Apa de frumusețe

Iulia Vlad
Din cele mai vechi timpuri, apa de frumusețe a făcut parte din ritualul de îngrijire al femeilor. Proas­pătă și revigorantă, ea este un ingre­dient prețios pentru întreținerea obra­zului. Ingredientul de bază e apa plată, apa de izvor sau de fântână, combinată cu plante, fructe sau alimente. După pre­parare, se păstrează la rece nu mai mult de 2-3 zile.

Apă de orez

Ingrediente: 2 linguri de orez, o jumătate de cană de apă.
Se spală foarte bine ore­zul, se pune într-o cană și se toarnă peste el apa. Se lasă la macerat 24 de ore, apoi se strecoară. Cu apa rezultată se tamponează fața, gâtul și decol­teul, dimineața și seara. Este - de secole - secretul tenului "de porțelan" al femeilor japoneze. Curăță, tonifică și dă pielii o strălucire aparte.

Apă de busuioc

Ingrediente: 3 lingurițe de flori și frunze de busuioc uscate, jumă­tate de cană de apă.
Florile și frunzele de bu­su­ioc bine mărunțite se lasă la macerat în jumătate de cană de apă, de seara până dimineața, când se filtrează. Se loționează fața, gâtul și decolteul după dema­chiere. Se pot aplica și comprese din tifon, înmuiate în apă de busuioc, care se aplică pe față și se lasă 10-15 mi­nute. Este un elixir de tinerețe pen­tru piele, un regenera­tor, antiseptic, anti­infla­ma­tor.

Apă de argilă

Ingrediente: o lingu­ră de argilă, o jumăta­te de cană de apă.
Se pune argila în­tr-un pahar de sticlă sau o cană de porțelan și se toarnă apa peste ea. După 24 de ore, se amestecă cu o lingură de lemn, și se lasă să se decan­teze. Argila se aruncă. Dimineața și seara, se tamponează fața, gâtul și de­colteul cu apa de argilă. Este calman­tă, remineralizantă, anti­inflamatoare și cicatrizantă.

Apă de albăstrele

Ingrediente: 2 linguri de albăstrele uscate, o jumă­tate de cană de apă.
Albăstrelele mărunțite se lasă în apă de seara până dimineața, apoi se strecoară. Cu apa obți­nută se loționează fața, gâtul și de­col­teul, în fiecare dimineață și seară, după ce au fost curățate. Tonifică și împros­pătează pielea, atenuează ridurile.
Împotriva mușchilor lăsați ai feței, pentru pleoapele ridate și contra cearcă­nelor, a ochilor iritați și în­ro­șiți, aplicați comprese înmuiate în apă de albăstrele, timp de 20 de minute.

Apă de coji de portocale

Ingrediente: 2 linguri de coajă rasă de portocale (bine spălată înainte), o jumătate de cană de apă.
Se pune coaja rasă de por­tocală în apă și se lasă 24 de ore. Se filtrează, apoi se aplică lichidul pe față, gât, și decolteu, după spă­lare, dimineața și seara. Binefăcătoare pentru pielea îmbătrânită și ridată, se recomandă și pentru tenul palid și tern. Pentru efect astringent, de curățare și echilibrare a secreției de grăsime, a­mes­tecați în cantități egale apă de coji de portocale cu ceai de rozmarin.

Apă de mentă

Ingrediente: 3 linguri de frunze de mentă uscată și mărunțită, o jumătate de cană de apă.
Frunzele de mentă se lasă la mace­rat în apă, de seara până dimineața, când se filtrează. Se loționează fața, gâ­tul și decolteul, dimineața și seara, după demachiere. Se pot aplica și com­prese din tifon, înmuiate în apă de mentă, care se lasă pe față 10-15 mi­nute. Este revitali­zan­tă, calmantă și to­ni­fi­antă. În combinație cu oțet de mere (în can­tități egale), se obține o loțiune excelentă pentru tenul gras și mixt. Închide porii și reglează producția de grăsime a pielii.

Apă de roiniță

Ingrediente: 3 linguri de frunze și flori de roiniță us­ca­te, o jumătate de cană de apă.
Lăsați roinița să stea în apă, de seara până dimineața, apoi strecurați și aruncați plantele. Tamponați-vă fața, gâtul și decolteul de două ori pe zi. Apa de roiniță are efect reparator îm­potriva îmbătrânirii și a ridurilor. To­nifică și netezește pielea.