Secretele din subsol
- Domnule doctor, în cabinetul dumneavoastră sunt cărți până la tavan, însă niciuna dintre diplomele de excelență nu este pusă la vedere. În schimb, văd un tablou înfățișându-l pe Don Quijote. Credeți că acupunctura, homeopatia sau gemoterapia mai sunt astăzi un "donquijotism", un idealism al medicului ce luptă cu morile de vânt?
- La nivel oficial, așa au stat lucrurile și în trecut, și așa sunt și astăzi. Înainte, era din cauza ignoranței, astăzi, este din cauza intereselor financiare enorme pe care le au producătorii de medicamente. Vorbesc din experiență, pentru că am terminat medicina la Cluj și am fost dezamăgit de rezultatele obținute în practica medicală alopată. Așa am început să îmi pun întrebarea dacă nu există și alte modalități terapeutice pentru a ajuta bolnavii. În subsolul "Bibliotecii Universitare din Cluj" erau depozitate cărțile interzise, puse la "index" de ignoranța comunistă. Am avut acces la ele mituind paznicul cu țigări Mărășești. Luni de zile am citit noaptea, în acele depozite, și așa l-am descoperit pe Samuel Hahnemann, întemeietorul homeopatiei științifice. Samuel Hahnemann a lucrat la Sibiu, o perioadă de timp, ca bibliotecar și medic al baronului von Bruckenthal. Această descoperire a fost o mare revelație pentru mine, era confirmarea că se poate face medicină și dincolo de alopatie. În urma studiilor făcute, în anii '70 am primit invitație de la Clinicile Homeopate "Robert-Bosch", din Stuttgart (RFG), prin care mi se propunea să țin 10 cursuri teoretice despre mecanismul de acțiune al remediului homeopatic prin prisma medicului român Daniel Danielopolou. Această invitație a atras atenția Securității, și astfel am ajuns să fiu acuzat de "violarea secretului de stat" și că sunt "agent" al "Europei libere". Au urmat anchete, nu am avut voie să primesc burse din străinătate, nu mi s-a publicat studiul despre homeopatie... În cele din urmă, am fost convocat la Consiliul Național de Știință și Tehnologie și acolo mi s-a dat voie să practic medicina într-o clinică din Călan, în județul Hunedoara, un loc foarte drag inimii mele. Homeopatia și acupunctura s-au dezvoltat în perioada comunistă după ce am convins cu greu oficialitățile că, prin intermediul lor, nu numai că redăm sănătatea oamenilor bolnavi, dar aducem și importante economii Statului, ușurând cheltuielile cu medicamentele. Cred că argumentul financiar a fost decisiv...
- Dar astăzi?
- Și acum este greu, numai că altfel. De exemplu, a apărut de curând, într-un cotidian central, pe două pagini, negarea homeopatiei, cu argumente... de la 1930, când Academia Franceză a hotărât ca diluțiile până la un anumit nivel să se folosească, și că de-acolo mai departe, nu mai există substanță într-o proporție semnificativă. Dar problema majoră este că astăzi avem de-a face cu interesele financiare ale marilor companii de medicamente, care vor să ne vândă pastile scumpe, în loc să ne tratăm ieftin și cât mai natural.
- Ce înseamnă, de fapt, homeopatia, o practică medicală prezentă la curtea monarhiei britanice încă de pe timpul reginei Victoria, și cum se poate explica puterea de vindecare a unor grăunțe mărunte?
- Pe înțelesul tuturor, homeopatia înseamnă să iei o picătură de substanță activă și să o amesteci într-o cantitate foarte mare de apă. Datorită inteligenței materiei, în mod miraculos, apa va deveni ea însăși substanță activă, preluând energia și informația elementului cu care a venit în contact. În felul acesta, ai o cantitate mare și ieftină de remediu. Înainte se spunea că e imposibil ca la o diluție foarte mare să se mai păstreze puterea vindecătoare a substanței de bază. Astăzi, fizica cuantică ne confirmă că se poate. Știința a ajuns la niște descoperiri colosale acum. Ceea ce contează este lungimea de undă, frecvența pe care apa o învață sau o preia de la picătura de remediu. Picătura aceea are o vibrație și ea trebuie să pice pe vibrația omului bolnav. Vă dați seama că un atom este gol în proporție de 99,9%, și doar 0,1% sunt protoni, neutroni, electroni! Dar în acest gol energetic, substanțele călătoresc în permanență, sunt fluxuri energetice care se mișcă miraculos. Acolo se construiește viața, în acest gol, în atom. Ceea ce animă materia este această energie care circulă în interiorul ei și pe care eu aș numi-o "divină". Einstein a ajuns să își dea seama că energia cuantică devine de la un punct încolo energie... mistică. El nu i-a spus divină, i-a spus mistică. Atunci s-a oprit, considerând că mai departe intră pe un teren "înfricoșător". Vorbea de energii "înfricoșătoare". Homeopatia lucrează la nivelul acestor frecvențe și, printr-un impuls, redă corpului o frecvență de undă pierdută.
Energii și vibrații
- Și în acupunctură tot despre vibrații ale materiei este vorba? Cum pot să ne vindece câteva ace puse ici și colo pe corpul nostru?
- Acupunctura vorbește de energia Qi, care este tot de origine divină. În acel spațiu gol al atomilor se află energie Qi, care circulă apoi prin meridianele corpului. Vedele indiene îi zic Prana, dar e același lucru cu energia Qi. Energia cuantică a căpătat și numele de energie tahionică și ea circulă cu o viteză mai mare decât viteza luminii. Sentimentele, gândurile, ideile vehiculează energie tahionică. Energia Qi este doar o fracțiune din cea tahionică, ce face parte din câmpul cuantic. De altfel, acum nu se mai vorbește despre substanță și materie, în avangarda științei, lucrurile și fenomenele se explică prin energii și vibrații, prin energia tahionică și energia punctului zero. În lume sunt dezbateri aprinse pe aceste teme, din păcate, la noi nu sunt prea cunoscute. Asta e la ordinea zilei în lume, nu se mai vorbește de materie. Or, în mod inexplicabil, acupunctura știa și folosea aceste lucruri cu mii de ani înainte, fenomene care ne apar expuse și teoretic, astăzi, de către fizicieni. Revenind la întrebarea pusă, fiecare obiect și ființă vie are pe lângă substanța materială și un câmp energetic. Energia umană ia naștere din lojele energetice, organele omului. Meridianele sunt calea prin care circulă energia aceasta care nu se oprește niciodată. Ca să dau un singur exemplu mai ușor de înțeles, vezica urinară are cel mai lung meridian din organism, cu 62 de puncte. Nu poți să înțepi la întâmplare. Poate pe moment durerea dispare, dar dacă circulația energiei nu este reglată la nivelul întregului sistem, nu ai rezolvat nimic. De aceea, dacă pui acele cu exactitate, cursurile energetice sunt "desfundate" și stimulate să revină la normal.
- Ascultându-vă, îmi dau seama că știm foarte puține despre corpul nostru... Pentru dvs., ca medic, el pare însă o simplă orgă, pe ale cărei clape apăsați cu exactitate.
- Medicina e de fapt știința de a pune diagnosticul și arta de a-l trata. E adevărat că știm foarte puțin despre corpul nostru. Avem posibilități uimitoare, neexplorate. Medicina alopată are la bază doar anatomia. Acupunctura este atât de exactă față de medicina alopată, încât nu poți decât să înțelegi că au fost cândva ritmuri de civilizație mai mari decât a noastră.
Stresul, marele inamic
- Care credeți că este cel mai mare inamic al sănătății, d-le doctor?
- Stresul este inamicul numărul unu. Contează și fumatul, alimentația, munca și stilul de viață, însă stresul este cauza principală, în majoritatea afecțiunilor. Depresia, această boală a secolului, pleacă din stres. Cancerul la fel. Fiecare obiect și ființă este energie condensată, făcută din vibrații. Epuizarea cauzată de stres înseamnă că, la un moment dat, energia divină se împuținează, vibrațiile acestea slăbesc și își pierd frecvența lor naturală. Circuitele energetice nu mai sunt alimentate cu energia de care au nevoie și apar distorsiuni sau degenerări, adică boala. Lipsa noastră de armonie, boala și degenerarea constituie rezultatele unui stil de viață care dezorganizează câmpurile energetice subtile de organizare, conducând la entropie sau la îmbătrânire. Noi participăm activ la crearea propriei noastre stări de sănătate. Un remediu simplu pentru așa ceva nu există. Însă grijile le poți da la o parte, conștientizându-le. Le mai și eviți, nu trebuie mereu să le înfrunți, dar pe cât posibil, să fie înlăturate.
- Cât de importante sunt emoțiile și afecțiunea pentru sănătatea noastră?
- Sunt esențiale. Cu toții intuim că iubirea și afecțiunea cu care suntem înconjurați ne fac bine. Dar aceste lucruri s-au demonstrat științific. Câmpul magnetic al inimii reacționează la calitatea emoției pe care o creăm în viețile noastre zi de zi. Emoțiile pozitive ne echilibrează organismul în ceea ce privește procesele hormonale, ritmul cardiac, limpezimea gândurilor și eficiența a tot ceea ce facem. Ca să vă dați seama ce impact au emoțiile din inima noastră asupra întregului corp, trebuie să vă spun că inima umană generează cel mai puternic câmp magnetic din corp, de aproximativ 5000 de ori mai mare decât cel al creierului! Este un câmp magnetic detectabil pe distanțe de câțiva metri sau câțiva kilometri chiar, și așa se explică, de exemplu, cum de simt plantele gândul nostru bun sau rău și cum emoția noastră are un impact asupra câmpului magnetic al pământului. Revenind la sănătate, trebuie să ne ferim cât putem de mult de emoțiile negative: ele pot induce peste o mie patru sute de modificări biochimice în organism, incluzând aici dezechilibre hormonale, ritm cardiac haotic, probleme neuronale etc.
Bucurie și extaz
- Dumneavoastră de unde vă luați energia și optimismul de a fi atât de viu și prezent în ceea ce faceți, la 80 de ani?
- Pentru mine, principalele remedii rămân rugăciunea și meditația. Astea sunt principalul lucru în viață. Sunt modalitățile de a te conecta cu divinitatea. Chemi divinitatea în ajutor, pentru că multe lucruri nu ai cum să le faci singur. Trebuie să te cufunzi în rugăciune. Vindecările miraculoase pe asta se bazează, pe conectarea noastră la acea frecvență de care avem nevoie. De fapt, când noi ajungem la credința adevărată, totul devine posibil. Prin credință, granițele materiei devin atât de subțiri, încât dispar și toate sunt de fapt unul și același lucru, o singură masă de vibrații. Atunci, în acea divinitate care ne înconjoară, se pot întâmpla cele mai minunate lucruri.
- Nu pot să nu vă întreb, în final, dacă apropierea de homeopatie și acupunctură, de acest tip de medicină aproape magic, v-a influențat, în vreun fel, viața?
- Atât homeopatia cât și acupunctura mi-au deschis noi ferestre în studiul organismului uman, care este atât de complex! Ele se adresează altor profunzimi ale corpului omenesc. Homeopatia arată alt fel de vindecare decât cel cunoscut până acum. Am devenit foarte bucuros când am văzut cazuri în care alopatia nu făcea decât să adoarmă simptomele bolii, și homeopatia le rezolva. Descoperind aceste proceduri, a intervenit în viața mea un entuziasm de nestăpânit, o bucurie care îmi aducea succese și împliniri noi, și care sporea cu fiecare bolnav pe care îl tratam și se făcea sănătos. Și asta m-a îndemnat să studiez și mai mult, în special disciplinele fundamentale, pentru că medicina este o știință de împrumut, acum. Ea trăiește prin descoperirile biologiei, ale chimiei, dar în special ale fizicii. De aceea este foarte importantă fizica cuantică, pentru că medicina alopată se bazează, toată, pe descoperirile lui Newton de acum 300 și ceva de ani, or, în prezent sunt mari așteptări de la noua fizică și noile descoperiri. Știința aduce bucurii... un adevărat extaz.
- Vorbeați despre emoțiile pozitive și negative, cu alte cuvinte, de faptul că sănătatea noastră e dependentă de mișcările sufletești. Ați avea un sfat care să ne ajute să trăim mai bine și mai frumos? Ce ar trebui să facem ca să fim cu un pas mai aproape de fericire?
- O viață lungă și sănătoasă este o viață ordonată, fără excese. Le recomand oamenilor în primul rând să renunțe la medicamente. Să recurgă la ceaiurile din plantele noastre medicinale, românești. Orice plantă este un medicament, iar plantele noastre autohtone sunt foarte bune. România este Dacia Felix, unde savanții greci și romani veneau și recoltau plante medicinale, și nu întâmplător, ci pentru că plantele de pe teritoriul României, în mod miraculos, au calități deosebite, sunt favorizate de climă să acumuleze remedii pentru sănătate. Oamenii gonesc după medicamente, crezând că pe cât este mai scump vreunul, pe atât este mai bun, când, de fapt, el este cu atât mai nociv. Le recomand, în schimb, celor ce ne citesc să nu renunțe la regina medicamentelor, aspirina, care ne păzește de paralizie și de infarct. Îi mai sfătuiesc să se alimenteze corect și să uite de aceste cure de slăbire forțate, care sunt adevărate manevre de sinucidere. Trebuie să mâncăm câte puțin din toate, din tot ce au mâncat părinții și bunicii noștri. Numai excesul se condamnă. Excesul nu este bun.