De trei ani încoace, în fiecare toamnă, la doi pași de București, are loc un eveniment unic pentru România: Simpozionul Național "Iconari în Otopeni". De fapt, e mai mult decât un simpozion, și adună și alți creatori, în afară de pictori. Timp de aproape o săptămână, tineri artiști din toată țara lucrează în ateliere deschise publicului - într-un spațiu special amenajat - icoană, frescă, mozaic, sculptură, arhitectură, broderie, orfevrărie. La final, are loc o masă rotundă de câteva ore, la care participă nume cunoscute din clerul ortodox, critici de artă și plasticieni. De asemenea, sunt vernisate lucrările realizate. Ideea inițiatorului și principalului organizator al evenimentului, pictorul Ioan Popa, a fost de a-i reuni pe colegii săi de generație și de breaslă care profesează pictura de inspirație bizantină. S-a gândit că așa se pot cunoaște și pot porni împreună un îndemn pentru facerea de icoane frumoase, cât mai încărcate spiritual. "Este un fel de misiune pe care o facem în mijlocul oamenilor, asemănătoare cu aceea a unui preot care propovăduiește", spune Ioan Popa. "Evident, există o intimitate și o pregătire, o atmosferă în care trebuie să faci o icoană, însă, măcar uneori, la anumite intervale de timp, e necesar să inviți în «culise» pe cei care vor să înțeleagă meșteșugul picturii, dacă nu și taina ei. Poate așa, icoana de bună calitate, icoana mărturisitoare, se va afirma mai mult".
De la a doua ediție, deja au apărut la Otopeni, pe lângă pictori, și sculptori, arhitecți și meșteri în broderie sau orfevrărie (meșteșugul creării obiectelor din metal prețios). Cu toții participă la împodobirea bisericii și, prin urmare, era naturală cooptarea lor într-un eveniment de anvergură națională, pentru afirmarea artei bisericești.
La cea de-a treia ediție a manifestării, au participat, între alții, Părintele Profesor Jan Nicolae de la Alba Iulia, Ierodiaconul Siluan Timbuș, de la Mânăstirea Nicula, pictorița Elena Murariu și arhitectul Șerban Sturdza. Expoziția va putea fi vizitată până pe 20 decembrie, la Centrul Cultural "Ion Manu" din Otopeni. Tema ultimei ediții a fost Iconostasul. Cei 11 artiști participanți și-au propus o reașezare a practicii în tradiția bizantină, considerând că "producțiile recente, în covârșitoarea lor majoritate, se plaseză, în cel mai bun caz, în registrul artizanal, atunci când nu constituie propuneri vizuale de un gust îndoielnic". Iar ca argument concret, au pictat icoanele pentru catapeteasma bisericii "Sf. Nicolae" din Otopenii de Jos.
În pofida mulțimii de vizitatori, ceea ce a particularizat această ediție a fost o stare de tihnă, după cum ne-a încredințat Mădălina Mirea, curatorul expoziției. "A fost tot timpul o liniște și o așezare pe care nu le-am mai simțit de mult, și toți am împărtășit acest sentiment", ne-a spus ea.
Ca în fiecare an, urmează să fie tipărit un album cu fotografii din timpul atelierelor și după fiecare icoană sau obiect realizat. Redăm, alături, câteva imagini care se vor regăsi în album, pentru a vă deschide gustul de a vizita expoziția.