Făina de muștar
La problemele vezicii urinare s-au dovedit eficace băile cu făină de muștar: ele irită pielea, activând astfel circulația, iar reacția nu este numai locală, ci se transmite reflex către anumite organe, printre care și vezica urinară. În consecință, organismul devine capabil să combată mai bine germenii patogeni. În afară de aceasta, uleiurile de muștar se absorb prin piele, funcționând ca un antibiotic natural.
Rețetă
* Amestecați într-un lighean cu apă la temperatura corpului patru linguri de făină de muștar.
* Faceți o baie la picioare cu durata de 10 minute, apoi clătiți-vă cu multă apă curată, inclusiv între degete.
* Ștergeți-vă cu un prosop, pentru a preveni iritarea pielii.
* Ungeți picioarele cu un ulei și puneți-vă niște șosete groase de lână.
* Odihniți-vă 10-20 de minute.
* Contraindicații: piele sensibilă, neurodermită, diabet ori sarcină.
Durerile menstruale
Ceai de crețișoară și coada-racului
Durerile și spasmele din zilele menstruației se asociază adesea cu sângerări abundente. Ceaiul de crețișoară are un efect astringent și de aceea este un remediu foarte potrivit împotriva sângerărilor prea puternice.
Rețetă
* Turnați un sfert de litru de apă clocotită peste una sau două lingurițe de crețișoară.
* Lăsați să infuzeze 10 minute, apoi strecurați.
* Când simptomele se manifestă acut, beți două sau trei căni din această infuzie, repartizate pe întreaga durată a zilei.
O altă plantă care vă poate fi de ajutor este coada-racului. Ea liniștește spasmele dureroase.
Rețetă
* Puneți două sau trei lingurițe de coada-racului într-un sfert de litru de apă în clocot.
* Acoperiți vasul, așteptați să infuzeze 10 minute și strecurați.
* Beți două-trei căni pe zi - sau după necesități.
Lenevirea intestinului
Semințe de in
Datorită mucilagiilor pe care le conțin, semințele de in se umflă de până la patru ori în contact cu apa și astfel măresc volumul materiilor fecale. Aceasta declanșează un reflex de întindere a intestinului, ceea ce stimulează evacuarea conținutului său. Așadar, semințele de in pot ameliora constipația sau ajută pe moment un intestin leneș - ori care s-a lenevit în urma unui consum exagerat de laxative.
Utilizare
* Dimineața și seara, amestecați o lingură sau două de semințe de in măcinate în nectar de mere, lapte sau brânză de vaci. Dacă simțiți nevoia, puteți îndulci cu o linguriță de miere.
* Efectul se face observat abia după câteva zile. Pregătiți-vă pentru o terapie pe termen lung, care va dura mai multe săptămâni sau luni.
* Semințele de in pot scădea absorbția medicamentelor administrate, de aceea vă sfătuim să lăsați un interval de două-trei ore între ele.
* Ca regulă generală, o persoană care suferă de constipație ar trebui să bea multă apă.
Balonările
Amestec de plante aromate
Fitoterapeuții ne recomandă un amestec de plante care poate reduce eficient balonările. El se compune din: semințe de chimen și fenicul (au efect carminativ, adică elimină gazele din intestin), frunze de mentă și flori de mușețel (combat spasmele).
* Puneți într-un mojar câte 25 grame de semințe de chimen și fenicul și zdrobiți-le, pentru ca ele să elibereze uleiurile eterice pe care le conțin.
* Adăugați aceeași cantitate de flori de mușețel și frunze de mentă, amestecând bine totul.
* Turnați un sfert de litru de apă fierbinte peste o linguriță sau două din combinația de plante menționată mai sus.
* Lăsați la infuzat zece minute și strecurați.
* Ceaiul se bea cu înghițituri mici.
Negii
Cataplasme cu usturoi
În urma unui mic studiu efectuat în anul 2002, s-a concluzionat că este posibil ca usturoiul - și anume, cățeii proaspăt tăiați - să combată eficient negii. Cinci copii care aveau negi pe mâini au fost tratați zilnic cu usturoi, timp de trei luni. Rata de succes s-a ridicat la100%. Însă numărul participanților a fost foarte restrâns și nici n-a existat un grup-martor. De asemenea, se poate pune întrebarea dacă într-adevăr usturoiul este cel care a produs efectul respectiv sau nu cumva negii au dispărut de la sine. Pentru toate aceste motive, se consideră că studiul amintit n-a furnizat o dovadă care să nu poată fi contestată.
Utilizare
* Seara, înainte de culcare, tăiați în două un cățel de usturoi și tamponați negul cu sucul lui.
* Acoperiți locul cu un plasture.
* Repetați procedura zilnic, până la dispariția totală a negului.
Diareea
Supa lui Moro
Un vechi remediu contra diareei, din păcate uitat între timp, este "supa de morcov a lui Moro". Ideea preparării ei i-a aparținut reputatului pediatru austriac (ulterior stabilit în Germania) Ernst Moro, care a realizat, în urmă cu aproape 100 de ani, performanța de a reduce spectaculos cu ajutorul ei rata mortalității în rândul copiilor afectați de diaree. Experiențele efectuate în laboratoarele moderne au pus în evidență faptul că oligozaharidele din morcov împiedică agenții patogeni să se fixeze pe pereții intestinului și astfel restabilesc consistența normală a scaunului.
Rețetă
* Curățați de coajă jumătate de kilogram de morcovi, tăiați-i mărunt și puneți-i într-un litru de apă.
* Fierbeți-i la foc mic o oră până la o oră și jumătate.
* Pasați morcovii cu ajutorul unei site sau într-un blender.
* Cantitatea totală se suplimentează cu apă până la capacitatea de un litru și i se adaugă o linguriță rasă de sare.
* Supa se mănâncă în porții mici.
Afinele
Și afinele deshidratate acționează cu succes împotriva diareei, deși în alt mod: ele conțin până la 7% tananți, care leagă proteinele din intestin, așa încât mucoasele intestinale devin mai puțin permeabile, ceea ce îngreunează pătrunderea germenilor. În plus, decoctul de afine uscate îi și omoară.
Rețetă
* Puneți două-trei linguri de afine uscate în jumătate de litru de apă.
* Fierbeți-le 30 de minute la foc mic și după aceea strecurați.
* Luați câte o lingură din acest decoct, de mai multe ori pe zi.
* Atenție: folosiți exclusiv fructe uscate. Afinele proaspete au efect laxativ.
Neliniștea și tulburările de somn
Flori de levănțică
Despre florile de lavandă se spune că ar avea o acțiune calmantă. Este o opinie împărtășită și de specialiști, care recomandă lavanda ca remediu contra stărilor de anxietate și a insomniilor. Efectul terapeutic se datorează uleiului eteric prezent în florile acestei plante. El relaxează sistemul nervos central și calmează căile respiratorii.
Utilizare
* Faceți o baie călduță, cu jumătate de oră înainte de culcare. Amestecați 6 până la 10 picături de ulei de lavandă în puțină smântână și puneți-o în cadă. Apa nu trebuie să fie fierbinte, temperatura de 37°C ar fi ideală.
* Ca alternativă, puteți întrebuința flori de lavandă uscate: 50-60 grame, peste care turnați un litru de apă clocotită. Lăsați 20 de minute să infuzeze, strecurați și amestecați lichidul în apa din cadă.
* Durata băii nu va depăși 15 minute. După aceea, odihniți-vă.