Fostul premier Adrian Năstase, fostul europarlamentar și lider în topul celor mai bogați români, George Becali, alături de un fost ministru al Apărării, Victor Babiuc, cei din impresionantul lot al "Transferurilor" din fotbal, în frunte cu fostul vicepremier George Copos și cu fostul căpitan al echipei naționale Gică Popescu, au fost condamnați la pedepse cuprinse între 2 și 7 ani de închisoare cu executare.
Nume la fel de importante au urmat pe avizierele marilor instanțe de judecată, semn că mult trâmbițata luptă anticorupție nu s-a oprit doar la faza de spectacol pentru mase. În timp ce Ioan Niculae, Elena Udrea, Dorin Cocoș, Varujan Vasganian sau Dan Șova au stat prin birourile procurorilor Departamentului Național Anticorupție (DNA) sau prin celulele de arest preventiv, "veteranii" primelor loturi de condamnați și-au tocit palmele prin atelierele de tâmplărie și coatele prin bibliotecile penitenciarelor, în documentarea de lucrări științifice, doar-doar or mai păcăli câteva zile de închisoare. Așa se face că, după câteva sute de zile de transpirație creatoare, cu un vraf de cărți proaspăt ieșite de la tipar și cu recomandări elogioase la dosar, din partea conducerilor penitenciarelor, unii dintre condamnați au ieșit deja din închisoare. Întrebarea care se pune, văzând atitudinea unora dintre ei după eliberare, este dacă pedeapsa și-a atins scopul, dacă ei și societatea în ansamblu învață o lecție din tot ceea ce s-a întâmplat și dacă, astfel, corupția este, în vreun fel, descurajată în România.
Răspunsul pe care procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, l-a dat zilele trecute la această întrebare nu e deloc optimist: "În multe cazuri, procurorii au dispus confiscarea extinsă a averilor, dar banii nu sunt recuperați în totalitate. Degeaba intră în pușcărie, stau doi ani acolo, dacă după aceea ies și se bucură în continuare de averile lor, de locuințe, de iahturi sau de automobile de lux", se plânge Kovesi. "Nu știu ce calcule își fac infractorii atunci când comit infracțiuni, însă am văzut reacția lor atunci când procurorii le aduc la cunoștință că li se sechestrează bunurile. Este foarte dureros pentru ei. Cred ca unii preferă să stea în închisoare, dar să nu le confiscăm averile. Aceeași reacție o au și când dispunem control judiciar, cu plata unei cauțiuni".
Nu mai departe de acum câteva săptămâni, înainte să se afle că mituise cu sute de mii de euro o judecătoare pentru a fi achitat, Ioan Becali, capul răutăților în "Dosarul Transferurilor", primise o decizie favorabilă de eliberare condiționată, deși statul nu recuperase un șfanț din prejudiciul stabilit de instanță, cifrat la 17 milioane de euro! "Întrebarea mea, întotdeauna, a fost de ce unei persoane care nu își plătește impozitul în 3 luni sau în 6 luni i se blochează conturile bancare și începe să fie executată silit, iar aceeași regulă și aceeași operativitate nu se aplică și celor care comit fapte penale?!", se întreabă Kovesi, ca noi toți, contribuabilii de rând. Iată doar una dintre întrebările la care un guvern tehnocrat eficient ar trebui să găsească un răspuns, într-un an de zile...