Cantitatea maximă: 2 kg pe lună
Un raport recent al OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a dat o lovitură de proporții celor care au contestat meritele dietelor lacto-vegetariene. După studii care au durat decenii, specialiștii OMS au clasificat carnea roșie, dar și produsele din carne, în cel mai înalt grad de risc cancerigen, din cele cinci existente, alături de fumat și de alcool. Experții au precizat faptul că un consum regulat de carne de porc, vită, oaie, capră sau vânat, crește exponențial riscul de cancer de colon. De asemenea, conservanții sintetici, aroma de fum și alți aditivi sintetici din preparatele din carne predispun la cancer. Totuși, medicii nu contraindică total consumul de carne, dar avertizează că două kilograme pe lună este cantitatea maximă recomandată. Acest raport va revoluționa, se pare, felul în care a fost privită până acum alimentația, în special cea a copiilor și a bolnavilor, aducând schimbări majore în dieta acestora. Lumea medicală așteaptă toate rezultatele acestui raport despre carne, care ar putea aduce noi surprize, cum ar fi cele privitoare la carnea din crescătoriile de păsări sau pește, carne dopată cu antibiotice și hormoni de creștere.
Sport în loc de somnifere
Patru argumente convingătoare
Un studiu efectuat în Statele Unite, la care a participat aproape o jumătate de milion de persoane, a ajuns la concluzia că cea mai rapidă cale pentru a ne recâștiga somnul este să facem mișcare. Persoanele care renunță la stilul de viață sedentar și ajung să facă de 3 ori pe săptămână sport își îmbunătățesc toți parametrii somnului. Cu ajutorul mișcării și a voii bune, participanții au reușit:
* să adoarmă mai repede - practic, pacienții au putut să adoarmă devreme, la ore pe care mai înainte le considerau imposibile
* să-și reducă numărul de treziri nocturne - ceea ce automat a condus la un somn mai profund, mai odihnitor
* să elimine somnul agitat sau cu coșmaruri - locul acestora a fost luat de etape bune, ale așa-numitului somn profund, fără vise, considerat cea mai importantă și odihnitoare formă de somn
* să sporească numărul orelor de somn
* să aibă o trezire mai ușoară, fără stările de somnolență sau confuzie mentală specifice celor cu insomnie.
Ce ar mai putea dori un insomniac? Poate doar să știe care sunt "remediile sportive" care funcționează cel mai bine. Experții au ajuns la concluzia că cele mai bune somnifere sunt: mersul pe jos în forță, gimnastica aerobică, mersul pe bicicletă, lucrul în grădină, alergarea, yoga și Pilates (o formă de gimnastică derivată din yoga, extrem de populară printre starurile din cinema și muzică).
Americanii "dezertează" în masă spre naturism
Spor de încredere în terapiile alternative
Un studiu sociologic făcut în două state americane, printre bolnavi cronici, a pus într-o adevărată alertă medicii alopați și marile companii farmaceutice. Mai mult de jumătate (mai exact 58%) dintre bolnavii de reumatism, diabet sau cardiaci spun că au ajuns să completeze sau, pe alocuri, chiar să înlocuiască pastilele și injecțiile cu acupunctură, masaj și ierburi medicinale. La fel de interesant este că mai bine de 40% dintre acești bolnavi au declarat că le este... frică de medicii alopați care-i tratează, motiv pentru care păstrează secrete față de aceștia tratamentele alternative la care recurg. Întrebați de ce recurg la naturism, dacă le e teamă că medicii lor nu ar fi de acord cu acest lucru, răspunsul este același: Medicamentele nu prea mai funcționează, dar terapia naturistă le face în schimb foarte bine. Însă medicii nu vor să creadă sau să înțeleagă acest adevăr!
Usturoiul - Leac suprem contra infecțiilor urinare
Înghițiți cățeii întregi
Un grup de cercetători suedezi, care au studiat mii de cazuri de cistite și nefrite "nevindecabile", au descoperit un lucru tulburător: din cele 166 de tulpini de bacterii care produc infecțiile urinare, nu mai puțin de 56% dintre ele sunt rezistente la toate antibioticele testate. Iar și mai mare le-a fost mirarea microbiologilor, când au văzut care este substanța care distruge 82% dintre aceste super-bacterii, rezistente la antibiotice: zeama de usturoi crud. Totul se datorează unor compuși pe bază de sulf din cățeii de usturoi, care surclasează ca efect cele mai moderne antibiotice. În plus, spre deosebire de acestea din urmă, compușii pe bază de sulf sunt atât de diverși, încât microbii nu ajung să se adapteze la ei și să capete rezistență ca la medicamentele de sinteză. Iată, așadar, că celebra cură cu căței de usturoi, înghițiți întregi (așa încât să poată depăși bariera hepatică), are o fundamentare științifică, pentru uimitorul său efect contra cistitelor și nefritelor.
Fructele de soc și... zborul cu avionul
Un medicament pentru stewardese și piloți
Nu, nu este vorba de un nou bio-combustibil, extras din soc și folosit în aviație, ci de sănătatea pasagerilor, piloților și a însoțitorilor de zbor. Din motive rămase necunoscute, aceștia sunt mult mai susceptibili, mai ales după zborurile de lungă durată, la răceli, gripe, probleme de somn, sindroame de oboseală etc. Unii dintre ei ajung chiar să prezinte simptome de gripă (dureri musculare, frisoane, accese de febră, amețeli) chiar fără să fi contractat nicio boală infecțioasă, respiratorie sau de alt fel. Problema este atât de serioasă, încât cercetătorii australieni s-au pus să caute un remediu eficient în acest sens. Și l-au găsit: fructele de soc, consumate ca pulbere sau ca băutură, folosind extract obținut din aceste fructe. O cură de doar câteva zile cu această plantă medicinală elimină simptomele gripei sau guturaiului, readuce tonusul fizic și psihic. Mai mult, se pare că fructele de soc previn și bolile vasculare, specifice celor care merg pe distanțe lungi cu avionul, cum ar fi tromboflebita profundă.