"Îmi place enorm ceea ce fac. Și sunt atâtea de făcut!"
- Mă așteptam ca, într-o zi, să deveniți ministrul Agriculturii... Și ziua aceea a venit: ați părăsit Bruxelles-ul și vă găsim în guvernul Cioloș. De ce, totuși, ați părăsit o "scenă" ordonată, unde totul funcționează ca ceasul, ca să intrați sub jugul... făcutelor și nefăcutelor de la București?
- Eu, sincer, nu mă așteptam să ajung ministru... Desigur, mă onorează această funcție, dar nu pot ignora că mă obligă foarte mult. Sunt atâtea de făcut... Din păcate, din 1990 până acum, noi am uitat să facem multe pentru agricultori, de la consultanță la cadastru... Sunt "n" lucruri pe care nu le-am pus la punct și au ajuns, iată, la scadență. În cei 25 de ani, am avut prea mulți miniștri, iar unii dintre ei n-au avut capacitate managerială. Dacă, totuși, am lăsat un mod de viață ordonat, cu principii și reguli clare, cu disciplină ca la armată, întrucât așa-i în diplomație, este și pentru că Dacian Cioloș ne-a dat exemplul său. Sunt câțiva colegi în acest guvern care, împreună cu mine, l-am urmat pe cel care, în momente de cumpănă pentru țară, a acceptat să fie prim ministru, renunțând la statutul, salariul și comoditățile de la UE.
"Achime, la voi semnează douăzeci și nu răspunde niciunul"
- Este ora 19 când vorbim... Încă aveți o întâlnire și o ședință în față... Zilnic munciți atât de mult?
- Muncesc, desigur, mult mai mult decât la Bruxelles, dar îmi place enorm ceea ce fac. Și sunt atâtea de făcut! Cea mai gravă este lipsa de calitate managerială în administrația românească, capabilă să mobilizeze experții existenți. Ne confruntăm cu o mulțime de proceduri făcute complicat, care pun cetățenii pe drumuri..., cu munți de hârtii, cu o birocrație sufocantă, îi trimitem pe oameni la plimbare pentru orice virgulă... Nu pot să fiu de acord cu asta! Am avut, drept colaborator, un expert la Comisia Europeană. L-am rugat să vină, din când în când, și aici... Vă dați seama, vine din prietenie, nu pentru bani, pentru că eu nu-i pot oferi 14-15 mii de euro pe lună, cât primește la CE. Văzând teancurile de dosare care așteaptă zece semnături și neapărat o ștampilă, s-a crucit. "Achime", a zis, "mă uit că la voi semnează douăzeci și nu răspunde niciunul, pe când la Bruxelles, semnează doi, dar răspund cu capul". În administrația noastră și la APIA au fost greșeli. Cine a fost penalizat? Țăranul, fermierul, nu funcționarii. Nu mi se pare normal...
- Mai mult decât preocuparea pentru producțiile agricole, care au importanța lor în societate, "Formula AS" este preocupată, încă de la apariția ei, de soarta țăranilor și satelor care dispar. Conduceți un minister al salvării mediului rural. Dați-ne curaj, spuneți-ne că se mai poate opri ceva de la dispariție, că ministerul veghează la salvarea satului...
- Este o realitate dispariția satelor, în multe zone din țară... Sunt și excepții... În Moldova încă se nasc mulți copii la țară, o parte din tineret rămâne în sat, mulți orășeni "temporari" se retrag la pensie în comunele din care au plecat cândva. Dacă vorbim de cazurile, tot mai frecvente, de sate părăsite, nu putem ocoli o discuție despre agricultură - în fond, îndeletnicirea care l-a creat pe țăran și, mai departe, care a dat naștere identității românești. În mandatul său de comisar european pentru agricultură, prim-ministrul Dacian Cioloș a contribuit substanțial la salvarea agriculturii de subzistență și semisubzistență, din satele românești, la atragerea tinerilor în mediul rural, la dezvoltarea infrastructurii: apă curentă, canalizare, mica industrie alimentară, turism rural etc. Astăzi, nu ne rămâne decât să aplicăm tot ce înseamnă scheme și măsuri de susținere a micului producător. Suntem obligați să întărim tot ce înseamnă asociere țărănească, atât pentru producție, cât și pentru vânzare în supermarketuri sau la export. Țăranii noștri trebuie să înțeleagă un lucru simplu: te asociezi, ești băgat în seamă și poți vinde ceea ce produci în plus, dacă nu te asociezi, n-ai nici o șansă în agricultură. Poți să ai cea mai bună producție din lume, din vârf de munte, dar dacă nu te asociezi cu vecinul, nu ajungi la nici un rezultat. Eventual, te lași păgubaș și pleci la oraș sau în Spania. Asta-i rețeta sigură a morții satului tradițional. Forma asociativă modernă a ridicat satele Occidentului, mai ales în sud, acolo unde ele mai există. Cu alte cuvinte, deplângem dispariția satului tradițional, dar salvarea lui nu se face prin magie, prin cuvânt, ci prin agricultură simplă, eventual ecologică, printr-un program național care să pună în mișcare viața culturală, creditul agricol, formele asociative în mica industrie locală, în atelierele meșteșugărești.
"«Tancurile sovietice» de la Bruxelles trebuie puse în dezbatere publică, cu plusurile și cu minusurile lor"
- S-a spus că integrarea în UE a dat o lovitură mortală țăranului, deoarece complexul industrial-agrar din Europa a venit peste noi ca tancurile sovietice. Avem, deci, ultima civilizație țărănească din Europa; cum am putea s-o protejăm?
- Am spus mai sus: prin mica agricultură, prin programele europene, dar și prin programe locale și naționale, deoarece occidentalii nu ne pot învăța ce să facem; ei n-au pierdut, dacă au pierdut, un tezaur de o atât de mare anvergură, cum e civilizația rurală românească. Pe cei care critică "invazia" europeană nu-i contrazic, dar le răspund cu o serie de cifre, care vorbesc de la sine și care sunt răspunsul meu la întrebarea dv. Iată: în perioada 2007-2013, în economia rurală din România s-au investit aproape 6 miliarde de euro! Aproape 13.000 de tineri s-au întors în sat și au devenit fermieri. Lor li s-au plătit 301 milioane de euro pentru instalare! În același timp, 610 abatoare, fabrici de lactate, de magiunuri, de prelucrare a fructelor de pădure etc. au fost construite în sate cu bani europeni. Dintre țăranii care-și vând o parte din producție, adică dintre fermele de semi-subzistență, 54.000 au primit sprijin nerambursabil în valoare de 325 milioane de euro. În fine, pentru perioada următoare, 2014-2020, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) va dispune de 8,13 miliarde de euro (plus 1,34 miliarde de la guvern) destinați satelor românești (apă curentă, canalizare, stații de epurare, cămine culturale, case memoriale etc.). Întrebarea este: conservăm satul așa cum a fost, cu apă de la fântână, WC în curte și celelalte acareturi străvechi, ori apelăm la modernizare și facem traiul mai comod și mai atrăgător pentru tinerii țărani? Nu e specialitatea mea să răspund la această întrebare, dar trebuie să ne-o punem. "Tancurile sovietice" de la Bruxelles trebuie puse în dezbatere publică, cu plusurile și cu minusurile lor.
- Termenul guvernului Cioloș este de un an. Ce puteți face până la anul pe vremea asta?
- Se pot face multe. Primul salt trebuie să includă atragerea integrală a banilor alocați de la UE. Mă doare sufletul că trebuie să dăm înapoi, până la sfârșitul anului, 800 de milioane de euro, la capitolul dezvoltare rurală. Al doilea pas este implementarea creditului agricol, ușurarea hățișului birocratic și încurajarea băncilor, ca să dea credite cu mai puțină garanție și hârțogăraie. Îmi spunea cineva că, pentru a obține un credit de două milioane de lei, a fost forțat de o bancă să depună două milioane de euro garanție! E absurd. Trebuie să găsesc soluții și voi găsi! Am găsit de fapt: crearea unui fond de creditare pentru proiecte. Îl voi face funcțional. Dacă-l urnesc pe ăsta, m-am asigurat. Pe urmă, voi încerca să scad comisionul de garantare, de 3,8%, care e prea mare pentru țărani. Îl voi scădea! Voi avea astfel finanțarea asigurată pentru investiții agricole de tot felul, inclusiv în fermele mici, în gospodăriile țărănești. Sigur, mai e ceva obligatoriu, ca lucrurile să meargă mai departe și după terminarea mandatului meu: să mă asigur că procedurile de accesare sunt facile și oricine are bună credință și vrea să dezvolte un proiect o poate face foarte ușor.
"Satul are nevoie de educație. Fără carte, țăranul dispare"
- Cum vedeți satul românesc după terminarea sesiunii de accesare de fonduri europene 2014-2020?
- În primul rând, văd apă curentă în toate comunele. Ideal ar fi să terminăm și canalizarea, dar acest lucru presupune stații de epurare - investiții prea costisitoare pentru o țară întreagă. Dar se pot face cât mai multe, cât vor ajunge banii. Sper să avem drumuri mai bune și autostrăzi, măcar pe direcțiile majore. Văd noi și noi pensiuni rurale, construite cu gust, cu specific zonal, unde turistul să fie servit cu produse tradiționale, să plătească un preț corect, care să-i permită țăranului meu să trăiască decent, fără să stea cu mâna întinsă. Nu pot încheia această idee, fără a preciza: satul are nevoie de educație. Tot mai mulți copii abandonează școala, or, fără educație, nu văd nici o dezvoltare, dimpotrivă: fără carte, țăranul dispare, deoarece suntem în mileniul III. Și, desigur, nu văd dezvoltare fără dispensare medicale decente. Asta-i viziunea mea pentru satul românesc.
- Ați fost cel dintâi demnitar guvernamental care a promis că rezolvă problemele ciobanilor, zilele trecute, cu ocazia "asaltului" asupra palatului parlamentului. Cum comentați evenimentele acum, la rece?
- Legea vânătorii datează din 2006. Vara trecută a fost reluată. Ceea ce am citit în această lege sunt lucruri cu mari semne de întrebare. De exemplu, se spune că proprietarii de terenuri trebuie să-și pună terenurile la dispoziția vânătorilor cu autorizație. Ce înseamnă "autorizație"? Autorizație de vânător? Pot să intre pe terenul meu, să împuște orice, câinii sau oile? Și tu să n-ai nici o putere în fața lor?! Unde-i dreptul proprietății? Chiar așa de simplu se încalcă articolul 44 din Constituția României? Nu se poate! În SUA sau Canada, dacă intri pe un teren privat, te împușcă. Cu numărul de câini este altă discuție. Nu știu dacă acum era important pentru țară să numărăm câinii ciobanilor... Să nu uităm că România are jumătate din populația europeană de lupi și urși, oamenii ăștia au nevoie de un sprijin... Desigur, se pune problema trecerii turmelor peste culturi. Oile distrug, deci e vorba de un echilibru foarte fragil. Nu vreau să omor nici crescătorii de ovine, dar nici producătorul agricol. Ca minister am rolul ăsta, să țin echilibrul. Pentru asta avem nevoie de timp, ca să punem la punct o lege ca lumea, să discutăm cu toate părțile, să stăm la masă și să vedem ce-i corect și ce nu.
- În context, ne punem întrebarea: ce facem cu transhumanța?
- Transhumanța, din păcate, e o mare problemă... Noi n-am prins programul european, de 7 euro pe cap de oaie care face transhumanță. Neavând stimulentul ăsta, mulți ciobani s-au stabilit la câmpie și nu mai urcă pe munte. Munții s-au golit de ovine, au rămas turmele de vaci care acționează altfel asupra vegetației alpine. Avem un dezechilibru grav în fauna montană, din cauza lipsei îngrășământului ovin. Domnul Radu Rey, președintele Forumului Montan din România, are dreptate, munții sunt mai amenințați ca niciodată. Avem în plan să facem o lege care să-i ajute, să-i stimuleze pe ciobani să reia transhumanța, să pună în valoare agricultura montană și să ducem oile din nou în munți.