Frumusețe naturală cu bicarbonat

Rodica Demian
Cât de puțin le trebuia bunicelor noastre ca să se "facă frumoase", din cap până-n pi­cioa­re! Nu cheltuiau sute de lei pe tot felul de creme industriale. Un pachet de bicarbonat era sufi­cient! Își preparau singure cosmeticele, pornind de la acest ingredient simplu, care are un mare avan­taj: îngrijește pielea fără s-o irite. Măști, creme, deo­dorante... toate făcute în casă și 100% naturale. În­cercați și dvs.!

Încetinirea creșterii părului
V-ați săturat de-atâta epilat? Limitați pur și simplu creșterea părului, cu ajutorul unei băi magice: amestecați în apa de baie 4 lingurițe de bicarbonat și 1 tub în­treg de aspirină. Relaxați-vă în cadă cel puțin 30 de minute. Reluați ope­rațiunea de 2 ori pe lună.

Palme umede
Dacă vi se umezesc palmele în si­tuații de stres, optați pentru bicar­bonatul de sodiu. Purtați tot timpul la dvs. un flacon cu bicarbonat, și cum simțiți că-ncep să vă transpire mâi­nile, pudrați-le cu el. Un mic "re­flex" necesar, mai ales când vă prezentați la un examen sau la un interviu, ori aveți programat un rendez-vous galant.

Baie de aburi
Când vroiau să-și curețe fața în profunzime, buni­ci­le noastre făceau o baie de aburi. Puneți să fiarbă, într-o oală, apă cu 3 lingurițe de bicarbonat, 5 picături de ulei esențial de lămâie și 4 picături de ulei de mig­dale dulci. Luați va­sul de pe foc și aplecați-vă deasupra lui, cu capul acoperit cu un prosop. Stați așa minimum 15 minute. Ștergeți-vă fața și aplicați o cremă hidra­tantă. Pielea va fi curată și porii, închiși.

Bucle perfecte
Dacă vreți ca buclele dvs. să fie mai frumoase și perfect rotunde, pu­drați bigudiurile cu bicarbonat de sodiu. Înfășurați pe ele părul ume­­zit cu puțină bere diluată în apă și lăsați-l să se usuce. Bu­clele dvs. vor fi perfecte și vor "ține" mai mult.

Ras fără spumă
Nu mai aveți spumă de ras? Adău­gați, într-un bol cu puțină apă caldă, un pic de bicarbonat de sodiu și un pic de săpun de față. Problema este rezolvată. Nu rămâne decât să vă găsiți aparatul de ras!

Păr cu vârfuri despicate
În ciuda faptului că vă îngri­jiți, în permanență, părul, vârfurile lui sunt despicate, având un aspect de paie. Preparați un ulei hidra­tant. Lăsați să se mace­reze, vreme de o săptămână, 5 lingurițe de bicarbonat de sodiu și 1-2 batoa­ne de scorțișoară, în alcool de 70° și utilizați această lo­țiune pentru fricționare după fiecare spălat pe cap. Părul dvs. va fi din nou moale și mătă­sos.

Șampon uscat
Când n-avea timp să se spe­le pe cap, bunica își pu­dra părul cu bicarbonat de so­diu. Faceți la fel! Și pe­ria­ți-l puternic după aceea. Pă­rul dvs. va avea un aspect curat.

Cataplasmă anti-celulită
Puneți într-un bol 4 lingurițe de zaț de cafea, 3 lingurițe de argilă și 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu. Adăugați puțină apă și amestecați, până ce obțineți o pastă onctuoasă. Aplicați pasta pe zonele ce urmează a fi tratate (abdo­men, fese, coapse) și masați puter­nic. Repetați procedeul cât mai des posibil.

Un decolteu frumos
Pe vremea bunicii, femeile nu uitau să-și îngri­jească decolteul. Cum? Cu puțin bicarbonat de sodiu! Diluați-l în puțină apă, până ce obțineți o pastă omo­ge­nă. Aplicați pasta pe decolteu și masați. După care clătiți-vă cu apă de la robinet și ungeți-vă cu o cremă hidratantă. Decolteul dvs. va fi moale și catifelat.

Limitarea căderii părului
Dacă ați constatat că vă cade părul, încercați să-l întăriți cu un remediu de pe vremea bu­ni­cii. Diluați într-un litru de apă caldă, 1 lin­gură de miere, 1 pahar de oțet de vin și 4 lin­guri de bicarbonat de sodiu. După ce vă spălați pe cap, folosiți acest preparat ca ultimă apă de clătit.

Buze moi
Surprindeți-vă partene­rul cu buze moi și catifelate. Puneți - în fiecare dimi­neață - puțin bicarbonat de sodiu pe periuța de dinți și frecați cu ea bu­zele umezite. Veți ve­dea diferența în mai puțin de o săptămână!

Cremă de mâini operațională
Deși folosiți zilnic o cremă spe­cială, mâinile dvs. sunt aspre. So­luția: adăugați în crema dvs. obișnuită 3 lin­gurițe de bicarbonat de sodiu și 1 lingură de oțet de mere.

Întărirea unghiilor
Bunica era cochetă și îi plăcea să aibă unghii frumoase. Pentru asta, le înmuia, o dată pe săptă­mâ­nă, într-o baie cu bicarbonat. Puneți pe foc 1 pahar de oțet de cidru cu 3 linguri de bicar­bonat și lăsați să dea într-un clocot. După ce s-a răcit (să fie călduț) înmuiați-vă mâinile în el circa 15 minute.

Degete de fumător
Dacă fumați, aveți, cu siguranță, unul sau două degete îngălbenite de la nicotină. Remediați pro­blema periind zona afec­tată cu bicarbonat de so­diu. Degetele dvs. vor fi curate și, în plus, nu vor mai mi­rosi a țigară. Doi iepuri din­tr-o lovitură!

Loțiune pentru piele grasă
Amestecați într-un litru de apă 4 linguri de bicarbonat de so­diu și puțină zeamă de lă­mâie. Șter­geți-vă fața, di­mineața și seara, cu această loțiune ancestrală. Pielea dvs. își va regăsi, cu­rând, stră­lu­cirea.

Închiderea porilor
Pentru a scăpa de punctele negre atât de inestetice, încercați și dvs. următoarea rețetă, pe cât de ief­tină, pe-atât de eficientă: puneți la fiert apă cu 1 lingură de petale de trandafir, cu zeamă de lă­mâie și cu 5 lingurițe de bicarbonat de so­diu. Lăsați decoctul să se răcească și fil­trați. Păs­trați preparatul într-un borcan închis ermetic și curățați-vă fața cu el, în fiecare dimineață.

Reîmprospătarea culorii părului
Pe vremea bunicilor noastre nu existau produse care să dea strălucire părului. Exista, în schimb, în fiecare bufet de bucătărie, bicarbonat de sodiu. Se diluau 4 lingurițe într-o sticlă de apă și se folosea amestecul ca ultimă apă de clătit a părului.

Mâini de catifea
Când temperaturile coboară sub 0 gra­de, mâinile au tendința să se usuce repede. În perioada frigului, bunica obișnuia să-și înmoaie mâinile în apă cu bicarbonat de sodiu (2 lingurițe la 1 l de apă). Înmuiați-vă și dvs. mâinile în acest ames­tec, 10 minute doar, și ele vor fi catifelate și gata să în­frunte gerul.

Mirosul urât al picioarelor
Eradicați, în mod natural, mirosul urât al picioa­relor cu bicarbonat de sodiu. Diluați într-o sticlă (mai mică) cu pulverizator 5 lingurițe de bicarbonat în apă călduță și pulverizați preparatul de câte ori doriți. Lă­sați picioarele să se usuce și gata cu mirosul!

SOS coșuri!
Apar mereu în momentele cele mai nepotrivite și nu știți ce să faceți. Uscați-le rapid, ștergându-le cu o vată îmbibată în apă cu bicarbonat de sodiu. Acoperiți-le cu un pansament, iar a doua zi veți constata că au dispărut.

Gomaj magic
Nu ați găsit, încă, produsul care să vă curețe fața în profunzime? Nici nu mai căutați. Bunica folosea unul care făcea să-i dispară toate "imperfecțiunile". Di­luați într-un litru de apă 5 linguri de bicar­bonat de sodiu, până ce obțineți o pastă o­mo­genă. Aplicați pasta pe față și masați ușor, executând cercuri concentrice. Clătiți-vă bine și un­ge­ți-vă cu o cremă hidratantă.