Dar noi când vom deveni "tehnocrați"?

Ciprian Rus
"Schimbarea trebuie să înceapă cu noi", a fost, imediat după tragedia din clubul "Colectiv", unul dintre sloganurile celor care își urlau furia în stradă.

Pentru oricine cunoștea lumea celor care au murit în "Colectiv" și prin secțiile de arși din țară și străinătate, era cât se poate de clar că ce s-a întâmplat în clubul bucu­reștean era - nu doar rezultatul unui lung șir de greșeli punctuale, ci și consecința unei atitu­dini generalizate de delăsare, de lipsă minimală de reacție în fața superficialităților și abuzurilor care se pe­trec, zilnic, în jurul nostru.
Sigur că, penal, cei care vor plăti vor fi administratorii clu­bului, pompierii, pirotehniștii și organizatorii concer­tu­lui, dar lumea bună, tânără și educată a Capitalei, care re­pre­zenta publicul numeroaselor evenimente de genul ce­lui din "Colectiv", a înțeles imediat că fiecare dintre noi a­veam o mai mică sau mai mare responsabilitate morală. În cei 26 de ani de după Revoluție, tinerii României au ieșit, ani la rând, să se bucure de viață, în cluburi care ofereau condiții mult mai proaste decât cele din "Colectiv". Nimeni nu a stat să se uite câte uși de evacuare aveau (majoritatea lo­calurilor subterane din țară au o singură ieșire, și aceea pe o scară metalică întortocheată!), nimeni n-a fost atent la ma­terialele cu care erau ornate sălile, nimeni nu s-a gândit unde își aruncă țigara sau dacă sunt extinctoare. S-a întâm­plat ca, într-o seară de vineri, în clubul "Colectiv", toată aceas­­­tă inconștiență colectivă să se prefacă în scrum. De alt­fel, speriați de ce au girat în toți acești ani, unii patroni de cluburi au pus imediat lacătele pe uși, iar alții au trecut la ample lucrări de renovare... Între timp, emoționată și re­vol­tată, lumea a cerut o schimbare. A căzut Guvernul Pon­ta, cu tot cu vicepremierul Oprea, iar partidele politice s-au văzut nevoite să facă un pas înapoi. Soluția unui gu­vern teh­nocrat, cu oameni curați, competenți și aplicați, s-a im­pus de la sine. Lumea își dorea mai puțină vorbăraie, mai pu­țin clientelism și mai puțin amatorism. Așa s-a născut Gu­vernul Cioloș, care, cu toate stângăciile sale de debut, e măcar mai credibil decât oricare altă variantă ar fi propus PNL sau PSD.
Avem un an înainte ca să evaluăm soluția tehnocrată de la Palatul Victoria. Timp prea mult nu e, dar e suficient cât să începem prin a ne schimba și pe noi, puțin câte puțin, în primul rând în societate și la locul de muncă. Apoi, așa cum de la noii noștri guvernanți tehnocrați avem pretenția să fie bine pregătiți, am putea face și noi acest efort, ca viitori alegători. Să urmărim mai atent cine și cum votează, care cum ne reprezintă interesele, să luăm atitudine când vedem încălcări ale legii, așa cum au făcut recent ciobanii, să nu mai culcăm urechea la toate manipulările de la te­le­viziuni și de pe Internet, să căutăm surse credibile de in­for­mare, să ne luăm timp pentru a ne forma propriile păreri, in­di­fe­rent că e vorba de legea anti-fumat ori de nivelul sa­la­riului minim pe economie. Să devenim, într-un fel, mai apli­cați, mai "tehnocrați" în alegerile pe care le facem. Nu­mai așa vom putea face diferența între un guvern cu ade­vă­rat bun și un guvern care manipulează bine. Numai așa putem face un pas înainte, după tragedia de la "Colectiv". Și numai așa vom putea avea conștiința că am făcut, efec­tiv, ceva, pentru ca astfel de catastrofe să nu se mai întâmple.