Răspuns pentru C., F. AS nr. 1194 - "Transpirația urât mirositoare îmi face viața imposibilă"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Problema dvs. nu constă neapărat în găsirea solu­­țiilor prin care reușiți (sau nu) să ate­nuați efectele neplăcute ale trans­pirației abundente și urât mirositoare, cât mai ales în căutarea și găsirea cau­zelor reale care determină mani­festarea acestui fenomen. Spun asta pentru că persoanele care au o igienă riguroasă, dar totuși transpiră abun­dent, răspândind un miros neplăcut, pot suferi, de fapt, de anumite afecțiuni endocrine, disfuncții ale glandei tiroide (hipertiroidia), ovarele polichistice sau tumorile ovariene ori su­pra­renale fiind numai câteva dintre acestea.
Pentru o mai bună înțele­gere, trebuie spus că suntem dotați cu două tipuri de glande sudoripare, la nivel cutanat: glan­dele ecrine și apocrine. Glandele ecrine se întâlnesc pe majoritatea suprafeței corpului și se deschid direct la suprafața pielii. Cele apocrine se dez­vol­tă împreună cu foliculii piloși, la nivelul scalpului, axilelor și organelor genitale. În cazul glandelor ecrine, atunci când temperatura corpului crește, sistemul nervos autonom stimulează aceste glande să secrete un lichid la supra­fața pielii, de unde se evaporă. Acest lichid (trans­pirația), practic inodor, este alcătuit din apă, sare (clorură de sodiu) și cantități mici din alți electroliți - substanțe care ajută la reglarea echilibrului lichidian al organismului. Pe de altă parte, glandele apocrine secretă un lichid mai vâscos, direct în canalul glan­dei. Atunci când suntem supuși unui stres emoțional, peretele canalului se contractă, iar transpirația este împinsă la suprafața pielii, unde va dispărea, sub acțiunea bacteriilor, astfel că mirosul urât (bromhi­droza) este produs, cel mai frecvent, de acțiunea bac­teriană asupra transpirației. Cu alte cuvinte, mirosul transpirației poate fi influențat de starea dvs. de dispoziție, dar și de anumite alimente și băuturi, de medicamente și patologii endocrine.
În cazul dvs., varianta unei igiene deficitare fiind exclusă (spălarea frecventă cu apă și săpun, epilarea axilelor și utilizarea antiperspirantelor sunt condiții de bază în combaterea bromhidrozei), rămâne să vedeți prin examene endocrine dacă nu cumva una dintre afecțiunile mai sus amintite reprezintă cauza reală a hiperhidrozei urât mirositoare. Mai mult, exis­tă și cazuri în care hipersudorația fetidă poate fi cau­zată de un exces de testosteron, mai ales la femeile care trec printr-un proces de androgenizare, care atra­ge după sine și căderea mai abundentă a părului.
Pentru lămuriri suplimentare contactați-mă telefo­nic! Să auzim numai de bine!

Dr. RAREȘ SIMU - Centrul de Sănătate și Viață "Armonia", București, Strada Italiană nr. 13, parter, ap. 3, tel. 0766/29.84.58


"Am colită ulcerativă și vreau să mă fac bine"
(Răspuns pentru VASILICA TEODORESCU - Ploiești, F. AS nr. 1191)


Colita ulcerativă sau rectocolita ulcerohemo­ragi­că este o boală autoimună care afectează intestinul. Mai frecvent este afectată porțiunea terminală a co­lo­nului, de unde și denumirea de rectocolită, dar afec­țiunea poate afecta tot colonul. Această boală face parte, alături de boala Crohn, din așa-numitele boli inflamatorii cronice intestinale. Cele două boli au multe manifestări comune. Chiar dacă tratamentul medicamentos este oarecum asemănător, trebuie pus un diagnostic diferențial foarte bun, pentru că evo­luția, în ceea ce privește riscurile, este diferită. Rec­tocolita are o incidență maximă la adultul tânăr. Afectează puțin mai mult sexul feminin și s-a con­statat o agregare familială a bolii. Aceasta înseamnă că, într-o familie în care există un caz de rectocolită, riscul să mai facă cineva boala este mult mai mare decât în rândul populației generale. Acest aspect este impor­tant pentru prevenția bolii prin măsuri profi­lactice.
Cauzele bolii nu sunt încă pe deplin elucidate. Se știe, în prezent, că unul din mecanismele de declan­șare este o dereglare de tip autoimun, mai precis o inflamație a vaselor mici de sânge de la nivelul pere­telui mucoasei intestinale. Această inflamație duce la blocarea acestor vase care nu mai asigură sân­gele necesar, mucoasa se necrozează și apar ulce­rații la acest nivel. Se presupune că factorii care duc la de­clanșarea unui răspuns autoimun sunt infecțioși - bacterii sau viruși.
Principalele manifestări ale bolii sunt la nivel di­gestiv. Frecvent apar durerea abdomi­nală, tulburările de tranzit - diaree și apariția de sânge în materiile fecale. Con­secințele diareei sunt legate de starea ge­ne­rală, pacienții slăbesc, pierd minerale, vitamine și oligoelemente, ceea ce are impact asupra întregului organism. Se pot asocia și alte ma­nifestări extradigestive, legate de inflamația articulațiilor, erupții la nivelul pielii sau afectări oculare. Rec­tocolita se poate asocia cu alte afec­țiuni autoimune, mai frecvent cu spondilită anchilozantă sau afec­țiuni autoimune la nivel hepa­tobiliar.
Pentru stabilirea diagnosticu­lui, este nevoie de colonoscopie și de prele­varea de probe de la nive­lul mucoasei. De asemenea, pen­tru a aprecia evoluția bolii și efi­ciența tratamentului trebuie făcute analize de sânge și de scaun care să arate nivelul inflamației.
Tratamentul medicamentos se face cu antiinfla­matoare de tip salazopirină sau mesalazină, cu care se merge pe termen lung, fiind un tratament de între­ținere. În episoadele acute, se folosesc antiinfla­ma­toare de tip corticoid - prednisone, medrol, cu ac­țiune sistemică sau cele care acționează mai mult local, absorbția fiind minimă - budesonid sau beclo­metazona.
În cazurile refractare la aceste medicamente, se poate recurge și la medicație imunosupresoare, de tip azatioprină, ciclospo­ri­nă, metrotrexat, ci­clo­phos­pha­midă. Ca o te­rapie de ultimă oră, se fac tratamente cu an­ti­corpi monoclonali, care blochează sub­stan­­țele implicate în procesul inflamator - infliximab, adalimumab. Aceste tra­tamente au costuri ex­trem de ridicate și pot avea efecte adverse gra­ve, de aceea se recoman­dă doar în cazurile re­zistente sau la cei care au dezvoltat reacții adverse sau nu tolerează alt tip de medicație. Antibioticele au o indicație limitată în rectocolită, spre deosebire de boala Crohn, unde sunt recomandate frecvent.
Din punct de vedere al alimentației, nu există un regim foarte strict, pacientul este cel care știe cel mai bine ce tolerează și ce nu tolerează. Totuși, trebuie evitate excesele alimentare, alcoolul, condimentele puternice, laptele și produsele lactate. De asemenea, trebuie redus consumul sau chiar scoasă carnea din alimentație. Este importantă asigurarea unei flore intestinale echilibrate, și de aceea trebuie admi­nis­trate preparate cu probiotice sau eubiotice. Vă reco­mand să folosiți Enterolactis - 1 capsulă, de 2 ori pe zi. Efecte foarte bune se obțin prin cura cu argilă - se consumă 1 pahar pe zi, o săptămână, două pahare pe zi, a doua săptămână, 3 pahare pe zi a treia săp­tămână. După cele 3 săptămâni, se face o pauză de 7-10 zile și se reia cura. Un alt remediu extrem de efi­cace este năpraznicul - se administrează în doze de 2 capsule, de trei ori pe zi. Afinele au efecte foarte bune antiinflamatorii și cicatrizante, la nivelul mu­coa­sei intestinale. Se recomandă administrarea extrac­telor de afine și pentru efectul antioxidant, de echilibrare a sistemului imunitar. Vă recomand pre­paratele Diavit și Eridiarom - câte 6 comprimate pe zi, timp de 20 zile pe lună, pe termen lung.
Amla sau Emblica officinalis este o plantă in­diană, cu efecte imunomodulatorii și antiinflamatoa­re deosebite în tratamentul rectocolitei. Se recoman­dă administrarea a 1-2 grame pe zi.
Homeopatia oferă și ea tratamente extrem de eficace în rectocolită. Tratamentul trebuie persona­lizat, în funcție de particularitățile fiecărui caz. Prin­tre remediile cele mai eficiente se numără Mercurius corosivus, Gambogia, Terebenthiniae (în concentrații mici), CH5 - administrate în 2-3 doze pe zi.

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"De 10 ani sufăr de parotidită"
(Răspuns pentru GABRIEL IFTODI - Arad, F. AS nr. 1177)


Maladie infecțioasă de origine virală sau bacte­riană, caracterizată prin inflamația uneia sau ambelor parotide (glandele salivare situate dedesubtul ure­chilor), parotidita apare simptomatic prin tumefierea dureroasă a glandei, însoțită frecvent de puroi la nivelul canalului "stenon", prin care saliva ajunge în cavitatea bucală.
Infecția bacteriană poate apărea o perioadă lungă de timp, ca urmare a blocării scurgerii salivei de un calcul sau din cauza scăderii sistemului de apărare al organismului.
Contaminarea se face prin strănut, sărut, contact direct cu obiectele personale infectate cu salivă (prosoape, periuță de dinți, furculițe, lingurițe, pahare etc.) sau urină.
Simptome: frisoane, scăderea poftei de mâncare, stare de rău, dureri de cap, edeme ale feței.
La copii, boala poate dispărea în câteva zile, con­ferindu-le imunitate permanentă.
În cazul adulților, infecția este mai gravă, putând apărea complicații ca: pur­pură trombocitopenică, orhită - infla­mație a testiculelor însoțită de ­sterilitate, meningoencefalită, pancreatită acută, poliartrită, infarct pulmonar etc.
Pacienții (copii sau adulți) conta­minați vor fi izolați, cu repaus la pat, pe o durată de 5-30 zile, și tratați imediat cu analgezice, antibiotice, comprese calde cu coada-calului aplicate pe părțile inflamate, antipiretice etc.
Dacă se formează puroi în mod repetat, se va clăti gura cu ceai de salvie, de mai multe ori pe zi, se va acorda atenție deosebită igienei bucale (folosiți pasta de dinți "Argen­tum" - Vivanatura) și Ar­gint coloidal "Aqua Mi­rabilis".
Se vor mastica și în­ghi­ți 6 tablete pe zi (2+2 +2) Carotenoid Com­plex, după mesele princi­pale, Tre-en-en - 3 table­te pe zi (1+1+1), înainte de mese cu 30 de minute. La 2 ore după masa de prânz, luați 1 tabletă Co­lostrum Prime Life (Se­com), puternic antibacterian, antiviral și imuno­mo­du­lator.
Vă rog să-mi comunicați dacă ați fost vaccinat împotriva virusului Paramyxovirus, care provoacă parotidita endemică (oreionul) și dacă persoanelor care au venit în contact cu dvs. li s-au administrat Imunoglobuline.
Multă sănătate!