Răspuns pentru SILEA CONSTANTIN - Buzău, F. AS nr. 1191 - "Cum se tratează diverticuloza?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Pentru diverticuloza fără semne și simptome, tra­ta­mentul nu este de obicei necesar, o alimentație bogată în fibre și consu­mul de lichide în cantitate suficientă fiind capabile să reducă riscul com­plica­țiilor (abces, perforație etc.) și dez­­voltarea altor diverticuli. În schimb, dacă se ajunge în stadiul de diverti­culită, proces patologic infla­mator, care se manifestă la nivelul porțiunii inferioare a colonului (sigmoid), tratamen­tul presu­pune, ade­seori, repaus la pat, administrarea de laxati­ve, ali­mentație bogată în lichide și antibioterapie pe cale orală. În caz de ruptură sau de in­flamație, destul de larg răspândită, este ne­cesar trata­men­tul cu antibio­tice pe cale intravenoasă.
Câteodată, tratamentul chi­rurgical poate fi, de asemenea, ne­cesar, pentru a îndepărta seg­men­tul afectat al colo­nului, iar, în cazul semnelor și simpto­melor severe, o colostomie temporară poate fi necesară, până la vinde­carea colonului. Ulterior, după ce vindeca­rea s-a produs, este efec­tuată o altă intervenție, pen­tru a repune colonul în circuit.
Tratamentul naturist indicat în cazul diverticulozei colonice include remedii cu proprietăți antiinflama­toare, antiseptice, regenerative, ale mu­coasei intestinale și antidiareice, cum sunt: chitosanul, L-glutamina, curcumina, boswellia, gheara mâței, ulei de in sau iaurturi care conțin pro­biotice. Toate aceste remedii au proprietăți protec­toare importante ale sistemului gastro-intes­tinal, fiind indicate în sindromul de permeabilitate intestinală, colite, boala Crohn, infecții digestive, diverticuloză, atrofia mu­coasei intestinale, prin men­ținerea nivelu­lui imuno­globulinei A (IgA), care re­duce atașarea bacteriilor patogene de celulele mu­coasei intestinale. Dintre gemoderivate, cele mai indicate sunt extrac­tele de muguri de magnolie și din muguri de merișor.
Regimul alimentar trebuie să vizeze prevenirea in­flamațiilor și, prin urmare, reducerea riscului de apa­riție a diverticulitei. Recomandările generale in­clud creșterea treptată a aportului de fibre alimentare (fructe, legume, semințe, pâine și alte produse din ce­reale integrale, leguminoase), reducerea consu­mului de cereale rafinate (produse de patiserie și bru­tărie din făină rafinată, pâinea albă, macaroanele, orezul alb, cartofii prăjiți, chipsuri etc.). Este nece­sară hidra­tarea suficientă (în cazul unei diete cu aport crescut de fibre) și se recomandă un consum de 3 litri de lichid pe zi, reducerea cărnii și a grăsimilor (unt, margarină, maioneză, sosuri, carne gra­să, brân­ze­turi grase), consumul de probiotice (iaurt, lapte, brânză, degresate) sau administrarea de supli­mente probio­tice, care conțin în special Lactobacillus casei, și combaterea sedentarismului, care dăunează diges­tiei.
Să auzim numai de bine!


Dr. RAREȘ SIMU - Centrul de Sănătate și Viață "Armonia", București, Strada Italiană nr. 13, parter, ap. 3, tel. 0766/29.84.58

"Doresc amănunte despre afecțiunea numită esofag Barrett"
(Răspuns pentru EUGENIA - Pitești, F. AS nr. 1189)


"Esofagul Barrett" se referă la transformarea mu­coa­sei normale, de la nivelul porțiunii terminale a esofa­gului, în mucoasă de tip gastric sau intestinal. Cauza cea mai frecventă a acestei afecțiuni o repre­zintă refluxul gastroesofagian, dar există și cazuri în care nu se cunoaște cauza apariției bolii. Ca frec­vență, poate apărea la 10-15% din pacienții cu reflux gastroesofagian cronic. Mucoasa esofagului nu este adaptată să reziste sucului gastric acid sau sucului biliar (dacă există și reflux biliar) și se distruge. Ulte­rior, în procesul de reparație, apar celule mucoase de tip gastric sau intestinal, care sunt adaptate să reziste sucurilor digestive. Acest proces de schimbare a tipu­lui de celule mucoase poate, la un moment dat, să scape de sub con­trol și atunci apar celule anormale - displazice sau chiar canceroase. Esofagul Barrett poate să evolueze asimptomatic, dar de multe ori, pacienții prezintă simptomele bolii de bază, adică simp­tome de reflux gastroesofa­gian. Pe lângă acestea, există și unele care pot indica apariția esofa­gului Barrett. Pirozisul (senzația de arsură esofa­giană) per­sis­tent, dificultatea sau durerea la înghi­țire, scăderea în greutate, hemoragia digestivă cu eliminarea sân­gelui prin vărsătură sau prin scaun, toate acestea pot indica apariția esofagului Barrett.
Diagnosticul bolii se pune prin metode imagis­tice. Cea mai bună metodă este endoscopia digestivă superioară, cu ajutorul căreia se poate vizualiza foar­te bine aspectul esofagului. De asemenea, se pot pre­leva probe din mucoasă pentru a fi studiate la micro­scop. Examinarea la microscop poate spune dacă s-a produs modificarea mucoasei esofagiene, și cu ce tip de mucoasă. În funcție de această modificare se poate aprecia și gradul de risc de degenerare malignă. S-a constatat că atunci când mucoasa esofagiană este înlocuită cu mucoasă de tip intestinal, riscul de apariție a cancerului este mai mare decât în cazul mucoasei de tip gastric. Această investigație este re­comandată periodic. La pa­cienții cu reflux gastroeso­fagian - la 5 ani, și la cei la care a fost diag­nosticat esofagul Barrett - mai des, cel puțin o dată pe an, toc­mai pentru a supra­veghea evo­luția leziunilor și a interveni prompt atunci când apar celule de­generate cu risc mare de cancer. De fapt, acesta este prin­cipalul risc al esofagului Barrett, de trans­formare canceroasă, deși doar în jur de 1% din pacienți dez­voltă cancer. Unele studii indică un pro­cent de risc chiar mai mic de 1%.
Tratamentul se face medica­mentos și chirurgical. Trata­men­tul medicamentos se adresează refluxului gastroeso­fagian și se face cu antisecretorii gastrice și pansa­mente gastrice. În cazul în care acestea nu sunt efi­ciente pentru a controla refluxul, se poate interveni chi­rurgical. Tratamentul chirurgical al esofagului Bar­rett este rezervat cazurilor care evoluează cu com­­pli­cații (stenoză sau ulcer) sau celor în care leziunile sunt în stadiu avansat și riscul de cancer este ridicat. Meto­dele chirurgicale pot fi minim invazive (endo­sco­pice) sau intervenție clasică, în care se face rezec­ția unei porțiuni din esofag. Prin metode endo­sco­pice se înde­părtează mucoasa afec­tată prin abla­ție, radio­frec­vență, criocoagulare sau fotocoagulare cu laser.
Medicina complementară oferă posibilități de te­rapie eficiente. Se folosesc substanțe care au efecte antiinflamatoare, cicatrizante și antisecretorii gas­trice. Dintre acestea, amintim extractul de muguri de lucernă, turmericul, gheara-mâței, propolisul, argila, lemnul-dulce, aloe vera. Unele din aceste remedii au și proprietăți anticancerigene. De asemenea, trata­mentul homeopat sau acupunctura sunt metode efici­ente, cu bune rezultate în controlul refluxului gastro­esofagian.
Nu în ultimul rând, aș sublinia că în toate cazurile de esofag Barrett, trebuie căutată prezența bacteriei Helicobacter. Dacă este prezentă, trebuie tratată și eliminată, pentru că reprezintă unul din factorii care pot întreține refluxul gastroesofagian. În plus, re­prezintă unul din factorii de risc pentru evoluția bolii spre cancer.


Ing. dipl. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, str. Gen. E. Grigorescu nr. 6, ap. 2, cod 400304

"Am otită medie cronică colesteatomatoasă"
(Răspuns pentru GABI B. - Deva, F. AS nr. 1190)


Cu ajutorul unui bețișor cu vată procurat din farmacie, luați puțin unguent POCO și printr-o rotire ușoară, introduceți-l cu atenție în ureche, până aproa­pe de timpan. S-ar putea ca, începând de a doua zi, să constatați o ameliorare a simptomelor. În acest caz, puteți continua aplicarea unguentului POCO în ure­che, dar nu mai mult de o dată la 3-4 zile. Cu ajutorul acestui unguent sunt șanse reale să scăpați definitiv de infecția din ureche. POCO este un medicament cu utilizări universale, brevetat ca invenție, care a dat rezultate spectaculoase în numeroase cazuri în care alte tratamente au dat greș.
POCO poate fi procurat la tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com


Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Am otită medie cronică colesteatomatoasă"
(Răspuns pentru GABI B. - Deva, F. AS. nr. 1190)


Otita medie cronică colesteatomatoasă recidi­vantă de care suferiți este o afecțiune inflamatorie și evolutivă a urechii medii, caracterizată prin modi­ficări de tip epidermic, la nivelul mucoasei timpa­nului, cu potențial invadant și cu distrucție osoasă periferică. O caracteristică a acestei afecțiuni este evoluția progresivă a leziunilor inflamatorii cronice ale mucoasei timpanice, care sunt greu de influențat prin tratamente medicamentoase aplicate pe cale generală sau locală. Colestea­tomul este o afecțiune gravă a urechii, cu tendință accentuată spre recidivă. Trata­mentul colesteatomului se poate sche­matiza astfel:
* asanarea medico-chirurgicală a focarelor infecțioase din căile aeriene su­perioare
* dezobstrucție nazo-faringiană cu instilații nazale și aerosoli, aromaterapie cu Ocnasept (soluție salină cu extract din 8 plante medicinale aromatice)
* recoltarea secreției otice pentru efectuarea antibio-fungigramei
* toaletă locală, aspirații, instilații de antiseptice (Betadine) și Propolis (soluție 10%, cu acțiune anti­microbiană, antifungică, antivirală, regeneratoare tisulară, antiinflamatorie și imunostimulentă)
* susținerea terenului imunologic cu Imuno­rezistan (extract din echinacea) și aerosoli salini, la Ocna Sibiului
* pansamente și controale periodice postoperator, la medicul specialist ORL, până la vindecarea com­pletă.