ZODIACUL LUNII DECEMBRIE

Tana Rosca
- Primele zile ale lui decembrie se anunță apăsătoare. Există și un potențial de conflict, mai ales în ceea ce privește semnele mutabile (Săgetătorii și Peștii sunt primii vizați, urmați de Gemeni și Fecioare). Conflictele care izbucnesc acum, în special până pe data de 5, vor fi dureroase și ireconciliabile. Ambele părți implicate se vor simți nedreptățite. Micul benefic Venus vine să îndulcească lucrurile, din 6. Cu toate că în zodia Scorpionului, în care intră, puterea sa este mică (în astrologie spunem că se găsește "în exil"), planeta iubirii ne reduce sentimentul de victimizare și atenuează urmările conflictelor. Zilele cele mai potrivite pentru a interveni cu tact în acest sens sunt 11-12 și 20. Pe 7, 11-12, 20-21 și 30 ne putem trezi în situația în care să trebuiască să luăm decizii importante, fie că suntem pregătiți sau nu. Ca să fim pregătiți, trebuie să știm exact ce vrem, să ne lămurim care sunt opțiunile noastre majore. Dacă nu avem această claritate, ne pot impune alții decizii pe care ulterior va trebui să le urmăm, fără a mai avea un cuvânt de spus. Pe final de lună, marele benefic Jupiter în Fecioară se apropie de Nodul Nord (sensul vieții), prilej cu care culegem roadele unor fapte bune din trecut, în domeniul muncii și/sau al sănătății -

BERBEC
Arta compromisului


Planeta care vă guvernează, pu­ter­nicul Marte, se găsește în zo­dia opusă dvs., cea a Balanței. Vă vine greu să vă mobilizați și să luați de­cizii în situații de stres, cum se anun­ță cele ce pot interveni pe 7, 11-12, 20-21 și 30. Va trebui să vă stră­duiți să faceți un lucru la care nu prea vă pricepeți: compromisuri. Arta com­pro­misului se poate dovedi însă ade­sea extrem de utilă. Este deci de pre­ferat să încercați să înțelegeți punctul de vedere al celor care vi se opun, pentru a ajunge la o soluție din care toată lumea să aibă de câștigat. Dacă aveți o atitudine conciliantă, s-ar putea să aflați cine vă dorește în secret răul, posibilitate accentuată pe 1, 2 și 9. Cel puțin în primele patru zile ale lunii ar fi de dorit să nu plecați la drum și să nu fiți vehemenți în opinii.
BANI: Intervalul 6-30 este po­tri­vit pentru afaceri ori in­ves­tiții. Aveți de-a face cu persoane rezo­na­bile, care respectă dictonul potrivit căruia "nimeni n-a murit de câștig puțin".
CARIERĂ: Mercur vă ajută, în­ce­pând din 11, să discu­tați cu șefii despre perspectivele dvs. în carieră. Aceste discuții ar fi însă de evitat între 20 și 22. Pe 7 n-ar fi bine să vă erijați în purtătorul de cuvânt al colegilor dvs. nemulțumiți, ca să n-o încasați în locul lor.
DRAGOSTE: Partenerul nu mai vă acceptă accesele de in­­dependență, iar dacă insistați să ac­țio­nați după capul dvs., riscați con­flicte destul de dure, mai ales între 7 și 11.
SĂNĂTATE: Tendința de a mânca mai mult decât de obi­cei persistă, și asta duce la o oboseală a ficatului, pancreasului și bilei, care se face simțită mai ales la sfârșitul lunii.

TAUR
Un Crăciun deosebit


Cei mai mulți dintre dvs. își doresc sau plănuiesc chiar o evadare în străinătate, pe parcursul sărbătorilor de iarnă. Sunt totuși câteva zile nu toc­mai indicate pentru a porni la drum, și anume 20, 21 și 29. În primele două zile s-ar putea să aveți probleme de co­municare cu cei cu care vă întâl­niți pe drum, în timp ce pe 29 există un pericol de accidente. Pentru aceia care lucrează pe 29, apare un risc în plus dacă nu respectă normele de pro­tecție a muncii. Perioada Crăciunului este însoțită de aspecte armonioase în­tre planeta credinței, Jupiter, și planeta co­municării, Mercur. Această alătu­rare de energii planetare este propice ex­tin­derii spiritului Crăciunului către pri­e­teni și rudele prin alianță.
BANI: Ideea de a cumpăra ca­douri din timp nu este una inspirată anul acesta, deoarece la în­ceput de lună puteți cheltui banii aiu­rea pe lucruri care par ieftine, dar a că­ror calitate lasă de dorit. Mai bine așteptați până după Luna nouă din 11.
CARIERĂ: Se mai pot ivi situații neprevăzute sau ciu­da­te între dvs. și colaboratorii dvs. până pe 27. Zilele de risc pronunțat sunt 10 și 11 și apoi 21.
DRAGOSTE: Vă merge bine, in­di­ferent dacă sunteți că­să­toriți sau într-o relație de dragoste. Ve­nus asigură armonia în cuplu între 6 și 30. În unele ca­zuri, Moș Crăciun vă va aduce o per­soană de iubit.
SĂNĂTATE: În jurul datei de 10, efortul mare poate să ducă la ridicarea bruscă a tensiuni și/sau la migrene. Insomniile se liniș­tesc după 27.

GEMENI
Tensiuni maxime


Treceți printr-o fază de cre­a­ti­vitate pronunțată, în primele zi­le ale lunii. Din păcate, multe dintre relațiile dvs. de orice natură trec prin momente de cumpănă și riscă să se rupă fără drept de apel. Până pe data de 9 inclusiv, nu vă ajută nici planeta dvs. guver­na­toa­re, Mercur. Dar pen­tru că până atunci se găsește în Să­getător, adi­că cel mai departe de zo­dia dvs., es­te in­capabil să vă furni­ze­ze vor­be­le și argumentele cele mai potrivite pen­tru a menține aceste relații func­țio­nale. Foarte expuse pot fi relațiile de prie­tenie, mai ales pe 10 și pe 11.
BANI: Odată cu intrarea lui Mercur în Capricorn, pe 11, veți putea depista mai multe ocazii de a face investiții. Puteți excela la ne­go­cieri și, cu excepția zilelor de 20 și 21, intervalul este bun și pentru semnarea contractelor.
CARIERĂ: Încercați să nu luați niciun fel de decizii cu privire la cariera dvs., măcar până pe data de 4, pentru că ați reacționa sub pre­siune și sub influența unor temeri, despre care nici mă­car nu știți dacă sunt întemeiate sau nu.
DRAGOSTE: Dragostea se manifestă cu mai multă tandrețe în pri­mele cinci zile ale lunii, mai apoi însă predomină latura pasională, care între 7 și 11 poate degenera în dorința de-a vă do­mina partenerul.
SĂNĂTATE: Micul benefic Venus vă reglează organismul între 6 și 30, dar îmbunătățirea se face sim­țită în special după data de 20. În jurul datei de 11, retenția de apă în or­ga­nism poate fi supărătoare.

RAC
Hărțuieli


E bine să vă faceți timp pentru a vă ocupa de familie și de casă, în primele cinci zile ale lunii. Începând din 6 însă nu v-am sfătui să vă apucați de reparații, nici măcar din cele mă­run­te, dacă acestea necesită mânuirea de o­biec­te metalice ascuțite sau să um­blați la instalația de încălzire. La fel de puțin indicat e să vă luați la harță cu vreun bărbat din fa­mi­lie. Dacă tatăl dvs. dorește să se apuce să bricoleze, încercați să-l faceți să amâne, căci avertismentul este va­labil și pentru părinți. Inter­valul în care riscul e pronunțat este cuprins între 7 și 11.
BANI: În cazul în care doriți să vă în­frumusețați casa ori să fa­ceți o reamenajare, veți putea fie să pri­miți bani pentru acest proiect din par­tea cuiva din familie, fie să găsiți ceea ce vă doriți, la un preț accesibil, până pe 5.
CARIERĂ: 11-17 și 20-21 sunt pe­rioadele în care in­terac­țiunile dvs. cu șefii nu sunt re­co­man­date. Dacă aveți de pornit un pro­iect nou de echipă, demarați-l după Luna no­uă din 11, ca să iasă bine.
DRAGOSTE: Partenerul dvs. se poa­te supăra pe felul în ca­re se poartă unii bărbați din familia dvs. și să se ajungă chiar la certuri, între 7 și 11, dar nu e cazul să interveniți. Față de dvs. e comunicativ, începând din 11 (dar vă puteți ciondăni pe 20 și 21), iar din 22 se poate implica mult în viața de cuplu, dar dorește să-i respectați autoritatea.
SĂNĂTATE: Dacă aveți lipsă de cal­ciu, pot apărea o se­rie de probleme legate de această ca­rență: dureri de oase, deteriorarea din­ților etc.

LEU
Vrăjmași ascunși


Aceia dintre dvs. care au în viața lor secrete ce-i fac vul­ne­rabili, pot avea probleme, căci vrăj­ma­șii as­cunși își dau toată silința să le afle, și dacă reușesc, pot porni un adevărat iureș de calomnii îm­potriva dvs, mai ales după data de 11. Primul lucru pe care ar tre­bui să-l aveți în minte când aflați despre aceste zvonuri este că nu trebuie să vă enervați pe per­soana de la care aflați acest lu­cru. Adevărații dvs. inamici toc­­mai pe asta mizează, că ei lansează bârfe și vă enervați pe cei care vi le spun, deci vă faceți și mai mulți duș­mani. Între 6 și 30, clipele petrecute în familie pot fi deosebit de plăcute sau puteți decide să faceți ceva lucrativ, împreună cu o rudă.
BANI: Vă vine din ce în ce mai ușor să vă sporiți veniturile pe măsură ce se apropie sfârșitul de an dar puteți deveni nerealiști sau risipitori cu privire la capitalul sau investițiile dvs.
CARIERĂ: Vă puteți aștepta la mo­mente destul de tensio­nate în perioada 7-11 și apoi pe 20-22, dar în rest, comunicarea cu cei pe care-i aveați în subordine merge bine după data de 11 și puteți înregistra reușite către sfârșitul de an.
DRAGOSTE: La început de lună este po­si­bil să cedați în fața res­pon­sa­bilităților pe care le presu­pune relația dvs. de iubire și să dați bir cu fugiții.
SĂNĂTATE: Păziți-vă de infecții ale sistemului uro-genital, în prima parte a lunii, și încercați să pre­­veniți crizele de reumatism, ce se pot produce în jurul datei de 20.

FECIOARĂ
Senin total


După un început de lună mai greu, cu probleme casnice ori fa­miliale (de care cel mai bine ar fi să vă ocupați de-abia după Luna nouă din 11), atmosfera din viața dvs. se în­se­ni­nea­ză. Oamenii care își fac acum apa­riție în viața dvs. vă pot fi de mare fo­los, fie pentru că știu multe lucruri pe care vi le pot împărtăși, fie pentru că vă iau sub aripa lor ocrotitoare, dorind să vă ajute concret să vă realizați planu­ri­le. Mai există și varianta în care întâl­niți per­­soane tinere care au nevoie de în­­dru­­mar și pentru care dvs. înșivă să de­ve­niți un fel de mentor. Cele mai sem­ni­fi­cative dintre aceste întâlniri se pot pe­trece începând cu perioada Crăciu­nu­lui.
BANI: Cel mai bine judecați lu­crurile pe care trebuie să le întreprindeți, până pe 5. Ulterior, puteți fi prea nervoși ori in­sis­tenți, iar între 7-11 n-ar fi bine să vă ocu­pați de bani. Evitați jocurile de noroc în special pe 20 și 21.
CARIERĂ: Responsabilitățile dvs. familiale pot fi atât de numeroase și de apăsătoare, încât luna aceasta nu o să vă preocupe mai deloc cariera.
DRAGOSTE: Fecioarele căsătorite pot descoperi în ele, că­tre sfârșitul lunii, noi surse de toleranță față de un partener, ale cărui reacții sunt adesea greu de înțeles. Din 11 încolo aveți mai multe șanse să găsiți pe cineva potrivit pentru dvs., dar dacă sunt mai mulți "cineva", puteți ajunge la certuri, pe 20 și 21.
SĂNĂTATE: În afară de o oarecare rigiditate la început de lună, nu se întrevede nimic semnifi­ca­tiv.

BALANȚĂ
Certuri și hârâieli


Echilibrul acela frumos, pe care-l generează prezența lui Venus și a lui Marte în semnul dvs. persistă, până pe data de 5 inclusiv, când, din păcate, micul benefic Venus vă părăsește, lăsându-vă în compania unui mic malefic, Marte. Să nu vă mire deci că în perioada 7-11 veți avea reacții nervoase, care de regulă nu vă caracterizează, și aveți grijă să nu vă certați cu cei din familie. În primele cinci zile ale lunii ar fi bine dacă v-ați urca la volan cât mai rar. Dacă n-aveți încotro, conduceți cu mare atenție. Cu atenție ar trebui să vă purtați și cu rudele și vecinii, căci și aici se pot isca dispute, pe te miri ce teme.
BANI: Venus, patroana banilor, are grijă să vă meargă bine financiar între 6 și 30. Se pare că cele mai bune zile pentru cumpărături sunt 10 și 11, când puteți găsi cu ușurință cadouri fru­moa­se fără a exagera însă cu cheltuielile.
CARIERĂ: Sunt persoane care aparent se țin deoparte, însă care vă văd calitățile și doresc să vă ajute să vă câștigați statutul pe care-l meritați. Pentru unii dintre dvs., finalul de an poate fi însoțit de o promovare.
DRAGOSTE: Diplomația vă părăsește, din 6, și începeți să aveți o atitudine mai ra­di­cală față de partener. Dar și acesta poate riposta în forță, risc existent pe 10 și pe 11. Dacă ați cedat prea mult în ultimii ani, e bine să vă precizați limitele, dar fără a vă pierde calmul.
SĂNĂTATE: Tendința de îngrășare poate să se ac­centueze, și de sărbători puteți avea neplăceri legate de ficat și pancreas.

SCORPION
La braț, cu Venus


Ar fi bine dacă nu ați avea de făcut călătorii lungi sau de dat examene, în primele zile ale lunii, căci în primul caz ați putea avea încur­că­turi cu autoritățile, iar în al doilea, memoria vă joacă feste. Dar Moș Nicolae v-o aduce cadou pe Venus, iar de atunci și până pe 30 ea vă va proteja. Dacă do­riți să reparați vreo pri­e­tenie mai veche, care s-a deteriorat în ultimul timp, Ve­nus își va face datoria și vă va înzestra cu diplo­mația ne­ce­sară pentru a în­drepta lucrurile.Vă va fi de folos și în contra­ca­rarea dușmanilor dvs. ascunși, care pot ataca cu deosebită virulență între 7 și 11, dar nu au sorți de câștig dacă dvs. nu vă pierdeți cu firea.
BANI: Un regim strict de economie în primele zile ale lunii v-ar putea permite, even­tu­al, să vă distrați așa cum visați s-o faceți.
CARIERĂ: Situația e complicată, pentru că în spa­tele dvs. au loc niște mașinațiuni, care vă pot lua pe nepregătite, mai ales pe 10 și 11. Vă vine greu să-i distingeți pe prietenii adevărați de cei prefăcuți.
DRAGOSTE: În cazul în care suferiți vreo dezilu­zie la început de lună, nu vă în­tris­tați, această situație se poate dovedi pro­vi­dențială, pentru că nu e exclus ca mai încolo, cel mai probabil în intervalul 10-20, să întâlniți pe cineva capabil să vă vindece de suferințele din ultimii trei ani..
SĂNĂTATE: Durerile de cap pot fi tare neplăcute între 7 și 11. După 27 se pot atenua pro­blemele de somn.

SĂGETĂTOR
Răsplată profesională


La începutul ultimei luni din an vă puteți simți mai abătuți ca în anii precenți, lipsiți de obișnuita dvs. în­cre­dere în magia Crăciunului. De vină este aspectul dur dintre marele malefic Saturn în zodia dvs. și visă­torul Neptun în Pești, care vă fac să vă puneți între­bări de genul: la ce folosesc toate astea?! Dar după data de 8, starea dvs. de spirit începe să se îm­bu­nătățească, poate reușiți să vă exprimați sentimentele într-un mod creativ sau poate copiii dvs. reușesc să vă surprindă cu rezultatele lor școlare. Iar în ultima zi a anului, micul benefic Venus intră în semnul dvs., ca să petreceți un Revelion de pomină.
BANI: Ocazii de-a face mai mulți bani vor fi mai multe, spune Mercur, începând cu da­ta de 11, când intră în Capricorn. Doar pe 20 și 21 ar fi de preferat să nu vă ocupați cu chestiunile fi­nan­ciare, în rest puteți discuta și semna contracte fără pro­bleme.
CARIERĂ: Dacă nu la sfârșitul acestui an, atunci la începutul lunii ianuarie tot trebuie să fiți remarcați și răsplătiți, pentru felul în care ați știut să vă mobilizați în ultimele luni, zice marele be­nefic, Jupiter, care se apropie tot mai mult de Nodul Nord (sensul vieții).
DRAGOSTE: Un amor fulgerător vă poate cu­prin­de în primele săptămâni ale lunii, dar vă poate trece la fel de brusc pe cât v-a apucat. Pu­teți fi luați prin surprindere de propriile dvs. reacții.
SĂNĂTATE: Ca să fiți în formă cât mai bună nu trebuie decât să vă odihniți - și să vă abțineți de la dulciuri și băutură.

CAPRICORN
În cochilie


La începutul lui decembrie ați dori să fugiți de lume și de tot ce vă înconjoară. Încercați să nu vă lăsați pradă neliniștilor și stării de singurătate, iar dacă nu doriți sau nu puteți s-o faceți, anunțați-vă rudele și vecinii că nu vă ascundeți de ei, ci că aveți nevoie de timp pen­tru a vă confrunta cu stările acestea grele. Că doar nu vă doriți ca, după ce treceți de ce e mai greu (adică de primele cinci zile ale lunii) să vă dați seama că cei din jur, simțindu-se respinși, vă țin acum la distanță. Noroc cu cercul dvs. de prieteni, aleși pe sprânceană, care se vor strădui, între 6 și 30, să vă schimbe dis­po­ziția, demonstrându-vă afecțiunea. Și se mai întâmplă un fenomen îmbucurător, pe care-l veți simți cu pre­cădere către finele lunii - opiniile și cunoștințele dvs. trezesc tot mai mult respect.
BANI: Luna e neutră, din punct de vedere fi­nan­ciar, cu excepția faptului că puteți primi cadouri frumoase de ziua dvs. sau de sărbători, în primul rând din partea prietenilor apropiați.
CARIERĂ: Consolidați-vă bunele relații cu șefii în primele cinci zile ale lunii, dar fiți foarte atenți să nu intrați în linia lor de foc între 7 și 11, când pot ieși scântei.
DRAGOSTE: Deveniți comunicativi, din 1. N-ar fi ex­clus ca o persoană, pe care o cu­noaș­teți prin intermediul prietenilor sau într-o de­pla­sare cotidiană, să vă stârnească curiozitatea în a doua parte a lunii.
SĂNĂTATE: În primele zile ale lunii puteți avea impresia că nu vă veți mai reveni în veci din oboseală, dar nu e așa.

VĂRSĂTOR
Redresare financiară


Evitați situațiile conflictuale cu prietenii dvs. vechi sau mai în vârstă, îndeosebi în primele cinci zile ale lunii, pentru că ulterior se va putea do­ve­di că motivul a fost o simplă ne­în­țe­legere sau o im­presie greșită. În schimb, după 11 puteți lega o nouă pri­etenie, și încă una importantă. Puteți întâlni pe ne­așteptate personaje la fel de neobișnuite ca dvs. Unele vă sunt pe plac, altele, peste care puteți da cel mai probabil între 7 și 11, vă pot surprinde într-un mod neplăcut. Poate fi o ocazie bună să reflectați asu­pra diverselor tipuri de excentricitate și reacțiile pe care acestea le trezesc. Pe perioada aceluiași in­ter­val v-am recomanda să nu conduceți, pe cât posibil, pen­tru că s-ar putea să vă expuneți unor situații ris­can­te. Pericolul îl reprezentați nu atât dvs., cât co­legii dvs. de trafic. Uranus revine în mișcare directă pe 27, și asta înseamnă că pe final de an vă mai li­niștiți.
BANI: Între 10 și 20 veți putea începe un proces de redresare financiară, și în final se poate să primiți și niște datorii restante de o vreme încoace.
CARIERĂ: Interacționați tot mai bine cu șefii dvs., cu începere din 6, și vă puteți do­­ve­di calitățile și creativitatea până pe 30.
DRAGOSTE: Se poate ca în intervalul 6-8 să flir­tați sau să începeți o aventură cu ca­reva dintre șefi, dar nu este obligatoriu.
SĂNĂTATE: Doar în jurul datei de 7 e bine să vă feriți de eforturi mari.

PEȘTI
Talentele înfloresc


Țineți-vă tare până pe 4, cât timp Neptun în semnul dvs. se ceartă cu Sa­turn și nu mai știți încotro s-o luați, atâtea momente de deziluzie și descurajare trăiți. Dar ar trebui să aveți încredere că lucrurile se vor schimba o dată cu in­tra­rea lui Venus în alt semn de apă, cel al Scorpionului, pe 6, căci ea vă echilibrează. Energia lui Venus se poa­te concretiza, mai ales pentru Peștii născuți în primul decan, într-o călătorie în străinătate sau în re­vederea cu prieteni dragi veniți de peste hotare. Pen­tru numeroșii Pești înzestrați cu talente artistice, Ve­nus aduce vești bune de altă natură, în sensul că se pot face remarcați. Și prietenii pe care-i aveți aici vă sus­țin, probabil veți fi invitați în multe locuri, în­cepând din 11. Evitați însă participarea la evenimente sociale pe 20 și 21.
BANI: Nu acționați impulsiv între 7 și 11, nici dacă unii dintre prietenii dvs. insistă să le urmați sfatul. Se prea poate ca ei să fie de bună credință, dar informațiile lor să nu fie corecte, deci nu vă puteți baza pe ele. De abia după data de 27 începeți să înțelegeți mai bine ce ar fi de făcut.
CARIERĂ: E tare greu cu șefii la început de lu­nă, se pare că v-au luat la ochi, dar în­cercați să fiți răbdători și foarte atenți la detalii, căci după 4 situația începe să se mai relaxeze.
DRAGOSTE: Vă veți bucura de susținerea și ge­nerozitatea de spirit a partenerului, mai ales pe perioada sărbătorilor de iarnă.
SĂNĂTATE: În general sunteți bine, doar în jurul datei de 7 trebuie să evitați eforturile mari.