Solidaritate și muzică

Dana Ene
Sunt zile grele pentru scena muzicală româ­nească.

În cumplitul incendiu din clubul Co­lectiv și-au pierdut viața o mulțime de tineri, printre care și numeroși muzicieni. Nu este vorba doar despre o mare parte dintre membrii trupei Goodbye to Gravity, care își lansau acolo albumul, ci și despre alți colegi de breaslă, invitați la această lansare, prieteni sau admiratori ai formației. Dar această tragedie a fost și un semnal de alarmă asupra condițiilor și perico­lelor, la care mulți artiști și fanii lor se expun periodic, frecventând cluburile bucureștene și pe cele din țară. Pentru siguranța desfășurării concer­tului, Trupa Holograf, de exemplu, și-a anulat concertul de săptă­mâna trecută, de la Casa de Cultură din Ploiești, care nu respectă normele legale de funcționare. Spațiul im­propriu nu este însă singura cauză. Multe alte eveni­mente au fost suspendate sau amânate, în semn de do­liu pentru tinerii dispăruți dramatic. Cu toate aces­tea, viața merge înainte, iar lumea rock-ului românesc nu se dă bătută. Dovadă, și concertele ce urmează.

"#ÎmpreunăRezistăm"

(concert caritabil pentru victimele din #Clubul Colectiv)
Uneori, nenorocirile scot la iveală tot ce e mai bun și mai frumos în oameni, așa că nu este de mirare că vedetele noastre au uitat de "rivalități" și își dau mâna, într-un concert caritabil. Spectacolul se va produce sâmbătă, pe 14 noiembrie, la Arenele Romane din București, cu o distribuție bogată și variată în oferte: Șuie Paparude, E.M.I.L., Paraziții, Breathelast, Abi­gail, H8, R.O.A, The Kryptonite Sparks, Harlequin Jack, Sophisticated Lemons, Coma, 9.7 Richter, Aeon Blank și Tiarra. Participanții au un singur gând: acela de a strânge cât mai multe fonduri pentru victimele incendiului din Capitală și pentru familiile acestora. Este un gest extrem de frumos, dublat de altele simi­lare, în toată țara. Pe 14 noiembrie, se vor desfășura mai multe concerte caritabile, simultan, la Cluj, Timi­șoara, Constanța, Brașov, Iași, Satu Mare, Oradea, Baia Mare, Ploiești (iar lista rămâne des­chi­să).
Membrii trupei Șuie Paparude și-au anulat chiar toate ce­lelalte concerte pro­gra­mate pentru luna aceasta: "Din respect pen­tru victi­mele tra­ge­diei de la clubul Co­lectiv și din respect pentru suferința celor apro­piați lor", după cum scriau pe pagina lor de facebook. S-au lăsat însă convinși să participe la acest concert comun, cu scop nobil, ce va avea loc la Arenele Romane, în cort (acoperit).
(Pentru concertul din București, s-au pus în vânzare 1.500 de bilete ce pot fi achi­ziționate cu 50, 100 sau 150 lei online, pe www.iabilet.ro, sau direct, de la Maga­zinul Muzica ori la intrarea la con­cert, în ziua eve­nimentului, în limita dis­po­nibilită­ților. Toți banii strânși din vân­zarea bilete­lor sunt destinați victimelor din Colectiv și fa­miliilor acestora, la care vor ajunge prin in­terme­diul Fundației Estuar www.estuar.org.)

"Best of" Horia Brenciu

Pe 16 noiembrie, Horia Brenciu își invită din nou fanii la "Hard Rock Café" din Capitală, pentru un nou concert, cu cele mai îndrăgite piese din repertoriul propriu, precum: "Fac ce-mi spune ini­ma" și "Hello", dar și cu multe hituri internaționale. Și el și-a amânat luna aceasta două spectacole în țară: "Dragii mei prieteni, concertul de la Suceava și cel de la Botoșani se amână pentru 20 și respectiv, 21 noiembrie. Evenimentele de acum o săptămână ne-au marcat pe fiecare dintre noi. Durerea provocată de tragedia din București continuă să ne afecteze, cel puțin așa simțim eu și orchestra mea. Am luat această decizie din res­pect față de victimele in­cen­diului din clubul Colectiv și sper ca demersul nostru să fie bine înțeles", declara el. Cu siguranță că fanii din Moldova vor fi îngăduitori și îl vor aș­tepta, chiar dacă va întârzia 10 zile. Până atunci, însă, Brenciu va încerca să mai descrețească frunțile pe aici, prin București.
(Biletele pentru concer­tul lui s-au pus în vânzare în re­țeaua iabilet, și au prețuri cuprinse între 100 și 140 lei.)

byron și Lucia - două lansări amânate


Duminică, pe 29 noiem­brie, în Berăria H, îndrăgita trupă bucureșteană byron și tânăra interpretă Lucia își vor lansa în paralel noile albume. Acest dublu eveniment ar fi trebuit să se producă pe 6 no­iem­brie, dar concertul a fost în primă fază reprogramat pe 13, în semn de respect față de victimele din clubul Colectiv, ca, mai apoi, să fie amânat până spre finalul lunii. "Din motive inde­pendente de voința noastră și în ciuda tuturor efor­turilor organizatorice depuse de toate părțile, concer­tul de lansare a albumului «Eternal Return» de la București nu va mai putea avea loc pe data de 13 no­iembrie, în Fratelli Studios. El își va păstra carac­terul umanitar și va fi mutat pe data de 29 noiembrie, în Berăria H, iar intrarea publicului va fi liberă. Alături de noi va fi în continuare Lucia, care își va lansa albumul de debut «Silence».
Toți banii încasați până acum pe bilete vor fi returnați în zilele următoare, dar la fața locului vor fi amenajate urne de donații pentru victimele tragediei din Colectiv. Dacă ați plătit deja bilet și vreți în conti­nua­re să donați suma, contactați-i pe cei de la IaBilet.ro, care vor face direct transferul către «Fundația Estuar».
Mulțumim pentru înțelegere și susținere și sperăm să vă avem alături duminică seara, pe 29 noiembrie, în Berăria H. Pentru #Colectiv", au scris pe pagina lor de facebook.
Membrii trupei au pier­dut, după cum singuri spu­neau, "prieteni, colegi și co­laboratori" în incendiul de la București. Dar, deși con­textul nu le-a permis să se bucure de lansarea noului lor disc - "Eternal Return", veți putea să-i susțineți, mai spre finalul lunii, când în aceeași seară cu ei își lan­sează discul de debut - "Silence" - și tânăra in­ter­pretă Lucia-Maria Popescu (19 ani), cunoscută sub nu­mele de scenă Lucia.

Direcția 5 - "Te iubesc"

Solidari cu colegii lor dispăruți în flăcările incen­diului de la Clubul Colectiv, Direcția 5, alături de Ștefan Bănică, Florin Chilian, Guess Who și Zdob și Zdub au participat la strângerea de fonduri pentru ajutorarea victimelor și a familiilor a­ces­tora, în cadrul Festivalul de Artă Contemporană Metropolis. Pe 20 noiembrie, îndrăgita trupă bucureșteană va lansa la Sala Palatului, alături de Orchestra Simfonică București, noul lor album, intitulat "Te iubesc". "Ne place să cre­dem că este cel mai bun album al nostru. Versurile cân­tecelor sunt inspirate din povești reale, pe care le-am trăit sau le-am auzit de la oamenii din jur", declara Marian Ionescu, liderul formației. Trei dintre melo­diile de pe noul album, "Te iubesc", "Plin de furtuni" și "Într-o zi", au fost lansate deja pe piață și au mare succes. Așa cum a fost și până acum, muzica lor este un balsam pentru suflet în acest final neguros de toamnă.
(Biletele pentru concert au fost puse în vân­zare în rețeaua VreauBilet și au prețuri între 60 și 160 lei.)