Amintiri

Cititor Formula AS
Era iarnă atunci.

O iarnă rece, tăioasă, cu pomi înghețați și drumuri de cremene. În bezna nopții, din cer, fulgi de zăpadă, izgoniți de vânt, cădeau mari și deși. Dinspre răsărit, izbind cu biciul de zăpadă, Crivățul șuiera cu putere, fu­gind bezmetic pe uliți.
Frigul stă­pâ­nea pământul, iar prin satul gol, doar lumina pali­dă a unui ochi de geam depărtat pâl­pâia neputin­cioa­să în noaptea rece. Din celălalt capăt al satului, un câi­ne înghesuit în șu­ră lătra rar.
Prin noapte, ză­­­pada rotunjea a­co­perișurile ca­se­lor și crengile goa­le ale pomilor. Jos, pașii se ascundeau în stratul gros de zăpadă, care trosnea sub tălpile cizmelor. Ningea, ningea mereu și în fuga lor, fulgii de ză­padă colorau noaptea în nuanțe argintii. Prin vis­col, într-o cameră, spre fundul curții, lumina unei lămpi îmi spunea că sunt așteptat, iar într-un colț de curte ascuns de frigul iernii în culcușul său de paie, Țapinaru mă întâm­pina cu lătrat vesel de bun venit.
Ușa era descuiată. Mirosea a pâine caldă, acel miros plăcut al casei părintești.
- Sărut mâna, mamă, sărut mâna, tată! Ne îm­brățișam fericiți, iar dintre perne, fratele meu, pe atunci un copilaș, striga cu bucurie: "A venit ne­nicu, a venit nenicu!".
Prin prisma amintirilor, îi văd pe fiecare. Tata, cu vocea sa gravă, îmi întindea carafa cu vin de pe firida sobei, mama, grăbită, pleca la bucătărie, "că era băiatul flămând", și frățiorul mă îmbrățișa fericit.
Cu șuierul său prelung, afară, viscolul se în­tețea. Vălătuci mari de zăpadă făceau troiene prin curți. Ce bine era la căldura sobei! Vorbeam, râ­deam, povesteam despre săptămâna ce trecuse. Ur­ma întrecerea din zăpadă. Desculț, fugeam prin omăt cu frățiorul meu. Parcă îi văd și acum urma tălpilor mici. Întotdeauna îl lăsam să mă întreacă.
"Uite, că mă întrece copilașul ăsta, vai, ce re­pede fuge!", vorbeam singur, cu glas tare, să mă au­dă. Plini de vitejie, ajungeam până la poartă, apoi, zgribuliți, ne întorceam grăbiți la burta so­bei. Cu piciorușele ude, înroșite de frig, cel mic po­­vestea pe îndelete fuga prin omăt unde, ca și data trecută, m-a întrecut din nou.
Vicleană, noaptea strecura orele pe nesimțite. Ne culcam târziu, povesteam, râdeam, eram atât de fericiți!
Așa a trecut iarna și încă o iarnă, apoi altă iar­nă. Unul după altul, anii s-au dus. Prin viscol, mă întorc din nou acasă. În curte e liniște. Ța­pinarul nu mai latră. În cămăruța lor, tata și mama, îm­bă­trâniți, cu trupuri chinuite de boli, mă aș­teap­tă ca odinioară. Fratele, acum un munte de om, este la oraș. Mereu revederea înseamnă bucurie, dar noi suntem alții. Afară, Crivățul șuieră pre­lung, și zăpa­da se așterne în troiene. Fulgii de zăpa­dă colo­rea­ză noaptea în nuanțe argintii, în vreme ce viața ne trece, încet, încet...

MARIAN GUȘĂ - Aleea Secuilor nr. 2A, bl. N25, sc. 2, ap. 18, sector 4, București