Semințele de grepfruit

Ilie Tudor
- Extractul obținut din semințele acestui fruct poate fi considerat, fără exagerare, drept vedeta medicamentelor naturale. Mai exact: cel mai puternic antibiotic și antiviral al momentului. Dacă aceste elogii sunt meritate sau nu, vom încerca să aflăm în cele ce urmează -

Grepfruitul a apărut pe Pământ cu doar câte­­va secole în urmă, prin încrucișarea a doi pomi fructiferi: portocalul și pomelo. Din "povestea de dragoste" a celor doi s-a născut o specie nouă de pom fructifer, nu prea înalt (în mod curent, atinge între 5 și 7 metri înălțime), cu fructe mari, parfumate, colorate în galben și roșu-portocaliu. Abia prin anul 1856, un savant a descoperit că, de fapt, grepfruitul este o nouă specie, și a numit-o știin­țific Citrus paradisi. Un secol după aceea, un spe­cialist în... fizică nucleară, dr. Jacob Hai­rich, a mușcat un sâmbure de grep­fruit, iar gustul amar, intens, simțit în acel moment, l-a intrigat atât de tare, încât l-a determinat să stu­dieze în amănunțime sub­stan­țele pe care această sămânță le conține. Iar re­zultatele cerce­tări­lor sale au uluit și continuă să ulu­iască și în prezent lumea știin­țifică.

Un univers într-o sămânță
Semințele sunt cea mai im­por­­tantă și totodată cea mai fas­cinantă structură din lumea plan­telor. Un sâmbure, infim în apa­rență, conține în el tot ceea ce este nevoie pentru a da naștere unui arbore falnic sau pentru a asigura continuitatea unei întregi specii, vreme de milioane de ani. Această imensă forță, prezentă în fiecare sămânță, este păzită cu străș­nicie de substanțe încă foarte puțin cunoscute, care au rolul de a alunga sau distruge toți dăunătorii, de la virușii microscopici și până la insecte. Iar grepfruitul pare să fi găsit rețeta perfectă pentru a se proteja. El conține: * substanțe aromatice care alungă insectele și distrug animalele inferioare (proto­zoa­rele); * pig­menți (flavo­noide) care distrug bacteriile, ciupercile parazite și virușii, inhibă dezvoltarea unor formațiuni tumorale; * substanțe amare, care stimu­lează imuni­tatea, reglează metabolismul zaharurilor și al grăsimi­lor. Din cunoștințele actuale, complexul de substanțe extras din semințele de grepfruit este antibioticul cu spectrul cel mai larg din lume, pentru că distruge nu mai puțin de 800 (!) de tulpini de bac­terii, inclusiv unele rezistente la antibioticele de sinteză. (În mo­mentul de față, este cunoscută o sin­gură bacterie - Pseudomonas aeruginosa - care poate rezista la acest antibiotic.) În plus, sâmburii de grep­fruit, odată ajunși în organismul uman, au un efect de anihilare a toxi­nelor, ajută la scăderea colesterolului și a glicemiei, stimulează imunitatea etc.

Mod de administrare
În terapie, se folosesc atât semințele de grep­fruit, cât și membranele (pielițele) care le în­conjoară și le protejează în interiorul fructului, ambele fiind foarte active din punct de vedere terapeutic. Prepararea și adminis­trarea lor nu este, însă, un lucru ușor. De ce? Pentru că nu există niciun solvent care să extragă toate prin­cipiile active din grepfruit. Pigmenții și sub­stan­țele amare sunt solubile în apă ori alcool, în timp ce substanțele aro­matice pot fi extrase numai în uleiuri. Din aceste motive, există doar două for­me de administrare, ce pot cuprinde - nu în aceeași măsură - toate principiile active:

Pulberea
Sâmburii de grepfruit și membranele uscate se pun într-o piuă (mojar), unde se fărâmițează manual. Râș­nița electrică nu se poate folosi, întrucât substanțele uleioase conținute de sâmburi nu permit măcinarea. Imediat după obținere, o linguriță de pulbere se ames­tecă cu trei lingurițe de miere. Din pasta astfel obți­nută se ia câte o linguriță, de două-trei ori pe zi, pe stomacul gol.

Extractul glicerinat
Este cel mai puternic preparat obținut din grepfruit. Se prepară pe cale industrială, prin folosirea unui amestec de glicerină, apă și alcool, pentru a dizolva toate tipurile de sub­stanțe active din semințele fruc­tului. Acest extract este un lichid cu miros plăcut, de citrice, cu o culoare porto­calie in­ten­să și un e­fect anti­biotic, antiviral și an­tifungic foar­te puternic. Cu con­­diția ca ex­tracția să fi fost făcută cu ingrediente biologice, acest produs se poate folosi și intern.

Tratamente interne cu semințe de grepfruit

Răceli și gripe
De la primele simptome ale infecției gripale, se administrează extractul de grepfruit: adulții vor lua câte 10-15 picături în apă, în timp ce copiilor peste 2 ani le vor fi administrate 3-5 picături. Doza se repetă la fiecare 4 ore, până la completa eliminare a bolii.
Studii făcute în Statele Unite arată că semințele de grepfruit blochează replicarea unor tulpini de viruși gripali, stopându-le astfel evoluția, dar cel mai im­por­tant efect al acestui remediu este că previne com­plicațiile gripei, în special cele bronho-pulmonare și ale căilor respiratorii superioare. În cazul gripelor care debutea­ză cu dureri de gât puterni­ce, se dizolvă 10-15 pică­turi de extract glicerinat în 100 ml de apă călduță, apoi se amestecă bine, iar cu so­luția rezultată se face gargară, în mai multe reprize.

Nefrite și cistite
Personal, am făcut cunoștință cu acest re­mediu atunci când am văzut efectele sale asu­pra unei cunoș­tințe, care suferea de o cistită reci­divantă, dată de o tulpină de E. coli rezistentă. Ei bine, in­fecția urinară, care nu cedase vreme de 1 an și jumă­tate la niciun antibiotic s-a vindecat în doar 3 săptă­mâni, timp în care bolnava a luat zilnic câteva picături de ex­tract glicerinat. Extractul de grepfruit distruge, practic, toate tipurile de bacterii care produc infecții reno-urinare, de la E. coli până la stafilococul auriu, inclu­zând și tulpinile de bacterii rezistente la anti­bioticele obișnuite.
În cazul cistitelor cronice, cura durează 3-6 săp­tămâni, timp în care se iau câte 15 picături, de 3-4 ori pe zi. Pe timpul tratamentului, se renunță la ali­men­tele care conțin zahăr și amidon rău, dar vor fi consumate cât mai multe alimente bogate în clorofilă.
În bolile renale, efecte foarte bune are și extractul de semințe de grepfruit administrat în sucul proaspăt stors din pulpa acestui fruct. Sucul de grepfruit alca­linizează pe termen scurt urina, ceea ce face mai efi­cientă acțiunea antibiotică a semin­țelor. Apoi, com­binația suc de pulpă + ex­tract glicerinat previne for­marea calculilor (pietrelor) la rinichi, fiind recoman­dat inclusiv persoanelor deja operate de calculoză, pentru preveni­rea recidivelor.

Bronșita recidivantă, pneumonia și tuberculoza
Se iau câte 10-20 picături de ex­tract de sâmburi de grepfruit, înainte de fiecare masă. Tratamentul durează 40 de zile, după care se face o pauză de 14 zile, apoi se poate relua. Bacteriile rezis­tente la antibiotice sunt, de regulă, foarte sensibile la ex­tractul de semințe de grepfruit, dar pentru a învinge complet boala, au nevoie și de ajutorul sistemului imunitar. Din acest motiv, în completarea tratamen­tului cu acest remediu, se vor lua oligoelemente (zinc și seleniu, împreună cu vitamina C), se vor face aro­matizări cu uleiuri volatile (ulei din coajă de grep­fruit, din fructe de cuișoare și din frunze de arbore de ceai).

Pesticide, metale grele
S-a demonstrat, prin studii de laborator, că extrac­tul de semințe de grepfruit inhibă acțiunea nocivă a multor ierbicide, insecticide sau fertilizatori care ajung, din păcate, în alimentele sau apa pe care le con­sumăm. Din acest motiv, curele de 2-3 săptămâni cu semințe de grepfruit au un efect detoxifiant exce­lent, în cazul persoanelor care trăiesc în mediu poluat sau care consumă hrană de tip industrial. Interesant este că, în semințele de grepfruit, se află în mod na­tu­ral și cantități infime de compuși ai acidului cian­hidric. Acești compuși se află în cantități atât de mici, încât nu au niciun efect nociv asupra organis­mului uman, în schimb, ajută la solubilizarea și la eli­mina­rea din organism a unor metale grele sau ra­dio­­active, cum ar fi plumbul, mercurul, cadmiul, radiul, cesiul, stronțiul etc. Pentru eliminarea de me­tale grele, ex­trac­tul de semințe de grepfruit (din care se iau 40 de picături pe zi) se folosește în combinație cu zeolitul silicic sau cu o cură cu clorofilă. Trata­mentul este deopotrivă eficient pentru oameni și animale.

Paraziți și infecții digestive
Unul din motivele pentru care grepfruitul este inclus în trusa de prim ajutor naturist este efectul său foarte puternic și rapid în infecțiile digestive. Încă de la primele semne ale acestora (diaree, febră, spasme digestive), se iau câte 10 picături de extract, din patru în patru ore. Ulterior, pentru stabilizarea tranzitului intestinal, se va lua cărbune medicinal (2-3 linguri pentru un adult, și jumătate din cantitate pentru co­pii) sau varianta sa mai puternică: cărbunele activ.
În cazul infecțiilor cu protozoarul Giardia, se re­co­mandă curele de 6 săptămâni cu extract de se­mințe de grepfruit, din care copiii vor lua câte 3-9 picături, de patru ori pe zi, iar adulții câte 10-20 de picături, de patru ori pe zi.

Micoze
* În candidoza bucală se fac, de trei ori pe zi, clă­tiri ale gurii cu 100 ml de apă distilată, în care s-au di­zolvat 30 de picături de extract de semințe de grep­fruit.
* În candidoza digestivă se recomandă curele in­ter­ne cu acest extract, din care se iau câte 10-15 pică­turi, de 2-3 ori pe zi. O cură durează 3-4 săptămâni.
* Contra micozei pielii capului se fac frecții cu soluția obținută din două linguri de apă, în care se pun 30 de picături de extract de semințe de grepfruit. Su­plimentar, se pun în șamponul sau în gălbenușul de ou cu care ne spălăm pe cap, câte 10-20 de picături din acest extract.
* În candidoza vaginală se face tratamentul intern cu semințe de grepfruit, recomandat în cazul candi­dozei digestive. Suplimentar, se fac spălături săp­tă­mâ­nale, cu o soluție obținută din 30 de picături din acest extract, dizolvate în 150 ml de apă.

Infecții ale pielii
Extractul de grepfruit este folosit ca dezinfectant, atât în tratamentul rănirilor accidentale, cât și al infec­țiilor cronicizate, rezistente la tratamentele cla­sice. Chiar și în diluții mari, de 1:100 sau mai mult, acest extract previne infectare rănilor, a mușcăturilor de insecte, a împunsăturilor etc.
În cazul eczemelor infecțioase, rezistente la trata­mentele clasice, extractul se aplică nediluat, direct pe locul afectat, lăsând apoi pielea să se usuce la aer.

Herpes, infecții virale
Câte 2-3 picături de extract de semințe de grep­fruit, aplicate direct pe locul afectat, vindecă, în 24-48 de ore, o infecție herpetică. Efectul este mai intens și mai sigur, dacă se face și un tratament intern cu acest remediu. Nu se recomandă aplicarea directă a extractul de grepfruit pe mucoase, pentru că poate produce usturimi foarte mari.
În infecțiile cu virusul HPV, care este cau­za apa­riției negilor de pe piele sau a vegetațiilor din zona genitală, aplicarea aceluiași ex­tract, nediluat, se dovedește la fel de efi­cientă. Se aplică pre­paratul de 2-3 ori pe zi, până la completa vindecare.
Alunițele produse de in­fecțiile virale (cum ar fi cele cu Molluscum conta­gio­sum) sunt și ele adesea vin­­decate, fără alte inter­ven­ții, prin simpla aplicare a ex­tractului de se­mințe de grep­fruit.
Comunicări științifice fă­cute în ultimele trei dece­nii demonstrează acțiunea antivi­rală a extractului gli­cerinat de semințe de grep­­fruit, luat intern, contra in­fecțiilor di­gestive cu coro­na­virusuri, și contra infec­ției cu HIV.

Precauții

Analizele repetate, făcute asupra unor extracte de semințe de grepfruit, comercializate în Europa și Asia, au arătat că de multe ori acest produs este com­binat cu conservanți periculoși pentru sănătate, cum ar fi: clorura de benzetoniu, metilparabenul sau triclo­sanul. Toți acești compuși au efect antibiotic, dar și toxic asupra organismului uman, motiv pentru care o parte din comunitatea științifică a considerat folo­sirea extractului de semințe de grepfruit drept o mare es­cro­cherie. Unii cercetători au afirmat că, de fapt, ex­tractul de grepfruit nu are niciun efect anti-infec­țios, doar conservanții introduși pe șest în el având un efect antibiotic. Aceasta, până în anul 2002, când o echipă de medici ai Universității din Texas, în urma unor studii cu extract pur de grepfruit, a demonstrat, fără dubiu, că semințele acestui fruct au cel mai intens efect antibiotic, incomparabil mai puternic decât al conservanților din contrafacerile anterior aminte.
Pentru a evita consumul unor contrafaceri pericu­loase, este recomandat să folosim doar extracte de sâm­buri de grepfruit omologate și avizate pentru co­mercializare în România. Mai ales pentru uz in­tern, vor fi folosite produsele care au clar specificat pe am­balaj faptul că pot fi ingerate de către adulți și copii. Cele mai sigure sunt extractele de sâmburi de grep­fruit obținute cu ingrediente provenite din agri­cul­tura ecologică.

Contraindicații

Intern, extractul de semințe de grepfruit nu va fi administrat pacienților care iau medicație anticoa­gu­lantă (pe bază de warfarină, în special). Extern, ex­tractul de semințe de grepfruit nu se va aplica nedi­luat pe mucoase (vaginală, anală, bucală). De ase­menea, extractul de grepfruit nu se aplică în ureche, deoarece este extrem de iritativ, putând produce dureri atroce.
Extractul de sâmburi de grepfruit este produs la noi în țară sub numele de CITROMICINĂ, de către firma românească AromScience. Îl puteți găsi în far­maciile sau magazinele naturiste, ori puteți să-l co­man­dați direct la producător, la tel. 0736/37.15.16 sau prin internet, pe http://www.aromscience.ro/