copil pentru a-l convinge că nu-l mai doare și durerea chiar trece, facem, inconștient, un act de hipnoză. Când mergem pe stradă și ne încrucișăm cu alt pieton, trimitem sem­nale invizibile, telepatice, pentru a-i indica că îl vom ocoli pe partea dreaptă sau pe stânga. Aceste daruri, a­ces­te puteri, mai mult naturale decât supranaturale, erau mult mai dezvoltate la strămoșii noștri. Se pare că le-am uitat, în mare parte. Cu toate acestea, ele sunt în continuare prezente, există în străfundul nostru. Textul care urmează vă invită să le descoperiți, și dacă ideea vă atrage, să le dezvoltați, cu exerciții practice și ușoa­re.

Magnetismul: darul de a vindeca

Chinezii îl numesc "chi", japonezii "ki", egiptenii "ka" iar indienii "chakra". Vindecătorii europeni vor­besc despre "fluid" sau "magnetism". Este vorba des­pre o forță, o energie vitală, pe care o posedăm toți, în grad diferit, și de care depinde sănătatea noastră. Unii dintre noi au capacitatea de a resimți această forță, de a o utiliza prin simpla folosire a mâinilor. Când sunt în­­trebați despre harul lor, acești "magnetizatori", răs­pund că l-au descoperit din întâmplare. Și toți la un loc de­scriu fenomene la fel: înțepături în mâini, furni­că­turi, o senzație de căldură în vârfurile degetelor, un "flu­id cald" care le curge prin mâini. De altfel, "pos­tarea" palmelor deasupra unui loc dureros prin atin­gere sau de la distanță liniștește durerea, fiind unul dintre gestu­rile utilizate frecvent de către "magne­tizatori".
Iată câteva exerciții destinate dezvoltării acestui dar. Pentru a reuși, îmbrăcați-vă cu haine din materiale naturale. Țesăturile sintetice favorizează electricitatea statică, blochează magnetismul.
Exercițiul 1: Cu ochii închiși, frecați-vă, ușor, mâi­ni­le una de alta. Concentrați-vă asupra respirației și asupra energiei care pătrunde cu ea în corp. Apoi apro­piați-vă palmele una de cealaltă. Opriți-vă, când simțiți o ușoară rezistență. Deschideți ochii. Cu cât distanța dintre mâinile dumneavoastră este mai mare, cu atât aveți un magnetism mai puternic. Dacă nu simțiți nimic, încercați experiența mai multe zile la rând, până ce deveniți mai receptivi.
Exercițiul 2: Repetați exercițiul 1, dar încercând să dați mental o formă energiei care vă circulă prin mâini. Imaginați-vă că seamănă cu o sferă stră­lu­citoa­re. Odată creată, apropiați-o de piept, pentru a fi reab­sorbită în interiorul dumneavoastră.
Exercițiul 3: Încercați experiența clasică a "mu­mi­ficării biftecului". Luați o bucățică de carne și așezați-vă mâna, cu degetele lipite, la doi-trei centimetri dea­su­pra ei, timp de zece minute. Reluați operațiunea di­mi­neața și seara, timp de o săptămână. Între două șe­din­țe, puneți bucățica într-un loc curat, dar nu în frigi­der. Ea trebuie să devină seacă și dură sub ac­țiu­nea mag­netismului dumneavoastră. Dacă putrezește, arun­cați-o. Dar dacă reușiți să deshidratați carnea în două-trei zile, înseamnă că sunteți extrem de dotat.
Exercițiul 4: Încercați să vă adormiți câinele sau pisica. Așezați-vă în partea dreaptă a animalului și fixați un punct aflat puțin mai jos decât bărbia sa. Apoi împreunați-vă mâinile, cu palmele întoarse spre el, la o distanță de 4-5 centimetri, și mișcați-le încet, de la cap spre coadă. Pasa magnetică trebuie de fiecare dată să fie reluată și întreruptă în același loc. Când o sfârșiți, lipiți-vă palmele.
Exercițiul 5: Treziți animalul. Procedați cum ați făcut mai sus, dar de data aceasta pasele tre­buie să fie rapide. La sfârșit, suflați aer rece, ca și cum ați vrea să stingeți o lumânare, spre frun­tea sa, aco­pe­rindu-i ochii cu mâna.
Exercițiul 6: Ca să simțiți mai bine cum acest fluid magnetic vi se scurge dintre mâini, așe­za­ți-vă palma, în fiecare seară, la câțiva centimetri dea­su­pra mâinii unui apropiat. Ar trebui să simtă căldură.
Exercițiul 7: Redați cuiva energia. Găsiți, printre membrii familiei sau prietenii dumneavoastră, un vo­luntar care se simte obosit și așezați-l într-o ca­me­ră li­niștită. Întindeți-l pe o canapea. Țineți-vă mâi­nile la doi centimetri deasupra pieptului său timp de zece mi­nute. Toti magnetizatorii insistă asupra im­por­tanței pri­vi­rii, care poate avea propriul ei magnetism și care tre­buie să însoțească gestul. În timpul acestei șe­dințe (de ama­tori!), scuturați-vă mâinile, de fiecare dată când le sim­țiti "murdare". Veți fi astfel debarasați de energiile im­pu­re acumulate. În final, practicați pase magnetice: por­nind de la cap și mergând spre picioare, plimbați-vă mâi­nile la câțiva centimetri de pacient, în zona unde sim­te durere, sau de-a lungul întregului corp. La sfâr­șitul ședinței, notați atât senzațiile trăite de el, cât și pe cele ale dvs. Totuși, nu uitați: aceste practici nu se pot sub­stitui unui tratament medical aflat în curs de desfă­șu­rare.

Radiestezia: dialogul cu pendulul

O vară teribilă, în anul 1893. Seceta este atât de puternică, încât vacile mor pe capete. În regiunea el­ve­țiană Jussy, în apropiere de Geneva, situația deve­nise așa de disperată, încât singura șansă a locuitorilor rămăseseră rugăciunile adresate lui Dum­nezeu. Sau ru­găciunile "servitorului" său, părintele Alexis Mermet. Se povestea că preotul are darul de a "simți" sursele de apă sub­terană. Implorat de locuitori să-i ajute, el a venit în sat. Tăcuți și foarte im­presio­nați, țăranii au observat silueta îmbrăcată în sutană, plimbându-se de colo-colo, prin ogrăzi și pe câmp. Pă­rintele ținea un braț întins înainte, de ca­re atârna un lanț de metal, de care își legase ceasul de buzunar. Omul bise­ricii s-a oprit la un moment dat pentru că lanțul începuse să se învârtă. "Aici trebuie să săpați", a spus el, iar oamenii s-au re­pezit la târnăcoape și lopeți. Peste câteva minute, apa a țâșnit în mijlocul strigătelor de bucurie ale săte­nilor.
Vestea s-a răspândit ca fulgerul și preotul era che­mat în toate colțurile țării pentru a repeta miracolul, dar îi era imposibil să răspundă la toate solicitările. Și atunci s-a mai întâmplat o minune. Pentru a putea ajuta cât mai mulți oameni, fără a-și părăsi parohia, el a in­ven­tat o nouă metodă de detectare a apei, plim­­bând pen­dulul deasupra unei hărți geografice ce se află des­chisă în fața sa. Și a izbutit! Așa a apă­rut ra­diestezia mo­dernă. Ipoteza este că un obiect sus­­pen­dat la capătul unui fir - pendulul - este ca­pa­bil să reac­ționeze la vibrațiile ce emană din sol, din apă, me­tale sau ființe vii. Cu condiția să știi să îi inter­pre­tezi miș­­că­rile, acest obiect permite loca­li­za­rea iz­voa­­relor, a zăcă­mintelor metalifere sau pe­tro­lifere, a obiec­telor pier­dute. Ba chiar poate să prevadă eve­ni­mente vii­toare, dacă dăm crezare în­tâmplării Bernerdettei Goeury. Prin anii 90, această femeie de serviciu din Alsacia stătea, în fiecare sea­ră, aplecată cu orele deasupra grilelor de la Loto, tre­când pen­dulul de multe ori peste ele. Încerca să le "simtă" pe cele care vor ieși câștigătoare. Până la ur­mă a reușit. Le-a nimerit pe toate, și-a abandonat meseria și a cumpărat câte o casă pentru fiecare din­tre cei cinci copii. Și a scris o carte-mărturie, inti­tu­lată "Miliar­dară datorită loteriei". Desigur, nu ne vom îm­bogăți cu toții gra­ție pendulului, dar mulți ra­dies­te­ziști îi găsesc aces­tei arte o utilizare coti­diană.
Exercițiul 1: Fabricarea pendulului. Dacă sun­teți comozi, puteți să cumpărați un pendul din co­merț, există diverse modele, din ceramică, din plas­tic, din ebonită, din cristal, din bronz, argintate sau aurite, africane, egiptene etc... Totul funcționează în afa­ră de fier, care poate fi magnetizat. Dar putem fa­brica și singuri pendulul, folosind un fir de apro­ximativ 20 de centimetri, de care să fie suspendat un obiect suficient de greu pentru a-l ține întins. Radiesteziștii profe­sio­niști spun că folosind un obiect intim, de care suntem foarte legați (cum era ceasul, în cazul părintelui Mermet) vom obține cele mai bune rezultate. Poate fi folosită chiar o verighetă legată de un fir. Și lemnul, materialul străvechilor baghete ale vrăjitorilor, este un bun conducător de vibrații.
Exercițiul 2: Interpretarea mișcărilor. Un pendul reacționează în trei feluri: se învârte în sensul acelor unui ceas, în sensul invers al acestora, sau oscilează fără să se învârtă. Dar dumneavoastră sunteți cei care o să vă dați seama, după primele încercări, dacă este "da", când pendulul se învârte spre dreapta sau stânga, sau "nu", când se învârte invers.
Exercițiul 3: Folosiți corect pendulul. Nu vă în­cor­dați degetele și nici brațul.
Exercițiul 4: Puneți întrebări bine țintite. Nu între­bați ceva de genul: "Oare părinții mei au plecat de acasă cu mașina?", nici nu întrebați: "Mă voi căsă­tori cu iubita mea?", pentru că răspunsul depinde de libera dumneavoastră alegere în viitor, ci mai degrabă: "Iu­bita mea mă iubește cu adevărat?".
Exercițiul 5: Folosiți planuri, fotografii sau obiec­te-martor. Dacă încercați să vă căutați ochelarii pier­duți, de exemplu, trebuie să desenați un plan al ca­merei în care bănuiți ca i-ați pierdut. După aceea, plimbați pendulul peste desen. Dacă vreți să găsiți pisica dispărută, așezați pendulul deasupra unui obiect care i-a aparținut - coșulețul sau farfurioara în care mânca, sau, și mai bine, o fotografie, pentru a o im­pregna cu undele emise de către animal. Mai apoi, veți trece cu pendulul pe deasupra unei hărți a locului (cartierului) în care locuiți, zonă cu zonă. Când pen­dulul va spune "da", ați descoperit locul unde se află pi­si­ca.
Se poate însă ca lucrurile să nu meargă bine. După părerea radiesteziștilor, mai mulți factori pot bloca sau influența ne­gativ acțiunea pendulului. În primul rând, dacă nu suntem destinși, starea noastră emoțională poate perturba foarte tare re­acțiile pendulului. Se mai poate să punem întrebări prost formulate, după cum am mai arătat. Mai trebuie ținut cont și de fenomenul remanenței. De exem­plu, căutăm o comoară, alegem drept "martor" o bijuterie de aur, localizăm aurul într-o anume cameră de pe planul unei vechi case, dar la locul indicat nu mai este decât un cufăr gol. Comoara a fost luată de alt­ci­ne­va, dar a stat acolo așa de mult timp încât în ur­ma ei au rămas așa-numitele "unde de remanență".

Clarviziune: deschideți ochiul spiritului

Roberta Leto, un nume cunoscut printre clar­vă­zători, povestește o ciudată experiență, pe care a trăit-o de mai multe ori: "Mi s-a întâmplat seara, când sunt obosită, când mă uit la televizor stând pe canapeaua din sufragerie, fără să fiu atentă la programul difu­zat. La un moment dat, alte imagini se suprapun peste cele de la televizor". Un me­dium profe­sio­nist a explicat că italianca în vârstă de 60 de ani intra în fața televizorului într-o stare de transă lejeră, devenind permeabilă la informații venite de nu se știe unde: subconștient, îngeri, spirite? Iată un exemplu de viziune: la un moment dat, femeia a văzut o cabană din lemn, tipică pen­tru zona de munte, construită chiar lângă casa ei. Dar ima­gi­nea nu avea nici o logică, pentru că lo­cuiește într-un cartier din Torino, construit de cu­rând. I-a povestit întâmplarea soțului ei și au râs amândoi. Un an mai târziu, chiar în locul ce apă­ruse în viziune, a fost instalată o căsuță din lemn, unde se vindeau cornuri proaspete... Dar, imaginile pe care le percepe Roberta nu sunt doar realiste, ci și simbolice: astfel, ea și-a dat seama că era semn rău dacă vedea pe cineva înconjurat de apă, ceea ce semnifica, în cazul ei, o alterare a sănătății. Odată, a avut o viziune foarte clară a pisicii ei înecându-se într-o apă murdară. Din clipa aceea, a avut certitudinea că va fi atinsă de o boală grea, lucru ce s-a și întâmplat, la puțin timp.

Câteva sfaturi pentru a dezvolta darul clarviziunii:

Exercițiul 1: Îmbunătățirea intuiției. Fiți mai atenți la senzațiile fugitive. Pentru aceasta, trebuie să vă des­chi­deți spre emoțiile care vă încearcă, în loc să le refulați. Putem să ne ascuțim sim­țu­rile cântând la un instru­ment, privind îndelung o cu­loare care ne place, mirosind un parfum, analizând o senzație tactilă. Trebuie să fim încrezători și deschiși spre ceilalți, pen­tru a intra în contact cu partea din noi care "vede" dincolo de cu­vinte. Cele mai mari desco­periri științifice s-au născut dintr-o intui­ție, nu dintr-un rațio­nament. Printre alte mii de exemple, se află și chimistul ger­man August Ke­ku­le, care căuta în van compoziția chi­mi­că a benzenului. Dar în­tr-o seară, ui­tân­du-se pierdut în flă­cările focului din șemineu, a avut, dintr-o dată, vi­­ziunea unui șarpe care își mușca coada. În clipa aceea, a "știut" că benzenul era o structură circulară, com­pusă din șase atomi de carbon.
Exercițiul 2: Intrați în stare de grație. Alegeți un loc liniștit, unde nu veți fi deranjați, și visați cu ochii deschiși, eliminând gândurile care vă bântuie mintea. Cu timpul, veți percepe lucruri subtile, ascunse sub aparența concretă a imaginilor pe care le invocați.
Exercițiul 3: Începeți să vă antrenați pentru clar­viziunea pură. De pildă, încercați să ghiciți ce meserie are cutare sau cutare persoană pe care o întâlniți pentru prima dată, dacă este căsătorită, are copii, dacă trăiește într-un apartament sau o casă, înainte de a verifica aceste lucruri deschizând conversația. Luați în mână un obiect vechi și contemplați-l îndelung, golindu-vă mintea. Poate veți avea norocul de a vă în­tâlni cu o amintire ce ține de el. Încercați să aflați cine vă telefonează, înainte de a vă uita la telefon. Gândiți-vă la unul dintre apropiați, și imaginați-vă ce face în clipa în care vă concentrați asupra lui. Telefo­nați-i, apoi, ca să aflați ce făcea la ora aceea, pentru a verifica validitatea intuiției.

Telepatia: al 7-lea simț?

Mulți oameni trăiesc experiența frapantă a gân­durilor transmise la distanță în mod invo­lun­tar. Trebuie citată, îna­inte de alte mii de măr­turii, aceea a unui mun­citor englez, petre­cută cu mult înainte de invenția tele­fonului mobil. Într-o zi, a simțit o nevoie ire­zis­tibilă să meargă îna­poi acasă. Era contrariat, pentru că nu dorea să piardă o zi de muncă. Cu toate acestea, a cedat impul­sului. Când a ajuns, cumnata sa a fost cea care i-a deschis ușa. Soția lui fusese călcată de o mașină și se afla în stare critică. Să fi fost vorba despre hazard? O coincidență? Nu. În prezent, oa­menii de stiință sunt convinși de existența acestui fenomen pe care îl stu­diază de ani de zile. Biologul englez Rupert Sheldrake vede în telepatie un al șap­telea simț al ființelor vii (al șaselea simț fiind cel elec­tric al anghilelor, rechinilor și pisi­cilor de mare, sen­sibili la elec­trici­tatea corporală a prăzii lor). Te­lepatia ar face parte, după părerea sa, din viața noastră co­tidiană, fără ca noi să ne dăm sea­ma. Sheldrake for­mu­lează ipoteza conform căreia, între cei apropiați, pă­rinți și copii, sau între oameni aflați la același loc de muncă, telepatia func­ționează de fiecare dată, când ei se înțeleg dincolo de cuvinte. El mai crede că spiritul nostru emite pre­lungiri invizibile, care intră în contact cu obiec­tele și ființele care ne în­con­joară. Există mai mul­te ex­pe­riențe, pentru a des­­coperi și a dez­volta a­ceastă capa­citate.
Exercițiul 1: Antre­na­rea telepatiei. "Trans­mi­teți" un desen. Cereți-i unui prieten care se găsește într-o cameră vecină să ghicească ceea ce desenați. Se pare că formele geometrice sunt mai ușor de transmis.
Exercițiul 2: Întâlnirea telepatică. Cereți-i unui prieten să vă apeleze mental, la orice moment al zilei. Va trebui să aibă la el o fotografie de-a dum­nea­voas­tră. Va nota ora acestui apel telepatic. Și dum­nea­voas­tră, când vă veți gândi la el, notați ora. Mai apoi, com­parați-vă rezultatele. Apelurile au coincis?
Exercițiul 3: Semnalul invizibil. Așezat pe scaunul unui autobuz sau la terasa unei cafenele, "ordonați-i", în mod telepatic, unei persoane din apropierea dvs. să se întoarcă. Unele persoane, mai sensibile la senzația de a fi observate, se vor întoarce mai repede.

Autohipnoza. "Pe zi ce trece, mă simt mai bine"

Spitalul din Manchester, Anglia, posedă un depar­tament, fără îndoială, unic în lume: serviciul de hip­noză, rezervat pacienților bolnavi de colită. Un doctor specializat îi învață pe pacienți să se auto-hipnotizeze pentru a se vindeca. Cum? Repetându-și, zilnic, în minte, că nu-i mai doare nimic și se simt tot mai bine. Răspândită, astăzi, în toată lumea, autosugestia dă rezultate surprinzătoare.
Primele cercetări asupra binefacerilor auto-hip­nozei i se datorează unui psihiatru american, Milton Erikson. Povestea sa chiar merită spusă. La 17 ani, Erik­son era paralizat de polio­mielită. Doctorul de fa­mi­lie i-a spus mamei sale că nu va supraviețui. Din cli­pa aceea, Erikson a pus la punct niște tehnici proprii de autohipnoză, care îi anulau mental boala. Peste doar un an și-a regăsit mobilitatea și a trăit până la 79 de ani.

LIVIU ȘUTEU