Elefanții nemuritori și sinuciderea celulară

Redactia
Oncologul american Joshua Schiffman, de la Ins­titutul Huntsman, de pe lângă Universitatea Utah, din Sta­tele Unite ale Americii, a făcut, împreună cu un grup de cercetători, o des­­co­pe­rire senzațională, ca­­re a ui­mit comunitatea me­­dicală internațională is­când între­ba­rea de ce nu a fost no­mi­na­­lizat la Premiul Nobel pen­­tru medicină din acest an.

Primul amănunt de la care au plecat specialiștii doc­torului Schiffman a fost încercarea de a dezle­ga mis­terul longevității unor spe­cii de mamifere, pre­cum ele­fanții africani sau bale­nele de Gro­enlanda, care ajung să trăiască, uneori, chiar și pâ­nă la două sute de ani. Te­ma nu era nouă, însă avan­sul tehnologic din ultimele două decenii i-a ajutat foarte mult pe cer­ce­tătorii ame­ricani. Ei au ob­servat, în primă instanță, că elefanții, de pildă, se îm­bol­năvesc de cancer extrem de rar, deși organismul lor are mult mai multe celule față de om și ar trebui să fie expus riscului de cancer mult mai frecvent decât organismul uman. După labo­rioase cercetări, misterul a fost dez­legat: în cauză este mira­cu­loasa proteină P53, despre care nu se știu foarte multe lucruri, dar care dă re­zistență în fața oricărei for­me de boală canceroasă. În cazul ele­fan­ților, de exem­plu, au fost evidențiate peste 40 de gene care pro­duc proteina P53, în vreme ce omul dispune doar de două asemenea gene.
Pentru a verifica felul în care pachidermele afri­cane "păcălesc" cancerul, cercetătorii au extras celule albe din sângele elefanților, pe care le-au injectat cu substanțe active ce deteriorează ADN-ul și care sunt, de cele mai multe ori, cele care declanșează boala can­ceroasă. Experimentul a dovedit că, sub acțiunea proteinei P53, celulele cu ADN deteriorat mor foarte repede, prin ceea ce specialiștii numesc "sinucidere celulară", un feno­men uimitor, care oprește celulele să devină can­ce­roase. Altfel spus, organismul ele­fan­ților are aceas­tă capacitate miraculoasă de a-și ucide părți vii, pentru a salva întregul, ceea ce organismul uman nu poate face, fiidcă nu are înscris în codul său genetic așa ceva... Deocamdată, pentru că proteina P53 ur­mează să fie sintetizată în labo­rator. "Este mult mai eficient acest mod de a pre­ve­ni cancerul, a de­clarat specialistul oncolog Joshua Schiffman. Pro­ble­ma este că încă nu știm dacă vom reuși să sintetizăm pe cale artificială pro­teina P53 și ce efecte va avea aceasta asupra omului, prin comparație cu cea na­turală. Dacă, însă, experimentele noastre de labo­rator vor fi în­cu­nunate de succes, atunci se va putea spune că acesta este un moment istoric în medicina mo­­dernă".

POLONIA
Morala creștină câștigă lupta cu medicina


Curtea Constituțională de la Varșovia a luat o de­cizie istorică, în favoarea doctorilor specialiști în obstretică și ginecologie care refuză să facă avorturi. În țara cu cea mai puternică tradiție catolică din estul Europei, instanța juridică supremă a emis, joi, 22 octombrie, o decizie extrem de importantă în favoarea "dreptului la obiecția de conștiință", așa cum este numit, în practica medicală contemporană, refuzul unui ginecolog de a face chiuretaj la cererea pa­ci­entei. Doar cazurile de "forță majoră medicală", adică ace­lea în care viața pacientei ar fi pusă în pericol, dacă me­dicul ar refuza-o, îl obligă pe specialist să facă avor­tul, altfel doctorul are libertatea de a alege, în func­­­ție de conștiința și de morala sa. Papa Ioan Paul al II-lea poate să-și doarmă liniștit somnul de veci, căci el ceruse acest lucru încă de acum 35 de ani!

FRANȚA
Ecologia devine politică de stat


Guvernul francez a hotărât - conform informației făcute publică de cotidianul "Le Figaro", pe data de 26 octombrie - să plătească 25 de eurocenți pe kilo­metru, fiecărei persoane care poate face dovada că mer­ge cu bicicleta la serviciu, în ce zile anume și ce dis­tanță parcurge, indiferent de anotimp. Nu e o glu­mă! Nou­ta­tea vine după votarea în Adunarea Na­țio­nală (adică par­lamentul francez) a legii privind "tran­ziția ener­ge­ti­că", lege prin care Franța încearcă să re­vo­luționeze Eu­ropa, având în vedere că poluarea este considerată astăzi, în Uniunea Europeană, drept "o calamitate". Ast­fel, angajatorii care plătesc această in­dem­nizație pen­tru angajații lor nu vor mai plăti asigurările sociale aferente acestei sume. La rândul lor, bicicliștii care vor pri­mi indemnizația nu vor fi nevoiți să plătească im­po­zit pe venit pentru ea. Asta da măsură de încurajare a atitudinii eco­lo­gi­ce!

FILIP PAPADOPOL