Remedii cu bicarbonat de sodiu

Rodica Demian
Nu există boală căreia bunicile noas­tre să nu-i fi știut leacul. Ingredientul lor magic: bicarbonatul de sodiu. Aparent neîn­sem­nat, praful acesta alb vindecă aproape toa­te proble­mele de zi cu zi: dureri de gât, obo­seală, migrene, negi, bătături... și altele. Aten­ție, însă: rețetele strămo­și­lor noștri nu vor înlo­cui niciodată părerea avizată a medicului. Nu ezitați, deci, să-l consultați, dacă starea dvs. de sănătate nu se îmbunătățește.

Extragerea ușoară a unei așchii
Dacă v-ați înțepat și v-a rămas o așchie în deget, folosiți următorul remediu: amestecați 1 parte de apă cu 3 părți de bicarbonat de sodiu, înveliți pasta obți­nută cu o folie de plastic și țineți-o o oră la frigi­der. Aplicați, apoi, pasta pe zo­na afectată și lăsați-o să se usuce cel puțin 2 ore. Așchia va ieși de la sine.

Calmarea durerilor de spate
Ați cărat o greutate prea mare și v-ați trezit cu o durere de spate? Nu intrați în panică, ci apelați la reme­diile bunicii. Preparați, pur și simplu, o cataplasmă pe bază de bicarbonat de sodiu. Diluați 5 linguri de bicar­bonat în apă clocotită și înveliți pasta groasă astfel obținută într-un șervet. Aplica­ți-o pe zona dureroasă și lăsați-o să se răcească acolo.

Iritații intime
Bicarbonatul de sodiu calmează iritațiile intime, în special pe cele provocate de o lenjerie de corp prea strâmtă (care freacă pielea) sau de raporturile sexuale. Turnați apă călduță într-un lighean, adăugați 5 linguri cu vârf de bicarbonat de sodiu și faceți o baie de șezut. Stați în apă 10 minute și repetați procedeul și în ziua următoare.

Degajarea bronhiilor
Dacă aveți bronhiile "încărcate", faceți o inhalație cu bicarbonat de sodiu. Puneți apă la fiert într-o oală și adău­gați 4 lingurițe de bicar­bonat și 5 picături de ulei esențial de eucalipt. A­coperiți-vă capul cu un prosop și aplecați-vă deasupra apei clo­co­tite. Inspirați aburii. Bronhiile dvs. se vor degaja imediat!

Oprirea sughițului
Hâc, hâc, hâc - sughițul dvs. nu vrea să se mai oprească? Secretul bunicii pentru a scăpa de el: beți un pahar mare de apă în care ați dizolvat o linguriță de bicarbonat. Goliți-l dintr-o înghițitură, dar nu de tot: mai lăsați o lingură de apă cu bicarbonat pe fundul paharului. Ei bine? Niciun "hâc". Sughițul a dispărut.

Otite repetate
Iubitorii de înot cunosc bine problema otitelor. Ade­seori, cauza o reprezintă contactul repetat și pre­lungit cu apa. Ei bine, și bunicile noastre înotau, dar fără să suporte neplă­ce­rile legate de acest "sport". Fiindcă ele folo­seau bicar­bonatul de sodiu pentru a le pre­veni. După ce ieșeau din apă, își ștergeau bine urechile și presărau în fiecare câte 1 vârf de cuțit de bicarbonat.

Tratarea micozelor
Mersul la piscină este o plăcere și este foarte bun pentru sănătate, în general. Mai puțin pentru cea a picioarelor, pândite, la tot pasul, de micoze. Dar acesta nu e un motiv să renunțați. Micozele se vindecă rapid cu bicarbonat de sodiu. Diluați 2 lingurițe de bicarbonat într-o sticlă nu prea mare și clătiți-vă labele picioa­relor după fiecare scăldat.

Intoxicație alimentară
Un singur aliment alterat este suficient pentru a pro­voca intoxicația alimen­ta­ră. Tratați-vă stomacul în mod natural, apelând la bi­car­bonatul de sodiu. Beți vreme de 24 de ore apă cu bicarbonat (2 lin­­guri la 1 l de apă), iar a doua zi con­tinuați, con­su­mând ali­mente neutre, pre­cum orezul com­plet și iaurtul natural.

Combaterea micozelor vaginale
Micozele vaginale sunt adeseori urmarea unui pH prea ridicat al mucoasei. Se "instalează" pe nesimțite, și combaterea lor nu e deloc ușoară. Bunicile noastre "scăpau" de acest rău, bând 1 pahar de apă, în care di­luau 1 linguriță de bicarbonat de sodiu. În felul acesta, își reglau aciditatea organismului.

Iritații anale
Nimic mai iritant decât mâncărimile anale! Din fe­ri­cire, aveți la-ndemână un remediu simplu și cât se poate de eficient. Turnați apă călduță într-un li­ghean, diluați în ea 4 lingu­rițe de bi­car­bonat de sodiu, înmuiați în apă o mănușă de baie și spălați zo­na sensi­bilă cu această soluție. Re­petați pro­cedeul de 4 ori pe zi, timp de o săp­tămână. Mâncărimile vor rămâne cu­rând doar o amintire urâtă.

Buze crăpate
Dacă sunteți sensibili la schim­bările de temperatură, vi se crapă bu­zele în mod frecvent, ceea ce e foarte supărător. Și chiar dacă uti­lizați iruri speciale, buzele dvs. se usucă, totuși, și pot apărea dureri. Pen­tru a curma răul, bunicile noastre profitau de efectul calmant al bicar­bonatului de sodiu. Amestecați, deci, 5 lingurițe de bicarbonat cu puțină apă, până ce obți­neți o pastă omogenă. A­plicați-o pe buze, lă­sați-o să se usuce și în­depărtați-o cu apă.

Tratarea bășicilor
Pentru vindecarea bășicilor nu există leac mai bun decât bicarbonatul de sodiu. Amestecați 3 linguri de bicar­bonat cu 1 lingură (cu vârf) de apă, până ce obțineți o pastă omo­genă. Aplicați mixtura pe zo­nele afectate și aplicați dea­supra un pansament. Lăsați să acționeze peste noapte și repetați tratamentul de câte ori vă este necesar.

Mâncărimi ale pielii capului
Pielea capului este mai sensibilă la unele persoane decât la al­te­le. Șamponul o irită și o usucă peste măsură. Pentru a calma mâncărimea, puneți 1 linguriță de bicarbonat de sodiu în șamponul dvs. obișnuit. Ime­diat ce mâncărimea dispare, folosiți un șampon clasic pen­tru păr sensibil.

Un remediu împotriva eczemei
Bunicile cunoșteau un remediu "ancestral" pentru tratarea rapidă a nepoților împotriva eczemelor. Pro­cedați și dvs. la fel cu copiii dvs.: faceți-le o baie cu bicarbonat. Lăsați apa caldă să curgă în cadă și adău­gați câte 1 linguriță de bicar­bonat de sodiu la fiecare litru de apă. După baie, care du­rează 25 de minute, ungeți-i cu un ulei hidratant neutru, pentru a evita iritarea pielii.

Vindecarea hemoroizilor
Hemoroizii sunt niște ve­ne sensibile care se infla­mea­ză, la nivelul anusului și al rectului. Adeseori, re­zultatul tratamen­telor medicale întârzie și atunci puteți face apel la experiența bunicii. Soluția: băile de șezut. Tur­nați apă rece într-un lighean, diluați în ea 3 lingurițe de bicarbonat de sodiu și stați cu șezutul în apă vre­me de 15 minute. Încet-încet, venele vor reveni la normal.

Împotriva bătăturilor
Dacă aveți bătături la picioare, preparați o cremă pe bază de bicarbonat de sodiu, care să le usuce. Diluați, într-un bol, 6 linguri de bicarbonat de sodiu în 2 pahare de apă și amestecați bine. Rezultatul: o pastă groa­să, pe care o aplicați pe zona afectată și o lăsați să se usuce.
O altă rețetă: amestecați 3 linguri de bicarbonat cu 1 pahar de apă, aplicați pasta pe bătături și lăsați-o să se usuce afară, la aer. Repetați tratamentul până la dispariția lor completă.