Apă de orez
Ingrediente: 2 linguri de orez, o jumătate de cană de apă.
Se spală foarte bine orezul, se pune într-o cană și se toarnă peste el apa. Se lasă la macerat 24 de ore, apoi se strecoară. Cu apa rezultată se tamponează fața, gâtul și decolteul, dimineața și seara. Este - de secole - secretul tenului "de porțelan" al femeilor japoneze. Curăță, tonifică și dă pielii o strălucire aparte.
Apă de busuioc
Ingrediente: 3 lingurițe de flori și frunze de busuioc uscate, jumătate de cană de apă.
Florile și frunzele de busuioc bine mărunțite se lasă la macerat în jumătate de cană de apă, de seara până dimineața, când se filtrează. Se loționează fața, gâtul și decolteul după demachiere. Se pot aplica și comprese din tifon, înmuiate în apă de busuioc, care se aplică pe față și se lasă 10-15 minute. Este un elixir de tinerețe pentru piele, un regenerator, antiseptic, antiinflamator.
Apă de argilă
Ingrediente: o lingură de argilă, o jumătate de cană de apă.
Se pune argila într-un pahar de sticlă sau o cană de porțelan și se toarnă apa peste ea. După 24 de ore, se amestecă cu o lingură de lemn, și se lasă să se decanteze. Argila se aruncă. Dimineața și seara, se tamponează fața, gâtul și decolteul cu apa de argilă. Este calmantă, remineralizantă, antiinflamatoare și cicatrizantă.
Apă de albăstrele
Ingrediente: 2 linguri de albăstrele uscate, o jumătate de cană de apă.
Albăstrelele mărunțite se lasă în apă de seara până dimineața, apoi se strecoară. Cu apa obținută se loționează fața, gâtul și decolteul, în fiecare dimineață și seară, după ce au fost curățate. Tonifică și împrospătează pielea, atenuează ridurile.
Împotriva mușchilor lăsați ai feței, pentru pleoapele ridate și contra cearcănelor, a ochilor iritați și înroșiți, aplicați comprese înmuiate în apă de albăstrele, timp de 20 de minute.
Apă de coji de portocale
Ingrediente: 2 linguri de coajă rasă de portocale (bine spălată înainte), o jumătate de cană de apă.
Se pune coaja rasă de portocală în apă și se lasă 24 de ore. Se filtrează, apoi se aplică lichidul pe față, gât, și decolteu, după spălare, dimineața și seara. Binefăcătoare pentru pielea îmbătrânită și ridată, se recomandă și pentru tenul palid și tern. Pentru efect astringent, de curățare și echilibrare a secreției de grăsime, amestecați în cantități egale apă de coji de portocale cu ceai de rozmarin.
Apă de mentă
Ingrediente: 3 linguri de frunze de mentă uscată și mărunțită, o jumătate de cană de apă.
Frunzele de mentă se lasă la macerat în apă, de seara până dimineața, când se filtrează. Se loționează fața, gâtul și decolteul, dimineața și seara, după demachiere. Se pot aplica și comprese din tifon, înmuiate în apă de mentă, care se lasă pe față 10-15 minute. Este revitalizantă, calmantă și tonifiantă. În combinație cu oțet de mere (în cantități egale), se obține o loțiune excelentă pentru tenul gras și mixt. Închide porii și reglează producția de grăsime a pielii.
Apă de roiniță
Ingrediente: 3 linguri de frunze și flori de roiniță uscate, o jumătate de cană de apă.
Lăsați roinița să stea în apă, de seara până dimineața, apoi strecurați și aruncați plantele. Tamponați-vă fața, gâtul și decolteul de două ori pe zi. Apa de roiniță are efect reparator împotriva îmbătrânirii și a ridurilor. Tonifică și netezește pielea.