Răspuns pentru MARIA - București, F. AS nr. 1184 - "M-am îngrășat mult după tratamentul cu Evista"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Mulțumindu-vă pentru apreciere și încrederea acordată, voi încerca să aduc unele lă­muriri privitoare la întrebările care vă frământă.
Aparținând clasei de medicamente destinate tratamentului și prevenirii osteoporozei de postmenopauză, me­di­camentul Evista este, practic, un mo­dulator selectiv al receptorilor es­trogenici, cu acțiuni agoniste sau anta­goniste asupra țesuturilor receptoare de estrogen. Deși Evista are acțiune favorabilă asupra sistemului osos și, parțial, asupra metabolis­mului colestatic (sca­de colesterolul total), medicamentul este asociat, deseori, cu riscul crescut al eveni­mentelor trombo­em­bolice venoase, similar cu riscul asociat terapiei hormonale de substituție. Totodată, s-au constatat frecvent, precum în cazul dvs., reacții adverse, traduse prin insomnii, migrene, diaree, ede­me periferice și creștere ponderală.
Cunoscând aceste efecte, con­secutive administrării de raloxifen (Evista), se poate, deci, trage con­cluzia că luarea importantă în greu­tate, cât și edemele persistente la nivelul membrelor superioare și infe­rioare sunt, în cazul dvs., rezul­tante ale administrării îndelungate ale acestui medicament. Sigur, aveți dreptate atunci când afirmați că beneficiile aduse de Evista au fost dintre cele mai mari, în scopul creșterii indicelui de densitate osoasă, dar, poate era mai bine ca, în primă instanță, să se facă o apreciere mai riguroasă asupra beneficiilor aduse de medicament per ansam­blu, cât și a dezavantajelor administrării acestuia.
Faptul că nu reușiți să reduceți masa corporală acu­mulată, oricâte diete de slăbire ați aborda, are drept cauză tocmai dezechilibrul metabolic și hormo­nal instalat în urma administrării prelungite de ralo­xifen, coroborat, bineînțeles, și cu manifestările spe­cifice postmenopauzei. Este posibil ca și alți fac­tori determinanți să contribuie la starea în care vă găsiți actualmente, însă, cum nu menționați alte amă­nunte asupra altor patologii cronice în desfășurare, rămâne să încercăm depistarea acestora în cadrul unei con­vorbiri particulare, în măsura în care doriți să mă contactați telefonic.
Să auzim numai de bine!


Dr. RAREȘ SIMU - Cabinetul "APIMEDICA", București, str. C.A. Rosetti nr. 31, tel. 021/317.37.91, 021/317.38.96

"Tata așteaptă un sfat de la voi. Are o tumoră la stomac"
(Răspuns pentru LILIANA BONDOR, F. AS nr. 1189)


Cancerul gastric este considerat al doilea tip de cancer ca frecvență la nivel mondial, însă incidența sa poate varia de la țară la țară. Cauza cea mai frecvent implica­tă în apariția cancerului gastric este in­fec­ția cu helicobacter. Pe lângă aceas­ta, mai sunt implicați și alți factori: terenul genetic, anumite boli autoimune, trata­mente cu antiinflamatoare sau anti­se­cretorii gastrice. Un important factor de risc în apariția cancerului gastric este și rezecția gas­trică pentru ulcer gastroduodenal. Se recomandă, la acești pacienți, o supraveghere atentă postoperator. Evoluția bolii este destul de agresivă, pentru că, de cele mai multe ori, este descoperită în stadii avansate, când s-a extins și la alte organe.
Simptomele care trebuie să trimită pacientul la medic sunt generale: stare de oboseală, scăderea ape­titului, în special pentru anumite alimente, și locale, la nivelul tubului digestiv: balonare, disconfort ab­do­minal, greață, dureri în capul pieptului, arsuri la stomac, regurgitare. În stadiile mai avansate, apar scăderea în greutate, anemia, vărsăturile cu sânge, scaunele negre (cu sânge digerat), îngălbenirea ochi­lor sau a pielii, atunci când este afectat și ficatul.
Diagnosticul se pune relativ ușor, prin efectuarea unei endoscopii cu biopsie (prelevare de țesut) și analiză his­topatologică a leziunilor constatate. Pentru completa­rea diagnosticului, este necesară efectuarea unei tomografii computerizate, pentru a aprecia extinderea tumorii la organele abdominale și, dacă este cazul, PET-CT, pentru a aprecia extinderea bolii la nivelul întregului organism.
Din punctul de vedere al medicinei clasice, se apre­ciază că intervenția chirurgicală este măsura cea mai indicată în cazul cancerului gastric, urmată de chi­mio­terapie și radioterapie. Cu cât tumora este mai mică și mai puțin extinsă, cu atât șansele de supra­viețuire sunt mai mari. Atunci când sunt prezente metastazele, lucrurile devin mai complicate și rata de răspuns la tratament scade dramatic.
În cazul tatălui dvs., eu vă recomand să urmeze un tratament de întărire a sistemului imunitar, cu ciuperci - Ganoderma, Coriolus versicolor, Cordy­ceps, Maitake, Shiitake, și, în special, Agaricus. De asemenea, este foarte importantă reducerea cantității de radicali liberi din organism sau, cu alte cuvinte, alcalinizarea organismului. Pentru aceasta, vă reco­mand doze mari de Coenzima Q10 (200-400 mg pe zi) și, de asemenea, doze mari de vita­mina C (4-8 g pe zi). Este im­por­tant ca vitamina C să fie din sur­se naturale, combinată cu bio­fla­vo­noide. Un alt preparat pe care îl recomand este Mumio, rășina mun­ților care, de asemenea, are efecte antitumorale și imunosti­mu­latoare. Ca regim alimentar, foarte impor­tantă este eliminarea totală a pro­teinelor animale, a căr­nii, lactatelor (inclusiv brânza), albușului de ou, dar și a zahărului rafinat, ule­iului rafinat. Alimentele consumate să fie legume și fructe, cât mai proas­pete și cât mai puțin prepa­rate ter­mic, și în niciun caz să nu fie ținute la frigider.


Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Sufăr de sinuzită cronică și am frecvent dureri de cap"
(Răspuns pentru CORINA - București, F. AS nr. 1182)


Cronicizarea unei rino-sinuzite este determinată de modificări histologice importante ale cavităților sinusale, cauzate de pusee repetate de infecție den­tară sau rino-sinusală, cu obstrucție na­zală (de­­viație de sept, hipertrofie de cornet etc.), și de o fragilitate con­stituțională a mu­coasei respira­torii (rinită alergi­că, tul­burări de metabo­lism și imunitate).
Rino-sinuzita cronică se mani­festă cu: scurgeri purulente anteri­oare sau posterioare în faringe, nas înfundat, cefalee matinală, tuse sea­că, scăderea mirosului, miros urât, halenă fe­ti­dă, iri­tație faringiană și răgușeală la trezirea din somn etc.
Strategia terapeutică a rino-sinuzitei cronice se clasifică în tratament medicamentos conservator (sta­diul incipient) și tratament chirurgical (în for­mele complicate). Tratamentul inițial constă în: de­congestionante nazale, antibio-fungi-terapie de elec­ție, după realizarea antibio-fungigramei, antiinfla­ma­toa­re, vitaminoterapie, antialergice și imunomo­dula­toare (Imunorezistan Forte/ Imunostimulent, sau Ceai de Imunitate Fares, cu extract din Echinacea herba).
Tratamentul chirurgical se va lua în discuție când tratamentul medical corect efectuat a eșuat după o perioadă de 3 luni, și urmărește îmbunătățirea venti­la­ției și drenajului sinusal.
Tratamentul complementar al sinuzitei maxilare cronice se schematizează astfel:
* Dimineața și seara, după mâncare, se efectuea­ză lavajul (spălarea) foselor nazale cu OCNASEPT, o soluție salină saturată, care se aspiră pe nas și se elimină pe gură sau prin musaj (suflat).
* După lavaj se instilează în fosele nazale câte 2 picături, de 3 ori pe zi, dintr-o soluție preparată (re­țetă magistrală proprie).
* Instilațiile nazale sunt urmate de 10 ședințe de aerosoli medicamentoși (dexametazonă/ flixotide nebules, gentamicină, ser fiziologic) și inhalații cu uleiuri volatile aromatice. Aerosoloterapia medica­mentoasă se poate face la domiciliu sau în policlinică (2-3 ședințe/zi), cu nebulizatoare (aparate de aero­soli), iar aerosoloterapia naturistă cu Ocnasept spray (inhalații și pulverizații, seara, înainte de culcare). Ocnasept este un spray salin cu extract din plante medicinale, 100% natural, care poate fi comandat prin tel./fax: 0269/21.78.61, 0733/67.87.85, sau e-mail: sanmed@online.asconet.ro


ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Cum se poate ameliora spondilita anchilozantă?"
(Răspuns pentru VALENTIN BRAȘOVEAN - Sibiu, F. AS nr. 893)


Spondilita anchilozantă face parte din categoria bolilor autoimune, caracterizându-se prin inflamații care apar la nivelul coloanei vertebrale sacrale și lombare. În timp, dacă nu se iau măsuri terapeutice, inflamația poate cuprinde întreaga coloană, afectând inclusiv mucoasele.
Recomandări terapeutice:
* Sunt necesare câteva investigații medicale amănunțite, punându-se ac­cent pe gradul de toleranță la anumite alimente (lactate, produse care conțin gluten și produse cu un conținut ridicat în Omega 6).
* Se începe o activitate sportivă regulată, bazată cu precădere pe exerciții de întărire a musculaturii paravertebrale și exerciții de mobilitate.
* Se includ în dietă trei mese principale (echili­brate din punct de vedere nutrițional) și două gustări, constând în fructe (preferabil de sezon), semințe și nuci (alune, migdale etc.) crude (neprăjite, nesărate).
* Se practică expunerea la factorii de mediu na­tu­rali: pământ (mersul desculț prin iarbă, pe pământ, nisip), apă (înotul, dușul mental), foc (expunerea la soare în orele dimineții și după-amiezii), aer (plim­barea prin parcuri, păduri pentru inspirarea ionilor negativi - "vitaminele aerului").
Dintre metodele terapeutice alternative se mai pot efectua ședințe de reflexoterapie, presopunctură și energoterapie.
Ca tratament pe bază de plante sunt indicate:
* produsele care reglează flora intestinală: pro­bioticele, prebioticele, simbioticele
* produsele cu efect de reglare a sistemului imu­nitar: schizandra, lemnul-dulce, aloe vera, Noni, Rhodiola-rosea
* produsele cu efect antiinflamator: MSM, ghea­ra-diavolului, boswellia, curcuma, crețușca.
* produse pe bază de enzime.