Dor de Moș Nicolae

Sorin Preda
Dacă aș avea curaj mai mult și ani mai puțini, aș înființa o ligă, un ONG, care să apere drep­turile consfințite în icoane ale Sfântului Ni­co­lae.

Blând, răbdător, cu barba lui al­bă, ca ultima ninsoare a mieilor, Sfân­tul se vede, de la an la an, dat ușor la o parte, micșorat în merite și fast, în­lo­cuit cu spectacolul sclipitor și osten­tativ creat în jurul unui alt Moș, cu mult mai darnic, dar și mai civil: Moș Crăciun.
Sub ochii noștri și cu binecuvân­tarea pasivă a Bi­sericii, se înlocuiește un sfânt - ocrotitor al copiilor și al tu­tu­ror năpăstuiților lumii - cu ima­gi­nea fabricată în laboratoarele publi­citare ale americanei băuturi Coca-Cola: un bătrân chefliu, cu o burtă bu­dist revăr­sată, sub mantia roșie cu manșete albe, râzând și bu­curându-se de licoarea răcoritoare din pahar. Bă­tălia pare deja pier­dută. Aducătoare de mulți bani și de vân­zare, imaginea bă­trânului poz­naș, cu mantie pur­pu­rie și glugă anexată, înlo­cu­ieș­te subtil și profund neme­ri­tat, ideea de sărbă­toare și de bu­cu­rie a iernii, devenind peste noap­te, un soi de părinte inter­con­­ti­nen­tal al tutu­ror copiilor din lu­me, gestio­nar al feri­cirilor de-o zi.
Sincer o spun - mi-e dor de Moș Nicolae, de emo­ția teribilă cu care îmi pregăteam ghe­tuțele lângă in­trare, de som­nul colorat și gustul dul­ce al do­rin­țelor se­cre­te din noaptea de dinain­tea so­sirii miraculoase a Sfân­tului. Mi-e dor de încorda­rea așteptării copi­lă­rești, de gândul - ușor vinovat - al nuielușii de alun, de măr­turisirea pe care o făceam la icoană, cu toată can­doa­­rea unor păcate fără de păcat.
Ne­vă­zut și incomparabil mai sărac decât celă­lalt Moș, Sfântul Nicolae era al mamei și al bunicilor de la țară, oameni blânzi și cu frică de Dum­nezeu. Pli­nă de icoane și candele aprinse, casa bu­nicilor era ca o bi­se­rică. Acolo am auzit și am învățat primele rugă­ciuni, acolo am aflat de Nașterea miraculoasă a Prun­cului Hris­tos, în ieslea smerită din Bethleem.
Având biserica închisă și preo­­tul din sat arestat, buni­cii mei își făcu­seră al­tar de liturghi­sire în odaia de oas­peți, numită și "odaia cura­tă". Aco­lo, în prag, tre­buia obli­ga­toriu să te des­calți, să-ți faci cruce la icoa­nă și să te așezi cu­minte la masă, în timp ce bu­nelul să­vâr­șea ca un sa­cer­dot, fără stra­­iele preo­ției, crucea dea­­supra pâi­nii și a buca­telor, ru­gă­ciu­nea de mul­­țu­mire. De la bunici am învățat alfa­betul cre­din­ței și so­lem­ni­tatea săr­bătoririi, însoțită de poto­pul mi­ro­su­rilor divine - arome discrete de tă­mâie, de busu­ioc și aluat pus pe firida sobei, la dospit. Cu o zi înain­tea Sfân­tului Nico­lae, bunica pregătea coca fră­mân­­tată mărunt și re­pede, mi­gă­lind cu mul­tă nucă și bel­șug de mac for­mele cozona­cului de post. Oare de ce amin­­ti­rile cele mai puternice se re­fugiază într-un sin­gur detaliu, o culoare, un mi­ros anume?
Tupilat sub plapumă, în spa­tele so­bei proaspăt spoi­te cu var, ador­meam pe un pat cu paie și oghial cu­rat, odată cu găi­nile, la căderea zgri­bu­lită a serii - ușor, ne­știut, furat pe aripi trans­pa­rente și ca­tifelate de în­ger. Mă tre­zeam la fel de ușor, în cum­păna nopții, mângâiat pe frunte cu in­fi­nită dra­goste și milă, aver­tizat de aro­ma vanilată și picurii mieroși de sta­fidă, în timp ce bunica așeza pe un șter­gar mare și curat cozo­nacii ară­mii, cu mie­­zul galben și pufos, pe care negrul mărunțit de nucă ima­gina de­se­ne dulci, simple, spi­ralate. Era semn că săr­bătoarea putea să înceapă.
La țară, la bunici, Moș Nicolae bă­tea în geam, dân­du-mi binețe și întin­zându-mi o felie de cozonac proas­păt. A doua zi, lângă ghete, mă așteptau daru­rile mira­cu­loase și de negândit pentru mine: o mu­zi­cuță cu mar­gi­nile argintii, o pungă de bom­boane (obli­gato­riu de men­tă), o bu­cată de zahăr candel sau chiar o săniuță cu tălpici de lemn, meșterită în se­cret de bu­nelu', cu băr­­dița și cuțitul de bucă­tărie, alături de un pi­cuț de dragoste.
Ca și firea Sfântului, sărbătoarea lui e simplă și sme­rită. Nu se măsoară în puzderie de cadouri, în ju­cării sofis­ticate sau hăinuțe de fir­mă. Ajung un gest, o mângâiere, o felie de cozonac abu­rind. Lui Moș Ni­colae nu tre­buie să-i oferi nimic - nici promi­siuni, nici poe­zii învă­țate pe de rost. E suficient să te gân­dești la el, să-ți pui o dorință și să i te închini la icoană. Atunci când nu-l vezi, coboară din pecetea lem­nu­lui sfințit, te învelește și-ți ve­ghează somnul. Te leagănă și-ți în­cear­că fier­bin­țeala frunții. E mai viu și mai real de­cât orice Moș ate­rizat pe hornul ca­sei sau teleportat într-o sanie cu reni.
Important este să crezi în el, să-i vorbești ca și cum ți-ar sta în față.Îmi amintesc că la Cernica era un călu­găr bătrân, pe nume Ignatie. Când sănă­tatea șubredă îl necăjea sau vreo opre­liște oarecare i se pu­nea în cale, Ig­na­tie intra în bise­rica de lângă cimitir și cădea la icoa­­na făcă­toa­re de mi­nuni a Sfân­­tu­lui Ni­colae, mur­murând, în le­gea lui, toate rugă­ciunile pe care le știa. Apoi, într-un final, privea drept în ochi pe Sfântul și-i spu­nea cu glas tare: "Tu ești bă­trân, eu sunt bă­trân. Tu ai tre­cut prin multe boli, eu sunt bol­nav. Hai, Sfin­te, ajută-mă! Dacă noi, bă­trânii, nu ne ajutăm între noi, cine să o facă?".
Nu știu de ce, dar aceas­tă poveste mi-a plăcut teri­bil de mult. E limpede că fără can­doare și fără suflet de copil, nu poți discuta cu Sfântul. Nu vârsta contea­ză. E doar o aparență, o cifră oarecare trecută în buletin.

*

De ziua Sfântului Nicolae, încep, cu adevărat, săr­bă­torile de iarnă.Încep cu o îmbrățișare, un surâs și un stri­găt spontan de bucurie. Sfântul nu se vede, nu se ara­tă. Lucrează în as­cuns, sub mantia protectoare a nop­ții. Dat deo­parte și aproape uitat, Moș Nico­lae, cu pă­rul lui rărit și bar­ba albită de nin­­soa­rea anilor, ne pri­veș­te surâ­ză­tor din icoa­nă. El e pro­tectorul casei și al prun­cilor. El e paz­nicul nevă­zut a tot ce este adevărat, frumos și ino­cent.
Așa, dis­cret și refu­giat pe peretele unei bise­rici sau al unei camere, chipul lui senin și fără pa­timă lumi­nează o lume în­trea­gă - co­pii și bătrâni, deo­po­trivă.



În luna noiembrie s-a împlinit un an de la plecarea în ceruri a dragului nostru coleg, Sorin Preda. Om frumos la chip și la suflet, și-a pus pecetea făpturii sale strălucitoare, și pe ceea ce a scris. Cuvintele lui lu­minează și astăzi: texte pline de frumusețe și har, care îi țin nepieritoare amintirea.