Ultima oră medicală

Ilie Tudor
Carnea, la fel de rea ca țigările

Cantitatea maximă: 2 kg pe lună
Un raport recent al OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a dat o lovitură de proporții celor care au contestat meritele dietelor lacto-vegetariene. După stu­dii care au durat decenii, specialiștii OMS au clasificat carnea roșie, dar și produsele din carne, în cel mai înalt grad de risc cancerigen, din cele cinci existente, alături de fumat și de alcool. Experții au precizat faptul că un consum regulat de carne de porc, vită, oaie, capră sau vânat, creș­te exponențial riscul de cancer de colon. De asemenea, con­ser­vanții sintetici, aroma de fum și alți aditivi sintetici din preparatele din carne predis­pun la cancer. Totuși, medicii nu contraindică total consumul de carne, dar avertizează că două kilograme pe lună este can­titatea maximă recomandată. A­cest raport va revoluționa, se pare, felul în care a fost privită până acum alimentația, în special cea a copiilor și a bolnavilor, aducând schimbări ma­jore în dieta acestora. Lumea medicală așteaptă toa­te rezultatele acestui raport despre carne, care ar putea aduce noi surprize, cum ar fi cele privitoare la carnea din crescătoriile de păsări sau pește, carne do­pată cu antibiotice și hormoni de creștere.

Sport în loc de somnifere

Patru argumente convingătoare

Un studiu efectuat în Statele Unite, la care a par­ticipat aproape o jumătate de milion de persoane, a ajuns la concluzia că cea mai rapidă cale pentru a ne re­câștiga somnul este să facem mișcare. Persoanele care renunță la stilul de viață sedentar și ajung să facă de 3 ori pe săptămână sport își îmbunătățesc toți parametrii somnului. Cu ajutorul miș­cării și a voii bune, parti­ci­panții au reușit:
* să adoarmă mai re­pede - practic, pacienții au putut să adoarmă de­vreme, la ore pe care mai înainte le considerau im­posibile
* să-și reducă numă­rul de treziri nocturne - ceea ce automat a condus la un somn mai profund, mai odihnitor
* să elimine somnul agitat sau cu coșmaruri - lo­cul acestora a fost luat de etape bune, ale așa-numi­tului somn profund, fără vise, considerat cea mai im­portantă și odihnitoare formă de somn
* să sporească numărul orelor de somn
* să aibă o trezire mai ușoară, fără stările de somnolență sau confuzie mentală specifice celor cu insomnie.
Ce ar mai putea dori un insomniac? Poate doar să știe care sunt "remediile sportive" care funcționează cel mai bine. Experții au ajuns la concluzia că cele mai bune somnifere sunt: mersul pe jos în forță, gimnas­tica aerobică, mersul pe bicicletă, lucrul în gră­dină, alergarea, yoga și Pilates (o formă de gim­nastică derivată din yoga, extrem de populară printre starurile din cinema și muzică).

Americanii "dezertează" în masă spre naturism

Spor de încredere în terapiile alternative

Un studiu sociologic făcut în două state americane, printre bolnavi cronici, a pus într-o adevărată alertă medicii alopați și ma­rile companii farmaceu­tice. Mai mult de jumătate (mai exact 58%) dintre bol­navii de reumatism, diabet sau cardiaci spun că au ajuns să completeze sau, pe alocuri, chiar să înlocuiască pas­tilele și injecțiile cu acupunctură, masaj și ierburi medicinale. La fel de interesant este că mai bine de 40% dintre acești bolnavi au declarat că le este... frică de medicii alopați care-i tratează, motiv pentru care păstrează secrete față de aceștia tratamentele alter­native la care recurg. Întrebați de ce recurg la natu­rism, dacă le e teamă că medicii lor nu ar fi de acord cu acest lucru, răspunsul este același: Medicamentele nu prea mai funcționează, dar terapia naturistă le face în schimb foarte bine. Însă medicii nu vor să creadă sau să înțeleagă acest adevăr!

Usturoiul - Leac suprem contra infecțiilor urinare

Înghițiți cățeii întregi

Un grup de cercetători suedezi, care au studiat mii de cazuri de cistite și nefrite "nevindecabile", au des­coperit un lucru tulburător: din cele 166 de tulpini de bacterii care produc infecțiile urinare, nu mai puțin de 56% dintre ele sunt rezistente la toate antibioticele testate. Iar și mai mare le-a fost mirarea microbiologilor, când au văzut care este substanța care distruge 82% dintre aceste super-bacterii, rezis­tente la antibiotice: zeama de ustu­roi crud. Totul se datorează unor compuși pe bază de sulf din cățeii de usturoi, care surclasează ca efect cele mai moderne antibiotice. În plus, spre deosebire de acestea din urmă, compușii pe bază de sulf sunt atât de diverși, încât microbii nu ajung să se adapteze la ei și să capete rezistență ca la medicamentele de sin­teză. Iată, așadar, că celebra cură cu căței de usturoi, înghițiți întregi (așa încât să poată depăși bariera he­patică), are o fundamentare științifică, pentru uimi­torul său efect contra cistitelor și nefritelor.

Fructele de soc și... zborul cu avionul

Un medicament pentru stewardese și piloți

Nu, nu este vorba de un nou bio-combustibil, ex­tras din soc și folosit în aviație, ci de sănătatea pa­sagerilor, piloților și a însoțitorilor de zbor. Din motive rămase necunoscute, a­ceștia sunt mult mai sus­ceptibili, mai ales du­pă zborurile de lun­gă durată, la răceli, gri­pe, probleme de somn, sin­droame de obo­seală etc. Unii dintre ei ajung chiar să prezinte simpto­me de gripă (du­reri mus­culare, frisoane, accese de febră, amețeli) chiar fără să fi contractat nicio boală infecțioasă, respira­torie sau de alt fel. Problema este atât de serioasă, încât cerce­tătorii australieni s-au pus să caute un reme­diu eficient în acest sens. Și l-au găsit: fructele de soc, consumate ca pulbere sau ca băutură, folosind extract obținut din aceste fructe. O cură de doar câteva zile cu această plantă medicinală elimină simptomele gri­pei sau gutu­ra­iului, readuce tonusul fizic și psihic. Mai mult, se pare că fructele de soc previn și bolile vas­culare, spe­cifice celor care merg pe distanțe lungi cu avionul, cum ar fi tromboflebita profundă.